Koninklijke Philips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koninklijke Philips Electronics)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninklijke Philips
Koninklijke Philips
Hoofdkwartier van Philips in Amsterdam in de Breitnertoren, met links de Rembrandttoren
Hoofdkwartier van Philips in Amsterdam in de Breitnertoren, met links de Rembrandttoren
Beurs NYSE: PHG, Euronext: PHIA
Motto of slagzin Innovation and you
Sense and simplicity (2004)
Let's make things better (1995)
Philips, dan is het goed
Oprichting 1891
Sleutelfiguren Gerard Philips, oprichter
Anton Philips
Frits Philips
Frans van Houten, voorzitter/president/CEO
Hoofdkantoor Amstelplein 2
1096 BC Amsterdam
Werknemers 77.400 (2018)[1]
waarvan 11.500 in Nederland
Producten medische apparatuur
consumentenelektronica
Omzet/jr € 19,5 miljard (2019)[2]
Winst/jr € 1,2 miljard (2019)[2]
Website Philips.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Koninklijke Philips (beter bekend als kortweg Philips) is een Nederlands elektronicaconcern. Het heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar de wortels van het bedrijf liggen in Eindhoven. Het concern produceert onder andere medische apparatuur zoals MRI-scanners en huishoudelijke apparaten zoals scheerapparaten, elektrische tandenborstels, koffiezetapparaten, stofzuigers, mixers, strijkijzers, broodroosters en was in het verleden producent van consumentenelektronica zoals tv's (tot 2012) en stereo's (tot 2014) en lampen (tot 2016). Philips is de oprichter en tot 2016 hoofdsponsor van voetbalclub PSV. Philips vond in 1963 de muziekcassette uit en lanceerde in 1983 de compact disc, gezamenlijk ontwikkeld met Sony.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 realiseerde Philips een totale omzet van 24 miljard euro, waarvan ruim 7 miljard euro afkomstig van Philips Lighting. Dit laatste onderdeel is afgesplitst en naar de beurs gebracht. Bij het bedrijf werkten in 2015 ruim 100.000 mensen. Philips geeft per jaar zo'n 7,5% van de omzet uit aan R&D.

Onder topman Gerard Kleisterlee verlegde de hoofdaandacht van Philips zich naar een bedrijf waar leefstijl en gezondheid centraal stonden. Dit leidde tot de verkoop van de divisies Halfgeleiders en Componenten. In 2016 is vervolgens eerst Philips Lighting en vervolgens Lumileds verkocht. Tot 2016 was Philips onderverdeeld in:

 • Philips Healthcare is gericht op het ontwikkelen van oplossingen op basis van de behoeften van zorgteams en patiënten.
  • Philips Medical Systems is actief in de markt voor diagnostische apparatuur. Het is in deze markt een belangrijke speler, samen met Siemens en General Electric. Er zijn fabrieken in Nederland, Brazilië, China, Duitsland, Finland, India, Israël en de Verenigde Staten.
 • Philips Consumer Lifestyle richt zich op wensen van consumenten over de gehele wereld, met als doel om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.
  • Philips was Europa's grootste producent van consumentenelektronica en behoorde tot de jaren 90 nog tot de grootste drie spelers op wereldniveau, na Panasonic (1) en Sony (2). In 2012 brengt Philips haar tv afdeling en 3300 man onder in de joint venture TP Vision en verkoopt haar laatste aandelen in 2014. In 2014 verkoopt Philips ook haar divisie audio en video en 1900 medewerkers aan Gibson Guitar Corporation.
  • Huishoudelijke apparaten (Domestic Appliances and Personal Care (DAP)) produceert producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke apparaten. Het hoofdkantoor van deze divisie bevond zich enige tijd in Groningen en daarna vijf jaar lang in Amersfoort. Sinds januari 2007 is het hoofdkantoor van Philips DAP gehuisvest in Amsterdam (IJ-Toren). Er zijn fabrieken in Nederland, Oostenrijk, Polen, Engeland, de Verenigde Staten, Brazilië, India, China en Singapore. De divisie heeft verkoop- en service­organisaties in 50 landen en fabrieken in België, Frankrijk, Hongarije, Mexico, Argentinië, Brazilië, India en China.
 • Innovation, Group & Services
  • Deze kleinste divisie is de bron van technologische innovatie binnen Philips, met onder andere Philips Research. Hier zijn ook de personeelsleden ondergebracht die niet aan de afzonderlijke divisies zijn toe te rekenen. Er werkten in 2015 ruim 14.000 mensen.
 • Philips Lighting is op 27 mei 2016 naar de beurs gegaan. Philips bracht een klein deel van de aandelen naar de beurs met de intentie het resterende belang later van de hand te doen. Philips Lighting is wereldwijd marktleider op het gebied van (led)verlichting, en richt zich op verlichting in de openbare ruimte, voor bedrijven en voor consumenten. Aanvang 2018 is het aandelenbelang van Philips verkleind naar 18%[3] en kreeg het nieuwe bedrijf de naam Signify.

Sinds 2016 wordt er gerapporteerd volgens de segmenten: Diagnosis & Treatment businesses, Connected Care & Health Informatics businesses, Personal Health businesses, HealthTech Other (innovatie).[4][5]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Polygoon-journaal over het zestigjarig bestaan van Philips in 1951

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Kooldraad-gloeilamp

In 1891 richtte Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op.[6] Het bedrijf werd niet in hun woonplaats Zaltbommel, maar in Eindhoven gevestigd. In deze plaats was een leegstaand bedrijfspand beschikbaar. De eerste producten waren gloeilampen, waarvan het Eerste Gloeilampenfabriekje nog getuigt. Dit is nu een museum. Oorspronkelijk was Philips een eenvoudige assemblagefabriek voor kooldraadlampen. Gerard Philips was vooral in onderzoek geïnteresseerd en legde de basis voor het Philips' Natuurkundig Laboratorium (NatLab) waarvan de opvolger, de High Tech Campus, zich nog steeds in Eindhoven bevindt. Met de komst van Gerards broer Anton Philips, in 1895, werd de leiding van het bedrijf aangevuld met een zakenman die in staat was om de onderneming te doen groeien. In 1899 werd Anton medefirmant van het bedrijf.[6] In 1907 werd de NV Philips' Metaalgloeilampenfabriek te Eindhoven opgericht, gevolgd in 1912 door de oprichting van de NV Philips' Gloeilampenfabrieken, waarvan Gerard en Anton Philips de eerste directeuren waren.[6]

Verticale integratie[bewerken | brontekst bewerken]

Aandeel van Philips' Gloeilampenfabrieken van 14 december 1928
Eerste Philipsfabriek
Luchtfoto van de Philips fabrieken (1920-1940), Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
Luchtfoto van de Philips fabrieken (1920-1940), Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
1rightarrow blue.svg Zie Hoofdindustriegroep voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Technologisch is de komst van de wolfraamdraadlamp van belang. Geleidelijk werden de diverse Nederlandse gloeilampenfabrieken opgekocht, terwijl ook toeleveranciers afhankelijk van het bedrijf werden gemaakt en vervolgens eveneens opgekocht werden. Deze verticale integratie zou kenmerkend worden voor Philips, maar het maakte het bedrijf ook complex. Het leidde tot eigen glasfabrieken, golfkartonfabrieken, machinefabrieken en Philitefabrieken (Philite was de merknaam die Philips gebruikte voor zijn bakeliet).

Machinefabrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Filmprojector
Philips Gloeilampenfabrieken Eindhoven

In 1908 werd een voormalige weverij van de Gebr. Schellens opgekocht en tot machinefabriek ingericht. Hier maakte Philips in eigen beheer productiemachines voor gloeilampen. Keuze voor zelfbouw kwam onder meer voort uit behoefte aan geheimhouding. Omstreeks 1920 ontstond een gereedschapsmakerij, waarvoor echter te weinig vakmensen voorhanden waren. Deze werden aanvankelijk betrokken uit Duitsland en Midden-Europa. De gereedschappen waren nodig omdat de productie van radiotoestellen veel metalen onderdelen eiste. In 1928 werd een eigen vakopleiding gestart, het Jongens Nijverheids Onderwijs (JNO), later Primaire Beroepsopleiding (PBO) of Philips Bedrijfsschool geheten. In 1948 startte de apparatenbouw, oorspronkelijk ten behoeve van de productie van bioscoopprojectoren voor de HIG (Hoofdindustriegroep) ELA. Later werd een zeer grote verscheidenheid aan apparaten gebouwd, tot cyclotrons aan toe. In 1961 werd een vestiging in Almelo geopend, en in 1970 werd de Machinefabriek te Alkmaar aan de organisatie toegevoegd.

Metaalwarenfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De metaalwarenfabriek (PMF) produceerde sedert 1918 radio-onderdelen en sedert 1927 radiotoestellen. Omstreeks 1925 werd de massaproductie van de benodigde metaalwaren een onderdeel van de apparatenfabriek. In 1946 werd het een onderdeel van de HIG Apparaten, in 1957 onderdeel van de HIG RGT.

Glasfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste eigen Glasfabriek van Philips werd in 1916 in gebruik gesteld op het terrein Strijp-S. Deze werd gestart omdat het concern van aanvoer van grondstoffen verzekerd wilde zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het glas werd gebruikt voor de ballonnen van gloeilampen, waar zeer veel glasblazers voor nodig waren. Later werden deze processen gemechaniseerd en werden de activiteiten uitgebreid met, onder meer, beeldbuizen. De fabriek is begin jaren 60 van de 20e eeuw gesloopt. Glas voor gloeilampen werd voortaan in de Lommelse vestiging vervaardigd, waar ook de ballons machinaal werden gemaakt. Daarnaast had Philips over de hele wereld verspreid veel glasfabrieken ten behoeve van de lampenproductie. Glas voor tl-buizen werd in Roosendaal gefabriceerd. Het persglas werd gefabriceerd in Eindhoven, Aken, Simonstone, São Paulo en Taiwan. De persglasfabriek Eindhoven werd uiteindelijk verplaatst naar Winschoten maar was op dat moment eigenlijk al overbodig geworden.

Ten behoeve van de glasovens had Philips ook een fabriek op het terrein die vuurvaste stenen maakte.

Philitefabriek[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van kunststoffen betrof in eerste instantie thermohardende kunststoffen, met name bakeliet, dat bij Philips Philite heette. Dit moest worden geperst en werd daarbij door onomkeerbare processen zeer hard. In 1923 startte de productie op kleine schaal, ten behoeve van hulzen voor elektronenbuizen, later voor tal van toepassingen zoals behuizingen, knoppen enzovoort. In 1926 kwam er een afzonderlijke fabriek, in 1929 werd een nieuwe fabriek gebouwd waar in 1938 circa 450 mensen werkten. Hiermee begaf Philips zich op het terrein van de procesindustrie. In 1952 werd een nieuwe perspoederfabriek geopend. De belangrijkste grondstof, fenol, werd van de Staatsmijnen betrokken. Er werkten toen 1100 mensen in de Philitefabriek. De fabricage van thermoplasten, die rond die tijd opkwamen, is door Philips nimmer ter hand genomen; wel bezat men in een vroeg stadium (1951) al een grote spuitgieterij. Kunststoffen op basis van ureum en melamine werden daar toegepast. De Philitefabrieken maakten ook producten voor derden, zelfs wc-brillen werden er gemaakt. Een deel van de activiteiten van de Philitefabriek werd in 1957 naar Uden verplaatst en in 1961 naar Hasselt. In 1962 bouwde men tevens een Philitefabriek te Lommel. In 1972 sloot de Eindhovense Philitefabriek. Tegenwoordig heeft Philips geen Philitefabrieken meer.

Papier- en golfkartonfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 startte Philips de productie van golfkarton voor de verpakking van gloeilampen. Sinds 1926 werd ook grijs papier vervaardigd, grondstof voor golfkarton. Golfkarton werd ook aan derden geleverd. In 1950 werd een nieuwe, moderne, golfkartonmachine in gebruik genomen en in 1952 kwam deze in een nieuwe fabriek te staan. In 1957 werd opnieuw een grijspapierfabriek geopend. Voorts kwam toen een samenwerking met Emba tot stand, waarbij Movi te Rotterdam als een joint venture werd opgericht. Met het Britse papierconcern Bowater werd eveneens een samenwerking aangegaan wat leidde tot de bouw, in 1960 van Bowater Philips te Gent. Deze fabriek werd in 1970 door brand verwoest waarna plannen van Movi om in Etten-Leur een fabriek te bouwen versneld werden uitgevoerd. Deze fabriek bestaat nog steeds maar heet inmiddels na de nodige overnames Smurfit Kappa Elcorr. De fabriek van Movi in Rotterdam is in de jaren 80 gesloten. Uiteindelijk werd de grijspapierfabricage uitbesteed bij de Papierfabriek Roermond en in 1974 werd de Philips papierfabriek gesloten. Voor golfkarton werd in 1980 samen met Emba het verkoopkantoor Empee opgezet, waar in 1982 de bedrijven in Etten-Leur en Eindhoven bij werden ondergebracht. In 1988 werd de Philips Bowaterfabriek te Gent verkocht aan het Zweedse SCA Packaging, en het Philips aandeel in Empee werd overgenomen door Assi en Bührmann-Tetterode. Hiermee kwam een einde aan de papier- en kartonactiviteiten van Philips.

Gasfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De gasfabriek splitste lucht in bestanddelen als argon, neon, krypton, xenon, zuurstof en stikstof. Het argon werd gebruikt om lampen te vullen, nadat in 1915 was ontdekt dat de gloeidraad van een met dit gas gevulde lamp veel langer meeging. De gasfabriek werd gebouwd als reactie op het Duitse verbod op export van argon, in het kader van de Eerste Wereldoorlog. In 1919 functioneerde deze fabriek op het complex Strijp-S reeds. Andere gassen werden gebruikt als hulpstof. De fabriek was onderdeel van de groep Licht. De machines waren van het Duitse fabricaat Linde Eismaschinen. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen een moderne fabriek op het complex Beatrixkanaal. Deze werd in 1989 verkocht aan Air Liquide. De fabriek is inmiddels gesloten.

Horizontale integratie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Klokgebouw op Strijp S
Röntgenbuis
Philishave

Mede gedreven door de activiteiten van de wetenschappelijke onderzoekers was de horizontale integratie nog veel belangrijker voor het bedrijf. Zo leidde de kennis op het gebied van glas en metalen, nodig voor de vervaardiging van gloeilampen, in de jaren 20 van de 20e eeuw ook tot expertise op het terrein van radiolampen, later radiobuizen of elektronenbuizen genoemd. Dit leidde niet alleen tot de productie van radio's, inclusief alle onderdelen daarvan, maar ook tot experimenten met televisietoestellen en oscilloscopen, die al plaatsvonden in de jaren 30 van de 20e eeuw. De proefnemingen met röntgenbuizen vormden de aanzet van wat later Philips Medical Systems zou heten, en experimenten met de hoogtezon voerden naar de farmaceutische producten, zoals die door het latere Philips-Duphar zouden worden vervaardigd.

Met name tijdens de jaren 20 van de 20e eeuw breidde Philips zich snel uit, en er verschenen markante nieuwe gebouwen, zoals de Lichttoren in 1920, de Witte Dame, het voormalig hoofdkantoor (nu: 'De Admirant') uit 1929 en het 27 ha grote complex Strijp-1 (later Strijp-S genaamd), met onder meer de Hoge Rug.

In 1930 werd de eerste Nederlandse Philipsfabriek buiten Eindhoven geopend, en wel te Oss. De tot dan toe aanwezige vestigingen kwamen voort uit overnames van bijvoorbeeld gloeilampenfabrieken.

In 1939 kwam Philips met het eerste elektrische Philips-scheerapparaat (de Philishave) waardoor ook kleine huishoudelijke apparaten tot het assortiment gingen behoren. Daarnaast leidde de materiaalkundige expertise tot nieuwe ontwikkelingen, zoals het gebruik van ferriet, dat in vele toepassingen een rol zou gaan spelen.

Sociale dimensie[bewerken | brontekst bewerken]

Huizenbouw in 1948 begeleid door Philips

De mensen die Philips nodig had kwamen van heinde en verre. Velen waren afkomstig uit Drenthe, Overijssel, en Gelderland. De Philips Woningbouwvereniging Hertog Hendrik van Lotharingen bouwde huizen in wijken als Philipsdorp en Drents Dorp, er kwamen Philips-scholen, een Philipsbibliotheek, een Philips-ontspanningscentrum en een Philips Sport Vereniging, waaruit ook de bekende PSV-voetbalploeg voortkwam. De Philips Bedrijfsschool had een goede naam: hier werd vakmanschap bijgebracht. Verder was er de Etos, ofwel de Philips-kruidenier. Ook werden er parken aangelegd en een villapark voor het hoger Philips-personeel. Bijzonder was het Philips-van der Willigenfonds dat kinderen van Philips-medewerkers in staat stelde om een MBO, HBO of universitaire studie te volgen, zonder dat er de verplichting tegenover stond om bij het bedrijf te komen werken, hoewel een baan bij Philips bijna zekerheid voor het leven bood.

