César Milstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  César Milstein
8 oktober 192724 maart 2002
César Milstein in 1984
César Milstein in 1984
Geboorteland Argentinië
Geboorteplaats Bahía Blanca
Plaats van overlijden Cambridge
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1984
Reden Voor onderzoek aan het immuunsysteem en de productie van monoklonale antistoffen
Samen met Niels Kaj Jerne
Georges J. F. Köhler
Voorganger(s) Barbara McClintock
Opvolger(s) Michael Stuart Brown
Joseph Goldstein
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

César Milstein (Bahía Blanca, 8 oktober 1927Cambridge, 24 maart 2002) was een Argentijns biochemicus, met name geïnteresseerd in immunologie. Hij won in 1984 samen met Georges Köhler de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun bijdrage in het onderzoek naar antistoffen.

Biografie[bewerken]

Milstein werd geboren in de Argentijnse stad Bahía Blanca in een joods gezin. Zijn ouders waren Máxima Vapniarsky en Lázare Milstein, een Oekraïense immigrant. Hij studeerde aan de Universiteit van Buenos Aires en behaalde zijn doctoraat onder professor Stoppani. Aanvankelijk was hij werkzaam aan het Nationaal Instituut voor Microbiologie maar omdat hij een uitgesproken politiek tegenstander was van Juan Perón moest voor zijn eigen veiligheid het land ontvluchten. In 1958 vertrok hij naar Engeland, naar de faculteit biochemie van de Universiteit van Cambridge waar hij onder Malcolm Dixon onderzoek deed naar het mechanisme van metaalactivatie van het enzym fosfoglucomutase. Gedurende dit onderzoek werkte hij onder andere samen met Frederick Sanger. Hij bleef de rest van zijn wetenschappelijke carrière verbonden aan Cambridge, van 1960 tot 1962 als docent biochemie en van 1963 tot 1995 als docent moleculaire biologie.

Werk[bewerken]

Milstein besteedde het grootste gedeelte van zijn actieve wetenschappelijke carrière in het onderzoeken van de structuur van en het proces waarlangs diversiteit in antistoffen ontstaat. Samen met Köhler ontwikkelde hij de techniek van de hybridoma, om monoklonale antistoffen te verkrijgen. Voor deze prestatie ontvingen ze de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Het was de aanzet voor een uitbreiding van het gebruik van antistoffen in de wetenschap en geneeskunde omdat vanaf dat moment het relatief eenvoudig werd om grote hoeveelheden antilichamen te produceren die allemaal identiek (monoklonaal) zijn en allemaal dezelfde specifiteit bezitten.

Milstein overleed aan de gevolgen van hartklachten waarmee hij enkele jaren kampte.

Academisch[bewerken]

Milstein werd in 1975 verkozen tot Fellow of the Royal Society, dat hem in 1982 de Royal Medal en in 1989 de Copley Medal uitreikte. Hij werd verder tot Fellow benoemd van onder meer het Darwin College en het Fitzwilliam College van de Universiteit van Cambridge, het Royal College of Physicians en het Académico Correspondiente Extranjero van de Real Academia de Ciencias Exactas (Fisicas y Naturales) in Madrid.

Hij won onder meer de Robert Koch Prijs, de Robert Koch Medal, de Jimenéz Díaz Memorial Award, de General Motors Cancer Research Foundation Sloan Prize, de Krebs Medal, de Biochemical Analysis Prize en de Carlos J. Finlay Prize for Meritorious Work in Microbiology. In 1980 werd hij onderscheiden met de Wolfprijs in de Medicijnen en in 1984, samen met Michael Potter en Köhler, met de Albert Lasker Award for Basic Medical Research.

Persoonlijk[bewerken]

Milstein trouwde in 1953 met Celia Prilleltensky. Ze kregen geen kinderen.

Bronnen, noten en/of referenties