Daniel Bovet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Daniel Bovet
23 maart 19078 april 1992
Daniel Bovet nobel.jpg
Geboorteland    Zwitserland
Geboorteplaats    Fleurier
Nationaliteit    Italiaans
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1957
Reden    Voor het ontdekken van synthetische medicijnen als antihistaminen, die de activiteiten van biologische amines blokkeren
Voorganger(s)    André Cournand
Werner Forssmann
Dickinson W. Richards
Opvolger(s)    George Beadle
Edward Tatum
Joshua Lederberg

Daniel Bovet (Fleurier, 23 maart 19078 april 1992) was een Italiaans farmacoloog. Hij is vooral bekend voor zijn ontdekking van antihistaminen, die de neurotransmitter histamine kan blokkeren. Deze worden gebruikt in allergie-medicijnen. Voor de ontdekking van antihistaminen en andere synthetische medicijnen kreeg hij in 1957 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Verder hield hij zich bezig met chemotherapie, Sulfapreparaten, het orthosympathische zenuwstelsel en de farmalogie van curare.

Bovet werd geboren in Zwitserland. Hij was een van de weinige mensen die het Esperanto als moedertaal leerde. In 1927 studeerde hij af aan de Universiteit van Genève. In 1929 ontving hij zijn doctoraat.

Van 1929 tot 1947 werkte hij aan het Pasteur Instituut in Parijs. In 1947 vertrok hij naar het Istituto Superiore di Sanità (Superieur Instituut voor Gezondheid) in Rome. In 1964 werd hij professor aan de Universiteit van Sassari. Van 1969 tot 1971 was hij het hoofd van de Nationale Onderzoeksraadin Rome. In 1971 gaf hij deze positie op voor een baan als professor aan de Città Universitaria. In 1982 ging hij met zijn emeritaat.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties