Help:Helpdesk/Archief/jan 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kunst[bewerken]

Bestaat er zoiets als een helpdesk voor kunst? Volgens de beschrijving bij deze afbeelding On the far left the painter portrayed himself zou dit Bartholomeus van der Helst zijn. Dat wilde ik graag dubbelchecken. Lotje (overleg) 1 jan 2018 15:24 (CET)

Volgens de blog van een curator van het Amsterdam Museum is dit inderdaad een zelfportret van Van der Helst. Een kunstcafé is er niet, dus is algemene kroeg de meest aangewezen plek voor vragen aan een breder publiek. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 1 jan 2018 15:35 (CET).
Harstikke bedankt Gasthuis! :) Lotje (overleg) 1 jan 2018 16:05 (CET)
Lotje, Gasthuis, zoeken naar blogs hoeft niet. Werken van het Rijksmuseum zijn voorzien van documentatie en gewoonlijk geeft de bestandsbeschrijving op Commons een link. Zo ook hier: objectnummer SK-C-375. Onderaan de foto op de i klikken en dan op objectgegevens. En die gegevens bevestigen het bovenstaande. Voor obscure werken willen de objectgegevens nog wel eens de plank misslaan (ik heb ooit correcties doorgegeven), maar voor een bekend werk als dit is het wel in orde — bertux 1 jan 2018 18:39 (CET)

Welke nationaliteit had Gerrit Besselaar?[bewerken]

De aanleiding was Gerrit Besselaar: heeft hij het Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap, zoals hier beweerd lijkt te worden? De identifiers laten dit in het midden; alleen de Deutsche Nationalbibliothek brengt hem in verband met Zuid-Afrika, zonder echter uitspraak te doen over 's mans nationaliteit. Gezien zijn levensgeschiedenis verwacht ik eerder dat hij de Nederlandse nationaliteit gehad moet hebben. Antwoord is uiteraard zeer welkom.

Intussen heeft Sonuwe in De kroeg antwoord gegeven: hij is een geboren Nederlander. Maar ik blijf zorgelijk: hij kan tot Zuid-Afrikaan genaturaliseerd zijn. Moeten we voor dit soort gevallen een slag om de arm houden, of schrijven we gewoon "Nederlandse" tot er bronnen zijn voor naturalisatie? — bertux 2 jan 2018 00:57 (CET)
Waarom "Nederlandse" schrijven als je geen bron hebt daarvoor? –bdijkstra (overleg) 2 jan 2018 01:26 (CET)
Sonuwe gaf wel degelijk een bron, zie De kroeg, kopje Voorspoedige_2018!. De vraag die ik me stel, is: kun je bij een geboren Nederlander gewoon de Nederlandse nationaliteit veronderstellen, of moet je bij mensen die lang in het buitenland geweest zijn op voorhand rekening houden met de mogelijkheid van naturalisatie? — bertux 2 jan 2018 01:45 (CET)
Op de achterkant van zijn gezinskaart staat dat hij de Engelse nationaliteit heeft [1] Cattivi (overleg) 2 jan 2018 09:47 (CET)
En op dit document uit 1939 staat de Zuidafrikaanse nationaliteit [2] Cattivi (overleg) 2 jan 2018 10:14 (CET)
Vermelden dat hij de Nederlandse nationaliteit had is niet fout, ook niet na eventuele naturalisatie. Mvg, Trewal 2 jan 2018 13:36 (CET)
Ik ben geen expert, maar ik denk dat hij in de jarem 30 waarschijnlijk zowel Nederlands staatsburger als British subject was. Cattivi (overleg) 2 jan 2018 14:09 (CET)
Cattivi, ik kan beide bronnen die je geeft niet bekijken, de ene omdat mijn browsers (Pale Moon, Edge en Free Adblock Browser) het formaat niet ondersteunen, de andere omdat ik niet gelukkig ben met het privacyreglement van de Heiligen der laatste dagen. Kun je misschien een download of screenshot per mail naar mij sturen? Zaken waar je zeker van bent, kun je misschien zelf aan het artikel toevoegen, waarbij je eventueel een voorzichtige formulering kunt hanteren, in de trant van: "Dit-en-dat document uit [jaar] stelt dat hij [toen] de [NL/SA/EN] nationaliteit" had — bertux 2 jan 2018 15:13 (CET)

GEKOPIEERD VANUIT DE KROEG →

Nederlander, zie noot 80 onderaan pagina 79. Sonuwe () 2 jan 2018 00:34 (CET)
Dank je wel, Sonuwe! Een geboren Nederlander dus. Dat laat nog wel de mogelijkheid open, dat hij zich tot Zuid-Afrikaan heeft laten naturaliseren. Kan dan toch als nationaliteit en/of staatsburgerschap "Nederlands" genoemd worden? — bertux 2 jan 2018 00:51 (CET)
Het lijkt mij weinig waarschijnlijk dat hij zich heeft laten naturaliseren. Hij was al sinds 1903 in Zuid-Afrika en in 1931/32, het jaar voordat hij terugkeerde naar Europa, werd hij nog steeds Nederlander genoemd. Sonuwe () 2 jan 2018 09:38 (CET)
Zie p. 384 in dit Zuid-Afrikaans tijdschrift, geen vermelding van naturalisatie, in ieder geval weer een stapje verder, maar misschien nog niet helemaal definitief (hier). Happytravels (overleg) 2 jan 2018 10:54 (CET)
Ook vanuit Den Haag de beste wensen! Heb Gerrit Besselaar opgezocht in de Burgerlijke Stand van Den Haag en in zijn overlijdensakte staat niks over zijn nationaliteit. Als er niks over staat vermeld kan je er misschien vanuit gaan dat hij dus Nederlander was. Bij twijfel kan je een email sturen naar: haagsgemeentearchief[at]denhaag.nl Ik heb ze altijd behulpzaam gevonden. oSeveno (Overleg) 2 jan 2018 13:56 (CET)

← GEKOPIEERD VANUIT DE KROEG

Ik zie overigens, naast de aanprijzing van Bakhuis' Roem, dat G. Besselaar een broer G.W. Besselaar had, zodat persoonsverwisseling op de loer ligt. Deze broer overleed op 14 december 1929 — bertux 2 jan 2018 16:07 (CET)

Ik wil je de bestanden wel mailen, maar ik zie nergens een optie bijlage toevoegen. Voor zover ik kan nagaan was er in ieder geval voor 1949 nog geen aparta Zuidafrikaanse nationaliteit. Waarom er toch Zuidafrikaanse nationaliteit op het formulier staat (naast Race: Dutch), is mij niet duidelijk. Cattivi (overleg) 2 jan 2018 17:59 (CET)

Hierbij een link naar een boek met informatie over het verloop van de mogelijkheden om onder meer als emigrant je Nederlanderschap toch te behouden bij het aangaan van een andere nationaliteit. Hieruit blijkt dat Besselaar de mogelijkheid had bij het eventueel aangaan van de Zuid-Afrikaanse nationaliteit zijn Nederlandse nationaliteit te behouden. Zie: hier en scroll naar pagina 132 en verder. Het boek is in zijn geheel in te zien via googlebooks. mvg. Happytravels (overleg)

Is er een standaardbron voor nationaliteit?[bewerken]

Bovenstaande vraag over staatsburgerschap riep bij mij de ook vraag op of er autoriteiten zijn die nationaliteit of staatsburgerschap op een toegankelijke manier vastleggen. Is daar iets van bekend? — bertux 1 jan 2018 23:44 (CET)

Ik denk dat allerlei privacyregels zich hiertegen zullen verzetten, al is het maar dat je anders zomaar de 'Wilders-politie' achter je aan zou kunnen krijgen als je toevallig nog een Zweeds paspoort blijkt te hebben. De nationaliteit is in de meeste ontwikkelde landen keurig vastgelegd in de Burgerlijke stand, maar daar zeker niet voor iedereen toegankelijk. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 2 jan 2018 13:53 (CET)
In Nederland zijn overheidsgegevens die herleidbaar zijn tot (mogelijk nog) levende personen niet openbaar. Gegevens uit geboorteregisters zijn in Nederland pas na 100 jaar openbaar. Wij kunnen niet in het paspoort van iemand kijken tenzij betrokkene in een interview aangeeft wat zijn nationaliteit is. Op Archiefzoeker de website van Eric Hennekam en op zijn Twitteraccount kun je op een spoor gezet worden. JoostB (overleg) 2 jan 2018 13:59 (CET)
In Nederland geldt vanaf 6 januari 2014 de volgende regeling: "Sinds 6 januari 2014 wordt de 2e of volgende nationaliteit niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich laat inschrijven." (hier). Bij overleden personen kan je vanaf twee jaar na overlijden bij het CBG tegen geringe betaling van enkele euro's zijn persoonsgegevens uit de Burgerlijke Stand opvragen. Dan zijn ze echter nog niet gepubliceerd, tenzij je ze in een boek of op internet kunt traceren. Wachttijd was in ieder geval tot enkele jaren geleden tot zes weken, maar kon desondanks nog langer zijn. mvg. Happytravels (overleg) 2 jan 2018 22:06 (CET)

Hulp gevraagd bij creëren MediaWiki extensie[bewerken]

Beste Wikipedianen, ik vroeg mij af of onder jullie iemand is die ervaring heeft met het schrijven van een extensies voor de MediaWiki-software. Ik zou graag enige hulp hebben bij het schrijven van een specifieke extensie voor een wiki die ik mede beheer.

--RenéV (overleg) 1 jan 2018 18:16 (CET)

Ik vermoed, dat je meer kans maakt als je een indicatie geeft van het soort extensie. Voor de duidelijkheid: ik kan je zeker niet helpen — bertux 1 jan 2018 18:41 (CET)
Wil je echt een extensie maken (een uitbreiding van de bestaande MediaWiki software voor alle projecten zoals bijv. Visuele Tekstverwerker) of bedoel je een gadget (uitbreiding voor 1 wiki zoals bijv. Zeusmode)? Mbch331 (Overleg) 2 jan 2018 07:19 (CET)
Ik wil een extensie maken uitsluitend voor de de wiki die ik mede beheer. Meer specifiek een simpele tag cloud van artikelen waar het meest naar verwezen wordt maar die nog niet bestaan. Tot voor kort had ik iets dergelijks werkend, maar door gewijzigde instellingen bij mijn provider werkt dat niet meer en gaat ook niet meer werken (zo heb ik begrepen). Ik haalde hiervoor met een php-script de gegevens op van Speciaal:GevraagdePaginas en bewerkte deze tot een keurige cloud. De door mij gewenste extensie zal zijn gegevens nu rechtstreeks uit de database moeten halen. --RenéV (overleg) 2 jan 2018 23:27 (CET)
Voor een extensie kijk op MediaWiki en Wikitech. Je kan anders eens TheDJ of Krinkle benaderen. Die programmeren mee aan de MediaWiki software. Mbch331 (Overleg) 3 jan 2018 15:25 (CET)

Kladblok omzetten[bewerken]

Ik heb een artikel op mijn kladblok staan, hoe kan ik deze omzetten naar een openbaar artikel/pagina?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Onsaans (overleg · bijdragen)

Beste Onsaans, ik heb een welkom sjabloon op uw overlegpagina geplaatst. Het door u geschreven artikel op uw kladblok is helaas niet geschikt voor opname in de encyclopedie. Het betreft hier promotie die niet op deze encyclopedie thuishoort. Ik zie dat deze informatie over "BOMBAST Herrijst" al op een eigen webpagina te vinden is, dat is ook de juiste plaats voor dergelijke informatie.
Ook uw poging om de informatie uit de kladblok te verplaatsen heb ik moeten voorgedragen voor verwijdering. Leest u anders Wikipedia:Toch een paar regels ook even door voordat u gaat bijdragen, dan maakt u dergelijke vergissingen niet meer. vr groet Saschaporsche (overleg) 3 jan 2018 15:03 (CET)
Door je muis bovenaan, op het woord Meer te zetten en op Titel wijzigen te klikken. Er wordt dan om een nieuw titel gevraagd. Of je wel of niet een redirect/doorverwijzing wilt achterlaten, moet je zelf weten. Maar ik zie dat het al gelukt is, alleen heeft Saschaporsche de pagina leeggehaald en genomineerd voor onmiddellijke verwijdering, zoals u hierboven leest — bertux 3 jan 2018 15:09 (CET)

Hoe voeg ik iets toe aan wikipedia[bewerken]

Geachte,

Ik ben onderdeel van het Verge marketing team(cryptocurrencie).

Ik wil graag een pagina maken waarover wij vertellen over verge. IK voreg mij fa of dit mogelijk is en vooral hoe dit mogelijk gemaakt kan worden.

Graag hoor ik van u!

Met vriendelijke groet, Christiaan Jimmink

Over het algemeen is het geen goed idee om in Wikipedia te schrijven over een onderwerp waarbij men zelf zeer nauw betrokken is, omdat de praktijk uitwijst dat het in zo'n geval erg moeilijk is om de gewenste objectiviteit en neutralitiet in acht te nemen. Als u zelf deel uitmaakt van een marketingteam, dan is het een heel slecht idee om in deze encyclopedie te schrijven over een onderwerp waarvoor u of uw collega's de marketing verzorgen. Bedenk dat over een relevant onderwerp uiteindelijk vanzelf in de encyclopedie geschreven zal worden als er onafhankelijke deskundigen zijn die over het onderwerp schrijven, en er dus kennis over het onderwerp te delen is. WIKIKLAAS overleg 5 jan 2018 02:25 (CET)

Verplaatsen informatie en verwijderen redirect[bewerken]

Geachte, er bestaat een Wikipedia-pagina over schrijver Jan Kostwinder onder de naam 'Jan de Vries (dichter)'. Hoewel dit inderdaad zijn werkelijke naam was, kende en kent niemand hem als zodanig. Onder 'Jan Kostwinder' staat een redirect naar de pagina 'Jan de Vries (dichter)'. Hoe krijg ik het voor elkaar om dit recht te breien, d.w.z. om de informatie van de pagina 'Jan de Vries (dichter)' - in aangepaste vorm - rechtstreeks over te brengen naar de pagina 'Jan Kostwinder' en de redirect te verwijderen? Jackvanderweide (overleg) 5 jan 2018 11:25 (CET)

Ik heb het artikel hernoemd. (Dat doe je via het pijltje 'Meer' bovenaan > Titel wijzigen.) Ik vind overigens dat het zeker geen kwaad kan om zijn echte naam te behouden als redirect. Mijn advies is dus om die redirect met rust te laten. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 5 jan 2018 11:55 (CET)
Hartelijk dank! Jackvanderweide (overleg) 5 jan 2018 12:06 (CET)

Inloggen vanaf ander apparaat?[bewerken]

Beste mods, vandaag kreeg ik twee meldingen waarbij gemeld werd dat er tweemaal succesvol was ingelogd op mijn account vanaf een vreemd apparaat. Dit vind ik vreemd doordat ik beide keren mijn wachtwoord had gewijzigd. Is dit een probleem wat de laatste tijd meer voorkomt of moet ik mij zorgen gaan maken? Is er iets als een twee-stapsverificatie? Alvast bedankt! Dennis1989 (overleg) 5 jan 2018 17:44 (CET)

Ik heb nog niet meer meldingen voorbij zien komen met hetzelfde verhaal als u. En ja we kennen tweetrapsauthenticatie. Dit kunt u bij uw voorkeuren inschakelen. Mbch331 (Overleg) 5 jan 2018 18:05 (CET)
Volgens mij is 2FA alleen nog beschikbaar voor gebruikers met hogere functies, zoals moderatoren. Er was voor die groep toen een snellere uitrol vanwege accounts die gehackt werden. Sjoerd de Bruin (overleg) 5 jan 2018 18:10 (CET)

Zoiets heb ik ook gelezen, het verhaal dat het alleen beschikbaar is voor hogere Wipedianen.Dennis1989 (overleg) 5 jan 2018 18:20 (CET)

Ik heb de laatste tijd als ik een keer op mijn werk heb ingelogd, dat ik dan steevast een emailtje krijg dat begint met de mededeling 'Iemand (waarschijnlijk u) heeft vanaf een nieuw apparaat op uw account ingelogd.' Dat zou alleen gebeuren als het vanaf een nieuw apparaat is, maar dat klopt kennelijk niet, want ik krijg hem steeds opnieuw. Ik heb die hele melding nu maar door een spamfilter laten wegvangen, met als nadeel dat ik nu ook geen meldingen meer krijg als er wèl wat aan de hand is. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 5 jan 2018 22:35 (CET)
De term 'nieuw apparaat' moet ruim opgevat worden. Ik krijg de berichten zelden, maar wel steeds traceerbaar tot bepaalde acties van mij. Ik krijg de berichten als ik inlog:
  • vanaf een mobiel die ik een tijd niet gebruikt heb
  • via een netwerk dat ik een tijd niet gebruikt heb
  • vanaf een locatie waar ik niet geregeld kom
  • vanaf een afwijkend IP-adres
  • met een ander besturingssysteem
  • na een grote update van het besturingssysteem, bijvoorbeeld Fall Creators Update
  • met een programma dat ik weinig gebruik. Mobiel gebruik ik Free Adblock Browser. Bij uitzondering ook Chrome, maar dan word ik meteen van een nieuw apparaat beschuldigd.
In het bovenstaande zitten niet alleen aanmeldingen bij Wikipedia verwerkt, maar ook bij Microsoft, Yahoo, Google en misschien meer — bertux 5 jan 2018 22:59 (CET)
Yahoo mail geeft dezelfde spookfoutmeldingen, waarschijnlijk gebruiken zij eenzelfde algorithme. Hans Erren (overleg) 7 jan 2018 11:17 (CET)

pop-ups[bewerken]

Dag beste mensen, actief op Wikipedia.

Sinds kort toont de Nederlandse Wikipedia "pop-ups"/"vensters" als de cursor over een interne link schuift. Dit is echt heeeeel vervelend. Ik kan niet meer gewoon doorlezen, want een venstertje verschijnt voor de tekst. Het is zo vervelend, dat ik de Nederlandse Wikipedia niet meer gebruik, en dat terwijl ik graag de Nederlandse Wikipedia zou willen gebruiken. Weet iemand waarom dit nu zo gebeurt? Is erover gestemd ofzo? Zijn er meer gebruikers ontevreden over deze vernieuwing?

Hartelijk bedankt voor alle antwoorden.

Met vriendelijke groet,

J. van der Steen

Het zal helpen als u de cursor buiten het tekstgebied zet. Of begrijp ik uw klacht nu verkeerd?
Over deze verandering is niet gestemd bij mijn weten, maar hij is in samenspraak met lezers ontwikkeld. Wij krijgen er ook complimenten over. Om te weten of er ook bij anderen onvrede is over deze vernieuwing, zou u in gesprek moeten gaan met het ontwikkelteam. Desgewenst kan een van mijn collega's opzoeken hoe u contact kunt opnemen.
Lezers die met een gebruikersnaam aangemeld zijn, kunnen de pop-ups uitschakelen via hun voorkeuren. Eventueel kunt u zich registreren, daar voor klikt u op het woord Registreren, rechtsboven in uw scherm. U hoeft daarvoor geen enkel persoonlijk gegeven door te geven, enkel het kiezen van een naam en een wachtwoord volstaat.
Met vriendelijke groet — bertux 6 jan 2018 22:13 (CET)
Zie ook Voorkeuren → tabblad Uitbreidingen → vinkje bij "Navigatiepop-ups". PAvdK (overleg) 7 jan 2018 09:43 (CET)
Dat is de gadget waar de nieuwe extensie op is gebaseerd, heeft hier niks mee te maken. Sjoerd de Bruin (overleg) 7 jan 2018 15:30 (CET)

Ik zie het recent ook op mijn Ipad en in Windows 10, het ligt dus niet aan wikipedia maar aan een "verbetering" in het besturingssysteem. Hans Erren (overleg) 7 jan 2018 11:23 (CET)

@Hans Erren: Pop-ups zijn wel degelijk geïmplementeerd door ons eigen ontwikkelteam. Het is mij niet duidelijk hoe pop-ups op een iPad kunnen werken, aangezien je daarvoor een cursor of andere aanwijzer nodig hebt — bertux 7 jan 2018 13:34 (CET)
Ik was fout over Ipad. Hans Erren (overleg) 7 jan 2018 13:47 (CET)

Dank voor het antwoord. Het ligt inderdaad niet aan het besturingssysteem, want anderstalige Wikipedia hebben het niet. Het is dus echt een Nederlandse aanpassing. Ja, graag zou ik in contact willen komen met het ontwikkelteam; weet iemand hoe dat kan? Wellicht als er meer 'klachten' dan complimenten over de pop-ups bij hen binnenkomen, wil men het ongedaan maken. Met vriendelijke groet, J. van der Steen

Dit betreft de Page Previews-functie welke momenteel in een A/B-test loopt. Instructies voor oningelogde gebruikers staan hier. Feedback kan, ook in het Nederlands, hier worden achterlaten. Sjoerd de Bruin (overleg) 7 jan 2018 15:30 (CET)
Juist handig die popups, want soms is een term onduidelijk maar wil je niet doorklikken naar dat artikel. Dan is de preview die je te zien krijgt vaak net genoeg om het artikel waar je in zit beter te snappen. De oplossing tegen die popups is ook heel simpel. Zet de muisaanwijzer niet op een link. Nietanoniem (overleg) 7 jan 2018 18:00 (CET)

nominaties[bewerken]

Ik ben beginneling en weet niet hoe ik de nominaties kan bevragen. Hoe kan ik contact krijgen of corresponderen met de persoon die mij nomineerde. HenriVdb (overleg) 7 jan 2018 13:05 (CET)

De discussie vindt plaats op de beoordelingspagina. De link daarheen vind je, met uitleg, op je overlegpagina. (Op de beoordelingspagina moet je even naar onderen scrollen om het genomineerde item te vinden.) Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 jan 2018 13:11 (CET)
Als het gaat om nominatie van een artikel, zie je in de uitleg van de nominatie bovenaan van dat artikel ook een link naar de beoordelingspagina. Nietanoniem (overleg) 7 jan 2018 18:02 (CET)

medicijnen[bewerken]

Ik gebruik nu sinds enkele maanden naproxen 500mg. Van bijwerkingen heb ik geen of nauwelijks last, althans voor mijn gevoel. HOE LANG mag ik dit middel, samen met een maagbeschermer Pantoprazol MSR 20mg, eigenlijk gebruiken? Een arts zei mij dat dat slechts enkele maanden zou mogen, maar ik lees daar niks over. Misschien wil hij wel graag opereren.... Ik probeer een operatie voor een nieuwe heup uit te stellen, zolang als het redelijkerwijs mogelijk is. Voor mijn gevoel ben ik nog niet aan die operatie toe. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.162.127.216 (overleg · bijdragen)

Lees bovenaan deze pagina: Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts. U zou in eerste instantie uw oor te luisteren kunnen leggen bij uw huisarts. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 jan 2018 13:36 (CET)

Tabel loopt uit beeld[bewerken]

Tabel

Op Volkswagen loopt de tabel rechts uit beeld.

Gezocht:handige tabellengoeroe die dat weer kan fatsoeneren. Bedankt voor de moeite! Vr groet Saschaporsche (overleg) 7 jan 2018 15:55 (CET)

Op mijn niet al te grote scherm (17 inch) loopt hij niet uit beeld en zal dat tot 2020 zo blijven. Verklein ik het venster, dan krijg ik een schuifbalk en komt de rechterkant gewoon in beeld. Ook op mijn mobiel zie ik hem volledig en na inzoomen kan ik hem gewoon naar links en rechts swipen. Ik begrijp je probleem dus niet zo goed — bertux 7 jan 2018 16:08 (CET)
Ben nu (op reis) aan het surfen op een iPad, en daar valt niks mee te “schuiven”, (dus geen schuifbalken of iets dergelijks). Zou mooi zijn als het ook op kleinere schermen netjes uitziet. Vr groet Saschaporsche (overleg) 7 jan 2018 16:25 (CET)
Maar op alle mobiele apparaten kun je toch zijdelings swipen als de pagina te breed is voor het scherm? Daar heb je toch geen schuifbalk voor nodig? En, zoals gezegd, op mijn telefoon met 5-inch-scherm past de tabel goed op het scherm en kan ik hem makkelijk lezen, hoewel ik een oncorrigeerbare onscherpte in mijn ogen heb. Ik wil best meedenken, maar kan zonder nadere uitleg niet begrijpen hoe er op een iPad een probleem kan zijn — bertux 7 jan 2018 17:24 (CET)
Ok, heb even een screenshot gemaakt van wat ik in beeld zie. Zoals je ziet loopt de tabel TE ver door naar rechts (verder dan de tekst) en is de opmaak van de pagina dus verstoort. (Eigenlijk hetzelfde probleem als laatst bij de Top 2000) Hoop dat het nu duidelijker is. Bedankt voor het meedenken! Vr groet Saschaporsche (overleg) 7 jan 2018 18:07 (CET)
In de tabel staat de code width=100%, dus als het meer dan 100% wordt is dat een keuze van de browser. –bdijkstra (overleg) 7 jan 2018 18:10 (CET)
(na bwc) Aha, maar dat is hetzelfde beeld als ik heb. De tabel loopt niet uit beeld, dat lijkt alleen zo, doordat het oog geen houvast vindt. Er staat namelijk een wit kadertje omheen tegen een witte achtergrond. Ik heb het grijs gemaakt, lost dat het probleem op? Erg fraai vind ik de tabel niet, maar het wordt me te veel werko om daar iets aan te doen — bertux 7 jan 2018 18:14 (CET)

Vraag om hulp bij publiceren van eerste aangemaakte artikel.[bewerken]

Dag Helpdesk,

Maakte daarnet als Johan Peter op mijn kladblok het artikel 'Primum vivere deinde philosphari'. Kunt u me helpen om die tekst te publiceren op wikipedia NL? Dankjewel. Johan Peter – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Johan Peter (overleg · bijdragen)

Het gaat om Gebruiker:Johan Peter/Kladblok. Het artikel ziet er heel behoorlijk uit, maar interne links ontbreken. Die voegt u toe bij alles waar de geïnteresseerde leek op zou kunnen willen klikken. Klik boven een willekeurig Wikipedia-artikel of bij dit kopje op Brontekst bewerken om te zien hoe dergelijke links gemaakt worden.
Basaal voorbeeld: Thomas Hobbes. 1 stapje verder: contingente behoeften.
Na gedane zaken zal ik uw artikel met plezier in de hoofdnaamruimte plaatsen. Tip: de opmerking over de uitspraak maakt de beginzin onleesbaar. Splits deze — bertux 7 jan 2018 18:04 (CET)
Het is altijd netter om de aanmaker zelf de tekst te laten plaatsen. In geval van Johan Peter, op deze pagina, op die manier verliest hij (ik ga er vanuit dat Johan Peter een man is) ook zijn kladblok niet en dan kan er ook gewoon op de reguliere wijze een nieuwe pagina aangemaakt worden die ook als nieuw gecontroleerd zal worden door de gemeenschap. Dqfn13 (overleg) 7 jan 2018 19:42 (CET)
Maar dan gaat de bewerkingsgeschiedenis verloren, wat tegen de licentiebepalingen is als er inhoudelijk geholpen is door anderen. Op 11 of 12 januari krijgt Jan Peter zelf de mogelijkheid tot hernoeming en heeft hij niemand anders nodig. Het verbaast mij trouwens, dat een artikel niet als nieuw gemarkeerd wordt wanneer het door hernoeming in de hoofdnaamruimte terechtkomt. Dat vind ik een lelijke sluiproute in het controlesysteem — bertux 7 jan 2018 19:52 (CET)

Dank voor de suggesties, die ik ter harte heb genomen. Ook dank voor het aanbod om bijdrage te plaatsen. Dit zijn mijn allereerste stappen op Wikipedia als 'leverancier van bijdragen' en tast nog wat in het duister. Als ik ooit een volgend artikel zou willen plaatsen, hoe gaat dat juist in zijn werk? Johan Peter– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Johan Peter (overleg · bijdragen) 7 jan 2018 21:00‎

Nieuwe pagina maken over verpleeghuis Elderhoeve.[bewerken]

Ik weet niet hoe ik een nieuwe pagina moet maken. Het gaat over verpleeghuis Elderhoeve. De gegevens komen uit "Een beetje droog water" van auteur Giel Smeets.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Giel Smeets (overleg · bijdragen) 7 jan 2018 21:05‎

Ik schrik van uw terloopse mededeling "De gegevens komen uit "Een beetje droog water"". Feiten mag u overnemen, maar op zinnen rust auteursrecht. Een enkel citaat mag (met vermelding van de auteur van het citaat), maar de tekst op Wikipedia mag niet overgenomen zijn, of u moet rechtsgeldig toestemming hebben. Op OTRS leest u hoe u die toestemming rechtsgeldig kunt doorgeven aan Wikipedia.
Als u zelf de auteur bent, dan kunt u – eveneens via het OTRS-systeem – de tekst vrijgeven.
Verder is het de vraag wat dit verpleeghuis anders maakt dan andere. Heeft het een bijzondere geschiedenis of andere bijzondere kenmerken? Het bijzondere moet blijken uit het artikel, anders zal het in ons beoordelingssysteem snel verwijderd worden.
En hebt u zich verdiept in het schrijven van een encyclopedisch artikel? Het moet droog, feitelijk en juist zijn en in goed Nederlands geschreven.
U merkt, dat ik een beetje tegengas geef, maar als u zich niet laat afschrikken: typ de naam in het zoekvakje, dan komt u op een pagina waar u uitgenodigd wordt om het artikel aan te maken. Bedenk tevoren wat de officiële naam is: is het Elderhoeve of Verpleeghuis Elderhoeve of nog iets anders?
Succes ermee1 — bertux 7 jan 2018 21:24 (CET)

Useful?[bewerken]

Hi - sorry for this being in English - I am not a Dutch speaker/writer. I just wanted to make someone aware of a draft a student of mine created in his draftspace on the English Wikipedia. He translated the article on the trickle-down effect (Doorsijpelingseffect), which doesn't seem to be on this Wikipedia. I didn't want to create it since I do not know any Dutch, but I did want to at least make someone aware of this. Shalor (Wiki Ed) (overleg) 9 jan 2018 00:52 (CET)

Verzoek wijzigen titel[bewerken]

Goedemorgen, is het mogelijk om de titel van de door mij aangemaakte Wikipediapagina 'GGZ Westelijk Noord-Brabant' te wijzigen in 'GGZ Westelijk Noord-Brabant (WNB)? Dank alvast.

https://nl.wikipedia.org/wiki/GGZ_Westelijk_Noord-Brabant

ErnaQuant (overleg) 9 jan 2018 09:04 (CET)

Beste ErnaQuant,
Waarom zou je dat willen? Volgens hun eigen webstek heet dat bedrijf 'GGZ Westelijk Noord-Brabant' (of 'GGZ WNB', of 'GGZWNB') en niet 'GGZ Westelijk Noord-Brabant (WNB)'. Volgens de Wikipediagewoonte zou dat WZB-tussen-haakjes suggereren dat er nog een ander artikel is waarvan de titel begint met 'GGZ Westelijk Noord-Brabant'. Dat is niet het geval. Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 9 jan 2018 09:24 (CET)
Beste ErnaQuant, ik heb nu een pagina GGZ WNB aangemaakt, die automatisch doorverwijst naar GGZ Westelijk Noord-Brabant. Zo is deze GGZ ook via de afkorting te vinden. Ik hoop dat je hier tevreden mee bent — bertux 9 jan 2018 17:54 (CET)

Deeplink in PHP-webstek[bewerken]

Ik ben tegen het volgende 'probleem' aangelopen. De InternetArchiveBot heeft op artikel Johannes Hoffmann (SPD) met deze wijziging een dode link omgelegd naar de Waybackmachine. In beginsel is dat geheel correct, de oude URL is inderdaad dood, maar de webstek bestaat nog en het CV zit in een PHP-pagina zonder een eigen URL: http://zhsf.gesis.org/biorabkr_db/biorabkr_db.php, bovenin de 'H' aanklikken en dan in het menu links Hoffmann, Johannes klikken. Is er een manier om een deeplink te bouwen naar dat CV? Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 9 jan 2018 09:32 (CET)

Ja. –bdijkstra (overleg) 9 jan 2018 09:58 (CET)
Vaak is het zo dat je ook met de rechtermuisknop op de link kan klikken en dan de URL kan kopiëren. Die link kan dan alsnog als bron opgevoerd worden. Dqfn13 (overleg) 9 jan 2018 10:05 (CET)
Hier niet. De knopjes werken via HTTP POST. –bdijkstra (overleg) 9 jan 2018 10:11 (CET)
Jammer, maar ik begrijp dus dat het alsnog is opgelost. Dqfn13 (overleg) 9 jan 2018 10:12 (CET)
Een dikke dank! aan Bdijkstra, ik heb de link gefixt. Ik had dat ook zelf kunnen bedenken, maar niet aan die manier gedacht. Toch gaf de oude URL het voorbeeld. Onaangenaam - Groet, Magere Hein (overleg) 9 jan 2018 10:19 (CET)

samsung galaxy TAB 3[bewerken]

hoe verwijder is een verjaardag in de S planner van mijn tablet – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:a447:271e:1:65f4:a44b:41a7:2e2e (overleg · bijdragen)


Zie ook: verwijzen naar categorie?[bewerken]

Op de pagina Aardgas#Pijpleidingen leek het mij nuttig te verwijzen naar de categorie "Gaspijpleiding". Maar ik vind geen code voor verwijzing naar categorie en dus nu opgelost met ((Zie hoofdartikel|eigen=Zie de categorie Gaspijpleiding voor een overzicht van de bestaande pijpleidingen.)). Is er een elegantere methode? Robberd77 (overleg) 9 jan 2018 18:45 (CET)

