André Michael Lwoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  André Michel Lwoff
8 mei 190230 september 1994
André Lwoff nobel.jpg
Geboorteland    Frankrijk
Geboorteplaats    Ainay-le-Château
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1965
Reden    Voor het ontdekken van mRNA, ribosomen en de genen die de expressie van andere genen reguleren
Samen met    François Jacob
Jacques Monod
Voorganger(s)    Konrad Emil Bloch
Feodor Felix Konrad Lynen
Opvolger(s)    Francis Rous
Charles B. Huggins

André Michel Lwoff (Ainay-le-Château, 8 mei 1902Parijs, 30 september 1994) was een Frans microbioloog en Nobelprijswinnaar. In 1965 won hij samen met François Jacob en Jacques Monod de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor ontdekken van mRNA, ribosomen en de genen die de expressie van andere genen reguleren.

Biografie[bewerken]

Lwoff ging op zijn 19e werken bij het Pasteur Instituut in Parijs. In 1932 haalde hij zijn Ph.D., waarna hij met behulp van een bijdrage van de Rockefeller Foundation naar het Kaiser Wilhelm Institute for Medical Research in Heidelberg vertrok. Hier deed hij onderzoek naar de ontwikkeling van flagellata. In 1937 ging hij, weer met behulp van Rockfeller, naar de Universiteit van Cambridge. In 1938 werd hij aangesteld als departementshoofd aan het Pasteur Instituut, alwaar hij belangrijk onderzoek deed naar bacteriofagen en het poliovirus.

Lwoff won voor zijn werk meerdere prijzen, waaronder enkele van de Franse Académie des Sciences, de Gran Prix Charles-Leopold Mayer, de Leeuwenhoekmedaille van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en de Keilin Medaille van de British Biochemical Society.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties