Portaal:In het nieuws/Sport/2007/juli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

31 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Met haar deelname aan een 3000 m in het Schotse Falkirk zet Sonia O'Sullivan definitief een punt achter haar topsportloopbaan. De 37-jarige Ierse, inmiddels moeder van twee kinderen, kan terugzien op een atletiekcarrière die een periode van twintig jaar omvat en waarin zij een vijftal wereld- en Europese titels vergaarde, naast Olympisch eremetaal. Ze houdt de baanatletiek nu voor gezien, maar sluit niet uit dat zij nog wel in wegwedstrijden en bij veldlopen aan de start zal verschijnen. Hoewel zij van plan is om dagelijks te blijven trainen, zal de intensiteit ervan worden teruggeschroefd tot een niveau, waarop er tijd overblijft om leuke dingen te doen met haar beide dochters. Sonia O’Sullivan is een van de grootste atletes die Ierland ooit heeft voortgebracht.
  • AtletiekBlanka Vlašić is huizenhoog favoriet voor de WK-hoogspringwedstrijd volgende maand in Osaka. De Kroatische atlete gaat maandagavond in Thessaloniki niet alleen al voor de tiende keer dit seizoen over twee meter, maar verbetert haar record tot 2,06 m. Vlasic waagt vervolgens drie pogingen op de wereldrecordhoogte van 2,10 m, maar faalt daar (nog). Slechts vier atletes (twee indoor en twee in de buitenlucht) sprongen ooit hoger.
  • Voetbal - PSV-verdediger Alex reist onverrichterzake af naar Londen. Hij wilde zich bij de selectie van Chelsea voegen, maar een werkvergunning blijkt nog niet geregeld. Geërgerd vliegt hij vervolgens verder, niet naar Eindhoven maar naar Brazilië. Twee dagen later verlenen de Britse autoriteiten hem de gewenste vergunning. Als hij door de medische keuring komt zal hij dus naar Chelsea vertrekken.

30 juli[brontekst bewerken]

29 juli[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Irak wint voor de eerste maal in de geschiedenis de Azië Cup. In de finale wordt Saoedi-Arabië met 1-0 verslagen door een doelpunt van aanvoerder Younis Mahmoud. De spelers van Irak droegen rouwbanden; tijdens het volksfeest afgelopen woensdag na het winnen van de halve finale ontploften twee bommen, waardoor vijftig doden vielen.

28 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Nacht van de Atletiek in Heusden is een jaarlijks weerkerend internationaal atletiekevenement in België, dat vaak door Nederlandse atleten wordt aangegrepen als mogelijkheid om zich te kwalificeren voor een belangrijk kampioenschap. Dit keer zijn het onder meer Bram Som en Arnoud Okken, die op de 800 m allebei hun definitieve ticket naar de Wereldkampioenschappen atletiek 2007 in Osaka hopen te verdienen. Die opzet slaagt slechts ten dele. Met 1.45,88 voor Okken (zesde) en 1.46,00 voor Som (zevende) blijven beiden weliswaar binnen de door de KNAU gestelde B-limiet, maar de zwaardere A-limiet van de IAAF (1.45,40) wordt niet gehaald. De Atletiekunie mag per nummer slechts één atleet die aan de B-limiet heeft voldaan, naar het WK sturen. De 800 m in Heusden wordt overigens gewonnen door de Amerikaan Alan Webb in een opvallend goede 1.43,84. Daar zijn beide Nederlanders nog niet aan toe, vinden zij ook zelf. Okken doet op 7 augustus in Stockholm een nieuwe poging. Op de 1500 m mist Ate van der Burgt met 3.38,19 de WK-limiet op 0,19 seconde. De wedstrijd wordt overigens gewonnen door de Marokkaan Mohammed Moustaoui in een uitstekende 3.33,73. Zeer goed op dreef is ook Europees kampioene Kim Gevaert. De Belgische evenaart op de 100 m haar nationale record van 11,04, zij het met teveel rugwind (+2,3 m/s). Ook wint zij de 200 m in 22,88 (+0,5 m/s). Guus Hoogmoed komt op de 200 m (+2,7 m/s) tot 20,69 en dat is goed voor een vijfde plaats. Winnaar wordt hier de Jamaicaan Christopher Williams in 20,31.
  • Atletiek – Dezer dagen vinden er op verschillende plaatsen in de wereld belangrijke kampioenschappen plaats. Hier een eerste, beknopte opsomming van enkele opvallende prestaties: Europees verspringkampioen Andrew Howe komt op vrijdag bij de Italiaanse kampioenschappen in Padua tot een beste sprong van 8,40, zij het met iets teveel rugwind (+2,4 m/s). Kogelstootster Chiara Rosa blijft met 19,13 slechts 0,02 cm verwijderd van haar in juni gevestigde nationale record. Bij de Britse kampioenschappen in Manchester verdedigt Marlon Devonish zijn titel op de 100 m met succes. De 31 jaar oude veteraan, die eerder dit jaar 10,06 liet noteren, verslaat de 20-jarige Craig Pickering op de streep met 0,01 sec. De eindtijden werden nadelig beïnvloed door een tegenwind van -2,0 m/s. Bij de Keniaanse kampioenschappen in Nairobi valt vooral de overwinning op de 1500 m op van de wereldkampioen veldlopen bij de junioren Asbel Kiprop. De 18-jarige Keniaan wint de race in 3.35,50. Bij de Aziatische kampioenschappen in Amman (Jordanië) prolongeert de Iraniër Ehsan Hadadi zijn Aziatische titel van vorig jaar met een discusworp van 65,38, een kampioenschapsrecord. Hadadi liet vorige maand ook al een nieuw Aziatisch record noteren van 67,96.
  • Wielersport - De Ronde van Frankrijk 2007 lijkt beslist in het voordeel van Alberto Contador. Zijn concurrenten Cadel Evans en Levi Leipheimer maken in de negentiende etappe veel tijd goed maar hij behoudt de gele trui. De nummer drie in het klassement, Levi Leipheimer, wint de tijdrit. Hij fietst de 55,5 kilometer in 1 uur, 2 minuten en 44 seconden. Met alleen nog de etappe naar de Champs-Élysées voor de boeg heeft Contador een voorsprong op Evans van 23 seconden en op Leipheimer van 31 seconden.

