Station Schiphol Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Schiphol)
Ga naar: navigatie, zoeken
    Schiphol Airport   
Schiphol-plaza-ns.jpg
Plaats Haarlemmermeer
Afkorting Shl
Opening 21 december 1978
Perrons 3 (Eilandperrons)
Perronsporen 6
Spoorlijn(en) HSL-Zuid/HSL 4
Schiphollijn
Westtak Ringspoorbaan
Streekbus 185 | 186 | 187 | 190 | 191 | 193 | 194 | 196 | 197 | 198 | 199 | 245 | 246 | 247 | 287 | 300 | 310 | 858 (tijdens Keukenhof)
Qliner 361 | 365 | 370
Nachtbus N30 | N97
Vervoerder(s) NS
NS International
Reizigers 68.689 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 46′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Schiphol Airport
Station Schiphol Airport
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Roltrap naar een van de perrons op Schiphol Plaza/NS
Het voormalige Station Schiphol op 12 april 1989

Station Schiphol Airport ligt in het hart van de luchthaven Schiphol in de Schipholspoortunnel. Het station werd geopend op 21 december 1978 door prinses Beatrix en prins Claus, met een opvallend volledig rond stationsgebouw. In 1995 is dit gebouw gesloopt en werd het station geïntegreerd in het luchthavengebouw (Schiphol Plaza).

Tot en met dienstregeling 2015 heette het station Schiphol Schiphol aircraft silhouette.svg. In publicaties stond er vaak een vliegtuigsymbool achter, zodat het leek of dat symbool deel uitmaakte van de naam van het station. Op 13 december 2015 is de naam van dit station gewijzigd in 'Schiphol Airport', om dit station voor internationale reizigers herkenbaarder te maken als luchthaven.[2][3] Het vliegtuigsymbool is vervallen.

Niveaus[bewerken]

Bovengronds bevinden zich de stationsvoorzieningen (loketten, informatiepanelen, etc) in een hal die ook door luchtreizigers wordt gebruikt en onderdeel vormt van Schiphol Plaza. Er is daar geen apart "spoorstationgebied".

De perrons bevinden zich hieronder in een verbreed gedeelte van de Schipholspoortunnel.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk liep de verkeersweg tussen het station en de terminal door. Reizigers die per vliegtuig aankwamen en met de trein verder wilden, moesten dan ook met hellingbanen onder de weg door (omlaag - omhoog) naar het stationsgebouw en daarna weer omlaag naar het perron. In omgekeerde richting was het: omhoog van perron naar stationsgebouw, omlaag - omhoog onder de weg door en verder omhoog naar de vertrekhal. Voor de laatste twee bewegingen was er een doorlopend pad.

In 1995 werd de verkeersweg verwijderd zodat er een gelijkvloerse verbinding ontstond tussen station en aankomsthal.

Sporen en perrons[bewerken]

Er zijn drie eilandperrons met in totaal zes sporen. Bijzonder voor dit station is dat de perrons niet alleen bereikbaar zijn via de gebruikelijke roltrappen (3 per perron), vaste trappen (1 per perron) en liften (1 per perron), maar ook via helling-rolbanen (4 per perron) die geschikt zijn voor bagagekarretjes.

Sinds 2006 hebben de eilandperrons 1/2 en 5/6 flexibele aankomst- en vertreksporen. Dat wil zeggen dat slechts enkele minuten van tevoren wordt bepaald op welk van de twee sporen (1 of 2, respectievelijk 5 of 6), en dus aan welke zijde van het perron, een trein aankomt en vertrekt. Er zijn daarom niet alleen CTA's per spoor, maar bovendien dynamische perronaanwijzers per perron, die met pijlen naar de van toepassing zijnde sporen wijzen zodra die bekend zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk had het ondergrondse station drie sporen en twee perrons. In de jaren 90 is dit uitgebreid naar vier sporen. Na de verdubbeling van de Schipholspoortunnel zijn er sinds 2000 zes sporen en drie eilandperrons in gebruik. Tegelijkertijd is de spoorverdubbeling tot vier sporen tussen Amsterdam Riekerpolder en Hoofddorp in gebruik gekomen.

Treinverbindingen[bewerken]

Schiphol Airport is een station voor veel nationale en internationale verbindingen. De volgende treinen doen Schiphol aan in de NS-dienstregeling 2016:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12700. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations. In weekend en 's avonds vaak gecombineerd met serie 2600 tot serie 12600.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1600 Intercity Schiphol AirportAmersfoortDeventerHengeloEnschede
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 21:00 uur
3300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Na 18.00 uur alleen Schiphol - Eindhoven, na 20.30 alleen Schiphol - Utrecht Centraal en na 18.45 alleen Utrecht Centraal - Schiphol.
4300 Sprinter Leiden Centraal HoofddorpSchiphol AirportWeespAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Rijdt alleen in de spits van/naar Leiden Centraal, enkele ritten naar Lelystad C en Den Haag C
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Centraal
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumAmersfoortAmersfoort Vathorst Rijdt na 20:00 uur en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.
9200 Intercity (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-BerchemBrussel-Nationaal-LuchthavenBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Beneluxtrein
9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoortAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchiphol AirportAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.
12700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 12500. Stopt vanaf Zwolle op alle tussengelegen stations, om zo een halfuursdienst te creëren met serie 9000.

