Tim Hunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Richard Timothy “Tim” Hunt
19 februari 1943 – heden
Tim hunt.jpg
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats Neston
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 2001
Reden Voor de ontdekking van cycline en cycline-afhankelijk kinase, centrale moleculen in de regulatie van de celcyclus
Samen met Leland H. Hartwell
Paul Nurse
Voorganger(s) Arvid Carlsson
Paul Greengard
Eric Kandel
Opvolger(s) Sydney Brenner
Robert Horvitz
John Sulston

Sir Richard Timothy (Tim) Hunt FRS (Neston, 19 februari 1943) is een Brits biochemicus en Nobelprijswinnaar. In 2001 won hij samen met Leland H. Hartwell en Paul Nurse de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van cycline en cycline-afhankelijk kinase, centrale moleculen in de regulatie van de celcyclus. [1]

Biografie[bewerken]

Hunt werd geboren als zoon van Richard William Hunt, een paleografie-leraar, en Kit Rowland.[2] In 1945 verhuisde de familie naar Oxford. Hunt leerde al op jonge leeftijd Latijn van een gouvernante. Op zijn achtste mocht hij naar de Dragon School, waar hij voor het eerst interesse kreeg in biologie dankzij zijn Duitse leraar, Gerd Sommerhoff. Op zijn veertiende ging hij naar het Magdalen College aan de Universitteit van Oxford.[2]

In 1961 ging Hunt natuurwetenschappen studeren aan het Clare College, Cambridge. Hij studeerde in 1964 af, waarna hij direct begon met een baan aan de universiteitdepartement van Biochemie. Hier werkte hij samen met wetenschappers als Louis Reichardt en Tony Hunter. In 1965 kreeg hij dankzij Vernon Ingram interesse in hemoglobinesynthese. Daarom werkte hij in 1966 van juli tot oktober in het lab van Irving London.[2] In 1968 voltooide hij zijn Ph.D., waarna hij terugkeerde naar London’s lab in New York. Hier werkte hij samen met Nechama, Edward Kosower en Ellie Ehrenfeld.

Terwij hij in 1982 zomerwerk deed in het Marine Biological Laboratory in Woods Hole, ontdekte hij cycline-moleculen. Hij gebruikte voor dit onderzoek eitjes van zee-egels. Hunt ontdekte dat cycline gesynthetiseerd wordt nadat de eitjes zijn bevrucht en toeneemt tijdens de interfase, maar vervolgens razendsnel afneemt midden in de mitose van elke celdeling. Hij ontdekte ook dat cycline aanwezig is cellen van gewervelden.

In 1990 begon hij te werken bij het Imperial Cancer Research Fund.[3] In 1991 werd hij lid van de Royal Society, en in 1999 van de National Academy of Sciences.

In 2006 won Hunt de Royal Medal.[4]

Bronnen, noten en/of referenties