Michael Stuart Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nobelprijswinnaar  Michael Stuart Brown
13 april 1941
Michael Brown in 2003
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Brooklyn
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1985
Reden Voor het beschrijven van de regulatie van het cholesterolmetabolisme
Samen met Joseph Goldstein
Voorganger(s) Niels Kaj Jerne
Georges J. F. Köhler
César Milstein
Opvolger(s) Stanley Cohen
Rita Levi-Montalcini
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Michael Stuart Brown (Brooklyn, New York, 13 april 1941) is een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van de genetica. In 1985 won hij, samen met collega Joseph L. Goldstein de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor het beschrijven van de regulatie van het cholesterolmetabolisme.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Joodse Amerikaan Brown werd geboren in Brooklyn als zoon van Harvey en Evelyn Katz Brown. Hij studeerde in 1963 aan de Universiteit van Pennsylvania af in scheikunde en behaalde in 1966 zijn M.D. aan de Pennsylvania Medical School. Hij verhuisde vervolgens naar Dallas om daar aan het medisch centrum van de Universiteit van Texas onderzoek te gaan verrichten naar het metabolisme van cholesterol.

In 1972 ontdekte hij samen met zijn collega Joseph L. Goldstein dat menselijke cellen receptoren bevatten voor Low Density Lipoproteïne of LDL (een bepaald soort lipoproteïne) die cholesterol aan de bloedstroom onttrekken. Een gebrek aan LDL-receptoren is de oorzaak van familiaire hypercholesterolemie, een erfelijke aandoening die de kans op cholesterol-gerelateerde ziekten sterk vergroten. Hun werk verschafte belangrijke inzichten in o.a. het verband tussen verhoogde cholesterolgehaltes en (ischemische) hartklachten.

Brown is nog steeds aan de universiteit van Texas verbonden, waar hij onder meer leiding geeft aan het onderzoek op het gebied van cholesterol en atheromatose. Hij wordt algemeen erkend als een van de meest vooraanstaande wetenschappers van zijn vakgebied.

Belangrijke wetenschappelijk onderscheidingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]