Gebruiker:Benedict Wydooghe/Evoluties in het welzijns- en veiligheidsdenken deel5a: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
** Paus [[Alexander VI]] leidt de kerk en wordt berucht: hij is de vader van [[Cesare Borgia|Cesare]] en [[Lucrezia Borgia]].<ref>Over dit ene jaartal alleen schreef [[Jacques Attali]] een werk: JACQUES ATTALI, vertaald door Tonja Kivits. ''1492.'' Schuyt & Co, Haarlem, 1992.</ref>
** Val van het laatste Arabische gezag in Granada.
** Ca. Geboorte van [[Juan Luis Vives]] in [[Valencia (stad)|Valencia]] als oudste van vijf kinderen. Zijn ouders zijn intellectuele joden die zich tot christenen bekeerden. Zijn moeder sterft in het eerste decennium van de zestiende eeuw en zijn vader wordt op de brandstapel geplaatst in 1524. De inquisitie laat haar in 1528 opgraven om haar postuum op de brandstapel te plaatsen. In 1512 zal Vives naar Brugge trekken.
 
.
* 1493
** Op zijn tweede expeditie (tot 1496) ontdekt Columbus [[Puerto Rico]] en [[Jamaica]]. De vloot is niet te vergelijken met die van 1492, noch in bemanning (een handvol ex-criminelen), noch in het aantal schepen (drie). Columbus voert nu het bevel over een vloot van zeventien schepen en een twaalfhonderd manschappen. Plots wil iedereen de overtocht maken. Twee Vlaamse missionarissen vergezellen hem: [[Jean de la Deule]] en [[Jean Cousin]]. Behalve mensen steken in het ruim van de boten ook planten en dieren (telkens twee aan twee, een mannetje en een vrouwtje) die de overtocht maken: paarden, varkens, kippen geiten, schapen en runderen. Vermits ze er geen natuurlijke vijanden vinden en beschikken over overvloedig voedsel, planten de beesten zich voort in een nooit gezien tempo. Planten die de overtocht maken zijn: stekken van graansoorten, meloenen, uien, radijzen, suikerriet, kikkererwten. Zijn reis duurt tot 1496.
** Geboorte van [[Juan Luis Vives]] in [[Valencia (stad)|Valencia]] als oudste van vijf kinderen van intellectuele Joden.
 
.
18.092

bewerkingen

Navigatiemenu