Je hebt sowieso het sjabloon {{zie ook}}. Over het algemeen is het niet gebruikelijk te linken naar categorieën in de lopende tekst. Alleen om een artikel aan een categorie te koppelen. Mbch331 (Overleg) 9 jan 2018 19:22 (CET)
Vanuit een artikel verwijzen we inderdaad alleen bij hoge uitzondering naar categorieën. Ik heb het wel eens gedaan in een lijstartikel over dieren, waar nog zo'n dertig andere lijsten over zijn. Het kan door een dubbelpunt voor de categorienaam te zetten: categorie:Gaspijpleiding of Gaspijpleiding — bertux 9 jan 2018 20:12 (CET)
bedankt, Moch & bertux, en dan toch maar bij uitzondering verwezen naar categorie, zie Aardgas#Pijpleidingen Robberd77 (overleg) 10 jan 2018 12:13 (CET)

Verwijderde pagina blijft deels zichtbaar in Google[bewerken]

Hoi, jullie hebben mijn bijdrage Kim Coppes voor verwijderen aangemerkt en daarna verwijderd. Prima. mMaar in het concet stond een fout. De geboortedatum moet zijn 1969. Nu blijft Google deze informatie vinden en dus publiceren. Kunnen jullie de bijdrage echt verwijderen? Of het afgewezen concept verbeteren? Heel erg bedankt, Pablo – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door PabloNl (overleg · bijdragen)

De bijdrage is ongetwijfeld verwijderd, maar Google houdt veranderde of verwijderde pagina's nog een tijd in cache. Na een maand of wat is dat voorbij — bertux 10 jan 2018 12:53 (CET)

Copyrights[bewerken]

Op Bosboom & Hegener probeer ik al weken twee foto's te uploaden, een van P.H. Bossboom (1911-1991), mij gegeven door een dochter van hem, en een van mijn vader F.C.M. Hegener (1909-1955) uit het familie album. Wiki vraagt me om op te geven wie de foto's hebben gemaakt maar (a) dat weet niemand en (b) ik heb in beide gevallen het copyright van de betreffende familie gekregen. Steeds als ik de foto's upload, wat ik nu een keer of 5 heb gedaan, en plaats (idem) worden ze geschrapt. Is hier een oplossing voor?

Mathilde2009 (overleg) 8 jan 2018 15:29 (CET)

Ik zie dat Gebruiker:Jcb betrokken is geweest bij de verwijdering van de bestanden, Vr groet Saschaporsche (overleg) 9 jan 2018 09:25 (CET)
Mathilde2009, de oplossing is gewoon niet meer proberen. Je bent momenteel geblokkeerd op Commons, omdat je er na meerdere waarschuwingen mee door bleef gaan. Als niet bekend is wie een foto genomen heeft, dan kan ook niet gesteld worden dat iemand of een bepaalde familie het copyright heeft. Dit rust namelijk (tenzij anders kan worden aangetoond) bij de fotograaf of diens erfgenamen. In Nederland verloopt het copyright 70 jaar na het overlijden van de fotograaf per eerstvolgende jaarwisseling. Jcb - Amar es servir 9 jan 2018 17:01 (CET)
Waarbij we natuurlijk wel even moeten aangeven dat Wikipedia een Amerikaanse website is (dat geldt voor elke taalversie), en dat de Nederlandse wet hier niets over te zeggen heeft. Maar desondanks geldt het ook voor de Ameriaanse wet. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 jan 2018 22:16 (CET)
Het beleid op Commons is dat de afbeelding vrij moet zijn in de VS én in het land van oorsprong. — Zanaq (?) 9 jan 2018 22:24 (CET)
Is dan ook gedefinieerd wat het land van oorsprong is? Stel, een Nederlandse journalist heeft een foto in Libanon gemaakt en die destijds verkocht aan een Franse krant; is dan Nederland, Frankrijk of Libanon het land van oorsprong? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 9 jan 2018 23:45 (CET)
In de meeste gevallen geldt het land van eerste publicatie als land van herkomst. Soms is het lastig vast te stellen welk land dit is, in die gevallen ligt de bewijslast bij de uploader. Jcb - Amar es servir 10 jan 2018 23:59 (CET)

Vertaling naar het Frans[bewerken]

Omdat ik een klein beetje twijfel aan Google translate heb ik een vraagje.
Wat is: Geen ruststanden plaatsen! in het Frans?
Dan kan ik dat bij een artikel verborgen plaatsen in de hoop dat een gebruiker van Franse dynamische IP-adressen eindelijk de ruststanden niet meer plaatst. ARVER (overleg) 11 jan 2018 08:27 (CET)

Ruststand is 'score à la mi-temps'. Wat dacht je van Pas des scores à la mi-temps!? SanderO (overleg) 11 jan 2018 08:38 (CET)
Dank je. ARVER (overleg) 11 jan 2018 10:10 (CET)