Portaal:In het nieuws/Atletiek/2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2007.

15 december[brontekst bewerken]

  • Iván Pedroso is gestopt met topatletiek. De Cubaan, in totaal negenvoudig wereldkampioen verspringen, liet het al eerder doorschemeren. Pedroso, die deze week 35 wordt, heeft verklaard te stoppen en zich vanaf nu als official in te zetten voor het Cubaanse atletiekteam, dat op dit moment in Guatemala traint. De IAAF stelde een erelijst op voor de Cubaan die, naast negen wereldtitels, in het jaar 2000 ook de Olympische verspringtitel voor zich opeiste.

13 december[brontekst bewerken]

  • Tegenover de nabestaanden van Foekje Dillema betuigt de Atletiekunie haar medeleven met het overlijden van de ex-sprintster. Bovendien biedt de Atletiekunie bij monde van voorzitter Rien van Haperen haar welgemeende verontschuldigingen aan voor de wijze waarop de omstreden Friezin na de beruchte seksetest begin jaren 50 aan haar lot is overgelaten.
    Met de familie Dillema is overeengekomen dat de prestaties van Foekje weer in de ranglijsten aller tijden worden opgenomen. Op een passend moment zal er namens de familie en de Atletiekunie een krans worden gelegd ter nagedachtenis aan Foekje Dillema.

9 december[brontekst bewerken]

6 december[brontekst bewerken]

  • Het ANP bericht, dat in haar woonplaats Kollum woensdag voormalig atlete Foekje Dillema op 81-jarige leeftijd is overleden. Vrijwel niemand kent deze Friezin, maar ze was bijna zestig jaar geleden een grote concurrente van het Nederlandse idool Fanny Blankers-Koen. De fysiek sterke Dillema versloeg, zo ongeveer vanuit het niets, de meervoudig olympisch kampioene in 1950 zowaar, maar verdween naderhand vrij geruisloos uit alle uitslagenlijsten. Op grond van een omstreden geslachtstest verbood de KNAU de atlete, volgens de één een groot talent, volgens de ander een hardlopend 'manwijf', nog langer tegen seksegenotes uit te komen. Diep beledigd ging Dillema spoorslags terug naar het noorden. Ze liep nooit meer een wedstrijd en heeft altijd geweigerd op de affaire in te gaan.
    Dillema, geboren in het dorp Burum, versloeg Blankers-Koen indertijd in Amsterdam op de 200 m. Haar winnende tijd was 24,1, een verbetering van het Nederlands record. De toptijd zou snel worden geschrapt. Volgens ex-KNAU-arts Els Stolk zou Dillema nooit zijn uitgesloten als ze aan het eind van de twintigste eeuw had gelopen. De KNAU heeft echter nooit besloten het door Dillema gelopen nationaal record op de 200 m weer in de boeken op te nemen.

2 december[brontekst bewerken]

28 november[brontekst bewerken]

  • Wereldkampioene op de 400 m Christine Ohuruogu wint haar beroepszaak bij het Britse olympische comité. Omdat ze eerder vanwege drie gemiste dopingtests een schorsing uitzat, was de Britse atlete van Nigeriaanse afkomst eigenlijk levenslang uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen. Het beroepspanel besluit echter dat er voldoende verzachtende omstandigheden zijn om de schorsing te beëindigen. Ohuruogu (23) is een van de voornaamste sterren in de Britse atletiekploeg, niet alleen voor Peking maar ook voor de Spelen van 2012 die in Londen zullen worden gehouden.

25 november[brontekst bewerken]

24 november[brontekst bewerken]

  • Churandy Martina raakt zijn Nederlandse sprintrecords kwijt. Voortaan komen alleen atleten die voor Nederland uitkomen in aanmerking voor een plaats op de recordlijsten. Met terugwerkende kracht zullen de records van de Antilliaan uit de boeken worden geschrapt. Belangrijkste daarvan is de 10,10, die Churandy op 11 juli 2006 in Lausanne realiseerde. Het 100 m record komt nu op naam te staan van Guus Hoogmoed, die dit seizoen in Vaasa tot 10,15 kwam.
    De KNAU wil met de maatregel in ieder geval een einde maken aan de situatie, dat ingezetenen van het Koninkrijk Nederlandse records kunnen vestigen terwijl ze bijvoorbeeld, zoals Martina, uitkomen voor de Nederlandse Antillen.

23 november[brontekst bewerken]

  • De internationale atletiekfederatie IAAF legt de Amerikaanse atlete Marion Jones een schorsing van twee jaar op, die met terugwerkende kracht ingaat en loopt van 8 oktober 2007 tot en met 7 oktober 2009. De schorsing is het directe gevolg van de verklaring die Marion Jones begin vorige maand voor een rechtbank aflegde, waarin zij het gebruik van doping toegaf. Jones moet alle medailles inleveren die zij vanaf 1 september 2000 behaalde. De IAAF heeft het IOC tevens geadviseerd om alle olympische medailles van de Amerikaanse af te nemen. Ook zal zij haar gewonnen prijzengeld over deze periode terug moeten geven. naar verluidt gaat het om een totaalbedrag van meer dan honderdduizend euro.

21 november[brontekst bewerken]

  • De Duitse polsstokhoogspringster Yvonne Buschbaum stopt met topsport. De winnares van het brons op de Europese atletiekkampioenschappen van 1998 en 2002 en Duits recordhoudster met 4,70 m wil zich via hormoontherapie laten transformeren tot man. Volgens Buschbaum heeft zij al haar prestaties als vrouw zonder doping behaald.

18 november[brontekst bewerken]

  • De Nijmeegse Zevenheuvelenloop wordt bij de vrouwen gewonnen door de Ethiopische Bezunesh Bekele, die de gedoodverfde winnares Lornah Kiplagat op de streep een seconde weet voor te blijven. Het wereldrecord waar vooraf op werd gehoopt (46,55), komt niet in zicht. Bekele heeft voor de 15 km 47,36 minuten nodig, de Nederlandse finisht in 47,37.
    Bij de mannen gaat de winst naar Sileshi Sihine. De Ethiopiër komt in een tijd van 42,21 over de finish en ook deze tijd ligt beduidend boven het wereldrecord van Felix Limo, die (ook in Nijmegen) in 2001 41,29 liep. De wind, die zich ’s ochtends nog rustig houdt, steekt tegen de middag steeds feller op en wordt door de toplopers verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende tijden.

15 november[brontekst bewerken]

14 november[brontekst bewerken]

11 november[brontekst bewerken]

4 november[brontekst bewerken]

  • De 38-ste editie van de New York City Marathon laat zowel bij de vrouwen als de mannen prachtige duels zien. Daarbij trekken de vrouwen nu eens de meeste aandacht, niet zozeer omdat zij een half uur eerder van start gaan dan de mannen, maar vooral vanwege de hoofdrolspeelsters: Paula Radcliffe en Gete Wami. De Britse Radcliffe, begin dit jaar moeder geworden van een dochter, loopt haar eerste marathon na een afwezigheid van 2 jaar. Haar Ethiopische rivale, ook moeder en eind september 2007 nog winnares van de marathon van Berlijn, volgt bijna de gehele marathon Radcliffe op de hielen. De Britse wereldrecordhoudster geeft haar koppositie echter geen moment uit handen. De laatste kilometer in Central Park plaatst Wami een versnelling die genadeloos wordt afgestraft door Radcliffe. In 2.23.09 finisht de Britse op ruim een halve minuut van het parcoursrecord van Margaret Okayo uit 2003 (2.22.31, red.). De Ethiopische Wami finisht in 2.23.32 en komt tevreden over de streep. Zij wint namelijk het world marathon majors 2007, een klassement van een serie marathonwedstrijden in grote wereldsteden.
    Bij de mannen ontspint zich een vergelijkbare strijd tussen Martin Lel en Abderrahim Goumri. Beide kemphanen, die elkaar eerder dit jaar tegenkwamen op de marathon van Londen, lopen 41 kilometer lang zij aan zij, elkaar aftastend in hun krachten. De Marrokaan Goumri zint op wraak na zijn nederlaag in Londen. De Keniaan Lel staat hem die echter niet toe en plaatst op 400 meter voor de meet een prachtige versnelling. Hij finisht in 2.09.04, op 13 seconden gevolgd door Goumri.

3 november[brontekst bewerken]

  • Tijdens de kwalificatiemarathon voor Amerikaanse atleten in New York, gehouden op de zaterdag voorafgaand aan de New York City Marathon, komt een langeafstandsloper om het leven. Viervoudig Amerikaans kampioen Ryan Shay zakt na ongeveer 8 kilometer in elkaar. De 28-jarige atleet wordt direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, maar kan niet worden gered. De wedstrijd wordt ondanks dit tragische ongeval niet stilgelegd. De marathon wordt gewonnen door Ryan Hall. Samen met Hall, gaan ook Dathan Ritzenhein en Brian Sell naar de Olympische Spelen in China.

1 november[brontekst bewerken]

30 oktober[brontekst bewerken]

  • Liu Xiang, de Chinese wereldkampioen op de 110 m horden, heeft zich onlangs voor ruim 13 miljoen dollar verzekerd tegen het oplopen van blessures in de aanloop naar de Olympische Spelen, zo meldt de Shanghai Daily. Xiang, die in november zijn voorbereidingen op het Olympisch seizoen start, heeft ook de WK indoor op zijn programma staan. Nooit eerder behaalde hij daar het goud. In de vorige edities in Birmingham en Boedapest behaalde hij brons en zilver.

28 oktober[brontekst bewerken]

27 oktober[brontekst bewerken]

  • De Italiaanse atleet Giuseppe Gibilisco, wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2003 en tussen 2002 en 2006 aanwezig in alle finales van grote internationale toernooien, is door de Italiaanse sportautoriteiten alsnog voor twee jaar geschorst. Gibilisco vocht eerder dit jaar zijn schorsing met succes aan bij de Italiaanse Atletiekbond. Die beslissing is nu door het Italiaans Olympisch comité teruggedraaid. Associated Press tekent uit de mond van Gibilisco op, dat hij ook tegen deze beslissing in beroep zal gaan bij het internationaal arbitragehof voor de sport.

25 oktober[brontekst bewerken]

  • De Bulgaarse 800 meterloopster Teodora Kolarova wordt door de Bulgaarse atletiekbond voor twee jaar geschorst, nadat zij bij een onaangekondigde dopingcontrole in juni positief heeft getest. De viervoudige Bulgaarse 800 meterkampioene en dit jaar ook kampioene op de 400 m horden werd vorig jaar zesde op de 800 m in 2.00,00 bij de Europese kampioenschappen in Göteborg en liep dit jaar haar beste tijd van 1.59,36. Kolarova reageert 'geschokt' op haar schorsing en stelt, dat haar zaak identiek is aan die van haar landgenotes Venelina Veneva (zilver op hoogspringen in Göteborg) en Vanja Stambolova (goud op de 400 m in Göteborg). Beiden werden eerder door de Bulgaarse bond op procedurele gronden vrijgesproken na positieve dopingtests. De IAAF heeft hiertegen overigens inmiddels beroep aangetekend bij het internationale arbitragehof voor de sport (CAS).

24 oktober[brontekst bewerken]

  • Lornah Kiplagat ontvangt in Amsterdam de Millenniumschoen Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich volgens een jury (met onder andere sportverslaggever Tom van 't Hek) het meest betrokken heeft getoond bij het thema ‘sport en ontwikkelingssamenwerking’. Kiplagat krijgt al lange tijd (inter)nationale erkenning voor haar werk in de stichting die naar haar vernoemd is en die zich inzet voor meisjesonderwijs in haar geboorteland Kenia. Het juryrapport prijst de kundigheid en betrokkenheid van de Nederlandse atlete. Kiplagat volgt in de tweede editie van de prijs de voetballer Aron Winter op. In de top-5 genomineerden zaten verder voetballer Clarence Seedorf, oud-wielrenner Peter Winnen, voetballer Kalusha Bwalya en Lydia La Rivière – Zijdel (voorzitster van de Dutch coalition on disability and development).

23 oktober[brontekst bewerken]

  • De KNAU meldt op haar website dat, naar nu pas bekend is geworden, voormalig sprintster Martha Martini-Adema op 18 oktober jongstleden is overleden. Martha Adema was in 1946 een van de vier estafetteloopsters, die tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Oslo in 1946 de gouden medaille wist te veroveren op de 4 x 100 m. Ze deed dit samen met Nettie Timmer, Gerda Koudijs en Fanny Blankers-Koen. Eerder had dit team in 1943 in dezelfde samenstelling met een tijd van 48,8 een nieuw wereldrecord gelopen op de 4 x 110 yards estafette. Martha Martini-Adema wordt op 24 oktober in Haarlem gecremeerd. Zij bereikte de leeftijd van 85 jaar.

21 oktober[brontekst bewerken]

  • Amsterdam vormt het decor voor een supersnelle ING Amsterdam Marathon, die in de op één na snelste jaartijd wordt gewonnen door de Keniaan Emmanuel Mutai in 2:06.29. Op de finish heeft Mutai 16 seconden voorsprong op zijn landgenoot Richard Limo. Met daarna nog eens vijf man in de 2:07 manifesteert deze editie van de Amsterdam marathon zich als een van de sterkste van het jaar. Kamiel Maase profiteert ook van de gunstige omstandigheden en het hoge tempo: hij loopt naar een negende plaats en een nieuw Nederlands record. De 36-jarige atleet uit Nijmegen verbetert zijn eigen nationale toptijd met tien seconden tot 2:08.21.
    Bij de vrouwen wint de Keniaanse Magdaline Chemjor in een wat tegenvallende tijd van 2:28.16. De 26-jarige Hilda Kibet, sinds vorige week Nederlandse, komt in haar eerste marathon na een moeizame tweede helft tot 2:32.09 en eindigt in de eindrangschikking als zesde.
  • Peking, waar volgend jaar de Olympische Zomerspelen 2008 zullen plaatsvinden, is ditmaal het decor voor de preolympische marathon. Een strakblauwe lucht en een beetje wind zorgen voor relatief gunstige condities, waarvan de Keniaan Nephat Kinyanjui bij de mannen het meest profiteert. Hij wint in een persoonlijke besttijd van 2:08.09, voor de Chinezen Ren Longyun (2:08.16) en Han Gang (2:08.56). Twee voormalige Nederlandse topatleten debuteren beiden op de marathon in Peking en lopen opmerkelijke tijden: Simon Vroemen laat de klokken stilstaan op een tijd van ongeveer 2:23.40; Marko Koers finisht na 2:45.07.
    Bij de vrouwen wint de pas 19-jarige Chinese Chen Rong in een tijd van 2:27.05, 15 seconden eerder dan haar nog twee jaar jongere landgenote Zhang Yingying en 26 seconden voor de als derde finishende Chinese Bai Xue, die 18 jaar oud is. Voor winnares Chen Rong, die haar PR met ruim 7 minuten verbetert, is het al de vijfde keer dat zij op de marathon uitkomt.

18 oktober[brontekst bewerken]

17 oktober[brontekst bewerken]

16 oktober[brontekst bewerken]

  • Nederlands beste langeafstandsloper Kamiel Maase kondigt aan, dat hij na de marathon op de Olympische Spelen van 2008 in Peking een punt zet achter zijn atletiekloopbaan. ‘Ik ben dan 37 en heb er twintig jaren hardlopen op zitten’, vertelt Maase in De Telegraaf. ‘Het is een mooi moment om te gaan afbouwen.’ Maase is overigens verre van blij dat de Olympische Spelen volgend jaar in de Chinese hoofdstad worden gehouden. ‘De helft van de inwoners van Peking vlucht in augustus de stad uit vanwege de hitte en wij gaan er doodleuk een marathon lopen. Dat is natuurlijk van den gekke.’ Het enige wat Maase kan doen is hopen op lage temperaturen. ‘Hitte breekt me op,’ aldus de Nederlandse recordhouder.

14 oktober[brontekst bewerken]

  • Lornah Kiplagat verdedigt met succes haar wereldtitel wegatletiek. Onder ideale omstandigheden en op een vlak en snel parcours komt de Noord-Hollandse atlete in het Italiaanse Udine na een fabuleuze race op de halve marathon tot een tijd van 1:06.25, waarmee zij het wereldrecord met 19 seconden verbetert. En passant verbetert zij ook haar eigen wereldrecord op de 20 km van vorig jaar, want in Udine wordt als officiële tussentijd 1:02.57 voor haar geklokt, 24 seconden onder haar tijd in Debrecen. Tweede wordt de Keniaanse Mary Keitany in een eveneens uitstekende 1:06.48, gevolgd door haar landgenote Pamela Chepchumba in 1:08.06. Het landenklassement gaat bij de vrouwen naar Kenia, voor Ethiopië en Japan. Voor een goede prestatie zorgt ook de tweede Nederlandse deelneemster Selma Borst, die 31e wordt in 1:09.10, een verbetering van haar persoonlijke record met 2.13.
    Bij de mannen is het de Eritreër Zersenay Tadese, die naar een prolongatie van zijn wereldtitel op de weg snelt in een nieuw kampioenschaprecord van 58.39, voor Patrick Makau Musyoki (Ken) in 59.02 en Evans Cheruiyot (Ken) in 59.05. Het landenklassement gaat ook hier naar Kenia, voor Eritrea en Ethiopië.
  • De 24e editie van de marathon van Eindhoven wordt gewonnen door Philip Singoei. De 32-jarige Keniaan, die de laatste zeven kilometer in z’n eentje moet opknappen, duikt met een scherp eindschot onder de zo gewenste 2 uur 8 minuten en brengt een eindtijd van 2:07.57 uur op de klokken, een parcoursrecord. Hij plaatst ‘Eindhoven’ op een voorlopige zesde plaats op de wereldranglijst en is na twee tweede plaatsen en de zege van verleden jaar in 2:08.18 uur hard op weg om de nieuwe ‘Mister Eindhoven’ te worden. Op ruime achterstand van de winnaar komt verrassend Paul Biwott over de streep. De nummer twee van de Bredase Singelloop is van achteruit opgekomen en duikt nog net onder de 2 uur 10 minuten (2:09.56). Joseph Ngeny komt als derde na 2:11.05 over de eindstreep. Beste Nederlander en Beneluxkampioen wordt Greg van Hest, die in 2:21.13 als 15e finisht.
    Bij de vrouwen gaat de winstpremie naar Lydia Kurgat. De atlete uit Kenia blijft met 2:39.27 uur als enige onder de grens van 2 uur 40 minuten. Nadezhda Wijenberg, houdster van het parcoursrecord, stapt na 30 km uit de wedstrijd. Snelste Nederlandse wordt nu Inge van Bergen in 2:51.53, die daarmee het Beneluxkampioenschap wint.
  • De 4 Mijl van Groningen wordt voor de vierde keer op rij gewonnen door Eliud Kipchoge. De Keniaan, op het WK in Osaka winnaar van het zilver op de 5.000 m, is met 17.07,0 ruim vier seconden sneller dan zijn snelste tijd tot nu toe uit 2005. Kipchoge gaat 17.500 deelnemers vooraf, van wie Simon Vroemen met 18.31,2 de snelste Nederlander is.
    Bij de vrouwen wint de Ethiopische Deribe Alemu in 19.50,8, 14 seconden voor favoriete Rita Jeptoo (Ken), die aanvankelijk aan de leiding gaat, maar valt doordat ze op de hak wordt getrapt. Beste Nederlandse is Merel de Knegt, die in 21.21,2 vierde wordt.

