Portaal:In het nieuws/Atletiek/2010

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2010.

31 december[brontekst bewerken]

19 december[brontekst bewerken]

16 december[brontekst bewerken]

9 december[brontekst bewerken]

Marta Dominguez
  • De Spaanse politie start een groot onderzoek naar doping in de atletiek. Onder meer Marta Dominguez, wereldkampioene op de 3000 m steeplechase en haar coach Ceser Perez zijn gearresteerd, zo meldt De Volkskrant op basis van berichten van het ANP. Dominguez, die overigens dit jaar wegens zwangerschap op de atletiekbanen zal ontbreken, meldde zich zelf aan bij de politie. Ook de arts Eufemiano Fuentes, die eerder in opspraak geraakte bij een dopingonderzoek in het wielrennen, is bij het nieuwe onderzoek betrokken, evenals atletiektrainer Manuel Pasvua Piqueras, die in Madrid training geeft aan een groep waartoe ook Adriënne Herzog behoort. De Nederlandse is een van de favorietes bij de Europese kampioenschappen veldlopen, die komend weekend in het Portugese Albufeira worden gehouden.

25 november[brontekst bewerken]

21 november[brontekst bewerken]

16 november[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
  • Simon Vroemen, oud-Europees recordhouder op de 3000 m steeplechase, is door de Commissie van Beroep van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) veroordeeld tot twee jaar schorsing, omdat hij bij een dopingcontrole op 14 juni 2008 positief had getest op het verboden middel metandiënon. Eerder was hij door het ISR vrijgesproken, waarna de Dopingautoriteit in beroep ging tegen de uitspraak. Aangezien Vroemen van 21 juli 2008 tot 28 januari 2010 al voorlopig was geschorst, eindigt het resterende deel van de nu opgelegde schorsing op 3 mei 2011.
    Vroemen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij het CAS in Lausanne.

15 november[brontekst bewerken]

  • Zoals diens manager Jos Hermens al vermoedde, is Haile Gebrselassie inderdaad teruggekomen op zijn eerdere uitspraak, gedaan nadat hij uitviel in de New York City Marathon, dat hij per direct zijn atletiekcarrière zou beëindigen. De Ethiopiër, meervoudig olympisch en wereldkampioen, heeft zich, na vele blijken van steun en verzoeken om zijn beslissing te heroverwegen, laten overhalen om toch door te gaan. Hij heeft het vizier inmiddels weer gericht op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De 37-jarige atleet realiseert zich, dat hij zijn eerdere uitspraak in een emotionele opwelling heeft gedaan. 'Nu mij hoofd weer helder is, kan ik doorgaan met lopen.'

7 november[brontekst bewerken]

  • Nadat hij eerder tijdens de marathon van New York na zo'n 24 km met knieklachten heeft moeten opgeven, kondigt Haile Gebrselassie in een emotionele persconferentie zijn afscheid aan. De Ethiopische wereldrecordhouder op de marathon verklaart, dat hij hard heeft getraind voor deze marathon, maar zonder succes. 'Het wordt tijd om te stoppen en plaats te maken voor de jonge generatie. Ik wil niet meer afzien', zo verklaart hij. Intussen betwijfelt zijn managementbureau, het Nederlandse, door oud-atleet Jos Hermens gerunde Global Sports, of de soep inderdaad zo heet zal worden gegeten als zij is opgediend. 'Wij hebben dit al eens eerder meegemaakt', aldus een eerste reactie. 'En toen draaide hij na een paar dagen weer bij.'

1 november[brontekst bewerken]

Živilė Balčiūnaitė
  • Regerend Europees kampioene op de marathon Živilė Balčiūnaitė is door de nationale atletiekbond van Litouwen geschorst. Bij een dopingtest tijdens de EK in Barcelona zijn afwijkende verhoudingen aangetroffen tussen de hormonen testosteron en epitestosteron. Hoewel beide lichaamseigen stoffen zijn, kan een verhoogd niveau aan testosteron wijzen op een kunstmatige toediening. Balčiūnaitė ontkent alle beschuldigingen en verklaart, dat de test te maken kan hebben met een pijnstiller, in 2003 voorgeschreven door haar gynaecoloog, ter bestrijding van menstruatiepijn. De IAAF heeft de zaak in onderzoek en doet omstreeks 1 december uitspraak. Balčiūnaitė loopt kans voor twee jaar te worden geschorst.

31 oktober[brontekst bewerken]

  • Het is er weliswaar nog veel te vroeg voor, maar toch is het een opsteker van jewelste voor Hilda Kibet, dat ze in de marathon van Frankfurt zichzelf in 2:26.23 naar een zesde plaats loopt, achter winnares Caroline Kilel (2:23.25). Want de tijd van de Keniaanse Nederlandse is niet alleen meer dan vier minuten sneller dan haar PR van vorig jaar in Amsterdam, zij zit hiermee ook ruim onder de limiet van 2:27.24 voor de Olympische Spelen in 2012. Kibet is nu op de Nederlandse ranglijst van de Beste Vrouwen Aller Tijden opgeklommen naar de tweede plaats, achter... haar tante Lornah Kiplagat! Bij de mannen loopt in Frankfurt overigens Wilson Kipsang in zijn tweede marathon ooit naar 2:04.57, de derde tijd van het jaar.

24 oktober[brontekst bewerken]

  • Caster Semenya, wereldkampioene 800 m in 2009, zou sinds die wereldtitel flink hebben moeten kunnen oogsten, maar heeft daar tot nu toe moeite mee. Alle ophef rond haar persoon, inclusief sekse verificatie, hebben alle sponsorstromen kennelijk doen opdrogen. Bovendien heeft de Zuid-Afrikaanse er moeite mee om haar in Berlijn bereikte niveau te hervinden. Een groep fans heeft zich nu ten doel gesteld om een miljoen rand (ruim 100.000 euro) voor haar in te zamelen.

18 oktober[brontekst bewerken]

LaShawn Merritt
  • 18 oktober – Olympisch kampioen op de 400 m LaShawn Merritt, die in april voorwaardelijk was geschorst, nadat hij in oktober en december van 2009 en januari 2010 positief had getest op het gebruik van anabole steroïde, krijgt een schorsingsstraf van 21 maanden. Volgens Merritt heeft de verboden stof gezeten in een potentieverhogend middel, dat hij via internet had gekocht. De Amerikaanse sprinter heeft goed meegewerkt aan het onderzoek en krijgt om die reden een lagere straf dan de gebruikelijke twee jaar. Volgend jaar juli zit zijn straf erop en mag hij terugkeren in competitie, op tijd voor de WK in het Koreaanse Daegu.