27 juli[brontekst bewerken]

  • Sport - NOC*NSF erkent petanque officieel als topsport. Deze erkenning moet het de Nederlandse Jeu de Boules-Bond makkelijker maken internationale toernooien binnen te halen en er subsidie voor te krijgen. Nederland is kandidaat voor het WK voor heren van 2009.

26 juli[brontekst bewerken]

25 juli[brontekst bewerken]

24 juli[brontekst bewerken]

23 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - Michael Rasmussen en Alberto Contador lijken onderling uit te gaan maken wie de Ronde van Frankrijk 2007 zal winnen. In de vijftiende etappe boeken zij, net als gisteren, winst op de concurrenten in het algemeen klassement. De etappe, die onder andere voor het eerst de loodzware Port de Balès aandoet, wordt gewonnen door een van de grote verliezers van gisteren, Aleksandr Vinokoerov. UCI-voorzitter Pat McQuaid verklaart overigens in een interview dat hij niet gelukkig zou zijn met een Tourzege van Rasmussen, na alle beschuldigingen aan diens adres.
  • AtletiekLornah Kiplagat ziet af van deelname aan de WK Atletiek in Osaka, waar zij de 10.000 m zou lopen. Tijdens haar 5.000 m bij de THALES FBK-Games eind mei in Hengelo, liep Kiplagat een ruptuurtje in haar rechter kuit op. Bij een wegwedstrijd op 1 juli jongstleden in Londen speelde de kuit wederom op. Sindsdien heeft Kiplagat al drie weken geen looptrainingen meer afgewerkt. In overleg met sportarts Peter Vergouwen is daarom besloten eerst volledig te herstellen. Zij richt zich nu op het verdedigen van haar wereldtitel WK Road Running. Deze wedstrijd wordt op 14 oktober 2007 in het Italiaanse Udine gehouden.

22 juli[brontekst bewerken]

21 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - Ondanks alle opschudding rond zijn persoon doet Michael Rasmussen goede zaken in de Touretappe van vandaag. De tijdrit in de omgeving van Albi wordt gewonnen door Aleksandr Vinokoerov, maar Rasmussen verrast door elfde te worden. Van de concurrenten in het algemeen klassement weet alleen Cadel Evans behoorlijke winst op de Deen te boeken; hij staat nu op 1 minuut tweede in het klassement.
  • Voetbal - Tijdens de oefenwedstrijd Go Ahead Eagles - Ajax breekt Edgar Davids zijn linker scheenbeen. Hij is zeker drie maanden uitgeschakeld. De wedstrijd wordt na een half uur gestaakt wegens beledigende spreekkoren. In de binnenstad van Deventer richt een groep "voetbalsupporters" vernielingen aan.
  • Formule 1 - Lewis Hamilton, de leider in de WK-stand, crasht zwaar tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Europa op de Nürburgring. Hij wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht, maar blijkt ongedeerd te zijn.
  • Atletiek - Bij het sterk bezette kogelstoten tijdens de Meeting de Atletismo in Madrid boekt Rutger Smith een imponerende zege. Hij komt voor het eerst dit seizoen over de 21 meter en stoot de kogel naar 21,12 m. Daarbij verslaat hij alle grote Amerikanen. Tweede wordt Reese Hoffa (20,81), derde Joachim Olsen (Den – 20,64), gevolgd door Daniel Taylor (20,47) en wereldkampioen Adam Nelson (20,28). Smith stootte dit seizoen nog niet verder dan 20,85.