Geschiedenis[bewerken]

In 1978 werd de lijn Schiphol – Amsterdam Zuid in gebruik genomen. Het station Schiphol ligt in een bijna zes kilometer lange Schipholspoortunnel onder de luchthaven. In 1981 kwam de verbinding via Hoofddorp en Nieuw-Vennep naar Leiden in gebruik. Ook werd in 1981 de Schiphollijn verlengd naar Amsterdam RAI en in 1986 kwam de verbinding via Station Amsterdam Lelylaan en Sloterdijk naar station Amsterdam Centraal tot stand. In 1993 werd er verbinding met Weesp (en verder naar Almere en Hilversum) gemaakt.

Aanvankelijk had het station twee (eiland)perrons en drie sporen. In de jaren 90 kwam de uitbreiding tot vier sporen in de tunnel gereed. Sinds 2000 heeft het station drie eilandperrons met zes sporen.

Sinds 2004 is Schiphol via de Hemboog direct bereikbaar vanuit de regio Purmerend/Hoorn, sinds 2006 ook vanuit Utrecht via de Utrechtboog.

Sinds het eind van 2009 rijden er ook hogesnelheidstreinen via de HSL-Zuid naar en via Schiphol. Deze treinen hebben als bestemmingen Antwerpen, Brussel en Parijs. In Nederland wordt daarnaast ook Rotterdam aangedaan. De Intercity Direct (voorheen de Fyra) en Thalys rijden vanaf Amsterdam via het normale traject, langs Amsterdam Sloterdijk, via de Schipholtunnel naar Schiphol. Na een korte stop rijden deze treinen door om na station Hoofddorp het normale spoor te verruilen voor het spoor van de HSL-Zuid.

Busverbindingen[bewerken]

Boven op het station ligt een busstation dat wordt aangedaan door bussen van Connexxion, GVB en Arriva. Het stripbusstation telt 8 bushaltes per richting, die perrons zijn genummerd van B1 tot en met B16. Gelede bussen gebruiken echter twee van deze haltes.

Lijn Route Exploitant Bijzonderheden
Streekbus
69 Amsterdam Sloterdijk - Amsterdam-West - Schiphol-Noord - P40 - Plaza GVB
245 Amsterdam Bos en Lommer - De Baarsjes - Slotermeer - Schiphol-Noord - Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
246 Amsterdam-Zeeburg - Oost - Zuid - Schiphol-Noord - Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
247 Amsterdam-Noord - Oost - Schiphol-Noord - Plaza - Zuid GVB Ochtenddienst
287 Schiphol Plaza - Schiphol-Rijk Connexxion Spitssneldienst
Schiphol Sternet
185 Schiphol Plaza - Justitieel Complex Connexxion
186 Schiphol P30 - Plaza - P40 - Oost - Amstelveen Connexxion
187 Schiphol P40 - Plaza - P30 - Rijk - Oost - Amstelveen Connexxion
190 P40 - Plaza - P30 Connexxion
191 P40 - Plaza - P30 - Zuidoost Connexxion
193 P30 - Plaza - P40 - Oost Zuideinde Connexxion
194 Schiphol P30 - Plaza - P40 - Badhoevedorp - Lijnden - Amsterdam De Aker Connexxion Alleen overdag
196 P40 - Plaza - P30 - Knooppunt Noord Connexxion Nachtbus
197 Schiphol P30 - Plaza - P40 - Noord - Amsterdam-Zuid - Amsterdam-Centrum Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N97.
N97
198 Schiphol P40 - Plaza - P30 - Rijk - Aalsmeer Connexxion
199 Schiphol P30 - Plaza - P40 - Oost - Amstelveen-Zuid - Amstelveen Centrum - Amsterdam-Zuid Connexxion
R-net
300 Amsterdam-ZO - Ouderkerk a/d Amstel - Amstelveen - Schiphol - Hoofddorp - Vijfhuizen - Haarlem Connexxion Rijdt 's nachts als lijn N30, die in Amstelveen een ietwat andere route rijdt.
N30
310 Amsterdam-Zuid - Schiphol - Hoofddorp - Nieuw Vennep Connexxion
Qliner
361 Schiphol Plaza - Lisse - Sassenheim - Voorhout - Noordwijk Arriva
365 Schiphol Plaza - De Hoek - Roelofarendsveen - Leiden - Zoeterwoude-Dorp - Zoetermeer Arriva
370 Schiphol Plaza - De Hoek - Leimuiden - Alphen aan den Rijn Arriva Rijdt ook 's nachts.
Keukenhofexpress
858 Schiphol Plaza - Lisse, Keukenhof Arriva Alleen tijdens de Keukenhof