16 oktober[brontekst bewerken]

7 oktober[brontekst bewerken]

Blanka Vlašić
  • Nadat die eer bij de mannen eerder al was toebedeeld aan Christophe Lemaitre, is nu ook bij de vrouwen de Europese atlete van het jaar vastgesteld. Het is de Kroatische hoogspringster Blanka Vlašić geworden, vooral vanwege haar wereldindoor- en Europese outdoortitel van dit jaar. Vlašić is de derde atlete die de titel voor de tweede keer verovert, want eerder werd ze in 2007 tot Europa's beste uitgeroepen. Ze treedt ermee in de voetsporen van Jelena Isinbajeva, Europees atlete van het jaar in 2005 en 2008, en Carolina Kluft, die in 2003 en 2006 deze ereprijs in ontvangst mocht nemen.
  • Wereld- en olympisch kampioene op de 100 m Shelly-Ann Fraser is geschorst voor de positieve dopingtest, die zij op 23 mei 2010 bij de Diamond League-wedstrijd in Shanghai opliep, toen zij werd betrapt op het gebruik van het verboden middel oxycodon, een pijnstiller die zij naar eigen zeggen had ingenomen voor pijn naar aanleiding van een tandheelkundige ingreep. Nadat de Jamaicaanse autoriteiten eerder al hadden aanbevolen haar niet voor de volle periode van twee jaar te schorsen, maakte de IAAF bekend dat de schorsing zes maanden zal bedragen. Omdat dat met terugwerkende kracht is, mag Fraser begin januari 2011 alweer wedstrijden lopen.

5 oktober[brontekst bewerken]

30 september[brontekst bewerken]

  • Het herstel van de atletiekbaan in Omnisport Apeldoorn is verder vertraagd en zal, zo blijkt uit recente informatie, niet tijdig gereed zijn voor de Nederlandse indoorkampioenschappen begin volgend jaar. De rondbaan overschrijdt al sinds de voltooiing in 2008 de maximale hellingshoek en moet aangepast worden. De gemeente Apeldoorn heeft nu besloten om het afronden van de werkzaamheden aan de 6-laans atletiekbaan pas in te plannen ná het WK baanwielrennen, dat van 23 tot 27 maart 2011 in Omnisport Apeldoorn zal worden gehouden. De Atletiekunie reageert teleurgesteld en beraadt zich over de gang van zaken. Niet alleen vindt men, dat deze verdere vertraging aan de eigen atleten bijna niet valt uit te leggen, ook maakt men zich zorgen over haar kandidatuur voor een in de toekomst mogelijk te organiseren editie van de Europese indoorkampioenschappen.

29 september[brontekst bewerken]

Paula Radcliffe

27 september[brontekst bewerken]

26 september[brontekst bewerken]

  • De Amerikaan Joe Detmer verbetert in Lynchburg, Virginia het offcieuze wereldrecord op de twintigkamp, een incourant atletieknummer dat niet onder auspiciën van de IAAF plaatsvindt, maar de International Association for Ultra Multievents (IAUM) als overkoepelende organisatie kent. Detmer, die anderhalve maand geleden zijn PR op de tienkamp op 8090 punten bracht, verbetert het bestaande wereldrecord van de Fin Kip Jarvin uit 2002 met bijna 400 punten en brengt het op 14.571 punten.

5 september[brontekst bewerken]

Lornah Kiplagat
  • Lornah Kiplagat en Koen Raymaekers mogen zich de nieuwe Nederlandse kampioenen noemen op de 10 km. Zij winnen beiden het Nederlands kampioenschap in Tilburg, dat onder zware omstandigheden (veel wind) wordt gelopen. Raymaekers komt in 29 minuten en 15 seconden over de streep en mist met een vierde plaats op een haar het podium, dat wordt gevormd door de Ethiopiër Abera Kuma (27.52), de Keniaan John Mwangangi (27.53) en de Ethiopiër Ayele Abshero (28.26). Kiplagat pakt met een tijd van 31 minuten en 42 seconden de nationale titel.

3 september[brontekst bewerken]

  • De Slowaakse atletiekbond schorst kogelstoter Milan Haborak levenslang. De bond legt deze zware straf op omdat Haborak, die met 20,87 m houder is van het Slowaakse record, voor de tweede keer in zijn carrière wordt betrapt op doping. Zes jaar geleden, vlak voor de Olympische Spelen van Athene bezondigde hij zich voor de eerste maal. Toen werd hem een schorsing van twee jaar opgelegd. Nu werd hij in juni bij een controle positief bevonden op de verboden anabole steroïde stanozolol.

29 augustus[brontekst bewerken]

23 augustus[brontekst bewerken]

Cédric Van Branteghem
  • Cédric Van Branteghem zet een punt achter zijn loopbaan als actief atleet. Komende vrijdag loopt hij bij de Memorial Van Damme in Brussel zijn laatste wedstrijd. De 31-jarige Van Branteghem heeft deze beslissing genomen, omdat hij de laatste jaren steeds vaker kampte met blessures. Dit jaar zat een zware voetblessure hem danig dwars. Gelukkig verhinderde die hem niet om zowel tijdens het indoorseizoen als later in het jaar op de Europese kampioenschappen in Barcelona triomfen te vieren met de Belgische 4 x 400 m estafetteploeg. Op het WK indoor werd er zilver gewonnen, in Barcelona brons. Aangezien België over een groot reservoir beschikt aan goede 400 meterlopers, kan de captain van de Belgische estafetteploeg met een gerust hard het stokje overgeven aan een lid van de jongere garde.

22 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

  • Oud-olympisch kampioen kogelslingeren Harold Connolly overlijdt op 79-jarige leeftijd. De Amerikaan nam in totaal viermaal deel aan de Olympische Spelen, maar zijn eerste keer was tevens zijn beste: in 1956 veroverde hij in Melbourne olympisch goud. Ook verbeterde hij tussen 1956 en 1965 zevenmaal het wereldrecord, beginnend met 66,51 m in 1956 en eindigend met 71,26 m in 1965. Connolly was tevens de eerste die de slingerkogel voorbij de 70 meter zwiepte.

