Leland H. Hartwell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Leland Harisson Hartwell
30 oktober 1939 – heden
Afbeelding gewenst
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Los Angeles
Nationaliteit Amerikaans
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 2001
Reden Voor de ontdekking van cycline en cycline-afhankelijk kinase, centrale moleculen in de regulatie van de celcyclus
Samen met Tim Hunt
Paul Nurse
Voorganger(s) Arvid Carlsson
Paul Greengard
Eric Kandel
Opvolger(s) Sydney Brenner
Robert Horvitz
John Sulston

Leland Harrison (Lee) Hartwell (Los Angeles, 30 oktober 1939) is een Amerikaans wetenschapper en Nobelprijswinnaar. In 2001 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor zijn bijdragen aan het begrijpen van de celcyclus. Hij deelde de prijs met Paul Nurse en Tim Hunt, wiens onderzoek zich focuste op cyclines en andere aspecten van de celdeling.

Biografie[bewerken]

Hartwell ontving in 1961 zijn bachelor van Caltech. In 1964 haalde hij zijn Ph.D. in biologie aan de Massachusetts Institute of Technology. Van 1965 tot 1968 werkte hij als professor aan de universiteit van Californië. In 1968 vertrok hij naar de Universiteit van Washington.

Van 1970 tot 1971 deed Hartwel een reeks experimenten, waarbij hij de celcyclus ontdekte in genen van bakkersgist. Deze genen reguleren de celcyclus. Mutaties in de genen zijn verantwoordelijk voor bepaalde vormen van kanker. Dit onderzoek leverde hem de Nobelprijs op.

Naast de Nobelprijs won Hartwell nog tal van andere prijzen, waaronder de Louisa Gross Horwitz Prize van de Columbia-universiteit in 1995. Hij werd in 1987 lid van de National Academy of Sciences. In 1996 kwam hij te werken bij de faculteit van het Fred Hutchinson Cancer Research Center, alwaar hij in 1997 de directeur en president werd.

In 1998 ontving hij de Albert Lasker Award for Basic Medical Research. Op 9 juli 2003 kreeg hij van gouverneur Gary Locke de Medal of Merit, de hoogste prijs van de staat Washington.

Hartwell is voorzitter van de Scientific Advisory Board van de Canary Foundation, een non-profit organisatie die zoekt naar nieuwe technologieën om kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

Referenties[bewerken]

  • De Engelstalige Wikipedia
  • Leland H. Hartwell, Joseph Culotti, and Brian Reid. Genetic Control of the Cell-Division Cycle in Yeast, I. Detection of Mutants PNAS 1970 66: 352-359. Abstract
  • Les Prix Nobel. 2002. The Nobel Prizes 2001, Editor Tore Frängsmyr. Nobel Foundation: Stockholm.

Externe links[bewerken]