12 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

8 oktober[brontekst bewerken]

  • De Amerikaanse atlete Marion Jones, die vorige week toegaf prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2000, levert haar olympische medailles in. De sprintster won indertijd in Sydney drie gouden en twee bronzen plakken. Het internationale Olympisch Comité IOC had al gesuggereerd, dat Jones haar medailles in zou moeten leveren. Het is nog onbekend of de medailles nu alsnog aan andere atletes toegekend zullen worden.

7 oktober[brontekst bewerken]

  • Na een blessureperiode viert Lornah Kiplagat haar rentree met een overtuigende overwinning bij de Fortis Singelloop Utrecht. Met een voorsprong van 50 tellen op de Keniaanse Christine Chepkemei zet de Noord-Hollandse op de 10 km een knappe tijd neer van 32.05. Volgende week verdedigt Kiplagat haar wereldtitel op de weg op de WK wegatletiek in Udine.
    Bij de mannen wint de Keniaan Mark Tanui in 27.52. In een fraaie wedstrijd onder uitstekende omstandigheden duiken maar liefst zestien mannen onder het half uur. In de eindsprint verslaat Tanui zijn landgenoot Allan Ndiwa (27.54).
  • De Bredase Singelloop (halve marathon) wordt gewonnen door de Jonathan Maiyo in 1:02.26. Bij de finish moet de Keniaan nog flink aanpoten om in de eindsprint landgenoot Emmanuel Biwott te verslaan. Kamiel Maase finisht als beste Nederlander in 1:04.23 op de zevende plaats, gevolgd door Luc Krotwaar in 1:05.12. Bij de vrouwen gaat de winst eveneens naar Kenia. Emily Kimuria is in 1:13.17 overtuigend sneller dan landgenote Rebbie Koech (1.14.04). Daphne Panhuijsen wordt in 1:17.50 derde en haalt dus het podium. Claartje Maase, de vrouw van Kamiel, die in Amsterdam wil debuteren op de marathon, wordt zesde in 1:22.43.
  • Het is weer volop marathonseizoen, getuige de marathons in verschillende delen van de wereld. Een van de bekendste is die van Chicago. Bij de mannen wint de Keniaan Patrick Ivuti door na een felle eindsprint zijn borst net even eerder tegen het finishlint aan te drukken dan zijn landgenoot Jaouad Gharib. Beiden krijgen 2:11.11 als eindtijd toegewezen. De tegenvallende tijden zijn het gevolg van de extreme weersomstandigheden. Met temperaturen van 25 graden en meer wordt de race een tactische. Als bijna vier uur na de start de temperatuur over de dertig graden heengaat, besluiten de organisatoren om iedereen die nog niet halverwege is, te laten afsnijden naar de finish. De overige lopers mogen op het parcours blijven, maar worden aanbevolen te gaan wandelen. Toch overlijdt één loper, nadat hij is ineengezakt en naar het ziekenhuis is vervoerd.
    Bij de vrouwen denkt debutante Adriana Pirtea na een indrukwekkende wedstrijd de overwinning op zak te hebben. De 27-jarige Roemeense heeft echter buiten de bijzonder ervaren Ethiopische Berhane Adere gerekend. Terwijl Pirtea al loopt feest te vieren, komt op het laatste rechte stuk Adere te midden van mannelijke lopers alsnog opzetten en loopt Pirtea drie tellen voorbij.

5 oktober[brontekst bewerken]

1 oktober[brontekst bewerken]

  • Viervoudig Olympisch kampioen discuswerpen Al Oerter overlijdt in Fort Myers, Florida, bericht Associated Press. Oerter, een van de grootste Amerikaanse atletiekhelden, had al vanaf jeugdige leeftijd last van een hoge bloeddruk. Hij bezweek aan de gevolgen van een hartafwijking. Eerder in 2003 had hij al eens een kortstondige hartstilstand opgelopen, maar was daarvan hersteld. De harttransplantatie die hem door cardiologen werd geadviseerd, wees hij toen echter van de hand. "Ik heb een interessant leven gehad en zal eruit stappen met wat ik bezit", was indertijd zijn commentaar. Oerter werd 71 jaar.

30 september[brontekst bewerken]

  • Op de Marathon van Berlijn heeft Haile Gebrselassie een van zijn grootste dromen in vervulling gebracht. Hij verbeterde het wereldrecord op de marathon met 29 seconden tot 2:04.26. De Ethiopiër profiteerde van de uitstekende omstandigheden in Berlijn: koel en rustig weer en een vlak parcours. Bij de dames ging de overwinning naar Gete Wami. Zij prolongeerde, net zoals Gebrselassie, de overwinning van vorig jaar.

29 september[brontekst bewerken]

  • Nadat met de Wereldatletiekfinale in Stuttgart het atletiekseizoen op 23 september eigenlijk is afgesloten, vindt op 29 september in Sjanghai de eerste van drie Super Grand Prix wedstrijden in het Verre Oosten plaats. Dayron Robles bevestigt op de 110 m horden zijn goede vorm door met 13,01 Liu Xiang (derde in 13,21) in eigen huis te verslaan. Een andere wereldkampioen wordt eveneens geklopt: Tyson Gay verliest de 100 m van trainingsmaatje Wallace Spearmon, die zijn PR ruimschoots verbetert. Tijden: 9,96 om 10,02. Opmerkelijk genoeg kiest Asafa Powell voor de 200 m, die hij wint in 20,00.
  • Een unieke prestatie tijdens het Nederlands kampioenschap 4 x 100 meter estafette in Amersfoort: het goud wordt gewonnen door het team van AAC, bestaande uit Gregory Sedoc en zijn broers Valery, Jermaine en Randy. Vader Roy fungeerde als coach. De prestatie is gemeld bij het Guinness Book of Records, dat nu zal bekijken of iets dergelijks ooit eerder in de atletiekgeschiedenis is voorgekomen.
  • Bij de World Race Walking Challenge in Saransk heeft de Vladimir Kanajkin (Rus) de nare smaak van een mislukt WK van zich weggespoeld. Werd hij op het WK op de 50 km snelwandelen nog gediskwalificeerd, nu kwam hij tot een nieuw wereldrecord op de 20 km. Hij verbeterde het record van wereldkampioen Jefferson Pérez, die het op het WK van 2003 in Parijs had gevestigd, met 5 seconden tot 1:17.16.
  • De Hongaarse kogelslingeraar Gyula Zsivótzky overlijdt op 70-jarige leeftijd. Zsivótzky werd in 1968 in Mexico-Stad op zijn specialiteit Olympisch kampioen, na bij eerdere Olympische Spelen tweemaal de zilveren medaille te hebben behaald. In Hongarije was Zsivótzky ook een veelvoudig onderscheiden atleet. De IAAF meldt dat de tweevoudig wereldrecordhouder (73,74 m in 1965 en 73,76 in 1968) in 2000 zelfs verkozen werd tot nationaal atleet van de eeuw. Na zijn actieve carrière bleef Zsitvótzky zeer actief in de atletieksport: als official (lange tijd vicevoorzitter van de Hongaarse atletiekbond) en als trainer van zijn zoon Attila - in het afgelopen decennium een vooraanstaand tienkamper.

26 september[brontekst bewerken]

  • De European Athletics Association (EAA) heeft de atletiekunie aangewezen als organisator van de prestigieuze Europacup Superleague Meerkamp 2008. Dit internationale evenement zal plaats vinden in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo.

25 september[brontekst bewerken]

  • Rens Blom moet opnieuw geopereerd worden aan een achillespees. De rustperiode die de polsstokhoogspringer had ingelast de laatste weken heeft geen succes gehad. De wereldkampioen van 2005 is teleurgesteld dat een operatie noodzakelijk is, maar tevreden dat er nu duidelijkheid is.

