Henry Hallett Dale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Henry Hallett Dale
9 juni 1875 - 23 juli 1968
Henry Dale nobel.jpg
Geboorteland    Engeland
Geboorteplaats    Londen
Plaats van overlijden    Cambridge
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1936
Reden    "Voor onderzoek naar de transmissie van zenuwimpulsen via neurotransmitters."
Samen met    Otto Loewi
Voorganger(s)    Hans Spemann
Opvolger(s)    Albert Szent-Györgyi

Sir Henry Hallett Dale OM GBE FRS (Londen, 9 juni 1875Cambridge, 23 juli 1968) was een Engels neurowetenschapper. Voor zijn studie naar acetylcholine als betrokkene bij de chemische overdracht van zenuwprikkels deelde hij in 1936 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde met Otto Loewi.

Onderzoek[bewerken]

Hoewel Dale en zijn collega's acetylcholine al in 1914 identificeerden als een mogelijke neurotransmitter toonde Loewi de betekenis ervan voor het zenuwstelsel aan.

In de jaren 1940 was Dale verwikkeld in het debat over het karakter van de signalen in de synaps. Dale en anderen geloofden dat de signalering chemisch was, terwijl John Eccles en anderen geloofden dat zij elektrisch was. Later bleek dat de meeste signalering chemisch is, maar dat er sommigen zijn die elektrisch zijn.

Dale verzon ook de indeling van neuronen naar wat voor neurotransmitter ze gebruiken. Zodoende worden neuronen die noradrenaline gebruiken noradrenergisch genoemd, neuronen die GABA maken GABAergitisch, etc. Deze indeling is gerelateerd aan Dale's principe (soms foutief Dale's Wet genoemd). Dit principle stelt dat elk neuron maar één soort neurotransmitter afscheidt. Dale's principe is gefalcificeerd; veel neuronen scheiden neuropeptides naast aminozurens of amines af (Bear, et al. 2001).

Biografie[bewerken]

Dale ging naar The Leys School in Cambridge en begon in 1894 op Trinity College bij de Cambridge University werkend onder de fysioloog John Langley. Een paar maanden in 1903 had hij ook les van Paul Ehrlich in Frankfurt am Main. Dale werd in 1909 arts. Werkend aan het University College London ontmoette en bevriendde hij Loewi. In 1937 kreeg hij de Copley Medal.

Referenties[bewerken]

  • Valenstein, E.S.: The War of the Soups and the Sparks: The Discovery of Neurotransmitters and the Dispute Over How Nerves Communicate. Columbia University Press, 2005. ISBN 0-231-13588-2
  • Valenstein E.S.: The discovery of chemical neurotransmitters. Brain Cogn. 2002 Jun;49(1):73-95 ((en) Medline abstract)
  • Tansey EM. Chemical neurotransmission in the autonomic nervous system: Sir Henry Dale and acetylcholine. Clin Auton Res. 1991 Mar;1(1):63-72 ((en) Medline abstract)
  • Nobel Lectures, Physiology or Medicine 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1965.

Externe links[bewerken]