17 augustus[brontekst bewerken]

10 augustus[brontekst bewerken]

  • De voormalige Amerikaanse atleet Antonio Pettigrew wordt dood in zijn auto aangetroffen. Dit maakt de universiteit van North Carolina, waar hij als assistent-coach werkzaam was, bekend. Pettigrew was een begenadigd 400 meterloper. Op deze afstand veroverde hij vijfmaal de Amerikaanse titel en werd hij in 1991 wereldkampioen. In estafetteverband veroverde hij op de 4 x 400 m nog eens drie wereldtitels en in 2000 zelfs olympisch goud. Door een dopingschandaal kwam deze laatste prestatie naderhand in een kwaad daglicht te staan. Toen Pettigrew pas enkele jaren geleden zijn systematische gebruik van Epo en groeihormonen opbiechtte, leverde hij zijn gouden medaille in en werd de overwinning van de Amerikanen in Sydney uit de boeken geschrapt.
Usian Bolt
  • Voor Usain Bolt is het seizoen 2010 afgelopen. De Jamaicaanse sprintkampioen en –recordhouder heeft last van een beklemming onderin zijn rug waardoor hij, als hij zou doorgaan, de kans loopt op hamstrings- en zelfs kuitblessures. Dit oordeel velt dr. Hans Müller-Wohlfahrt in München, nadat hij Bolt maandag 9 augustus had onderzocht. Met het oog op zijn toekomstige carrière is het beter, dat de beklemming in zijn rug wordt opgeheven en hij rust neemt, aldus de Duitse arts. Bolt zelf heeft zich inmiddels bij dit oordeel neergelegd. "2011 en 2012 zijn erg belangrijke kampioenschapjaren en ik hoop dan weer geheel fit en gezond aan de start te verschijnen", aldus de Jamaicaan op de website van de IAAF.

6 augustus[brontekst bewerken]

4 augustus[brontekst bewerken]

Justin Gatlin
  • Oud-olympisch kampioen op de sprint Justin Gatlin maakt op een kleine wedstrijd in Estland zijn rentree in het internationale atletiekcircuit, na een schorsing van vier jaar vanwege herhaald dopinggebruik te hebben uitgezeten. De Amerikaan wint de 100 m in 10,24 s.

2 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

31 juli[brontekst bewerken]

Svetlana Bolshakova

30 juli[brontekst bewerken]

29 juli[brontekst bewerken]

Eelco Sintnicolaas

27 juli[brontekst bewerken]

  • Zonder in actie te zijn gekomen, moet Bram Som zijn Europese titel op de 800 m overdragen. Bij aankomst in Barcelona vanuit zijn trainingsstageoord Alicante blijkt hij zodanig ziek te zijn (39,6 graden koorts), dat het onverantwoord is om te starten op de Europese atletiekkampioenschappen. Een forse tegenvaller voor de Nederlandse ploeg, waarin Som als voorname kanshebber op eremetaal werd beschouwd.

24 juli[brontekst bewerken]

23 juli[brontekst bewerken]

Dafne Schippers
  • Met een score van 5967 punten, een nieuw Nederlands jeugdrecord, verovert Dafne Schippers de gouden medaille op de zevenkamp tijdens de WK voor junioren in Moncton. Met bijna 200 punten voorsprong op nummer twee, de Duitse Sara Gambetta, is de Utrechtse veel te sterk voor de voltallige concurrentie. Het is de vijfde maal dat een Nederlandse atleet of atlete goud scoort op een WJK, sinds dit toernooi in 1986 van start ging. Het is echter de eerste maal dat een Nederlandse vertegenwoordiger(-ster) (junior of senior) wereldkampioen wordt op de meerkamp. Naast Schippers schittert ook Jamile Samuel opnieuw. De Amsterdamse atlete verovert haar tweede bronzen plak, op de 200 m ditmaal. De Amerikaanse Stormy Kendrick wint in 22,99 s, de Britse Jodie Williams (goud op de 100 m) verovert in 23,19 nu het zilver en Samuel wordt in 23,27 derde, 0,06 seconden boven haar gloednieuwe Nederlandse jeugdrecord (23,21) van de dag ervoor.

22 juli[brontekst bewerken]

  • Kenia, constante leverancier van toptalent op de langere loopnummers, blijft verbazen. Deze keer is het de pas twintig jaar oude Silas Kiplagat, tot nu toe volslagen onbekend op internationaal niveau, die tijdens de 10e Samsung Diamond League wedstrijd in het Stade Louis II te Monaco op de 1500 m naar 3.29,27 loopt, in één keer vijf seconden sneller dan zijn PR en de tiende beste wereldtijd ooit. Na hem finishen nog vier man binnen de twee seconden, van wie vijfde man Ryan Gregson met 3.31,06 een Australisch record vestigt.

21 juli[brontekst bewerken]

Jamile Samuel

20 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

  • De Belgische selectie voor de Europese kampioenschappen in Barcelona doet, althans in aantal, weinig onder voor die van buurland Nederland. In totaal zullen 16 vrouwen en even zoveel mannen de kleuren van de Belgische vlag in Barcelona verdedigen. Het zal interessant zijn om na afloop van de EK vast te stellen, hoe de verhouding tussen beide landen in kwalitatieve zin is uitgevallen.

18 juli[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Nederlandse kampioenschappen, die dit weekend in het Olympisch Stadion in Amsterdam hebben plaatsgevonden, voldoen geen nieuwe atleten meer aan de kwalificatie-eisen voor de Europese kampioenschappen, die over anderhalve week in Barcelona van start zullen gaan. Desondanks maakt de Atletiekunie na afloop bekend, dat men heeft besloten om de reeds grote groep geselecteerden met een negental atleten uit te breiden. Het gaat om atleten die ofwel voldoende gelouterd zijn en in de ogen van de Atletiekunie op een EK thuishoren, zoals Gregory Sedoc (110 m horden) en Jolanda Keizer (zevenkamp), dan wel om atleten die zo veelbelovend hebben gepresteerd dat het, mede gezien hun jonge leeftijd, verstandig wordt geacht om ze toch uit te zenden. Femke van der Meij ten slotte wordt op basis van haar NK-prestaties, na een lange blessureperiode, toegevoegd aan het reeds geselecteerde vrouwen-estafetteteam op de 4 x 100 m. Totaal telt het Nederlandse contingent voor Barcelona 36 atleten. Nooit eerder gingen er zoveel Nederlandse atleten naar een EK voor senioren.

16 juli[brontekst bewerken]

Marion Jones
  • Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft het besluit van het IOC, dat in 2008 de medailles terugvorderde van de ploeggenotes van Marion Jones in de Amerikaanse estafetteteams 4 x 100 en 4 x 400 m op de Olympische Spelen van 2000, vernietigd. Die waren hen afgenomen, nadat Jones had onthuld dat zij in die periode doping had gebruikt. Het CAS baseert dit besluit op het feit, dat er in die jaren nog geen regel bestond die in deze maatregel voorzag. Die kwam er pas in 2003. Het arbitragehof vindt weliswaar, dat deze beslissing niet eerlijk is tegenover de andere teams, maar stelt dat de reglementen geen andere oplossing mogelijk maken.

14 juli[brontekst bewerken]

Patrick van Luijk

13 juli[brontekst bewerken]

  • Andreas Smout voegt zich bij de toch al omvangrijke Belgische ploeg voor de komende Europese kampioenschappen in Barcelona. De negentienjarige middellangeafstandsloper loopt de 800 m in Luik in 1.47,93 en dat is 27 honderdsten binnen de limiet die in België is vastgesteld voor atleten tot 23 jaar.
  • Yvonne van Langen-Wisse is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. De meerkampster had al enige tijd knieklachten die, ondanks enkele maanden rust, niet overgingen, maar zelfs verergerden. Tijdens een kijkoperatie is er nu een loszittend stukje kraakbeen verwijderd en een zogenaamd 'kraakbeengat' schoongemaakt. Er moet zich nu nieuw kraakbeen vormen en om dit proces te bespoedigen, moet de Zeeuwse atlete zo'n drie tot vier maanden rust houden.

10 juli[brontekst bewerken]

9 juli[brontekst bewerken]

Rens Blom
  • Voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom wordt de nieuwe bondscoach polsstokhoogspringen van de Atletiekunie. De Limburger volgt hiermee Georges Friant op, die per 1 januari 2011 gebruik maakt van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden. Blom start per 1 oktober 2010 in zijn nieuwe functie.

8 juli[brontekst bewerken]

  • Olympisch kampioene op de 100 m Shelly-Ann Fraser krijgt, enkele uren voor haar deelname aan de Athletissima Meeting in Lausanne, te horen, dat zij door de IAAF voorlopig is geschorst vanwege een positieve dopingtest tijdens de Diamond League wedstrijd op 23 mei 2010 in Shanghai. Ze zou zijn betrapt op gebruik van oxycodon. Volgens Fraser is dit het gevolg van een pijnstiller tegen de kiespijn die zij vlak voor haar race innam, nadat de eerdere medicatie van een arts weinig verlichting had gebracht. De pijn zou het gevolg zijn geweest van een bezoek aan de tandarts in mei, vlak voor haar vertrek naar China. Het probleem is, dat zij het gebruik van de pijnstiller voor de race in Shanghai vergat te melden. Anders was er waarschijnlijk weinig aan de hand geweest.

7 juli[brontekst bewerken]

6 juli[brontekst bewerken]

  • Caster Semenya mag weer in wedstrijden uitkomen. De Zuid-Afrikaanse, die in 2009 wereldkampioene werd op de 800 m, werd sindsdien geweerd van de atletiekbanen, omdat er aanwijzingen waren dat zij geen vrouw zou zijn. Hoewel er geen formele grond tot schorsing was, kwam Semenya nergens aan de start. De IAAF heeft nu op basis van een rapportage van deskundigen bepaald, dat zij weer aan wedstrijden mag deelnemen. De inhoud van het rapport blijft vertrouwelijk.

3 juli[brontekst bewerken]

Robert Lathouwers

2 juli[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut

29 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

Anne Zagré

25 juni[brontekst bewerken]

Kristof Beyens
  • Kristof Beyens zal de Europese kampioenschappen in Barcelona aan zich voorbij moeten laten gaan. De Belgische sprinter, die zich al een tijdje niet goed voelde, kreeg enkele weken geleden te horen, dat dit was veroorzaakt door een eerder opgelopen tekenbeet. Dinsdag 22 juni zakte Beyens echter plotseling in elkaar en moest hij met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Gebleken is inmiddels dat er sprake is van een hersenvliesontsteking, eveneens het gevolg van de tekenbeet en de hieruit voortvloeiende ziekte van Lyme. Beyens is intussen zover hersteld, dat hij binnenkort naar huis mag, maar zal dan nog vier weken lang dagelijks moeten terugkomen voor nabehandeling.

20 juni[brontekst bewerken]

19 juni[brontekst bewerken]

  • Nadat ze tijdens het indoorseizoen al had bewezen, dat zij in een uitstekende vorm verkeerde door driemaal achter elkaar haar eigen Belgische indoorrecord hink-stap-springen te verbeteren, laat Svetlana Bolshakova zien, dat zij die vorm in het buitenseizoen heeft weten door te trekken. Tijdens de wedstrijd in de eerste divisie van het EK voor landenteams in Boedapest hink-stap-springt de Belgische van Russische komaf naar 14,53 m. Dat is niet alleen een verbetering van haar vorige Belgische record met maar liefst 26 cm, het is ook verder dan zij ooit heeft gepresteerd. Tot dan stond namelijk haar indoorprestatie van 14,28, die ze in 2007 realiseerde toen ze nog als Russische optrad, als haar beste ooit te boek.

6 juni[brontekst bewerken]

Anita Włodarczyk
  • Wereldkampioene kogelslingeren Anita Włodarczyk verbetert bij internationale wedstrijden in Bydgoszcz haar eigen wereldrecord met 34 cm tot 78,30 m. De Poolse maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Vier jaar geleden was ze nog niet goed genoeg voor internationale wedstrijden, drie jaar geleden werd ze negende op het EK voor neo-senioren, in 2008 zesde op de Olympische Spelen en nu is ze alweer sinds Berlijn vorig jaar de beste ter wereld.
  • De Limburgse atlete Bregje Crolla verrast iedereen en vooral ook zichzelf door de speer pas na 59,27 m te laten landen. Ze presteert dit tijdens het Nederlands kampioenschap voor clubteams in Sittard. Ze is er niet alleen meer dan anderhalve meter verder mee dan haar vorige record uit 2007, maar werpt zich ook in één klap in de ploeg voor de komende Europese kampioenschappen in Barcelona. Het is lang geleden dat een Nederlandse speerwerpster aan een dergelijk toernooi mocht deelnemen.

5 juni[brontekst bewerken]

4 juni[brontekst bewerken]

Abubaker Kaki Khamis
  • Tijdens de derde uit een reeks van veertien Diamond League-wedstrijden, die vanaf dit jaar de Golden League-serie vervangt, loopt Bram Som zich op de 800 m in het Bislett Stadion in Oslo naar de Europese kampioenschappen in Barcelona. Met zijn 1.45,21 blijft hij ruimschoots binnen de gestelde limiet. Hij steelt er overigens geenszins de show mee. Die eer is voorbehouden aan de twee jongelingen David Rudisha en Abubaker Kaki Khamis, die ver voor Som uit naar 1.42,04 en 1.42,23 snellen. Rudisha bevestigt er zijn vierde positie op de wereldranglijst aller tijden mee, terwijl Kaki Khamis opklimt naar de vijfde beste plek ooit. Asafa Powell levert in Oslo weer eens een weergaloze 100 m sprint af, door met iets te veel rugwind (+2,1 m/s) naar 9,72 s te snellen. Churandy Martina wordt hier een goede derde in 9,92 s. Op de 5000 m wordt een van de beste races ooit gelopen. Maar liefst tien atleten blijven onder de 13 minuten, met Imane Merga als beste in 12.53,81, gevolgd door Tariku Bekele (12.53,97) en Bernard Lagat, die er op 35-jarige leeftijd met 12.54,12 zowaar nog een record voor Noord- en Midden-Amerika uitperst ook.

1 juni[brontekst bewerken]

  • Blessures kwellen niet alleen de mindere goden in de atletiek. Ook de allerbeste kan door fysiek malheur worden getroffen. Na Kenenisa Bekele, die onlangs een kuitspier scheurde, is het nu de beurt aan Usain Bolt, die last heeft van zijn achillespezen. Voorlopig ziet het er niet dramatisch uit en is de verwachting, dat de sprintkampioen na enkele weken rust zijn atletiekprogramma weer zal kunnen hervatten. Maar de Diamond League wedstrijd op 12 juni in New York, waar hij het zou opnemen tegen Tyson Gay, moet hij laten schieten. Achillespezen kunnen het je evenwel bijzonder lastig maken. Daarover kunnen atleten als Liu Xiang en Bram Som meepraten, om er maar eens een paar te noemen.

30 mei[brontekst bewerken]

29 mei[brontekst bewerken]

Brenda Baar
  • De tegenwoordig in Amerika studerende Brenda Baar is de eerste Nederlandse hink-stap-springster die de 13 metergrens doorbreekt. In het Amerikaanse Greensboro komt de voor Kent State University uitkomende atlete van AV '23 tot een afstand van 13,04 m, een verbetering van haar eigen record uit 2009 met 5 cm. Ze heeft zich hiermee gekwalificeerd voor de NCAA kampioenschappen later dit seizoen.

27 mei[brontekst bewerken]

  • Yvonne Hak voegt zich bij het al maar uitdijende contingent Nederlanders voor komend EK in Barcelona. Bij de Golden Spike in Ostrava gaat ze er op de 800 m met de zege vandoor in 2.00,53. De kwalificatielimiet was op 2.00,83 gesteld.
    Voor België doet Eline Berings hetzelfde. Op de 100 m horden loopt ze in de kille en natte Tsjechische stad naar 13,16 s en verdient hiermee haar EK-ticket voor Barcelona.

24 mei[brontekst bewerken]

22 mei[brontekst bewerken]

  • Niet alleen Karin Ruckstuhl ziet haar meerkampambities gedwarsboomd door problemen met haar rug. Kelly Sotherton, de ook in Nederland verschillende malen in actie gekomen Britse meerkampster, moet eveneens vanwege ernstige rugklachten pas op de plaats maken. Dit jaar zijn in elk geval alle meerkampen van de baan, inclusief die op het EK in Barcelona. Volgend jaar hoopt Sotherton haar rentree te kunnen maken. Ze had eerder in 2007 al eens een stressfractuur in haar rug.

17 mei[brontekst bewerken]

Kevin Rans
  • De IAAF accepteert de vrijspraak niet die de Belgische polsstokhoogspringer Kevin Rans eind vorig jaar van het Vlaams dopingtribunaal te horen kreeg, nadat hij had kunnen aantonen, dat zijn positieve dopingcontrole (corticosteroïden) tijdens het EK indoor van 2009 het gevolg was van besmette cafeïnepillen (die zijn toegelaten). Deze stelt hem nu voor de keuze: of een voorstel van drie maanden schorsing aanvaarden, of de IAAF gaat in beroep en dreigt dan met twee jaar. Volgens de advocaat van Rans, Luc Deleu, heeft zijn cliënt weinig keus. Nog eens een proces zou enorm duur zijn – Rans heeft daar de middelen niet voor - en als hij twee jaar zou worden geschorst, is zijn carrière voorbij. De schorsing gaat in vanaf zijn laatste officiële competitie, het WK indoor in Doha (12-14 maart). Concreet mag hij ongeveer midden juni weer aan meetings deelnemen.

15 mei[brontekst bewerken]

12 mei[brontekst bewerken]

  • Op 61-jarige leeftijd overlijdt in Toronto Charlie Francis, de coach achter Ben Johnson, de Canadese sprinter wiens carrière wordt overschaduwd door zijn gebruik van verboden middelen, waardoor hem zijn gouden medaille werd ontnomen, die hij had veroverd op de 100 m tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoel. Nadat Francis had bekend dat hij Johnson van stanozolol had voorzien, werd hij door de Canadese bond voor het leven geschorst. Francis was al lange tijd ziek en overleed aan kanker.

9 mei[brontekst bewerken]

Hilda Kibet
  • Hilda Kibet wordt in 32.13 vierde bij de Women’s 10K in Glasgow. De wedstrijd wordt gewonnen door de Keniaanse Linet Masai. Kibet had van de Atletiekunie toestemming gekregen om deze wedstrijd te gebruiken om vormbehoud te tonen voor de komende Europese kampioenschappen in Barcelona. Daar wil ze deelnemen aan de 10.000 m. Met haar prestatie in Glasgow heeft ze daar nu formeel aan voldaan. Vorig jaar had Kibet zich in Utrecht met een tijd van 30.51,92 al gekwalificeerd.
  • Tijdens de 30e editie van de 25 km van Berlijn wordt zowel bij de mannen als de vrouwen op spectaculaire wijze het wereldrecord gebroken. Profiterend van de perfecte omstandigheden (12-14 graden Celsius en praktisch geen wind) loopt de Keniaan Sammy Kosgei in 1:11.50 bijna een minuut af van het wereldrecord van 1:12.45, dat zijn landgenoot Paul Kosgei Malakwen in 2004 op dezelfde plek vestigde. Ook de als tweede finishende Keniaan Gilbert Kirwa blijft met zijn 1:11.58 nog binnen het vorige record. De Ethiopiër Terefe Maregu Zewdie wordt derde met 1:13.16 en blijft er een halve minuut boven. Bij de vrouwen snelt de Keniaanse Mary Keitany naar 1:19.53. Dat is bijna 3,5 minuten binnen het wereldrecord van 1:22.13 van de Japanse Mizuki Noguchi. Bovendien is zij hiermee de eerste vrouw die de barrière van 1 uur en 20 min. doorbreekt. Op eerbiedige afstand eindigt Alice Timbill hier als tweede in 1:24.38, terwijl Pasalia Kipkoech met 1:26.47 als derde finisht.

5 mei[brontekst bewerken]

  • De Oostenrijkse oud-atlete Stephanie Graf wordt beschuldigd van bloeddoping. De tuchtcommissie van het antidopingbureau NADA is een strafzaak begonnen tegen de winnares van olympisch zilver op de 800 m tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Graf zou ten minste één keer bloed hebben laten afnemen bij het beruchte Weense laboratorium Humanplasma. De Oostenrijkse ontkent niet dat zij tijdens haar actieve loopbaan gebruik heeft gemaakt van de diensten van de kliniek, maar bestrijdt dat zij zich heeft laten injecteren met haar geprepareerde bloed.

27 april[brontekst bewerken]

Anna Alminova (nr. 4)
  • De Russische middellangafstandsloopster Anna Alminova wordt drie maanden geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. De Europese indoorkampioene op de 1500 m krijgt een relatief lichte straf, omdat ze tijdens de wereldindoorkampioenschappen in Doha is betrapt op gebruik van pseudo-efedrine, dat zat in een middeltje dat ze bij de drogist had gekocht tegen de verkoudheid. De overtreding is dus eerder een stommiteit dan een poging om de sportprestatie te verbeteren. Haar uitsluiting eindigt op 8 juli, zodat Alminova zonder bezwaar kan deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Barcelona.
  • Karin Ruckstuhl stopt per direct met de meerkamp. De Nederlandse recordhoudster heeft opnieuw last gekregen van haar rug, waaraan zij in 2008 een herniaoperatie onderging. Een MRI-scan heeft uitgewezen, dat er achteruitgang te zien is aan de tussenwervel die één niveau boven de plek ligt waar zij werd geopereerd. Volgens Ruckstuhl is dit het gevolg van de werptraining waarop zij, na last te hebben gekregen van de achillespees, de laatste maanden het accent had gelegd. Haar rug blijkt hiertegen niet goed bestand. Zij vindt het onverantwoord om door te zetten en heeft besloten om zich de komende jaren op het verspringen te concentreren. Dit onderdeel kan ze wel probleemloos aan. Haar doel om op grote kampioenschappen te pieken blijft hiermee onveranderd.

25 april[brontekst bewerken]

22 april[brontekst bewerken]

Monique Jansen
LaShawn Merritt
  • Olympisch kampioen op de 400 m LaShawn Merritt blijkt vorig jaar oktober en december en dit jaar in januari positief te hebben getest op verboden middelen. In een persbericht laat de 23-jarige Merritt weten niet te hebben geweten, dat de aangetroffen middelen een ingrediënt waren van een 'male enhancement product' dat hij had gebruikt. Hij heeft intussen de verantwoordelijkheid voor de positieve test en een voorwaardelijke straf geaccepteerd. Totdat de zaak is behandeld door de atletiekautoriteiten blijft Merritt voorwaardelijk geschorst.

17 april[brontekst bewerken]

  • Met een tweede plaats in 44,89 s op de 400 m tijdens de Tom Jones Memorial Classic in Gainesville, Florida, bereikt de Amerikaanse sprinter Tyson Gay een belangrijke mijlpaal in de sprint: hij wordt de eerste man in de geschiedenis die op de 100 m onder de tien 10 secondengrens duikt, op de 200 m onder de 20 seconden- en op de 400 m onder de 45 secondengrens.

16 april[brontekst bewerken]

  • Het Omnisportcentrum in Apeldoorn is door de IAAF slechts gedeeltelijk goedgekeurd. De goedkeuring betreft uitsluitend de technische voorzieningen op het middenterrein, inclusief de sprintbaan. De rondbaan komt op dit moment niet voor goedkeuring in aanmerking, omdat de opgaande lijn van de buitenste banen te steil blijkt te zijn ontworpen, waardoor de hiervoor vastgestelde toleranties worden overschreden. Volledige goedkeuring is nodig om ook internationale wedstrijden te kunnen organiseren. De gemeente heeft de architect inmiddels opdracht gegeven om een plan van aanpak op te stellen. De rondbaan zal nog deze zomer worden aangepast.

15 april[brontekst bewerken]

  • De Chinese sprintster Wang Jing, deelneemster aan de 100 m tijdens de Olympische Spelen, is bij een test tijdens de nationale kampioenschappen in oktober positief bevonden op het verboden middel epitestosteron. De Chinese moet nu haar nationale titel inleveren en is voor vier jaar geschorst. Haar coach Chen Hua is voor het leven geschorst vanwege het overtreden van het dopingreglement.