23 september[brontekst bewerken]

22 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

16 september[brontekst bewerken]

15 september[brontekst bewerken]

14 september[brontekst bewerken]

12 september[brontekst bewerken]

9 september[brontekst bewerken]

  • Tijdens een kleine wedstrijd op een zonnige herfstavond in Rieti loopt Asafa Powell een nieuw wereldrecord op de 100 m. Hij verbetert zijn eigen record van 9,77 seconden en brengt het op 9,74. Hij levert deze prestatie in een van beide series, met een rugwind van +1,7 m/s. In de finale komt hij later tot 9,78 (rugw. 0,0 m/s).
  • Evans Cheruiyot schrijft in Rotterdam de halve marathon op zijn naam. De Keniaan finisht de 21,1 km na 59.13 minuten, een verbetering van het parcoursrecord van Samuel Wanjiru uit 2005 met drie seconden. Patrick Makau Musyoki eindigt als enige overgebleven concurrent op zes tellen van zijn winnende landgenoot. Koen Raymaekers wordt zeventiende met een tijd van 1:04.21 en is daarmee de beste Nederlander. Berhane Adere wint de race bij de vrouwen. De Ethiopische doet 1:11.11 over de halve marathon. Selma Borst loopt wel naar een knappe derde plaats in 1:12.53, maar blijft boven de limiet voor het WK halve marathon.

7 september[brontekst bewerken]

  • Het nieuwe Letzigrund stadion in Zürich wordt geopend met de Weltklasse Meeting, de vierde in de serie van Golden League wedstrijden. Na afloop zijn alleen de Amerikaanse Sanya Richards en de Russische Jelena Isinbajeva nog over in de race voor de jackpot van een miljoen dollar. Isinbajeva gaat bij het polsstokhoogspringen pas in haar derde en laatste poging over 4,80 m. Richards domineert op haar onderdeel, de 400 m. Zij wint de wedstrijd in de beste tijd seizoentijd van 49,36. De kersverse wereldkampioene op de 100 m horden Michelle Perry verliest alle zicht op de jackpot, doordat zij wordt verslagen door Susanna Kallur. De Zweedse, die vorige week nog vierde werd op het WK en daarbij claimde in de eindfase te zijn gehinderd door Perry, neemt wraak en snelt in Zürich naar de winst in 12,66. Perry wordt nu gedeeld tweede, samen met Delloreen Ennis-London in 12,68. Francis Obikwelu wint, bij afwezigheid van alle Amerikaanse toppers, de 100 m in 10,17. Bij de vrouwen blijft Christine Arron in 11,17 Torri Edwards en Kim Gevaert voor.
  • Melissa Boekelman maakt kans om voor de Waterford Crystal European Athletics Rising Star Award in aanmerking te komen, een nieuwe prijs die door de European Athletics Association (EAA) in het leven is geroepen. Deze is bedoeld om de sterren van de toekomst te eren. Boekelman werd deze zomer Europees kampioene kogelstoten bij de junioren, nadat zij vorig jaar al wereldjuniorenkampioene op dat onderdeel werd. Boekelman vertegenwoordigt als enige Nederland in de race om deze prijs.

5 september[brontekst bewerken]

  • De KNAU meldt op haar website, dat Bram Som vandaag direct na terugkeer in Nederland, na zijn teleurstellende optreden op het WK in Osaka, is geopereerd aan zijn achillespees. Som kampt al het hele seizoen met achillespeesklachten en wil er alles aan doen om volgend jaar op de 800 m in Peking te vlammen.
    Intussen kampt nog een Nederlandse coryfee op de middellange afstand met blessureleed. Gert-Jan Liefers meldt dat hij nu al voor de vierde keer een stressfractuur in zijn been heeft opgelopen. Deze keer is het zijn linker bovenbeen. De Apeldoorner zat net weer in een goede fase, nadat hij vorig jaar en in het voorseizoen ook al in de lappenmand had gezeten. In Uden liep hij onlangs na drie weken trainen solo naar 3.45 op de 1500 m. Hoewel het zwaar wordt om met al deze tegenslag de motivatie hoog te houden, blijft Liefers de Olympische Spelen van 2008 als doel zien.

4 september[brontekst bewerken]

2 september[brontekst bewerken]

1 september[brontekst bewerken]

31 augustus[brontekst bewerken]

30 augustus[brontekst bewerken]

29 augustus[brontekst bewerken]

  • Twee spannende eindsprints zijn de blikvangers op de wereldkampioenschappen. Op de 400 m gaat Novlene Williams uit Jamaica lange tijd aan de leiding, maar in de laatste meters wordt zij voorbijgestreefd door twee Britse loopsters, Christine Ohuruogu en Nicola Sanders. Beiden lopen persoonlijk records in 49,61 en 49,65. En bij de mannen lijkt de Keniaan Asbel Kiprop op weg te gaan naar goud op de 1500 m, maar op de meet rest voor hem slechts de vierde plaats. De wereldtitel gaat naar zijn voormalige landgenoot Bernard Lagat, die tegenwoordig uitkomt voor de Verenigde Staten. De nieuwbakken Amerikaan finisht in 3.34,77. Donald Thomas uit de Bahama's verrast de atletiekwereld met goud op het onderdeel hoogspringen. De voormalige basketballer, die pas vorig jaar serieus met hoogspringen begon, is de enige springer die in één poging over 2.35 meter gaat en daarmee een onwaarschijnlijke gouden medaille pakt. Favoriet Stefan Holm grijpt net naast de medailles. De Zweed is foutloos tot en met 2.33, maar komt niet over 2.35 heen. Franka Dietzsch en Michelle Perry prolongeren beiden hun wereldtitels. De Duitse pakt met 66,61 meter haar derde wereldtitel met de discus, Perry is voor de tweede keer 's werelds beste op de 100 m horden. De Amerikaanse ligt tot bij de laatste horde overigens nog vierde, maar wordt na een magnifieke eindsprint in 12,46 toch eerste.
    Churandy Martina weet met een Antilliaans record van 20,20 sec. door te dringen tot de finale van de 200 m en Gregory Sedoc plaatst zich met een tweede plaats en een tijd van 13,48 sec. in zijn serie 110 m horden voor de halve finales.

28 augustus[brontekst bewerken]

27 augustus[brontekst bewerken]

26 augustus[brontekst bewerken]

25 augustus[brontekst bewerken]

  • Op de openingsdag van de wereldkampioenschappen in Osaka wint de Keniaan Luke Kibet de marathon. Hij is de enige van de kopgroep die er in de hete en vochtige omstandigheden (33 graden en 62 procent luchtvochtigheid) na 31 km vandoor durft te gaan. Kibet finisht in 2:15.59 met meer dan een minuut voorsprong op de concurrentie. Het is de langzaamste marathon uit de WK-geschiedenis maar dat is, gezien de omstandigheden, nauwelijks een verrassing. De kogelstoters hebben trouwens minder last van die omstandigheden; winnaar Reese Hoffa komt tot 22,04 meter, de verste stoot op een WK sinds 1987. Rutger Smith eindigt met 21,13 als vierde. Tirunesh Dibaba pakt op de eerste dag de tweede titel. De Ethiopische wint de 10.000 m in een langzame, maar ook krankzinnige wedstrijd. Loopsters verliezen schoenen en vallen op de baan. Ook Dibaba valt, maar herstelt zich en behaalt alsnog de gouden medaille. In 31.55,41 komt zij over de meet voor de Turkse Elvan Abeylegesse en Kara Goucher uit de Verenigde Staten.
    De Nederlandse deelneemsters aan de zevenkamp staan na de eerste dag achtste, negende en dertiende. Karin Ruckstuhl is, ondanks haar eerder opgelopen enkelblessure, na vier onderdelen met 3721 punten beste van het trio, gevolgd door Jolanda Keizer met 3693 punten, die op de 100 m horden een PR van 13,83 laat noteren, en Yvonne Wisse met 3661 punten, beste van de drie op hoogspringen en de 200 m.

23 augustus[brontekst bewerken]

22 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

20 augustus[brontekst bewerken]

  • De tien Nederlandse atleten die vanaf aanstaand weekend zullen strijden om de wereldtitels in de atletiek in Osaka, weten zich omringd door bijna 2000 collega’s. In totaal nemen 203 landen deel aan de komende WK, één meer dan het recordaantal tot nu toe van de WK in Sevilla in 1999. Dit blijkt uit de voorlopige deelnemerslijsten die op de IAAF-website zijn gepubliceerd.

18 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

14 augustus[brontekst bewerken]

  • De Marokkaanse afvaardiging naar de WK moet het in Osaka doen zonder één van haar sterren. Adil Kaouch, de nummer twee op de 1500 m van twee jaar terug in Helsinki, is geschorst na een positieve dopingtest. Internationale media melden, dat de 28-jarige atleet in juli na wedstrijden in Rome positief testte op een nog onbekend verboden middel. Kaouch verbeterde met de winst bij het Golden Gala zijn persoonlijk record tot 3.30,77 en was een maand eerder ook op de mijl al sneller dan ooit bij de Bislett Games. Kaouch is een bijzonder ervaren atleet: hij werd in 1999 en 2001 al elfde bij de WK en was ook in 2004 finalist bij de Olympische Spelen (9e). Vorig jaar werd Kaouch zowel tweede bij de Afrikaanse kampioenschappen als derde bij de WK veldlopen.

13 augustus[brontekst bewerken]

11 augustus[brontekst bewerken]

  • Tijdens de vijfde Track-Meeting in Utrecht test Bram Som zich op de 400 m als voorbereiding op zijn 800 m volgende week in Breda. Hij krijgt veel tegenstand van de Israëliër Yuri Shapsay, die hem op de streep klopt: 47,72 om 47,77. Overigens is Som zeer tevreden over dit resultaat en zeker ook over de tegenstand die hij kreeg, zo meldt de organisatie. Ter vergelijking: het persoonlijke record van Som staat sinds 2003 op 46,87.
  • De Duitse polsstokhoogspringer Björn Otto levert op vrijdag bij wedstrijden in Leverkusen een van de beste jaarprestaties af met een sprong over 5,90 m, een persoonlijk record. Het plaatst hem gelijk in een favorietenrol voor het WK in Osaka over enkele weken. En op de Universiade in het Thaise Bangkok wint de Kazachse meerkampster Olga Rypakova het verspringen met een goede sprong van 6,85 m.

