Hamilton Othanel Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Hamilton Othanel Smith
23 augustus 1931
Hamilton Smith.jpg
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats New York City
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1978
Reden Voor de ontdekking van restrictie-enzymen, welke een instrument zijn geworden in de moleculaire biologie
Samen met Werner Arber
Daniel Nathans
Voorganger(s) Roger Guillemin
Andrew Schally
Rosalyn Sussman Yalow
Opvolger(s) Allan Cormack
Godfrey Hounsfield
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Hamilton Othanel Smith (New York City, 23 augustus 1931) is een Amerikaans microbioloog en Nobelprijswinnaar.

Biografie[bewerken]

Smith begon zijn studie aan de University Laboratory High School of Urbana, Illinois. Daarna ging hij naar de Universiteit van Illinois te Urbana-Champaign, maar in 1950 stapte hij over naar de Universiteit van Californië, Berkeley. Hie haalde hij in 1952 zijn Bachelor in wiskunde.[1] In 1956 kreeg hij zijn medisch diploma van de Johns Hopkins University.

Na zijn studie ging Smith zich bezighouden met onderzoek naar restrictie-enzymen. Voor zijn ontdekking van type II restrictie-enzymen won hij in 1978 samen met Werner Arber en Daniel Nathans de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.

Later werd hij een vooraanstaand figuur op het gebied van genomica. In 1995 maakten hij en zijn team een sequentie van het eerste bacteriële genoom, te weten die van de Haemophilus influenzae. H. influenza was hetzelfde type organisme waarin Smith in de jaren 60 restrictie-enzymen had ontdekt. Smith speelde ook een belangrijke rol bij het onderzoek naar het menselijk genoom. In 1998 ging hij werken bij Celera Genomics.

Momenteel leidt hij een team aan het J. Craig Venter Institute, waarmee hij werkt aan het maken van een synthetische bacterie, Mycoplasma laboratorium.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties