Portaal:In het nieuws/Atletiek/2009

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2009.

31 december[brontekst bewerken]

Jolanda Keizer

23 december[brontekst bewerken]

20 december[brontekst bewerken]

14 december[brontekst bewerken]

  • De Griekse atlete Ekaterina Thanou is bezig een rechtszaak voor te bereiden om olympisch goud te veroveren. De sprintster werd vorige week door het IOC overgeslagen bij de herverdeling van de medailles, die Marion Jones waren afgepakt, nadat de Amerikaanse had toegegeven bij de Olympische Spelen in Sydney doping te hebben gebruikt. Thanou, die zelf wordt verdacht van dopinggebruik, nadat zij de dopingcontroles tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene moedwillig had ontweken, denkt dat zij juridisch een kans maakt, omdat eerdere juridische procedures tegen Thanou door haar werden gewonnen, of werden gestaakt.

13 december[brontekst bewerken]

Adriënne Herzog
  • Bij de Europese veldloopkampioenschappen in het Ierse Dublin verovert Adriënne Herzog de bronzen medaille. Vijftien seconden geeft de Nederlandse op de finishlijn toe op winnares Hayley Yelling, de 35-jarige Britse atlete die ook in 2004 zegevierde en zichzelf inmiddels beschouwt als een veredelde recreante, omdat zij officieel vorig jaar al afscheid had genomen. Yelling laat de klokken na 6.361 meter stilstaan op 27.49. De Spaanse Rosa Morató wordt tweede op zeven seconden. Bij de mannen gaat de winst naar de vorig jaar tot Spanjaard genaturaliseerde Ethiopiër Alemayehu Bezabeh, die dezelfde coach heeft als Herzog. Beste Nederlander is hier Michel Butter, die na een valpartij aan het begin van de wedstrijd zich nog knap terugvecht en op de 25e plaats eindigt. Bij de neo-senioren is Abdi Nageeye met een zevende plaats beste Nederlander. De Ethiopische Belg Atelaw Yeshetela Bekele valt hier wèl in de prijzen: hij verovert brons. Bij de junioren doet zijn landgenoot Jeroen D'Hoedt het zelfs nog veel beter door te winnen. Hij finisht de 4280 meter na 18 minuten en 46 seconden.

6 december[brontekst bewerken]

  • In het Japanse Fukuoka wint Tsegay Kebede de marathon. De 22-jarige Ethiopiër doet dit in 2:05.18 en dat is alweer de tweede keer dit jaar dat hij binnen de 2:06 finisht. Eerder lukte hem dit in Londen, waar hij toen in 2:05.20 tweede werd achter Samuel Wanjiru, die won in 2:05.10. In totaal zijn er 15 atleten in hun carrière onder de 2:06 gedoken. Kebede, die vorig jaar op de Olympische Spelen de bronzen medaille veroverde, wint Fukuoka voor de tweede achtereenvolgende maal.

5 december[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
  • De Atletiekunie besluit om de uitspraak van de Commissie van Beroep inzake de infuuskwestie van Simon Vroemen tijdens de Europese kampioenschappen in Göteborg te respecteren. De bond ziet dus af van de eerder overwogen beroepsprocedure bij het CAS. Hiermee is Vroemen voor wat betreft deze kwestie dus definitief vrijgesproken.

2 december[brontekst bewerken]

30 november[brontekst bewerken]

Marion Jones
  • Voormalig olympisch en wereldkampioene op de sprint Marion Jones die, nadat zij bekende doping te hebben gebruikt, haar olympische medailles moest inleveren en bovendien een half jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd vanwege haar betrokkenheid bij het vervalsen van cheques door haar toenmalige echtgenoot Tim Montgomery, bereidt zich voor op een comeback. De 34-jarige Amerikaanse, inmiddels moeder van drie kinderen, plant haar comeback echter niet in de atletiek, maar in het basketballen. Zij hoopt de komende winter te kunnen spelen voor een team in het WNBA-circuit. Sinds oktober werkt Jones aan haar conditie onder leiding van de hoofdtrainer van de San Antonio Silver Stars.