20 juli[brontekst bewerken]

  • Wielersport - Grote opwinding rond geletruidrager Michael Rasmussen. Donderdagavond maakt de Deense wielerbond bekend dat hij uit de nationale selectie wordt gezet, omdat hij herhaaldelijk verzuimde de antidopingautoriteiten mee te delen waar hij was. En vandaag beschuldigt de voormalige mountainbiker Whitney Richards Rasmussen van bloeddoping.

19 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Vandaag beginnen in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo de Europese juniorenkampioenschappen. In totaal doen er 35 Nederlandse atleten mee, met als grootste kanshebbers op een medaille Melissa Boekelman en Machteld Mulder. Melissa Boekelman komt meteen vandaag al in actie bij de kwalificatie van het kogelstoten, de finale is vrijdag en voor het discuswerpen is de kwalificatie op zaterdag en de finale op de laatste dag (zondag). Machteld Mulder heeft de 1e ronde 400m vandaag, de finale is op vrijdag en voor de 800m is de 1e ronde op vrijdag, de halve finale op zaterdag en de finale vindt plaats op zondag.

18 juli[brontekst bewerken]

17 juli[brontekst bewerken]

15 juli[brontekst bewerken]

14 juli[brontekst bewerken]

13 juli[brontekst bewerken]

12 juli[brontekst bewerken]

11 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

9 juli[brontekst bewerken]

8 juli[brontekst bewerken]

  • Tennis - Roger Federer wint Wimbledon voor de vijfde maal op rij. Met deze winst op Rafael Nadal evenaart hij de prestatie van tennislegende Björn Borg, die ditzelfde deed tussen 1976 en 1980
  • Paardensport - IJsbrand Chardon wint voor de tiende keer het vierspanrijden op het CHIO van Aken. Geen enkele andere deelnemer in de geschiedenis van dit prestigieuze toernooi won zo vaak.
  • Atletiek - Bij de Europa Cup meerkamp in Tallinn zijn de vrouwen erin geslaagd te promoveren van de eerste liga naar de Superliga. De eerste en tweede plaats voor Karin Ruckstuhl en Yvonne Wisse werd aangevuld met een 17e plaats voor Marlies Kranendonk. 1e jaars juniore A Suzanne de Sevren Jacquet behaalde met een persoonlijke record een 21e plaats, maar voor het totaal telde alleen de beste drie prestaties per land. Het Nederlandse team behaalde ruim 500 punten meer dan Zwitserland dat tweede werd voor Italië, ook het Zwitserse team promoveert hiermee naar de Superliga. Het Nederlandse mannenteam behaalde in de Superliga een podiumplaats, het team bestaande uit Eugène Martineau (5e), Joost van Bennekom (8e), Chiel Warners (16e) en Rory van Noort (27e) werd derde. Goed nieuws dus voor het team waarvan alleen van Noort dit jaar al een hele tiemkamp had kunnen afwerken. Voor Warners was het zelfs de eerste tienkamp sinds hij anderhalf jaar geleden in Tallinn zwaar geblesseerd raakte.

7 juli[brontekst bewerken]

6 juli[brontekst bewerken]

5 juli[brontekst bewerken]

4 juli[brontekst bewerken]

  • Tennis - Michaëlla Krajicek wordt in de kwartfinale van Wimbledon uitgeschakeld. Zij verliest van de Franse Marion Bartoli met 6-3, 3-6, 2-6. Bartoli zal het in de halve finale op moeten nemen tegen Justine Henin, die Serena Williams met 6-4, 3-6, 6-3 verslaat. Bij de mannen is door alle onderbrekingen een grote achterstand in het schema ontstaan. Vier dagen voor het einde van het toernooi is de derde ronde pas afgerond als Rafael Nadal zijn wedstrijd eindelijk weet te winnen.

3 juli[brontekst bewerken]

2 juli[brontekst bewerken]

1 juli[brontekst bewerken]