Hugo Theorell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Hugo Theorell
6 juli 190315 augustus 1982
Hugo Theorell nobel.jpg
Geboorteland Zweden
Geboorteplaats Linköping
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1955
Reden Voor onderzoek naar enzymen en hun activiteiten, in het bijzonder oxiderende enzym
Voorganger(s) John Franklin Enders
Thomas Huckle Weller
Frederick Chapman Robbins
Opvolger(s) André Cournand
Werner Forssmann
Dickinson Richards

Axel Hugo Theodor Theorell (Linköping, 6 juli 190315 augustus 1982) was een Zweeds biochemicus en Nobelprijswinnaar. In 1955 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor zijn onderzoek naar enzymen en hun activiteiten, in het bijzonder oxiderende enzyme.

Biografie[bewerken]

Theorell werd geboren als zoon van Thure Theorell en diens vrouw Armida Bill. Hij volgde zijn middelbare school aan Katedralskolan in Linköping, alwaar hij in 1921 afstudeerde. Daarna ging hij medicijnen studeren aan het Karolinska Instituut. In 1924 haalde hij zijn Bachelor of Medicine. Na zijn bachelor studeerde Theorell drie maanden bacteriologie aan het Pasteur Instituut in Parijs, onder professor Albert Calmette. In 1930 haalde hij zijn Master met een theorie over de lipiden van het bloedplasma. Na zijn master werd hij aangesteld als professor in fysiologische chemie aan het Karolinska Instituut.

Theorell besteedde zijn hele carrière aan onderzoek naar enzymen. Hij was ook tijdelijk hoofd van de researchafdeling van het Nobel Instituut. Daarmee was hij de eerste onderzoeker van dit instituut die de Nobelprijs kreeg.

Zijn werk vormde de basis voor het onderzoek naar ADH-enzymen, die alcohol afbreken in de nieren. Voor zijn werk kreeg Theorell eredoctoraten aan universiteiten in Frankrijk, België, Brazilië en de Verenigde Staten.

Referenties[bewerken]