Dit alles had natuurlijk een keerzijde. Het paternalistische bedrijf was alomtegenwoordig en Philips is Eindhoven en Eindhoven is Philips was een veelgehoorde kreet, die socialistisch ingestelde 'oproerkraaiers' zich ter harte moesten nemen. Daarnaast had ook de meer romantisch of conservatief ingestelde mens grote moeite met de opkomst van het technologisch hoogontwikkelde bedrijf, getuige titels als De grote Voltige en Het donkere licht van Antoon Coolen. Bij de pastoors speelde ongetwijfeld ook angst voor het verlies aan invloed mee, mede door de komst van grote aantallen (protestantse) noorderlingen.

Daarnaast verloor ook de oorspronkelijke fabrieksmatige bedrijvigheid, zoals de textiel- en sigarenindustrie, aan invloed. Deze bood veelal laaggeschoolde arbeid met navenante lonen.

Oorlog en wederopbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1946 over de terugkeer van naar Duitsland getransporteerde machines voor het fabriceren van radiolampen bij de Philips-fabrieken in Eindhoven. Met een dankwoord van Dr. A.F. Philips.
Philips Lichttoren
Kleurentelevisie
Cassetterecorder
Video 2000

De Tweede Wereldoorlog bracht bombardementen met zich mee, hoewel het grootste deel van de Philips-fabrieken vrijwel ongehavend uit de strijd kwam. Het bedrijf kon ook buiten Nederland blijven functioneren, dankzij buitenlandse vestigingen.

De tijd van de Wederopbouw ging gepaard met ongekende groei, waarbij Philips in Eindhoven vooral in westelijke richting uitbreidde met onder meer de complexen R en T te Strijp.

In 1946 werden in Nederland nieuwe productiebedrijven geopend in Sittard, Roermond en Zwolle. De jaren daarop volgden er nog vele andere Philips-vestigingen. Vele vestigingen verschenen door geheel Nederland, en deze groeiden soms uit tot grote fabrieken waar duizenden mensen werkten.

Naast fabricage van gloeilampen en radiotoestellen — vanouds de standaardproducten — ging Philips zich vanaf het begin van de jaren 50 van de twintigste eeuw ook toeleggen op de productie van kortegolfcommunicatieapparatuur ten behoeve van de lucht- en scheepvaart. De apparatuur van die tijd kenmerkte zich door het gebruik van radiobuizen — de transistor stond nog in de kinderschoenen — en stond voor wat betreft betrouwbaarheid op een zeer hoog peil. Philips was een enorm kenniscentrum op het gebied van elektronenbuizen en was onder andere uitvinder van de pentode. Kortegolfcommunicatieapparatuur als de BX925 en de 8R0 501 waren jarenlang standaardfaciliteiten aan boord van koopvaardij- en marineschepen en natuurlijk ook bij diverse walinstallaties van de overheid (Scheveningen Radio, land- en luchtmacht en marine). Ook werd medio jaren 50 de productie van televisietoestellen een steeds belangrijker activiteit.

Spreiding van werkgelegenheid en gebruikmaking van nieuwe reservoirs aan arbeidskrachten speelde een grote rol. Ook in België, waar reeds een vestiging in Leuven bestond, werden nieuwe fabrieken geopend, zoals te Hasselt en Turnhout. Geleidelijk aan ging men de productie ook naar het buitenland overbrengen, terwijl men het tekort aan arbeidskrachten verder moest opvangen door gastarbeiders, met name Spanjaarden, in dienst te nemen.

Soms leed het bedrijf echter aan een remmende voorsprong, want ondertussen was in 1947 de transistor uitgevonden en op deze ontwikkeling sprong men nogal laat in, aangezien Philips specifieke kennis had van elektronenbuizen.

Geleidelijk begon ook de concurrentie uit Japan zich te doen gelden, zoals door het in de jaren 50 op de markt brengen van transistorradio's van het toen nog onbekende merk Sony. Philips bracht als eerste in 1963 de Compact cassette op de markt, die zeer succesvol was.

De concurrentiestrijd met Japan leidde eind jaren 70/begin jaren 80 zelfs tot een soort video-oorlog. De poging een standaard te vestigen voor videobanden, het Video 2000-systeem, was echter niet succesvol vanwege de concurrentie met de Betamax- en VHS-systemen.

De kentering[bewerken | brontekst bewerken]

Philips groeide verder door, met in het topjaar 1974 ca. 412.000 medewerkers, waarvan 91.000 in Nederland, maar het Nederlandse personeelsbestand was − met in 1970 98.000 mensen in dienst − toen al over zijn hoogtepunt heen. In Eindhoven verschoven activiteiten van productie naar Onderzoek & Ontwikkeling en er kwamen meer en meer kantoor- en managementfuncties. Na 1975 zette zich wereldwijd een daling van het personeelsbestand in. Door toenemende Europese, en later mondiale concurrentie moesten de kosten omlaag; dit gebeurde door in grotere productie-eenheden te produceren.

De achterstand op het terrein van halfgeleiders trachtte men in te halen via kennisuitwisseling met de Bell-laboratoria van AT&T en later met het peperdure megachip-project. Overigens heeft Philips een succesvolle niche-markt gevonden in de fabricage van specialistische chips, waarbij de massafabricage van standaardchips aan goedkope firma's uit andere landen werd overgelaten, zoals Zuid-Korea en Taiwan.

Ook op het gebied van computers was er sprake van een achterstand. De mainframecomputer beloofde zeer belangrijk te worden, vooral voor administratieve toepassingen, maar Philips heeft hierin, ondanks de investering van grote sommen geld in Philips Data Systems, nooit enig marktaandeel van betekenis weten te behalen.

De in die jaren gehoorde uitdrukking Philips kan niet failliet, refererend aan de zekerheid van overheidssteun, leek een niet te miskennen voorteken. Het bedrijf was door de horizontale en verticale integratie, maar ook door de verregaande autonomie van de vele buitenlandse Philips-ondernemingen, bijna onbestuurbaar geworden. Men sprak in dit kader van een matrixorganisatie. Andere voortekenen van een kentering kwamen uit de Verenigde Staten, naar waar veel technologische kennis van Europa uitweek, omdat daar het door de overheid gefinancierde Apollo-project op zijn einde liep. De exodus was de voorbode van een massale werkloosheid, ook onder technici. Ondertussen werd er bij Philips nogal eens aan hobbyisme gedaan, waarvan de research aan de stirlingmotor een goed, maar duur voorbeeld was.

Inkrimping en consolidatie[bewerken | brontekst bewerken]

Automatisering, rationalisering, concentratie op hoofdactiviteiten, samenvoeging van productie-eenheden en verplaatsing van productie naar lagelonenlanden kondigden zich aan. Toen Henk van Riemsdijk in 1977 aftrad als bestuursvoorzitter, betekende dat de facto het einde van de invloed van de familie Philips en het begin van een minder paternalistische lijn. Dit proces zette medio jaren 70 al in met verplichte arbeidstijdverkorting, terwijl vanaf 1980 ook massaontslagen volgden. Daar kwam bij dat zich tegelijkertijd ook in andere arbeidsintensieve bedrijfstakken, zoals de kunstvezelindustrie en de scheepsbouw, soortgelijke ontwikkelingen voltrokken. Op dat moment bezat Philips wereldwijd 500 fabrieken. In 1982 was het personeelsbestand wereldwijd al teruggelopen van 360.000 tot 336.000 en verdere bezuinigingsoperaties volgden.

Evoluon

De belangrijkste daarvan werd Operatie Centurion tussen 1990 en 1996, geïnitieerd door Jan Timmer. Een groot deel van de Philips-vestigingen werd in het kader van deze operatie afgebouwd en vrijwel alle Philips-activiteiten in Eindhoven werden beëindigd, verplaatst, of verzelfstandigd. De zogenaamde sterfhuisbedrijfsconstructie werd ingevoerd waarbij het moederbedrijf zo min mogelijk schade opliep als een zelfstandige productie-eenheid werd afgestoten. De aanzienlijke spin-off aan bedrijven die dankzij Philips in de regio Eindhoven waren gevestigd, zorgde ervoor dat het vertrek van Philips niet tot een catastrofe leidde. Een veelheid aan technologisch hoogwaardige bedrijven, waarvan ASML het grootste is, is deels in de plaats gekomen van Philips-activiteiten. Ook Philips Medical Systems, in het nabijgelegen Best, is nog een belangrijke Philips-activiteit. Eind jaren 90 werd het hoofdkantoor van Eindhoven verplaatst naar Amsterdam. Slechts Philips Lighting en Philips Research bleven in Eindhoven. Ook het Evoluon, nog niet zo lang daarvoor het visitekaartje van Philips voor Eindhoven en de wereld, werd in 1989 gesloten als techniekmuseum voor het algemene publiek.