8 augustus[brontekst bewerken]

7 augustus[brontekst bewerken]

6 augustus[brontekst bewerken]

3 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

31 juli[brontekst bewerken]

  • Met haar deelname aan een 3000 m in het Schotse Falkirk zet Sonia O'Sullivan definitief een punt achter haar topsportloopbaan. De 37-jarige Ierse, inmiddels moeder van twee kinderen, kan terugzien op een atletiekcarrière die een periode van twintig jaar omvat en waarin zij een vijftal wereld- en Europese titels vergaarde, naast Olympisch eremetaal. Ze houdt de baanatletiek nu voor gezien, maar sluit niet uit dat zij nog wel in wegwedstrijden en bij veldlopen aan de start zal verschijnen. Hoewel zij van plan is om dagelijks te blijven trainen, zal de intensiteit ervan worden teruggeschroefd tot een niveau, waarop er tijd overblijft om leuke dingen te doen met haar beide dochters. Sonia O’Sullivan is een van de grootste atletes die Ierland ooit heeft voortgebracht.
  • Blanka Vlašić is huizenhoog favoriet voor de WK-hoogspringwedstrijd volgende maand in Osaka. De Kroatische atlete gaat maandagavond in Thessaloniki niet alleen al voor de tiende keer dit seizoen over twee meter, maar verbetert haar record tot 2,06 m. Vlasic waagt vervolgens drie pogingen op de wereldrecordhoogte van 2,10 m, maar faalt daar (nog). Slechts vier atletes (twee indoor en twee in de buitenlucht) sprongen ooit hoger.

30 juli[brontekst bewerken]

29 juli[brontekst bewerken]

  • Kamiel Maase slaagt er in het Spaanse Avilés niet in zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Osaka. Bij de open Spaanse kampioenschappen wordt de 35-jarige Zeistenaar zesde in 28.38,09, ver boven de limiet van 27.53,45 die de Atletiekunie had vastgesteld voor deelname. Afgezien van 2005, toen hij door een blessure afzegde na kwalificatie voor de vorige wereldkampioenschappen, is dit het eerste grote zomerkampioenschap dat Maase aan zich voorbij moet laten gaan sinds 1997. Na zijn elfde plaats toen finishte Maase bij WK's achtereenvolgens als achtste ('99), tiende (2001) en weer achtste (2003).
  • Een tweede rondgang langs de diverse kampioenschappen in de wereld levert het volgende op: Bij de “4th Gran Premio Internacional de Atletismo Gobierno de Aragón” in het Spaanse Zaragoza doorbreekt wereld- en Olympisch 10.000 m-kampioen Kenenisa Bekele zaterdagavond als eerste dit jaar op de 5.000 m de 13-minutengrens. De Ethiopiër laat 12.49,53 noteren, veruit de snelste jaartijd. Op de 100 m wordt ook bijzonder hard gelopen met maar liefst zes man onder de 10 seconden, zij het dat hier de wind met +3,7 m/s te stevig meeblaast. Jamaica’s Steve Mullings is met 9,91 de allersnelste. Bij de vrouwen heerst Maria Mutola als vanouds op de 800 m. Zij komt tot 1.58,21, ook al een beste jaarprestatie. Op de XV Pan-American Games in Rio de Janeiro wint zaterdag de Cubaan Dayron Robles de 110 m horden in 13,25. Diens landgenoot Yeiman López levert een uitstekende 800 m af. De 24 jaar oude Cubaan wint ondanks de natte omstandigheden in 1.44,58, een toernooirecord en de derde snelste Cubaanse tijd ooit. Het hink-stap-springen wordt gewonnen door de Braziliaan Jadel Gregório met 17,27. Bij de Memorial Mechislav Ovsjanik meeting, zaterdag in Minsk, leveren Nadzeja Astaptsjoek en Vadzim Dzevjatowski beiden beste jaarprestaties af. Wereldkampioene Astaptsjoek stoot de kogel naar 20,34, terwijl kogelslingeraar Devyatoskiy tot een beste worp komt van 82,94. In Manchester moet Marlon Devonish er op de Norwich Union World Trials and UK championships opnieuw hard voor knokken, maar toch slaagt hij erin om na de 100 m- ook de 200 m-titel te veroveren. Met 20,79 houdt hij de Europese juniorenkampioen Alex Nelson net van het lijf. Op de Aziatische kampioenschappen in Amman haalt Susanthika Jayasinghe, na eerder de 100 m te hebben gewonnen, met 22,99 ook de 200 m-titel naar zich toe. Dubbele titels zijn er eveneens voor Olga Rypakova, die na het verspringen zaterdag ook het hink-stap-springen wint met 14,69 en de Bahreinse Kareema Saleh Jassem, die na de 10.000m nu ook de 5.000 m wint.

28 juli[brontekst bewerken]

  • De Nacht van de Atletiek in Heusden is een jaarlijks weerkerend internationaal atletiekevenement in België, dat vaak door Nederlandse atleten wordt aangegrepen als mogelijkheid om zich te kwalificeren voor een belangrijk kampioenschap. Dit keer zijn het onder meer Bram Som en Arnoud Okken, die op de 800 m allebei hun definitieve ticket naar de Wereldkampioenschappen atletiek 2007 in Osaka hopen te verdienen. Die opzet slaagt slechts ten dele. Met 1.45,88 voor Okken (zesde) en 1.46,00 voor Som (zevende) blijven beiden weliswaar binnen de door de KNAU gestelde B-limiet, maar de zwaardere A-limiet van de International Association of Athletics Federations (IAAF) (1.45,40) wordt niet gehaald. De Atletiekunie mag per nummer slechts één atleet die aan de B-limiet heeft voldaan, naar het WK sturen. De 800 m in Heusden wordt overigens gewonnen door de Amerikaan Alan Webb in een opvallend goede 1.43,84. Daar zijn beide Nederlanders nog niet aan toe, vinden zij ook zelf. Okken doet op 7 augustus in Stockholm een nieuwe poging. Op de 1500 m mist Ate van der Burgt met 3.38,19 de WK-limiet op 0,19 seconde. De wedstrijd wordt overigens gewonnen door de Marokkaan Mohammed Moustaoui in een uitstekende 3.33,73. Zeer goed op dreef is ook Europees kampioene Kim Gevaert. De Belgische evenaart op de 100 m haar nationale record van 11,04, zij het met teveel rugwind (+2,3 m/s). Ook wint zij de 200 m in 22,88 (+0,5 m/s). Guus Hoogmoed komt op de 200 m (+2,7 m/s) tot 20,69 en dat is goed voor een vijfde plaats. Winnaar wordt hier de Jamaicaan Christopher Williams in 20,31.
  • Dezer dagen vinden er op verschillende plaatsen in de wereld belangrijke kampioenschappen plaats. Hier een eerste, beknopte opsomming van enkele opvallende prestaties: Europees verspringkampioen Andrew Howe komt op vrijdag bij de Italiaanse kampioenschappen in Padua tot een beste sprong van 8,40, zij het met iets teveel rugwind (+2,4 m/s). Kogelstootster Chiara Rosa blijft met 19,13 slechts 0,02 cm verwijderd van haar in juni gevestigde nationale record. Bij de Britse kampioenschappen in Manchester verdedigt Marlon Devonish zijn titel op de 100 m met succes. De 31 jaar oude veteraan, die eerder dit jaar 10,06 liet noteren, verslaat de 20-jarige Craig Pickering op de streep met 0,01 sec. De eindtijden werden nadelig beïnvloed door een tegenwind van -2,0 m/s. Bij de Keniaanse kampioenschappen in Nairobi valt vooral de overwinning op de 1500 m op van de wereldkampioen veldlopen bij de junioren Asbel Kiprop. De 18-jarige Keniaan wint de race in 3.35,50. Bij de Aziatische kampioenschappen in Amman (Jordanië) prolongeert de Iraniër Ehsan Hadadi zijn Aziatische titel van vorig jaar met een discusworp van 65,38, een kampioenschaprecord. Hadadi liet vorige maand ook al een nieuw Aziatisch record noteren van 67,96.

26 juli[brontekst bewerken]

25 juli[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Hercules 2007 Super Grand Prix wedstrijd in Monaco bewijst Bram Som, dat hij op de weg terug is na zijn gedwongen korte wedstrijdpauze als gevolg van blessureklachten. Hij duikt op de 800 m met 1.46,05 onder de WK-limiet. Som wordt er overigens slechts zevende mee in een ijzersterk veld, waarin winnaar Mbulaeni Mulaudzi een beste wereldjaarprestatie van 1.43,74 neerzet. Rens Blom komt bij het polsstokhoogspringen tot 5,50 m. Pogingen op 5,60 meter falen. De wedstrijd wordt met 5,87 m gewonnen door Danny Ecker. Kenenisa Bekele wint de 3000 m in 7.29,32. Ēriks Rags werpt de speer over de 80 meter: 80,01 m. Blanka Vlašić wint met 2,03 m de titanenstrijd hoogspringen van Kajsa Bergqvist (2,00 m). Jana Rawlinson, bekender onder haar meisjesnaam Pittman, wint de 400 m horden in 53,46. Ze is inmiddels getrouwd met de Britse 400 meter hordeloper Chris Rawlinson.
  • Maandag heeft Churandy Martina met 10,06 een nieuwe Nederlandse toptijd gelopen op de 100 m. De Antilliaan liep die tijd met +0,1 m/s in de halve finale van de Pan-Amerikaanse Spelen. Later won hij het toernooi met een tijd van 10,16. De 10,06 is een evenaring van zijn persoonlijk record en zou een nieuw Nederlands record betekenen als Martina een dopingcontrole heeft ondergaan.

