August Krogh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  August Krogh
15 november 187413 september 1949
August Krogh
August Krogh
Geboorteland    Denemarken
Geboorteplaats    Grenaa
Plaats van overlijden    Kopenhagen
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1920
Reden    Voor de ontdekking van het regelmechanisme van de haarvaten in skeletspieren
Voorganger(s)    Jules Bordet
Opvolger(s)    Archibald Hill
Otto Fritz Meyerhof

Schack August Steenberg Krogh (Grenaa, 15 november 1874Kopenhagen, 13 september 1949) was een Deense arts en dierkundige die van 1916 tot 1945 als hoogleraar zoöfysiologie aan de Universiteit van Kopenhagen werkzaam was. Hij deed een aantal fundamentele ontdekkingen op verschillende gebieden van de fysiologie.

In 1920 werd Krogh de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde toegekend voor de ontdekking van het regelmechanisme van de haarvaten in skeletspieren. Krogh was de eerste in het beschrijven van de aanpassing van bloedverspreiding naar behoefte in spieren en andere organen door het openen en sluiten van de arteriolen en haarvaten.

Krogh was een pionier in vergelijkende studies op dieren. Hij schreef zijn proefschrift over de ademhaling door de huid en longen bij de kikker: Respiratory Exchange of Animals, 1915. Later bestudeerde Krogh water- en elektroliethomeostase van waterdieren en publiceerde hij de boeken: Osmotic Regulation (1939) en Comparative Physiology of Respiratory Mechanisms (1941). Hierenboven droeg Krogh meer dan 200 artikelen bij in internationale tijdschriften. Hij maakte wetenschappelijke instrumenten waarvan verschillende aanzienlijk praktisch nut hadden: bijv de spirometer en het apparaat om de grondstofwisselingswerkzaamheid te meten.

Krogh bracht kort na de ontdekking door Banting en Best in Toronto insuline naar Denemarken. Samen met Hagedorn, maakte Krogh belangrijke bijdragen in het opzetten van een Deense insuline-productie door ethanol extractie van het hormoon uit het pancreas van varkens.

Veel van Kroghs werk deed hij samen met zijn vrouw Marie Krogh (1874-1943), zelf een bekend wetenschapper.