John Robert Vane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  John Robert Vane
29 maart 192719 november 2004
John Robert Vane.jpg
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats Tardebigg
Plaats van overlijden Farnborough
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1982
Reden Voor de ontdekking van prostaglandinen
Samen met Sune Karl Bergström
Bengt Ingemar Samuelsson
Voorganger(s) Roger Sperry
David H. Hubel
Torsten Wiesel
Opvolger(s) Barbara McClintock

Sir John Robert Vane (Tardebigg (Worcestershire), 29 maart 1927 - Farnborough (Hampshire), 19 november 2004) was een Brits biochemicus en Nobelprijswinnaar.

Biografie[bewerken]

Vane heeft scheikunde gestudeerd aan de universiteit van Birmingham. Zijn doctoraal farmacie behaalde hij aan de universiteit van Oxford. Tevens haalde hij een Bachelor aan het St Catherine's College te Oxford

Vane was 18 jaar werkzaam aan het Institute of Basic Medical Sciences van de University of London in het Royal College of Surgeons of England. Gedurende deze periode ontwikkelde hij BioEssays die tot een aantal belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen leidde. In 1982 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de werking van aspirine. Hierbij ontdekte hij dat aspirine de biosynthese van prostaglandinen remt.

In 1973 werd Vane onderzoeksdirecteur van de Wellcome Foundation. Na twaalf jaar keerde hij terug in de academische wereld en aanvaarde een positie bij het William Harvey Research Institute van de St. Bartholmew's Hospital Medical School.