24 juli[brontekst bewerken]

  • De Atletiekunie maakt de meerkampselectie voor de WK Atletiek bekend. De limietperiode voor de meerkamp liep afgelopen zondag 22 juli af. Bij de mannen zal Eugène Martineau voor Nederland uitkomen op de tienkamp. Bij de vrouwen hebben vier Nederlandse atletes de vereiste limiet voor de zevenkamp (6000 punten) behaald, een unicum én luxepositie in de Nederlandse atletiekhistorie bij de senioren. Aangezien er maar maximaal drie per land mogen deelnemen, is besloten de drie atletes met de hoogste score uit te zenden naar Osaka. Dat zijn Karin Ruckstuhl, Jolanda Keizer en Yvonne Wisse. Laurien Hoos valt dus af. De selectie van het totale Dutch Athletics Team voor de WK Atletiek wordt op maandag 13 augustus 2007 bekend gemaakt. Op dat moment loopt de IAAF-kwalificatieperiode af.

23 juli[brontekst bewerken]

  • Lornah Kiplagat ziet af van deelname aan de WK Atletiek in Osaka, waar zij de 10.000 m zou lopen. Tijdens haar 5.000 m bij de THALES FBK-Games eind mei in Hengelo, liep Kiplagat een ruptuurtje in haar rechter kuit op. Bij een wegwedstrijd op 1 juli jongstleden in Londen speelde de kuit wederom op. Sindsdien heeft Kiplagat al drie weken geen looptrainingen meer afgewerkt. In overleg met sportarts Peter Vergouwen is daarom besloten eerst volledig te herstellen. Zij richt zich nu op het verdedigen van haar wereldtitel WK Road Running. Deze wedstrijd wordt op 14 oktober 2007 in het Italiaanse Udine gehouden.

22 juli[brontekst bewerken]

21 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

  • Vandaag beginnen in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo de Europese juniorenkampioenschappen. In totaal doen er 35 Nederlandse atleten mee, met als grootste kanshebbers op een medaille Melissa Boekelman en Machteld Mulder. Melissa Boekelman komt meteen vandaag al in actie bij de kwalificatie van het kogelstoten, de finale is vrijdag en voor het discuswerpen is de kwalificatie op zaterdag en de finale op de laatste dag (zondag). Machteld Mulder heeft de 1e ronde 400m vandaag, de finale is op vrijdag en voor de 800m is de 1e ronde op vrijdag, de halve finale op zaterdag en de finale vindt plaats op zondag.

18 juli[brontekst bewerken]

  • Chiel Warners heeft na een medisch onderzoek besloten dit seizoen niet meer deel te nemen aan een tienkamp. Het WK in Osaka heeft hij uit zijn hoofd gezet, hij richt zich nu volledig op de Olympische Zomerspelen 2008. Hugo van den Broek heeft afgelopen week een geslaagde operatie ondergaan aan een botuitstulping op het linker hielbeen. Deze botuitstulping zorgde voor een chronische irritatie van de achillespees.

15 juli[brontekst bewerken]

14 juli[brontekst bewerken]

13 juli[brontekst bewerken]

8 juli[brontekst bewerken]

  • Bij de Europa Cup meerkamp in Tallinn zijn de vrouwen erin geslaagd te promoveren van de eerste liga naar de Superliga. De eerste en tweede plaats voor Karin Ruckstuhl en Yvonne Wisse werd aangevuld met een 17e plaats voor Marlies Kranendonk. 1e jaars juniore A Suzanne de Sevren Jacquet behaalde met een persoonlijke record een 21e plaats, maar voor het totaal telde alleen de beste drie prestaties per land. Het Nederlandse team behaalde ruim 500 punten meer dan Zwitserland dat tweede werd voor Italië, ook het Zwitserse team promoveert hiermee naar de Superliga. Het Nederlandse mannenteam behaalde in de Superliga een podiumplaats, het team bestaande uit Eugène Martineau (5e), Joost van Bennekom (8e), Chiel Warners (16e) en Rory van Noort (27e) werd derde. Goed nieuws dus voor het team waarvan alleen van Noort dit jaar al een hele tiemkamp had kunnen afwerken. Voor Warners was het zelfs de eerste tienkamp sinds hij anderhalf jaar geleden in Tallinn zwaar geblesseerd raakte.

6 juli[brontekst bewerken]

  • Het bestuur van de Atletiekunie heeft Khalid Choukoud een ordemaatregel opgelegd, hij mag niet deelnemen aan wedstrijden, competities en evenementen onder de auspiciën van de Atletiekunie, Europese atletiekfederatie (EAA) of IAAF. Dit in verband met een positieve dopinguitslag na een wedstrijd op 2 juni in Neerpelt. Een contra-expertise op 4 juli heeft de uitslag bevestigd. Khalid Choukoud heeft geen verklaring voor het aantonen van stanozolol in zijn urine en zegt zich onschuldig te voelen.

2 juli[brontekst bewerken]

1 juli[brontekst bewerken]

30 juni[brontekst bewerken]

28 juni[brontekst bewerken]

  • Zoals altijd vlak voor een NK wordt er ook dit jaar weer melding gemaakt van diverse aan- en afwezigheden tijdens de Nederlandse atletiekkampioenschappen, aanstaand weekend in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Belangrijkste afwezigen zullen zijn Europees kampioen 800 m Bram Som (achillespeesproblemen), middenafstandatleet Gert-Jan Liefers (nog te weinig conditie na een kuitblessure) en hordeloper en zilveren medaillewinnaar op de 60 m horden bij de Europese indoorkampioenschappen Marcel van der Westen (achillespeesproblemen). Daarentegen meldt Europees indoorkampioen op de 800 m Arnoud Okken (enkelblessure) zich in Amsterdam voor de eerste maal dit outdoorseizoen aan de start.

27 juni[brontekst bewerken]

  • Haile Gebrselassie maakt waar wat reeds eerder werd aangekondigd en voegt in Ostrava in één klap twee wereldrecords toe aan zijn imposante verzameling. In één uur tijd legt hij 21.285 meter af, bijna tweehonderd meer dan Arturo Barrios die in 1991 het vorige werelduurrecord vestigde. En passent is de veelvoudig Olympisch- en wereldkampioen ook de snelste ooit op de 20.000 m (56.25,98), een verbetering van de tijd die Barrios destijds eveneens in dezelfde race realiseerde. De 'Golden Spike' Grand Prix in Tsjechië en eerder de THALES FBK Games (waar Mr. Hengelo als voorbereiding de 10.000 m liep) maken deel uit van een kort intermezzo van Gebrselassie op de baan. Hij heeft eerder verklaard voor grote toernooien gefocust te blijven op de wegatletiek en de marathon, het onderdeel waarop hij de afgelopen jaren heeft geëxcelleerd. Meseret Defar komt op de 5000 m niet dicht bij haar wereldrecord van twee weken geleden in Oslo, maar in 14.30,18 is de Ethiopische wel sneller dan landgenotes Gelete Burka (14.31,20) en Meselech Melkamu (14.33,83), die ze naar persoonlijke records trekt.
  • Met een onverwacht bezoek aan een avond atletiekmeeting heeft een groep Ethiopische atleten dinsdagavond Sportpark Den Dries in Valkenswaard op de wereldkaart gezet. Hun deelname daar aan de 10.000 m resulteert namelijk in absolute wereldtijden. Mestawet Tufa vestigt met haar winnende tijd van 31.00,27 zelfs de beste wereldprestatie van 2007. De bekende Gete Wami moet geblesseerd afhaken, maar ook nummer twee Kidane Etalemahu blijft in 31.33,49 nog binnen de internationale A-limiet voor de WK in Osaka (31.40). De tijd van Mestawat is zes seconden sneller dan wat de Keniaanse Florence Kiplagat een maand geleden liep in Utrecht. Met de beide wedstrijden zijn momenteel vijf van de beste negen tijden op de jaarranglijst in Nederland gelopen. Dat is meer dan bijvoorbeeld in bekende afstandswedstrijden in Palo Alto (VS) en Kobe (Japan).