Senseo koffiezetapparaat

Internationaal is Philips zich steeds meer gaan oriënteren op consumentenproducten die zich onderscheiden door een opvallend design. Het Senseo-koffieapparaat (2001) en de Ambilight-televisie (2004) zijn goede voorbeelden. Op de binnenlandse markt sloegen deze wel aan maar opnieuw bleef internationale doorbraak uit. De divisies Componenten en Halfgeleiders werden verkocht. Zo werd in 2006 de halfgeleiderdivisie verzelfstandigd als NXP. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat het woord "Electronics" uit de bedrijfsnaam zou verdwijnen.

In 2006 had het bedrijf wereldwijd in meer dan 60 landen 121.732 werknemers in dienst. De researchafdeling, Philips Research, is tegenwoordig gevestigd op de High Tech Campus te Eindhoven, op het terrein van het vroegere Philips Natuurkundig Laboratorium.

Lumiled led

Philips Lighting ging zich in versnelde mate richten op energiezuinige verlichtingstechniek, waarbij vooral ledtechnologie de aandacht kreeg. Het concernonderdeel voerde hier een agressievere politiek dan de concurrenten Osram en General Electric. Zo werd er gestreefd naar voorwaartse integratie, waarbij niet alleen lampen, maar ook armaturen werden geleverd. In dit verband voerde Philips een politiek van gerichte overnames. Zo kocht Philips in 2005 het bedrijf Lumileds, een fabrikant van ledverlichting. In 2007 werden 5 bedrijven overgenomen: Partners in Lighting dat armaturen voor huishoudens maakt, TIR Systems en Color Kinetics die in ledverlichting actief zijn, Lighting Technologies dat bioscooplampen maakt. In 2008 heeft Philips het Amerikaanse bedrijf Genlyte overgenomen, dat verlichtingsarmaturen voor bedrijven maakt en marktleider is op de Noord-Amerikaanse markt.

Op medisch gebied volgde de overname van Respironics, dat apparatuur tegen slaapapneu vervaardigt. Hiermee was een bedrag van 3,6 miljard euro gemoeid, de grootste overname die Philips ooit heeft gedaan. In 2009 nam Philips de Italiaanse koffiemachinefabrikant Saeco over.

Eind 2010 had Philips 119.000 medewerkers in dienst, in oktober 2011 werd bekend dat Philips 4500 medewerkers wereldwijd laat uitstromen, waarvan 1400 in Nederland (10% van de 14.000 medewerkers).

In 2012 sloot Philips een joint venture met het Chinese TPV Technology onder de naam TP Vision voor het ontwerp, en de productie, distributie, marketing en verkoop van Philips-televisies met uitzondering van China, India, de Verenigde Staten, Canada, Mexico en enkele landen in Zuid-Amerika.

In december 2012 zijn Philips en zes andere elektronicabedrijven schuldig bevonden aan kartelvorming.[7] Consumenten en producenten die hun beeldbuizen bij de karteldeelnemers kochten zijn gedupeerd.[7] De zeven kregen een gezamenlijke boete van 1,47 miljard euro van de Europese Commissie[7] waarvan het aandeel van Philips 313 miljoen euro was en ruim 391 miljoen samen met LG Electronics. In 2001 richtte Philips samen met LG Electronics een joint-venture op waarin de tv-activiteiten werden ondergebracht. Deze joint venture ging vijf jaar later failliet.[7]

In januari 2013 kondigde Philips de verkoop aan van haar Lifestyle Entertainment groep, bestaande uit de onderdelen Audio, Video, Multimedia en Accessories.[8] De beoogde koper was het Japanse bedrijf Funai Electric Co. Dit bedrijf zou naast een licentievergoeding ook € 150 miljoen voor de activiteiten betalen. De producten zouden onder de Philips-merknaam verkocht blijven worden. Eind 2013 is deze transactie afgeketst. In 2014 is een nieuwe overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Gibson Guitar Corporation. Dit onderdeel telt circa 2000 werknemers.

In september 2014 meldde Philips, nu nog met drie divisies, dat het zou splitsen in twee aparte bedrijven.[9] De Consumer Lifestyle-divisie gaat op in de Healthcare-divisie en gaat verder als HealthTech.[9] De Lighting-divisie zou een aparte juridische structuur krijgen, en dit zou dan de eerste stap zijn tot een splitsing, waarbij andere aandeelhouders kunnen toetreden tot deze divisie.[9] Zou deze organisatie in 2013 al hebben bestaan, dan had HealthTech een omzet gerealiseerd van € 15 miljard en Lighting € 7 miljard.[9]

In maart 2015 kondigde Philips aan 80,1% van de onderdelen Lumileds en Automotive Lighting voor bijna 3 miljard euro te verkopen aan de Chinees-Amerikaanse investeerder Go Scale Capital.[10] Bij deze twee onderdelen werkten in totaal ruim 8.000 mensen. In Frankrijk, Duitsland, Polen en China wordt autoverlichting gemaakt en in Californië, Maleisië en Singapore worden led-chips geproduceerd. Toestemming van toezichthouders was noodzakelijk voor de transactie en in januari 2016 werd bekend dat de verkoop niet zou doorgaan na bezwaren van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen.[11] In december 2016 vond Philips een nieuwe koper voor Lumileds.[12] De Amerikaanse investeerder Apollo Global Management betaalt ongeveer 1,4 miljard euro voor 80,1% van de aandelen.[12] Philips behoudt het minderheidsbelang voor een periode van ten minste drie jaar. Het bedrijf telt 9000 werknemers en had in 2015 een omzet van 2 miljard dollar. De verkoop wordt in de eerste helft van 2017 afgerond.[12]

Philips had in september 2014 bekendgemaakt de lichtdivisie te gaan afsplitsen.[13] De onderneming denkt hierbij aan een verkoop aan private-equitypartijen of een beursgang. Diverse partijen hebben interesse getoond, maar de biedingen bleven onder de gewenste prijs.[13] In mei 2016 besloot Philips de lichtdivisie naar de beurs te brengen. Met een jaaromzet van 7,4 miljard euro wordt Philips Lighting een van de grotere beursbedrijven op Euronext Amsterdam.[13] Philips brengt in eerste instantie een kwart van alle aandelen naar de beurs en vrijdag 27 mei was de eerste handelsdag.[14] De introductiekoers was 20 euro per aandeel en de emissie leverde Philips 750 miljoen euro op.[15] In februari 2017 verkocht Philips nog eens 26 miljoen aandelen Philips Lighting voor een bedrag van 608 miljoen euro.[16] Door de verkoop daalde het belang van Philips in Philips Lighting van 71,2% naar ongeveer 55%.[16] Na twee verkopen van aandelen houdt Philips sinds april 2017 een minderheidsbelang in Philips Lighting.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