13 april[brontekst bewerken]

  • Tot de slachtoffers van de vliegtuigcrash op 10 april bij Smolensk behoort ook Piotr Nurowski, voormalig voorzitter van de Poolse Atletiekfederatie. Nurowski reisde mee met president Lech Kaczynski als Hoofd van het Pools Olympisch Comité, welke functie hij sinds 2005 bekleedde. Nurowski was in de jaren zeventig vier jaar lang voorzitter van de Poolse atletiekbond. Later werkte hij onder meer op de Poolse ambassade in Moskou en was hij adviseur van de Poolse ambassadeur in Rabat, Marokko. Nurowski werd 65 jaar oud.

11 april[brontekst bewerken]

Patrick Makau
  • De Rotterdam Marathon doet zijn naam weer alle eer aan als een van de snelste marathonparkoersen ter wereld. Ondanks wat kille en winderige omstandigheden eindigen Patrick Makau (eerste in 2:04.48) en Geoffrey Mutai (tweede in 2:04.55) binnen de 2 uur en vier minuten en behoren hiermee in één klap tot 's werelds zes snelste marathonlopers ooit. Voeg daarbij nog eens twee man binnen de 2 uur en vijf minuten (Vincent Kipruto derde in 2:05.13 en Feyisa Lilesa vierde in 2:05.23) en in totaal zeven binnen de 2 uur en tien minuten en duidelijk is, waarom sommige statistici Rotterdam zelfs de snelste marathon ter wereld noemen. Koen Raymaekers vergroot de euforie door als eerste Nederlander als negende in 2:11.09 binnen te komen. Het levert hem niet alleen de Nederlandse titel op, maar ook een verbetering van zijn PR met anderhalve minuut en daar is hij nog het meest tevreden over. Met Ronald Schröer, 15e in 2:16.28 en Rens Dekkers, 16e in 2:17.10 heeft Nederland er bovendien twee lopers bij die zich kwalificeren voor deelname aan de Europese baankampioenschappen, later dit seizoen in Barcelona.
    Bij de vrouwen, waar de Ethiopische debutante Aberu Kebede wint in 2:25.29, loopt de eveneens debuterende Merel de Knegt naar de Nederlandse titel in 2:38.41, gevolgd door Inge de Jong, ook alweer een debutante, in 2:40.55 en Mirjam van Rijen in 2:41.24.

28 maart[brontekst bewerken]

Lornah Kiplagat
  • Na dertien maanden vanwege een lastige knieblessure geen wedstrijden te hebben kunnen lopen, maakt Lornah Kiplagat haar wedstrijdrentree bij de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. De viervoudig wereldkampioene op de weg kiest er de 5 km lange Ladies Circuit Run voor uit, die zij prompt wint in een snelle 16.58. Het is weliswaar nog niet genoeg om zich weer voluit in het wedstrijdcircuit te storten, maar het geeft wel vertrouwen. 'Ik ga vanaf hier opbouwen om het gevoel weer terug te krijgen', aldus Kiplagat op de website van de Atletiekunie.

21 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

16 maart[brontekst bewerken]

14 maart[brontekst bewerken]

Kevin Borlée

10 maart[brontekst bewerken]

Marion Jones
  • Voormalig atlete Marion Jones gaat haar door dopingschandalen en gevangenisstraf wegens meineed besmeurde sportieve blazoen trachten op te poetsen door een nieuwe sportieve carrière op te bouwen als basketbalster. De ex-sprintkampioene, die eerder haar vijf olympische medailles, behaald tijdens de Olympische Spelen van 2000, moest inleveren en in 2007 een punt zette achter haar atletiekcarrière, tekent een contract bij Tulsa Shock, een ploeg die uitkomt in de Women's National Basketball Association WNBA. Ze keert hiermee terug naar haar 'roots', want voorafgaand aan haar loopbaan in de atletiek speelde ze in haar studententijd ook reeds basketbal.

1 maart[brontekst bewerken]

28 februari[brontekst bewerken]

27 februari[brontekst bewerken]

  • Driemaal is scheepsrecht, moet Svetlana Bolshakova hebben gedacht. Tijdens het Slowaaks kampioenschap in Bratislava verbetert zij voor de derde maal binnen twee weken het Belgische record hink-stap-springen. Ze doet het zelfs in twee etappes. Eerst springt ze 13,90 m, om vervolgens bij haar tweede poging tot 14,11 te komen. Hiermee voldoet Bolshakova tevens aan de limiet (14,05) voor het WK indoor in Doha. De overwinning in de wedstrijd moet zij laten aan Dana Veldakova, die ook 14,11 springt, maar een betere tweede sprong produceert van 14,06.

21 februari[brontekst bewerken]

17 februari[brontekst bewerken]

  • Voormalig topatleet David Lelei komt om het leven bij een auto-ongeluk. De Keniaanse middellangeafstandsloper kwam volgens het blad Daily Nation op de snelweg tussen Nairobi en Nakuru frontaal in botsing met een truck met oplegger. De 38-jaar oude Lelei overlijdt ter plekke. Moses Tanui, tweevoudig winnaar van de marathon van Boston, die ook in het voertuig zat, raakt gewond. Volgens de eerste berichten verkeert hij niet in levensgevaar. Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend.

16 februari[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut
  • De Gazet van Antwerpen meldt, dat de Belgische atlete Tia Hellebaut op haar 32ste verjaardag haar comeback aankondigt. De olympisch kampioene hoogspringen van 2008 verklaart te zijn geïnspireerd door de comeback van tennisster Kim Clijsters. Ambitie om weer te gaan meerkampen heeft ze niet. Hellebaut wil zich concentreren op het hoogspringen en hoopt hierop aan de Olympische Spelen van 2012 te kunnen deelnemen. Ze is dan weliswaar 34, maar dicht zichzelf nog goede kansen toe, mits ze gevrijwaard blijft van blessures. Hellebaut beviel in juni 2009 van dochter Lotte.