26 juni[brontekst bewerken]

  • Kogelslingeraarster Tatjana Lysenko levert een dag voor de overige wedstrijden van de Grand Prix van Ostrava alvast een puike prestatie af. De Russische slingert de kogel naar 77,71 m, de op twee na beste prestatie in de historie en minder dan een meter verwijderd van haar wereldrecord van vorige maand. Lysenko is in Tsjechië een klasse apart, schrijft IAAF.org. Vier van haar vijf geldige pogingen zijn verder dan de eerstvolgende concurrente, Betty Heidler uit Duitsland (73,74 m). De Cubaanse Yipsi Moreno wordt derde met 73,00. Bij de mannen is Ivan Tsichan de beste met de enige worp voorbij tachtig meter (80,14 m). Met de kogelslingerprestaties wordt het atletiekpubliek in Ostrawa opgewarmd voor de andere onderdelen die woensdag geprogrammeerd zijn. Er zijn twee wereldrecordpogingen aangekondigd: Haile Gebrselassie wil in 60 minuten meer dan 21.101 meter lopen voor het werelduurrecord van Arturo Barrios uit 1991. Meseret Defar is twaalf dagen na haar glorieuze 14.16,63 op de 5000 m wellicht in staat opnieuw haar toptijd aan te vallen.

25 juni[brontekst bewerken]

24 juni[brontekst bewerken]

23 juni[brontekst bewerken]

21 juni[brontekst bewerken]

19 juni[brontekst bewerken]

  • Maurice Greene zal er ook dit jaar niet bij zijn als het Amerikaanse team afreist naar de WK in Japan. De voormalige wereldrecordhouder is geblesseerd en mist komend weekend de Amerikaanse trials, zo melden de persbureaus. De 32-jarige Greene kampt de afgelopen twee jaar al met veel blessures.

18 juni[brontekst bewerken]

  • Verschillende nieuwssites melden dat sprintster Marion Jones dit jaar niet in actie zal komen op de atletiekbaan. De Amerikaanse verdween vorig seizoen uit Zürich na berichten over een dopingzaak. Het zou gaan om EPO, maar ze werd daarvan later vrijgesproken. Volgens persbureau AP heeft coach Steve Riddick verklaard, dat hij er bijna zeker van is dat zijn atlete geen wedstrijden gaat lopen. Jones trouwde in februari met Obadele Thompson. Riddick en manager Charlie Wells liggen overigens onder vuur wegens een vermeende fraudezaak in de VS.

17 juni[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse meerkampsters presteren dit seizoen opvallend goed. Ditmaal is het Bregje Crolla die van zich doet spreken. De atlete uit Echt, tweede op het NK Meerkamp in mei met 5931 punten, waarmee zij ruim voldeed aan de limiet voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen, werpt in Limburg het 8 jaar oude nationale record van Kitty van Haperen uit de boeken. Crolla komt tot 57,57 m. Het oude record (met de nieuwe speer die in 1999 werd ingevoerd) stond op 56,31 m.
  • In de prestigieuze meerkamp van Ratingen eindigen dit weekend vier Duitse vrouwen boven de 6000 punten. Lilli Schwarzkopf, de nummer twee achter Laurien Hoos op het EK onder 23 jaar in 2005, zegeviert met 6343 punten. De eerste dag ging Jennifer Oeser nog aan de leiding. Zij wordt tweede. Het verschil wordt gemaakt op het onderdeel speerwerpen (52 m om 40 m). Bij de mannen wint Arthur Abele met 8269 punten.

16 juni[brontekst bewerken]

  • Een dag na zijn optreden op de Bislett Games heeft Guus Hoogmoed in het Duitse Biberach de limiet voor het WK atletiek gelopen op de 200 m. De atleet van het Amsterdamse Phanos loopt met 20,53 een PR. Ook op de 100 m is hij rap: 10.27. Daarop verwacht hij binnenkort ook de limiet te lopen, zo kondigt Hoogmoed aan.

15 juni[brontekst bewerken]

14 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

  • Bij de Papendal Games wordt Rens Blom 2e bij het polsstokhoogspringen met 5,31. Hij maakt zich over deze matige prestatie echter weinig zorgen. ‘De hoogte van 5,31 is natuurlijk veel te laag. Maar ik weet waar ik mee bezig ben en ik heb voldoende tijd om me voor te bereiden op de WK,’ aldus de wereldkampioen van Helsinki. Kamiel Maase, die op het WK in Osaka zal deelnemen aan de 10.000 m, test zich op de 5.000 m, komt tot 13.50,65 en is hiermee redelijk tevreden. Karin Ruckstuhl wint een driekamp en presteert op overtuigende wijze. Vooral bij het verspringen acteert zij sterk met drie goede sprongen, waarvan 6,49 de beste is. Lieja Tunks-Koeman stoot de kogel naar 17,83. Dat is weliswaar nog een meter onder haar beste prestatie uit 2003, maar desondanks een nieuw nationaal record voor haar nieuwe vaderland Canada. Melissa Boekelman wordt met 17,09 goede tweede. Rutger Smith wint het discuswerpen met een solide 63,58.

9 juni[brontekst bewerken]

  • Gregory Sedoc weet zijn goede vorm vast te houden. Tijdens de Gouden Spike in Leiden (niet te verwarren met de gelijknamige meeting in België) wint hij de 110 meter horden in 13,47 seconden, de op één na snelste tijd uit zijn loopbaan. De Gouden Spike, de waarderingsprijs voor de beste prestatie van de dag, gaat echter naar meerkampster Karin Ruckstuhl. Met een vertesprong van 6,64 m verbetert zij namelijk niet alleen haar PR met 6 cm, maar realiseert zij in de verspringbak ook de op één na beste Nederlandse prestatie ooit. Dat het tevens een limietprestatie is voor het WK in Osaka is een mooie bonus, waarvan Ruckstuhl echter geen gebruik zal maken. Zij heeft zich immers reeds gekwalificeerd voor de zevenkamp. Een andere opvallende prestatie in Leiden is die van Rutger Smith, die met een kogelstoot van 20,73 m maar weinig onderdoet voor zijn prestatie tijdens de FBK Games op 26 mei jl.
  • Lornah Kiplagat wint voor de vierde keer totaal (en de derde keer op rij) de NYRR New York Mini 10K, de oudste vrouwenloop ter wereld. Op de streep, die zij bereikt na 32.10 min., heeft Lornah acht tellen voorsprong op de Nieuw-Zeelandse Kim Smith. De Nederlandse, die de race voor het eerst in 2003 won en sindsdien alleen 2004 vanwege de Olympische Spelen moest overslaan, verstevigt hiermee haar positie als sterkste wegatlete in het wereldcircuit.
  • Susan Kuijken zorgt bij de Amerikaanse NCAA universiteitskampioenschappen voor een grote verrassing door als tweede te eindigen op de 1500 m. Kuijken, die in Amerika bewegingswetenschappen studeert en voor Florida State University (FSU) uitkomt, verbetert niet alleen haar persoonlijk record uit de series van donderdag met ruim vier seconden, maar kandideert zich met 4.11,34 ook definitief voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen - Hongarije.

7 juni[brontekst bewerken]

  • Met een indrukwekkende tijd van 4.15,68 plaatst Susan Kuijken zich overtuigend voor de finale 1.500 m van de Amerikaanse NCAA universiteitskampioenschappen. In Sacramento kwalificeert de Nederlandse atlete van Florida State Universiteit zich zelfs als snelste voor de finale op zaterdag. De atlete van het Seven Hill Running Team verbetert niet alleen haar persoonlijk record met meer dan twee seconden, maar ook het universiteitsrecord. Bovendien duikt de 20-jarige Kuijken meteen ruim onder de A-limiet voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen.

6 juni[brontekst bewerken]

  • Ate van der Burgt loopt op de 1.500 m in Kassel met een tijd van 3.38,47 niet alleen een dik persoonlijk record, hij nestelt zich hiermee ook als 12de bij de Nederlandse top-20 aller tijden. Bovendien blijft hij slechts 0,47 sec. verwijderd van de KNAU-limiet voor het WK in Osaka, eind augustus. Gregory Sedoc komt op de 110 m horden tot een knappe 13,51, wat tot zijn flitsende race van anderhalve week geleden tijdens de FBK Games een evenaring van zijn PR zou zijn geweest.

4 juni[brontekst bewerken]

  • Het bericht is niet bedoeld om de Nederlandse meerkampsters, die zich onlangs zo keurig voor het komende WK in Osaka hebben gekwalificeerd, te ontmoedigen. Maar Karin Ruckstuhl (6260 pnt), Jolanda Keizer (6092 pnt) en Laurien Hoos (6061 pnt) zullen zich toch even achter de oren hebben gekrabd bij het vernemen van de prestatie van de wereldkampioene bij de junioren Tatjana Tsjernova het afgelopen weekend. De Russin komt in Arles tot maar liefst 6768 pnt, wat een dik wereldjuniorenrecord zou hebben opgeleverd, als niet de stormwind op de 100 m horden (+6,1 m/s) en de 200 m veel te hard had meegeblazen. Niettemin een indrukwekkende score.

3 juni[brontekst bewerken]

  • Tyson Gay heeft zaterdagavond bij de Grand Prix van New York net teveel rugwind om zijn formidabele sprint erkend te krijgen als wereldrecord. De Amerikaan loopt de 100 m in 9,76, met +2,2 m/s. Onlangs liep hij al 9,79 met +2,5. ‘Ik geloof niet in het jagen op wereldrecords. Ik wil winnen en dan komen de tijden vanzelf’, aldus Gay. Liu Xiang en Terrence Trammell lopen de snelste jaartijden op de 110 m horden: met 12,92 verslaat de Chinees na een inhaalrace de Amerikaan (12,95). Tirunesh Dibaba slaagt er niet in het wereldrecord op de 5.000 m aan te vallen. Ze noemt de wind als oorzaak en blijft met 14.35,67 ruim tien seconden boven het record van Meseret Defar.