Miniwat electronenbuis
De eerste natuurkundigen worden aangetrokken met de bedoeling patenten te verkrijgen
Oprichting van de Philips Harmonie
Philips neemt een belang in stroomkabelproducent Draka
Oprichting van Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, een joint venture tussen Marconi Company, Radio Holland en Philips.
De eerste Röntgenbuis voor medische toepassingen wordt op de markt gebracht.
 • 1919 Oprichting winkelketen Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij G.A vanaf 1931 Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij G.A., de leden kregen een jaarlijkse korting uitgekeerd
 • 1920: De productie van radio-onderdelen begint, deze zijn aanvankelijk bedoeld voor radioamateurs
Overname van gloeilampen fabriek Goossens, Pope & Co
 • 1923: De Miniwatt radiolamp wordt geïntroduceerd
 • 1925: N.V. Philips Radio wordt opgericht
De eerste experimenten met televisie vangen aan
 • 1926: De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek wordt overgenomen
Een zeer felle superhogedruk kwikdamplamp wordt ontwikkeld
De 'Philigraph', de voorloper van de bandrecorder, verschijnt op de markt
PHOHI-kortegolfzender
De pentode, een geavanceerde radiobuis, verschijnt op de markt
Philips start de verkoop van complete radio-apparaten
PCJ kortegolfradiozender doet proefuitzendingen[19] en richt ook radio-omroep Philips Omroep Holland-Indië op, de eerste radioverbinding met het toenmalige Nederlands-Indië
Natriumlamp
 • 1928: De eerste Philips televisie wordt aan het grote publiek getoond (nog niet verkocht).
Oprichting van Industrieel Assurantie Kantoor voor het personeel van Philips
Onderzoek naar ferrieten start onder leiding van J.L. Snoek en E.J.W. Verwey
start van de Nederlandsch-Indische Radio Omroep Maatschappij haar uitzendingen, opgericht in 1928 door Philips, Radio Holland en Maintz & Co
Decca-label
Volledige overname van Philips-Van Houten, het latere Philips-Duphar
Het Britse Philips komt met een televisietoestel op de markt
Oprichting van het bedrijf Cirex, gespecialiseerd in metaalgieten volgens verlorenwasmethode
Radio-omroep PHOHI wordt Radio Nederland Wereldomroep
Overname van de Twentsche IJzergieterij
Overname van EHMA producent van condensatoren
Het begin experimentele tv-uitzendingen
Transistor
Radio uit de jaren 50
Het Philips platenlabel wordt opgericht
Geïntegreerde schakeling uit 1966
Matsushita Electronic Corporation (MEC) opgericht, een samenwerkingsverband tussen Matsushita en Philips in , beeldbuizen en verlichtingsartikelen.[21]
Oprichten van platenlabel Phonogram Records
Thermion radiolampen fabriek wordt overgenomen
hoofdindustriegroep Philips Computer Industrie wordt opgericht
 • 1964: Tewea antennefabrikant wordt overgenomen
 • 1965: De plumbicon-televisiecamera wordt uitgebracht, waarmee met veel lagere lichtniveaus beelden geregistreerd kunnen worden
Toepassen van Integrated Circuits (ICs) in gehoorapparaten
 • 1966: Overname van electronische afdeling van Van der Heem & Bloemsma en merknaam Erres
 • 1967: Eerste reguliere uitzendingen in Nederland van kleurentelevisie
Philips betreedt de markt voor koffiezetmachines
 • 1968: Overname van Nederlandse computerfabrikant Electrologica van verzekeraar NILLMIJ
 • 1970: Overname van Nederlandse Kabelfabriek ; producent van sterkstroom- en telefoonkabels
 • 1972: De eerste video cassette recorder (VCR) voor thuisgebruik komt op de markt in Engeland
PolyGram wordt opgericht, fusie tussen het Philips platenlabel en Deutsche Grammophon met het sublabel Polydor
Polydor-platenlabel
Volledige overname van het Italiaanse Ignis, producent van huishoudelijke apparatuur
Philips gameconsole Videopac G7000 uit 1978
 • 1974: Op 1 januari wordt het Philips PM5544-testbeeld door de Nederlandse tv in gebruik genomen.
De Amerikaanse elektronica firma Magnavox wordt overgenomen, producent van de eerste spelcomputer (1972) Magnavox Odyssey
 • 1976: Philips Computer Industrie sinds 1966 de N.V. Philips-Electrologica verlaat de mainframe en richt zich op minicomputer noemt zich Philips Data Systems
 • 1978: Philips introduceert met de Amerikaanse firma MCA de vlp-videoplaat in Amerika. Het is een technische en commerciële mislukking. Na enige jaren trekt Philips zich terug. De Japanse firma Pioneer brengt met succes het herdoopte LaserVision aan de man
 • 1979: Philips introduceert het Video 2000-systeem, een technisch superieur ontwerp, maar een commerciële mislukking.
Verkoop van kunststofleidingfabrikant Draka/Polva aan Solvay
stereo cassete Ghettoblaster
Verkoop van chemicaliën en farmaceutisch bedrijf Philips-Duphar aan Solvay
koopt overzeese activiteiten van het Amerikaanse Marantz, producent audio apparatuur
cd-speler
Philips neemt volledig belang in PolyGram over van Siemens
neemt belang in Taiwanese joint venture TSMC, nieuw opgerichte fabrikant van chips[24]
 • 1989: Joint venture met Whirlpool Corporation over het Witgoed, de grote elektrische huishoudelijke apparatuur, Philips brengt 14.000 werknemers en 2 miljard dollar omzet in de nieuwe firma[25]
Verkoop gasfabriek aan Air Liquide[26]
 • 1990: IT bedrijf Origin, ontstaat uit fusie tussen BSO van Eckart Wintzen en deel van Philips interne automatisering (PASS, Philips Application and Software Services).
Verkoop Holland Signaal, fabrikant van militaire elektronische toepassingen aan Thomson-CSF
cd-i spelcomputer
 • 1991: Philips introduceert de weinig succesvolle spelcomputer, multimediasysteem de cd-i, de Compact Disc Interactive.
Philips Electronics N.V. wordt de enige aandeelhouder van N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken, wat de opmaat is voor een juridische fusie tussen de twee en een naamsverandering in 1994
Meerderheid verworven in Belgische videotheekketen Superclub met onder andere 480 winkel in de V.S.[27]
Volledige overname van Whirlpool van Philips aandeel in joint venture
DDC recorder
Overname van de Nederlandse videotheekketen Videoland met 190 winkels
Verzelfstandiging van Photonis, producent van optische lenzen, sensoren
 • 1993: Verkoop van aandeel in MEC, met 22.000 werknemers voor 3 miljard gulden aan partner Matsushita, leverancier van halfgeleiders[28]
Verkoop van Amerikaanse deel van videoketen Superclub aan Blockbuster LLC[29] zelf in dat jaar overgenomen door Viacom
Meerderheidsbelang verworven in Grundig
 • 1994: N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken verandert van naam, de nieuwe naam is Philips Electronics N.V.
Verkoop van verzekeraar IAK aan Nieuw Rotterdam Beheer.
Blu-ray Disc player
 • 1995: Philips en Sony ontwikkelen de blu-ray Disc, deze wordt door de hoge prijs en gebrek aan belangstelling pas tien jaar later geïntroduceerd
ASML wordt naar de beurs gebracht, omzet 500 miljoen gulden, 800 werknemers[30]
Verkoop van kabelfabrikant voor elektronica Pope Cable & Wire aan het bedrijf Belden Wire & Cable
 • 1996: IT bedrijf Origin neemt verder deel van Philips IT afdeling (Philips Communication & Processing Services) over
Joint venture van kabeltelevisienetten van Philips en United International Holdings (UIH) onder de naam UPC (United Philips Cable)
Videoland wordt verkocht
Nederlandse Sport 7 sportzender stopt, Philips had hierin een minderheidsbelang[31]
DVD player
 • 1997: De dvd wordt op de markt gebracht
Philips Electron Optics division fuseert met FEI, producenten van Elektronenmicroscopen. Het Philips belang wordt in 2006 verkocht.
Het beleid van de nieuwe directeur Cor Boonstra leidt tot verkoop van belang in kabelmaatschappij UPC aan partner UIH[32]
Videotheekketen Superclub wordt gesloten[33]
Elektrische tandenborstel
 • 1998: Philips Electronics N.V. verandert van naam, de nieuwe naam is Koninklijke Philips Electronics N.V.
Het muziekconcern PolyGram verkocht aan het Canadese Seagram Company voor 19,1 miljard gulden, aantal werknemers 15.500[34]
Grundig wordt verkocht aan Beiers consortium
Joint venture met Lucent om mobiele telefoon te produceren wordt al na 1 jaar ontbonden[35]
