Selman Waksman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Selman Waksman
22 juli 188816 augustus 1973
Selman Waksman NYWTS.jpg
Geboorteland    Oekraïne
Geboorteplaats    Nova Pryluka
Nationaliteit    Amerikaans (na 1916)
Plaats van overlijden    Woods Hole
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1952
Reden    Voor zijn ontdekking van streptomycine
Voorganger(s)    Max Theiler
Opvolger(s)    Fritz Albert Lipmann
Hans Krebs

Selman Abraham Waksman (Nova Pryluka, 22 juli 1888Woods Hole, 16 augustus 1973) was een Amerikaans biochemicus en microbioloog. Zijn onderzoek naar organische verbindingen en hun verrotting leidde tot de ontdekking van streptomycine, het eerste effectieve antibioticum tegen tuberculose. Voor deze ontdekking kreeg hij in 1952 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.

In totaal heeft Waksman’s werk geleid tot de ontdekking van meer dan 20 verschillende antibiotica.

Biografie[bewerken]

Selman Waksman werd geboren in het Keizerrijk Rusland (het huidige Oekraïne) als zoon van Joodse ouders.[1] In 1910, kort na het verkrijgen van zijn diploma aan het Vijfde Gymnasium in Odesa, emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar kreeg hij zes jaar later de Amerikaanse nationaliteit.

Waksman studeerde in Amerika aan het Rutgers College, waar hij in 1915 afstudeerde met een Bachelor of Science (B.Sc.) in Landbouw. Hij studeerde door aan Rutgers, en kreeg het jaar erop een Master of Science (M.Sc.). Tijdens zijn studie werkte hij ook onder begeleiding van J.G. Lipman aan een onderzoek naar bodembacteriologie. In 1918 haalde Waksman zijn Doctor of Philosophy aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Na zijn studie bleef Waksman werken aan de Rutgers-universiteit, bij het departement van Biochemie en Microbiologie. Hier ontdekte hij veel antibiotica waaronder actinomycine, patuline, streptothricine, streptomycine, griseine, neomycine, fradicine, candicidine en anderen.

Selman Waksman stierf op 16 augustus 1973.

Prijzen[bewerken]

Waksman ontving veel prijzen voor zijn werk na 1940. Behalve de Nobelprijs kreeg hij ook de Leeuwenhoekmedaille (1950), de Ster van de Rijzende Zon, aan hem gegeven door de keizer van Japan, en de rang van Commandeur in het Franse Légion d'honneur.[1][2]

In 2005 werd Waksman vanwege zijn werk erkend als een ACS National Historical Chemical Landmark. [3]

Publicaties[bewerken]

Selman Waksman was auteur of co-auteur van meer dan 400 wetenschappelijke papers, en 28 boeken.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c "The Foundation and Its History", at the Waksman Foundation for Microbiology website. (No further authorship information available), accessed 11 januari 2007.
  2. "Dr. Selman Waksman", at the Waksman Institute at Rutgers website. (No further authorship information available), accessed 17 januari 2008.
  3. Selman Waksman and Antibiotics - ACS National Historical Chemical Landmarks [1]