1 juni[brontekst bewerken]

  • Rens Blom eindigt als tweede bij het polshoogspringen in Dessau. De wereldkampioen komt tot 5,60 en moet alleen Tim Lobinger met 5,70 m voor laten gaan.
  • De deelname van de Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius aan de Olympische Spelen in Peking staat onder druk. De gehandicapte atleet maakt gebruik van protheses die de IAAF wil gaan verbieden. Pistorius loopt in de categorie atleten met een dubbele onderbeenamputatie tijden van 10,91 op de 100, 21,58 op de 200 en 46,56 op de 400 m. Volgens de IAAF-regels zouden de protheses die hij – en wellicht ook anderen – gebruiken een te groot voordeel opleveren t.o.v. andere atleten. In het verleden zijn al regels opgesteld om te verhinderen dat ook niet-gehandicapte lopers schoenen gaan dragen met allerhande technische innovaties die de eerlijke concurrentie verstoren.

29 mei[brontekst bewerken]

28 mei[brontekst bewerken]

  • Enkele dagen na haar nieuwe wereldrecord van 78,67 wordt de eerder gemelde prestatie van kogelslingeraarster Tatjana Lysenko door de overkoepelende IAAF naar beneden toe bijgesteld tot 78,61. Een reden voor deze correctie wordt niet gegeven.

27 mei[brontekst bewerken]

  • Karin Ruckstuhl en Laurien Hoos zijn in het Oostenrijkse Götzis zesde en veertiende geworden bij de internationale Hypo Meeting. Ruckstuhl scoorde 6260 punten en kan met haar top-8 klassering een nominatie voor de Olympische Spelen tegemoet zien. Hoos haalde met haar score van 6061 punten de limiet voor de wereldkampioenschappen. Ruckstuhl is na Lornah Kiplagat, Rutger Smith en Gregory Sedoc alweer de vierde Nederlandse atleet met een nominatie voor Peking. Wat betreft het WK in Osaka hebben al drie zevenkampsters (het maximum dat kan deelnemen) zich met een limietscore (6000 punten) gekandideerd, de voorgeselecteerde Ruckstuhl, nationaal kampioeneJolanda Keizer (vorige week 6092 punten) en Hoos.

26 mei[brontekst bewerken]

24 mei[brontekst bewerken]

20 mei[brontekst bewerken]

  • Meseret Defar voegt opnieuw een wereldrecord aan haar verzameling toe. De regerend recordhouder op de 5000 m verbetert in het Amerikaanse Carson het record op de zeer incourante twee mijl tot 9.10,47, anderhalve seconde sneller dan de Amerikaanse Regina Jacobs in 1999. Defar loopt tijdens de Adidas Track Classic bijna een halve minuut weg bij de nummer twee, de Canadese Megan Metcalfe (9.37,04).

19 mei[brontekst bewerken]

18 mei[brontekst bewerken]

  • De Amsterdamse meerkampster Jolanda Keizer wordt in Sittard Nederlands kampioene zevenkamp. Bij afwezigheid van recordhoudster Karin Ruckstuhl, Laurien Hoos en Yvonne Wisse, die volgende week allen deelnemen aan een internationaal meerkamptoernooi in het Oostenrijkse Götzis, gaat de 22-jarige AAC-atlete het gevecht om de titel aan met de kampioene van 2006, Bregje Crolla. Het leidt tot opvallend goede resultaten: Keizer wint met een persoonlijk beste puntenscore van 6091, goed voor zowel deelname aan de EK voor atleten van 20-22 jaar in Debrecen in juli als de komende wereldkampioenschappen in Osaka. Crolla scoort als tweede 5931 punten, eveneens voldoende voor deelname aan de EK voor neo-senioren in Debrecen. Bij de mannen wint Pelle Rietveld de tienkamp met 7484 punten. Met dit resultaat mag ook hij in juli deelnemen aan de EK voor neo-senioren. Hij troeft in Sittard titelverdediger Ludo van der Plaat af, die tot een totaal komt van 7255 punten.

17 mei[brontekst bewerken]

16 mei[brontekst bewerken]

  • De Atletiekunie gaat topatlete Lornah Kiplagat voordragen voor een plek in de IAAF Athletes' Commission. De Atletiekunie ziet in haar de ideale kandidate en is er van overtuigd dat de regerend wereldkampioene op de weg én in het veld met haar grote ervaring in de internationale topatletiek op uitstekende wijze de belangen van atleten zal kunnen behartigen.

15 mei[brontekst bewerken]

8 mei[brontekst bewerken]

24 april[brontekst bewerken]

  • De KNAU stuurt geen marathonploeg naar het komende WK in Osaka. Luc Krotwaar heeft zich individueel gekwalificeerd, maar van de andere beschikbare kandidaten heeft alleen Sander Schutgens aan de vastgestelde teamlimiet voldaan. Weliswaar voldeden ook Kamiel Maase en Koen Raymaekers, maar de eerste prefereert in Japan de 10.000 m en de tweede heeft na rijp beraad afgezien van deelname. De marathon in Osaka zal hoogstwaarschijnlijk net als in de Rotterdam Marathon onder zware omstandigheden (warm en hoge luchtvochtigheid) gelopen moeten worden.

22 april[brontekst bewerken]

19 april[brontekst bewerken]

18 april[brontekst bewerken]

  • Tegla Loroupe moet de Keniaanse staat nog 120.000 euro belasting betalen over haar inkomsten in de periode 1994 tot 2000. Dat berichten de Keniaanse media. Eerder al eiste de Duitse fiscus achterstallig geld van de marathonloopster. Manager Volker Wagner noemt de zaak onbegrijpelijk.

16 april[brontekst bewerken]

15 april[brontekst bewerken]

  • De marathon van Rotterdam wordt wegens de hitte gestaakt, nadat negentien mensen onwel worden. Bij de wedstrijdlopers wint de Keniaan Joshua Chelanga in een tijd van 2:08.21. Luc Krotwaar wordt voor de zevende maal Nederlands kampioen in 2:15.28 (tiende in de wedstrijd). Bij de vrouwen gaat de winst naar de Japanse Hiromi Ominami in 2:26.37, twintig seconden boven de tijd waarmee ze in 2003 tweede werd in Rotterdam. Nadezhda Wijenberg wint haar vierde Nederlandse titel in 2:37.22.
  • Evenals in Rotterdam is het weer verre van ideaal in de marathon van Parijs, maar de omstandigheden laten iets meer toptijden toe. De overwinningen gaan met flinke voorsprong naar Mubarak Shami namens Qatar (2:07.19) en Tafa Magarsa uit Ethiopië (2:25.07).
  • Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de marathons in Rotterdam en Parijs, komt een van de beste marathonprestaties tot stand in het Oostenrijkse Linz. Alexander Kuzin soleert daar naar 2:07.33, de tweede tijd van het jaar. De Rus haalt meer dan twee minuten van zijn persoonlijk record af.

14 april[brontekst bewerken]

11 april[brontekst bewerken]

  • Bram Som en Arnoud Okken, beiden regerend Europees kampioen op de 800 m (Som outdoor, Okken indoor) zullen elkaar in wedstrijdverband dit seizoen voor de eerste maal treffen op 23 mei tijdens de Asics Nijmegen Global Athletics. Zij komen daar overigens tegen elkaar uit op de halve afstand, de 400 m.

9 april[brontekst bewerken]

  • Aan de vooravond van een proces heeft oud-wereldrecordhouder op de 100 m Tim Montgomery schuld bekend in een grote fraudezaak. Volgens diverse berichten kan de voormalige levenspartner van Marion Jones een celstraf van 37 tot 46 maanden tegemoet zien.
  • De Keniaanse atleet Mariko Kiplagat Kipchumba heeft op Tweede Paasdag de Fortis marathon van Utrecht gewonnen. Hij legde de ruim 42 km af in 2:11.15, een nieuw parcoursrecord. Het oude stond met 2:13.43 op naam van Luc Krotwaar.

1 april[brontekst bewerken]

  • De Keniaan Micah Kogo wint in Brunssum de Parelloop, een wedstrijd over 10 km, in 27.07, slechts 5 seconden boven het huidige wereldrecord uit 2002 van de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

30 maart[brontekst bewerken]

  • Tilburg heeft deze week het plan gelanceerd om een sport- en evenementenpaleis te vestigen in het centrum van de stad. In de nieuwe hal met ongeveer 6500 zitplaatsen zijn een professionele wielerbaan en atletiekbaan (200 meter) voorzien. Wethouder Jan Hamming wil Tilburg in aanmerking laten komen voor de NK indoor. Dit is opmerkelijk, want daarmee zou Tilburg zich als concurrent opstellen van Apeldoorn, waar reeds een indoor-accommodatie in aanbouw is.

24 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

  • De bekende voormalige Surinaamse middellange afstandatlete Letitia Vriesde schenkt het leven aan een dochter, Joi Vienna genaamd. De in Nederland woonachtige Vriesde nam na de WK van Helsinki afscheid van de topatletiek.

17 maart[brontekst bewerken]

  • In Den Haag heeft de Keniaan Samuel Wanjiru het wereldrecord verbeterd op de halve marathon in een tijd van 58.35.

4 maart[brontekst bewerken]

3 maart[brontekst bewerken]

2 maart[brontekst bewerken]

6 januari[brontekst bewerken]