 • 1999: Philips en Sony brengen de super audio compact disc uit. Ook dit systeem is niet direct een overweldigend commercieel succes. Tevens ontwikkelt Philips samen met Sony een standaard voor digitale geluidsoverdracht, S/PDIF (Sony Philips Digital InterFace)
Philips en LG starten de joint venture LG.Philips LCD
Verzelfstandiging van Keytec, producent van metalen en plastic onderdelen
koopt meerderheidsbelang in Medquist, bedrijf gespecialiseerd dicteerappartuur voor medici, wordt in 2006 weer verkocht[36]
verkoopt automatiseringdochter Origin aan het Franse Atos, omzet 5,7 miljard gulden, 16.000 werknemers,[37] tot 2005 bleef Philips aandeelhouder.
 • 2001: Philips en LG starten de joint venture LG.Philips Displays. Productie van "oude" Beeldbuis, omzet 6 miljard dollar, 36.000 werknemers.
Philips introduceert in samenwerking met Douwe Egberts het succesvolle Senseo koffiezetsysteem in Nederland. Vanaf 2002 volgt de introductie in andere landen
Stopt met productie van mobiele telefoons, gaat samenwerken met China Electronics Corporation (CEC)[38]
Verkoop van het merk Marantz aan Marantz Japan
 • 2002: Er vindt een gijzeling plaats in de Rembrandttoren in Amsterdam. De gijzelnemer vermoedt een complot rond breedbeeldtelevisies. Nadat de man maandenlang verschillende media had bestookt, gijzelt hij uiteindelijk werknemers van het kantoorpand, waar tot enkele maanden voor de gijzelingsactie Philips zetelde. Tijdens de actie pleegt de man zelfmoord, maar er raken verder geen mensen gewond
De afdeling CDD beeldsensor verkocht aan Dalsa
Ambilight tv
 • 2004: Philips introduceert ambilight, een achtergrondverlichtingssysteem dat de waargenomen beeldkwaliteit versterkt.
Philips ruilt de tien jaar oude reclameleus Let's make things better in voor Sense and simplicity. Hiermee wil Philips aangeven dat zijn producten slim van binnen zijn en eenvoudig in gebruik.
Beursgang van electronisch kaartmaker NAVTEQ, aantal werknemers 1400, omzet 270 miljoen dollar[39]
 • 2005: Dochteronderneming Polymer Vision presenteert een zakcomputer met oprolbaar elektronisch scherm, de Readius.
Overname van Lumileds, producent van LEDs, een joint venture tussen Philips en Agilent Technologies opgericht in 1999[40]
koopt Stentor, IT-producent van systemen voor het verspreiden en archiveren van digitale röntgenfoto's[41]
Chip
 • 2006: Philips verkoopt divisie Semiconducters met behoud van een belang van 19,9%, de nieuwe onderneming gaat verder als NXP Semiconductors, founded by Philips, omzet 4,6 miljard euro, aantal medewerkers 37.000[42]
Verzelfstandiging van Anteryon, bedrijf gespecializeerd in micro-optische producten zoals lenzen
Spin-off Liquavista, ontwikkelaar van beeldschermen op basis van electrowetting-technologie, in 2011 overgenomen door Samsung, in 2013 door Amazon[43]
Verkoopt aan VDL Groep de Philips Machinefabrieken, hernoemd in 2000 als Philips Enabling Technologies Group (ETG), aantal werknemers 1650, omzet 230 miljoen euro[44]
Koopt Massive, Belgisch producent van verlichtingsarmaturen
Koopt Avent, producent van babyvoedingaccessoires[45]
koopt Witt Biomedical, Amerikaans bedrijf actief in cardiovasculaire hemodynamiche monitoring[46]
Koopt het Amerikaanse Lifeline Systems, een medische alarmserviceorganisatie
Koopt ULM Photonics GmbH, producent van speciale laser diode[47]
LG.Philips Displays, producent van beeldbuizentelevisies gaat failliet[48]
 • 2007: Philips maakt bekend de divisies Consumentenelektronica en Huishoudelijke Apparaten samen te voegen tot de divisie Consumer Lifestyle, daarmee voortgaand op de weg van technologiebedrijf naar een bedrijf dat Gezondheid en Leefstijl ('Health and Lifestyle') als productfilosofie heeft. Philips heeft dan nog drie sectoren: 'Lighting', 'Consumer Lifestyle', en 'Healthcare'
Koopt het Amerikaanse Respironics, producent van ademhalingsaparatuur voor slaapapneu
koopt van Amerikaanse Genlyte Group, producent van lichtarmaturen[49]
Spin-off uit Philips Design, de firma Shapeways, een 3D-printservice bedrijf
Spin-off uit Philips Research, Silicon Hive, producent van herprogrameerbare computersoftware, in 2011 overgenomen door Intel[50]
 • 2008: Introductie van flatscreen-televisies met WOWvx-technologie op de markt
Verkoop van spraakherkenningsofware Philips Speech Recognition Systems GMBH (PSRS) aan Nuance Communications
Spin-off van Civolution, ontwikkelaar van digitale watermerken[51]
 • 2009: Philips neemt de Italiaanse koffiemachinefabrikant Saeco over.
Het chinese TPV Technology verkrijgt de licentierechten over de computer monitors wereldwijd en richt de fima MMD op.[52]
Verkoopt laatste aandelen in LG Display, de joint venture tussen Philips en LG om lcd-displays te maken[53]
Verkoopt laatste aandelen in chipsfabrikant TSMC[54]
 • 2011 Spin-off uit R&D van het bedrijf Sapiens Steering Brain Stimulation, ontwikkelaar van een sonde met elektrodes voor hersenen, in 2014 gekocht door Medtronic voor 150 miljoen euro[55]
 • 2012: Philips sluit een joint venture met het Chinese TPV Technology onder de naam TP Vision voor het ontwerp, en de productie, distributie, marketing en verkoop van Philips-televisies met uitzondering van China, India, de Verenigde Staten, Canada, Mexico en enkele landen in Zuid-Amerika
 • 2012: Philips krijgt met LG een boete van 509 miljoen euro boete vanwege frauduleuze kartelvorming in de TV markt. Tussen 1996 en 2006 maakte Philips in het grootste geheim afspraken met zes concurrenten als Samsung en Toshiba over de prijzen van beeldbuizen. Hierbij zijn nauw betrokken Philips-topman Frans van Houten en Philips Research hoogste baas Ad Huijser, beiden commissaris bij LG.Philips Displays (LPD), een joint venture van Philips en LG.[56][57]
 • 2013: Philips verkoop van haar Lifestyle Entertainment groep, bestaande uit de onderdelen Audio, Video, Multimedia en Accessories, gaat niet door. Met de verkoop zouden 2000 medewerkers over gaan naar de Japanse koper Funai Electric Company. Koninklijke Philips Electronics N.V. verandert van naam, de nieuwe naam is Koninklijke Philips N.V.[58]
 • 2014: Philips verkoopt alsnog haar Lifestyle Entertainment-divisie (audio, video) aan het Amerikaanse Gibson Guitar Corporation voor 135 miljoen dollar. 1900 werknemers gaan over.[59]
verkoopt zijn 30% aandeel in TP Vision en stopt met televisie productie en verkoop.[60]
Philips gaat zich opsplitsen in twee aparte zelfstandige bedrijven, een voor verlichting en een voor gezondheid en consumenten (Healthtech).
Neemt firma Volcano Corporation over, producent van ultrasone katheters, beeld- en meetapparatuur voor bloedvaten.[61]
Koopt medisch IT sofwarebedrijf Wellcentive.[63]
Verkoopt van 80% van de aandelen Lumileds aan Apollo Global Management.
 • 2017: Overname van RespirTech, producent van apparatuur voor chronische longaandoeningen.[64]
Overname voor 1,9 miljard euro van het Amerikaanse Spectranetics, gespecialiseerd in beeldtechnologie via katheters van bloedvaten,[65] Koopt katheter startup CardioProlific[66] en koopt producent van hersenscanapparatuur Electric Geodesics Inc[67]
Koopt app-producent van zwangerschapsbegeleiding Health & Parenting,[68] en Tomtec softwarebedrijf voor de analyse van echo-beelden[69]
Koopt Analytical Informatics over, een softwareontwikkelaar in radiologisch onderzoek.[70]
Koopt Forcare software voor communicatie tussen medische systemen[71] en VitalHealth uit Ede, een software bedrijf voor on-line zorgverlening.[72]
 • 2018: Philips Lighting gaat verder onder een nieuwe naam, genaamd Signify.
Het gebruik van de merknaam Philips voor audio-artikelen gaat naar TP vision na het faillissement van Gibson,[73] start-up NightBalance wordt overgenomen, producent van apparatuur tegen slaapapneu.[74]
Koopt start-up EPD Solution voor 250 miljoen euro, een producent van 3D-beeldvormende software voor het hart[75] en koopt de Remote Diagnostic Technologies, een producent van patiënt monitors en defribrilators.[76]
Neemt softwarefirma Blue Willows Systems over die gespecialiseerd is in locatie monitoring van patienten.[77]
 • 2019 Philips neemt de afdeling gezondheidszorg informatie systeem over van de firma Carestream Health.[78]

Bestuursvoorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard Philips
Anton Philips

President-commissarissen[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Radiotoestel uit 1931 naar een ontwerp van Louis Kalff, met een oude versie van het beeldmerk

Het beeldmerk van Philips is omstreeks 1930 ontstaan. Het bestaat uit een cirkel (die de aarde symboliseert), waarin drie horizontale golflijnen (die de radiogolven symboliseren). Linksboven en rechtsonder staan twee vierpuntige sterretjes (zoals sterren vaak verschijnen als ze door een vierkant diafragma gefotografeerd worden). Deze sterren symboliseren het licht.

Boven het cirkelvormige beeldmerk staat vaak de naam PHILIPS, met het geheel in een kader dat de vorm heeft van een wapenschild.

Het beeldmerk werd in 1994 afgeschaft en vervangen door enkel de naam PHILIPS in blauwe letters. In 2013 werd het oude beeldmerk met enkele wijzigingen weer in ere hersteld. Er zijn nu slechts twee golflijnen, de golflengte is langer en de sterretjes zijn anders geplaatst. Daarnaast heeft de bovenkant van het schild sinds de modernisering een lichte bolling.

De sterretjes uit het beeldmerk sieren de klokken van de Philips-beiaard, voorheen bij het Evoluon, thans in de Sint-Catharinakerk.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Philps Strijp Eindhoven jaren 30
Vrouwen werkend in Philipsfabriek in de jaren 70
Cassetteband
Autoradio en GPS 1995
Mobiele telefoon
Mixer
Batterij
Strijkijzer
Jaar Omzet Nettoresultaat Werknemers
1895 40
1900 400[79]
1910 4000
1920 6600[80]
1930 39.000
1939 45.000, waarvan 19.000 in Nederland
1950 ƒ 980 miljoen[81] ƒ 48 miljoen[82] 90.000 (NL: 39.000)[83]
1964 ƒ 7 miljard ƒ 404 miljoen
1965 252.000 (NL: 85.000)[84]
1979 ƒ 33,2 miljard ƒ 564 miljoen 379.000
1980 ƒ 36,5 miljard ƒ 328 miljoen 372.600[85]
1981 ƒ 42,4 miljard ƒ 357 miljoen 348.100
1982 ƒ 42,9 miljard ƒ 433 miljoen 336.200[86]
1983 ƒ 46,2 miljard ƒ 647 miljoen 343.000[87]
1984 ƒ 53,8 miljard ƒ 1.113 miljoen 344.000[88]
1985 ƒ 60,0 miljard ƒ 919 miljoen 345.600[89]
1986 ƒ 55,0 miljard ƒ 1.015 miljoen[90]
1987 ƒ 52,7 miljard ƒ 818 miljoen[91]
1988 ƒ 56,1 miljard ƒ 1.056 miljoen 310.300[92]
1989 ƒ 57,2 miljard ƒ 1.347 miljoen 304.800[93]
1990 ƒ 55,8 miljard -ƒ 4526 miljoen 272.800
1991 ƒ 57,0 miljard ƒ 981 miljoen[94] 240.000
1992 ƒ 58,2 miljard -ƒ 900 miljoen[95]
1993 ƒ 58,8 miljard ƒ 1.970 miljoen 253.000
1994 ƒ 52,4 miljard ƒ 2.125 miljoen 253.000[96]
1995 ƒ 55,7 miljard ƒ 2.500 miljoen[97] 253.000
1996 ƒ 59,8 miljard -ƒ 590 miljoen 250.000
1997 € 29,7 miljard € 2.602 miljoen 252.000
1998 € 30,5 miljard € 6.053 miljoen 233.686
1999 € 31,5 miljard € 1.799 miljoen 226.874
2000 € 37,9 miljard € 9.602 miljoen 219.429
2001 € 32,3 miljard -€ 2.475 miljoen 188.643
2002 € 31,8 miljard -€ 3.206 miljoen 170.087
2003 € 29,0 miljard € 695 miljoen 164.438
2004 € 24,9 miljard € 2.836 miljoen 161.586
2005 € 25,8 miljard € 2.868 miljoen 159.226
2006 € 27,0 miljard € 5.383 miljoen 121.732
2007 € 26,8 miljard € 4.880 miljoen 123.801
2008 € 26,4 miljard -€ 90 miljoen 121.398
2009[98] € 23,2 miljard € 426 miljoen 115.924
2010 € 22,3 miljard € 1.448 miljoen 119.775
2011 € 22,6 miljard -€ 1.291 miljoen 125.241
2012 € 24,8 miljard € 231 miljoen 118.087
2013 € 22,0 miljard € 1.172 miljoen 116.082
2014 € 21,4 miljard € 411 miljoen 113.678
2015 € 24,2 miljard € 659 miljoen 117.044
2016 € 24,5 miljard € 1,4 miljard 114.731
2017 € 17,8 miljard € 1,9 miljard[99]
73.951
2018 € 18,1 miljard € 1,1 miljard[100] 77.400
2019 € 19,5 miljard € 1,2 miljard[2]

Lijst van vroegere en huidige Philips-vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van alle Philips-vestigingen
1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van Philips-vestigingen in Noord-Nederland

Vóór 1940 had Philips slechts vestigingen in een beperkt aantal plaatsen, maar na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal vestigingen sterk toe. In Eindhoven werden de mensen al van heinde en verre aangevoerd met het VIPRE-busnetwerk (Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven). In de hoogtijdagen ging het om honderden bussen met het overstapstation op de kruising Beukenlaan/Schootsestraat. Hier konden de mensen overstappen op bussen die hen naar de gewenste Eindhovense locatie brachten. Om aan personeel te komen, en om de werkgelegenheid in de regio te verbeteren, stichtte Philips vele vestigingen buiten Eindhoven. Hier kwam bij dat Philips ook veel bedrijven overnam, die elk soms ook weer een aantal vestigingen hadden. Vanaf 1980 ging het echter bergafwaarts met vele van deze vestigingen. Philips stootte vele bedrijven af en sloot ook een groot aantal vestigingen in de regio, wat ook ernstige sociale gevolgen kon hebben voor streken die toch al niet bedeeld waren met veel werkgelegenheid. Dit proces van concentratie en stroomlijning is nog aan de gang. In 2019 vertelde de directie het aantal fabrieken te willen terugbrengen van 50 naar 30.[101]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Philips was in vroeger jaren niet alleen paternalistisch, maar ook bijzonder ambtelijk. Zo had men niet alleen fabriekskantoren, maar ook kantoor-kantoren, een typische term uit de Philips-woordenschat.
 • In 2013/14 wijdde Museum Boerhaave een tentoonstelling aan 100 jaar onderzoek van Philips.
 • Karl Marx, die ook een paar keer in Zaltbommel logeerde, was een volle neef van Frederik Philips.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties over Philips[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dirk van Delft & Ad Maas: Philips Research. 100 jaar uitvindingen die ertoe doen. Zwolle, WBooks, 2013. ISBN 978-90-6630-571-7
 • A. Heerding: Het ontstaan van de Nederlandse gloeilampenindustrie. Leiden, Nijhoff, 1980. (Deel 1 van de Geschiedenis van Philips Electronics NV). ISBN 90-247-9033-6
 • A. Heerding: Een onderneming van vele markten thuis. (1891-1922). Leiden, Nijhoff, 1986. (Deel 2 van de Geschiedenis van Philips Electronics NV). ISBN 90-6890-072-2
 • I.J. Blanken: De ontwikkeling van de N.V. Philips' gloeilampenfabrieken tot elektrotechnisch concern. (1922-1934). Leiden, Martinus Nijhoff, 1992. (Deel 3 van de Geschiedenis van Philips Electronics NV). ISBN 90-6890-440-X
 • I.J. Blanken: Onder Duits beheer. (1935-1950). Zaltbommel, Europese bibliotheek, 1997. (Deel 4 van de Geschiedenis van Philips Electronics NV). ISBN 90-288-6450-4
 • I.J. Blanken: Een industriële wereldfederatie. (1950-1970). Zaltbommel, Europese Bibliotheek, 2002. (Deel 5 van de Geschiedenis van Koninklijke Philips Electronics N.V..) ISBN 90-288-3638-1