14 februari[brontekst bewerken]

Bouabdellah (Bob) Tahri

13 februari[brontekst bewerken]

11 februari[brontekst bewerken]

1 februari[brontekst bewerken]

Jaap van der Poll in 2009
  • In zijn woonplaats Castricum overlijdt op 95-jarige leeftijd Jaap van der Poll, de oudste nog in leven zijnde Nederlandse olympische atleet. Van der Poll nam in 1936 als speerwerper deel aan de Olympische Spelen in Berlijn, waar hij in de kwalificatieronde sneuvelde. Op zijn specialiteit veroverde hij driemaal een nationale titel en bezat hij van 1935 tot 1939 het Nederlandse record. Nadat hij in 1938 voor zijn werk naar Nederlands-Indië was uitgezonden, werd hij in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners krijgsgevangen gemaakt, waarna hij gedwongen werd om gedurende tweeëneenhalf jaar in Fukuoka in de mijnen te werken. Na zijn terugkeer naar Nederland in 1947 pakte Van der Poll de atletieksport weer op en bleef hij tot in de jaren zestig actief, eerst uitsluitend als atleet, later ook als trainer.

31 januari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
  • Nadat hij eerder eind 2009 al was vrijgesproken van de aanklacht dat hij tijdens de Europese kampioenschappen van 2006 in Göteborg tegen de regels van het dopingreglement een herstelinfuus zou hebben genomen, wordt atleet Simon Vroemen door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak nu ook vrijgesproken van het vermeende gebruik van een verboden middel tijdens de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Naar het oordeel van de tuchtcommissie heeft het dopinglaboratorium in Keulen, dat de overtreding onderzocht, de juiste procedure volgens de Internationale Standaard voor Laboratoria niet nageleefd. De door de Atletiekunie uitgesproken schorsing van Vroemen, sinds 8 oktober 2006 lid van verdienste van deze sportbond, is met onmiddellijke ingang opgeheven.

27 januari[brontekst bewerken]

  • Atlete Lornah Kiplagat wint de World Fair Play Award 2009 in de categorie 'life-long play attitude on and off the sporting field' van de IAAF. De Nederlandse van Keniaanse komaf ontvangt de prijs voor haar in 2007 opgerichte Lornah Kiplagat Foundation. Deze stichting beoogt basisonderwijs voor kansarme meisjes in Kenia af te dwingen en getalenteerde Keniaanse studenten te laten studeren in de Verenigde Staten en Europa. Ook streeft de stichting naar het geven van hiv-/aidsvoorlichting op school. Daarnaast richtte Kiplagat in 1999 in Iten, Kenia, het High Altitude Trainings Centre op, waar talentvolle meisjes uit Kenia ideale omstandigheden krijgen aangeboden om te trainen en te leven. Inmiddels komen atleten uit de hele wereld hier regelmatig trainen.

25 januari[brontekst bewerken]

Marjolein de Jong
  • Hordeloopster Marjolein de Jong kondigt op haar eigen website aan, dat zij besloten heeft om een punt achter haar atletiekcarrière te zetten. De 28-jarige atlete stelt al langere tijd te hebben getwijfeld over de zware combinatie van topsporten, studie en werk. Daarbij komt dat De Jong vaak met blessures en gezondheidsproblemen te kampen heeft gehad. Nu zij door de recente bezuinigingen bij de Defensie Topsport Selectie, waarvan zij deel uitmaakt, dit jaar haar topsportvoorzieningen kwijt gaat raken, heeft ze de knoop doorgehakt. De Alkmaarse, die in de rang van kapitein als psycholoog werkzaam is bij de Militaire Geestelijke Gezondheids Zorg, blijft wel bij Defensie werken. Gedurende haar twaalfjarige atletiekcarrière verzamelde zij achttien NK-medailles, waaronder dertien gouden. Op internationaal gebied veroverde zij zilver op het WK voor junioren in 2000.

19 januari[brontekst bewerken]

  • Sprinter Maarten Heisen, in 2008 lid van de Nederlandse 4 x 100 m estafetteploeg op de Olympische Spelen in Peking, ondervindt aanzienlijke tegenslag, doordat op 16 januari bij indoorwedstrijden in Luxemburg tijdens een 60 m zijn linker achillespees afscheurt. Op 18 januari is hij in het Antoniusziekenhuis in Utrecht hieraan geopereerd door orthopedisch chirurg Van der Hoeven, die veel ervaring heeft met de behandeling van topsporters. Heisen zal naar verwacht zes tot twaalf maanden nodig hebben om volledig te herstellen. Zijn seizoen 2010 is voorbij, voordat het goed en wel is begonnen.

15 januari[brontekst bewerken]

Caster Semenya
  • Er ontstaat onenigheid over de vraag, of de Zuid-Afrikaanse wereldkampioene op de 800 m Caster Semenya nu wel of niet gerechtigd is om in wedstrijden uit te komen. Nadat de coach van de atlete, over wie het onderzoek naar haar sekse nog steeds loopt, had aangekondigd dat zijn pupil van plan was om vanaf midden februari weer aan wedstrijden deel te nemen, legde de Zuid-Afrikaanse Atletiekbond haar, hangende de uitkomst van dit onderzoek, een startverbod op. Het advocatenkantoor dat de belangen van Semenya behartigt, heeft nu een verklaring uitgegeven, waarin wordt gesteld dat de atlete nooit is geschorst om aan wedstrijden deel te nemen. Zij heeft gestreden met de beste atletes van de wereld, de IAAF heeft haar op het WK in Berlijn behaalde gouden medaille bevestigd en aangegeven, dat Semenya geen enkele overtreding heeft begaan. Haar prijzengeld is haar nooit afgenomen en haar record is erkend. Haar advocaten zijn nu in onderhandeling met de IAAF om tot een regeling te komen, waarbij tegemoet wordt gekomen aan de Caster Semenya’s rechten.

9 januari[brontekst bewerken]

  • Voor het eerst in zijn bestaan sinds 1973 wordt de halve marathon van Egmond afgelast. De Egmondse klassieker, toch befaamd geworden vanwege de barre omstandigheden waaronder deze loop soms heeft plaatsgevonden, wordt ditmaal afgeblazen omdat de organisatoren de veiligheid van zowel deelnemers als vrijwilligers, waarvan een groot aantal zo'n zes uur op het parcours in touw is, niet kunnen garanderen. Bovendien zal het vanwege de verwachte stuifsneeuw voor alle deelnemers enorm lastig zijn om Egmond veilig en op tijd te bereiken.

3 januari[brontekst bewerken]