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Philips aantal medewerkers, Aandelencheck.nl, bezocht 4-5-2019
 2. a b c Philips 2019 Results, geraadpleegd op 29 januari 2019
 3. Philips verkoopt weer een deel van Philips Lighting, RTL Z, Februari 2018
 4. Annual Report 2016, www.results.philips.com, page 8
 5. Annual Report 2015, www.results.philips.com, p 24
 6. a b c Instituut voor Nederlandse Geschiedenis Biografie Gerard Leonard Frederik Philips
 7. a b c d Volkskrant Te dure Philips-tv gekocht: krijg ik dan deel van mijn geld terug?, 6 december 2012, geraadpleegd op 20 januari 2017
 8. Philips persbericht, verkoop Lifestyle Entertainment aan Funai, 29 januari 2013. Geraadpleegd op 30 januari 2013.
 9. a b c d Het Financieele Dagblad, Philips splitst zichzelf op, 23 september 2014. Geraadpleegd op 23 september 2014.
 10. NRC Handelsblad Philips verkoopt groot deel leddivisies voor 2,7 miljard euro, 31 maart 2015. Geraadpleegd op 1 april 2015
 11. Telegraaf Philips krijgt Lumileds niet verkocht, 22 januari 2016 Geraadpleegd op 9 februari 2016
 12. a b c NOS Philips verkoopt lichtdochter Lumileds voor 1,4 miljard euro, 12 december 2016, geraadpleegd op 13 december 2016
 13. a b c Het Financieele Dagblad Beursgang Philips Lighting meest waarschijnlijk, 25 april 2016, geraadpleegd op 17 mei 2016
 14. IEX.NL Groen licht voor Philips Lighting, 16 mei 2016, geraadpleegd op 17 mei 2016
 15. Parool Lichtdivisie Philips voor koopje beurs op, 27 mei 2016, geraadpleegd op 27 mei 2016
 16. a b Beurs.nl Philips verkoopt voor ruim 600 miljoen aandelen Philips Lighting, 9 februari 2017, geraadpleegd op 14 februari 2017
 17. Anton Philips 1874-1951, Marcel Metze, 2004
 18. 100jaarslim.nl periode 1891-1920
 19. Kortegolfzender PCJ Happy Station, www.philips-historische-producten.nl
 20. crytomuseum philips ufsa
 21. NRC Handelsblad Philips verkoopt Japans belang voor drie miljard, 30 april 1993, geraadpleegd op 15 september 2015
 22. Amsterdammer.nl Nummer 4: April 2010 - Eindeloos veel kabels
 23. NKF Holding naar parallelmarkt, Leidse Courant, 25 maart 1987, pagina 8
 24. A Brief History of TSMC, 08-02-2012, Semiwiki.com
 25. Whirlpool To Control Philips Unit, August 19 1988, New York Times
 26. Miljardendans om hete lucht, 2 maart 2004, NRC[dode link]
 27. Sprekende machines: geschiedenis van de fonografie en van muziekindustrie, Gust de Meyer, 1997, pagina 143
 28. Philips verkoopt miljardenbelang, Leidsch Dagblad, 1 mei 1993, pagina 3
 29. 8 oktober 1993, Philips verkoopt Super Club aan Blockbuster, ANP
 30. Philips verdient fors aan beursgang ASM Litho, 9 februari 1996, Volkskrant
 31. Philips bracht ondergang Sport 7 in stroomversnelling, 9 december 1996, Volkskrant
 32. Philips verkoopt kabelnetten met groot verlies, 26 februari 1997, Volkskrant
 33. Sluiting winkelketen Super Club kost 540 werknemers hun baan, 16 januari 1997, Volkskrant
 34. Seagram scharpt duizenden banen na overname Polygram, 9 december 1998, Leidsch Dagblad
 35. Philips gaat - zonder Lucent - stug door met zaktelefoons, 23 oktober 1998, Volkskrant
 36. Philips rondt verkoop MedQuist af, 06 AUG 2008, Telegraaf
 37. Philips verkoopt dochter Origin aan Franse Atos, NRC.nl, 28 augustus 2000
 38. Philips stopt productie mobiele telefoons, 27 juni 2001, channelconnect
 39. Philips haalt meer uit beursgang Navteq, 19 juli 2004, agconnect.nl
 40. Philips rondt overname van Lumileds af, 29 november 2005, Metro
 41. Philips rondt overname Stentor af, 5 augustus 2005, Nu,nl
 42. Chiptak Philips verder onder de naam NXP, 1 september 2006, tweakers
 43. Samsung neemt Nederlands bedrijf Liquavista over, 20 januari 2011, Tweakers
 44. Philips verkoopt Enabling Technologies Group Trouw 2006
 45. Philips to acquire Avent for £460m MAY 23, 2006, Financial Times
 46. PHILIPS TO ACQUIRE WITT BIOMEDICAL,8 march 2006 , Medical Connectivity
 47. Philips Photonics Global leader in VCSEL technology, Photonics.Philips website
 48. Toch nog hoop voor Philips’ buizenhandel, 23 augustus 2006, Volkskrant
 49. Philips agrees to buy luminaire maker Genlyte for $2.7 bn, Nov 26, 2007, ledsmagazine
 50. Intel buys Silicon Hive for SoC smarts, 17 Mar 2011, The Register
 51. Alex Terpstra (Civolution): “Wij praten niet over innoveren, wij doen het, 23-09-2014, Fast moving targets
 52. mmd website, about us
 53. Philips doet resterende aandeel in LG Display van de hand, 12 maart 2009, Tweakers
 54. Original TSMC Investor Philips Sells off Final Shares, AUG 14, 2008, PCworld
 55. Amerikanen kopen hersen-pacemaker uit Eindhoven, 26 augustus 2014, Sprout
 56. Gidi Pols en Jochem van Staalduine, Hoe Philips met stiekeme afspraken toch geld verdiende aan oude, bolle beeldschermen. Geraadpleegd op 19 juli 2019.
 57. LG.Philips Holding BV. Geraadpleegd op 19 juli 2019.
 58. Koninklijke Philips name change, 15 may 2013, Eurex
 59. Philips verkoopt Lifestyle Entertainment aan Gibson, 28 april 2014, Emerce
 60. Philips stapt uit tv-markt met verkoop joint venture-deel aan TPV, tweakers.net, 20-01-2014
 61. Grote overname Philips in Amerika, 17-12-2014, NOS
 62. Eerste jaarcijfers Philips Lighting sinds de afsplitsing van het moederbedrijf, omroepbrabant.nl, 23 JANUARI 2017[dode link]
 63. Philips neemt softwareontwikkelaar Wellcentive over, 20 juni 2016, Financieel Dagblad
 64. Philips neemt RespirTech over, 22-05-17, Eindhovens dagblad
 65. Philips doet 'opwindende' overname in medische technologie, 28 juni 2017, financieel dagblad
 66. Philips koopt ook Amerikaanse katheterstartup CardioProlific, 29 juni 2017, RTL Z
 67. Philips koopt maker van hersenscanapparatuur 22 juni 2017, Skipr
 68. Philips koopt Health & Parenting, 4 juli 2017, de aandeelhouder.nl
 69. Philips koopt Duitse 'echo-analist' Eindhovens Dagblad, 18 juli 2017]
 70. Philips neemt Amerikaans sofwarebedrijf Analytical Informatics over NU.nl, 24 november 2017
 71. Philips koopt ICT bedrijf in Zeist Eindhovens Dagblad, 5 december 2017
 72. Philips doet weer een overname Eindhovens Dagblad
 73. Moederbedrijf TP-Vision mag audioproducten onder merknaam Philips uitbrengen, tweakers,net, 23 mei 2018
 74. TU Delft spin-off NightBalance overgenomen door Philips, tudelft.nl 8 mei 2018
 75. The Caesarea-based startup will become part of multinational giant Royal Philips’ Image-Guided Therapy business unit, Israel21c.org, 7 juni 2018
 76. Britse overname voor Philips, m&a, 13 June 2018
 77. Philips neemt Amerikaans bedrijf Blue Willow Systems over, Eindhovens Dagblad, 19-09-18
 78. Royal Philips’ Acquisition of Carestream Health healthcare information systems
 79. Dirk Roosenburg: 1887-1962, Dorine van Hoogstraten, p.170[
 80. Dr. A.F. Philips Observatorium Eindhoven, crimsonweb.org, p.14
 81. Omzet Philips 1,25 miljard, Leidse Courant, 10-5-1952
 82. Philips productie steeg aanzienlijk, Leidse Courant, 21-6-1951
 83. Philips, Trots van de AEX?, Forfexfox.nl, 17-10-2011
 84. Philips bereikt een omzet van 7 miljard, Provinciale Zeeuwse Courant, 8-4-1965, p.17, krantenbankzeeland.nl
 85. Winst bij Philips het vorig jaar aanzienlijk lager, delpher.nl, het Parool, 20 maart 1984
 86. Philips boekt grote winst en omzet in 1982, delpher.nl, NRC, 10 maart 1984
 87. Philips verwacht dat forse winststijging zich doorzet, delpher.nl, Leeuwarder courant, 29 maart 1984
 88. Philips zet 725 miljoen opzij voor saneringen, delpher.nl, NRC, 8 maart 1985
 89. Philips wil reorganisaties in Europa , delpher.nl, NRC, 27 februari 1986
 90. Winst Philips boven miljard, delpher.nl, Telegraaf, 27 februari 1987
 91. Philiops staf scharpt ruim 10.000 banen, delpher.nl, NRC, 25 februari 1988
 92. Zorgen om prijzenslag in electronika, delpher.nl, het Parool, 24 februari 1989
 93. Winst Philips naar een record: 1,4 miljard, delpher.nl, het Parool, 1 maart 1990
 94. Philips herstel niveau prijzen niet zichtbaar, Telegraaf, 28 februari 1993
 95. Philips herstel niveau prijzen niet zichtbaar, Telegraaf, 5 maart 1993
 96. Winst Philips verdubbelt tot 2,1 miljard, volkskrant.nl, 23 februari 1995
 97. Philips haalde vorig jaar winst van 2,5 miljard gulden grotendeels uit halfgeleiders, trouw.nl, 16 februari 1996
 98. Philips Annual reports, www.philips.com, bezocht 19 mei 2019
 99. Aandelencheck.nl, bezocht 19 mei 2019
 100. Philips sluit 2018 goed af met winst en omzetstijging, NRC.nl, 29-1-2019
 101. Topman Philips: Drachten werkt efficiënt en slim, Friesch Dagblad, 30-1-2019
Zie de categorie Philips van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.