25 november[brontekst bewerken]

  • De Amerikaan Trey Hardee en de Oekraïnse Natalja Dobrynska zijn de overall winnaars geworden van de IAAF Combined Events Challenge van 2009. De serie bestaat steeds uit veertien meerkampwedstrijden, waaronder dit seizoen de meerkampen tijdens de wereldkampioenschappen, de Universiade, de Aziatische kampioenschappen, Europa Cup wedstrijden, etc. Deelnemers moeten drie ervan tot een goed einde hebben gebracht om in aanmerking te komen voor de overall prijs, te weten 30.000 dollar voor een eerste plaats, 20.000 voor een tweede plaats, 15.000 voor een derde, etc. Van de in totaal 335 deelnemende atleten voldeden 20 mannen en 22 vrouwen aan deze eis.

23 november[brontekst bewerken]

  • De Duitse atletiekfederatie geeft de 95-jarige Gretel Bergmann haar 73-jaar oude hoogspringrecord terug. Bergmann sprong in 1936 1,60 m, maar dat record werd destijds door de Nazi’s niet erkend, omdat zij Joods was. Om dezelfde reden werd zij ook gepasseerd voor deelname aan de Olympische Spelen in Berlijn. Volgens de Duitse atletiekunie is het weer opnemen van het record in de atletiekboeken geen goedmakertje, maar "een daad van rechtvaardigheid en een gebaar vol symboliek." Bergmann emigreerde in 1937 naar de Verenigde Staten en woont daar nog steeds.

22 november[brontekst bewerken]

Sanya Richards

20 november[brontekst bewerken]

  • De Commissie van Beroep van het Instituut Sportrechtspraak draait de eerder gedane vrijspraak van de tuchtcommissie inzake de infuuskwestie van Simon Vroemen tijdens de EK Atletiek 2006 in Göteborg terug. Het beroep in deze zaak wordt niet ontvankelijk verklaard, omdat de Atletiekunie te laat actie heeft ondernomen. Volgens de beroepscommissie was de bond al veel eerder op de hoogte van een mogelijke dopingovertreding zonder onderzoek te laten verrichten. Daarmee verspeelde de Atletiekunie zijn recht op aangifte. Simon Vroemen wordt om die reden in deze zaak geen straf opgelegd. De Atletiekunie wil de uitspraak eerst analyseren, alvorens een eventuele rechtsgang naar het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne te overwegen.

18 november[brontekst bewerken]

Rashid Ramzi

17 november[brontekst bewerken]

15 november[brontekst bewerken]

Tirunesh Dibaba

11 november[brontekst bewerken]

  • De Turkse atlete Süreyya Ayhan wordt door het internationaal sporttribunaal CAS alsnog voor het leven geschorst. De voormalig Europees kampioene op de 1500 m (2002) testte in 2007 voor de tweede keer positief op het middel Stanozonol. Aanvankelijk kreeg ze van de Turkse atletiekfederatie een sanctie voor vier jaar. Ayhan ging daarna in beroep bij het CAS, dat de straf op zijn beurt verzwaarde. In 2004 overtrad de 31-jarige atlete ook het dopingreglement. Haar coach Yücel Kop krijgt van het CAS een verbanning van twee jaar.

8 november[brontekst bewerken]

  • De marathon van Athene vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van november en wordt gelopen over het vermeende originele marathonparcours van Marathon naar Athene, met daarin van de 10e tot de 31e kilometer een onafgebroken oplopend gedeelte. Hij geldt als een van de zwaarste marathons ter wereld. De deelnemers aan de editie van 2009 worden gedurende het eerste uur bovendien gehinderd door gestage regenval. Pas daarna breekt de zon door. In deze wisselende omstandigheden houdt de 23-jaar oude Keniaan Josephat Kipkirui Ngetich zich het beste staande. Met 2:13.44 verbetert hij in de tweede marathon van zijn loopbaan zijn PR met ruim drie minuten en loopt hij de tweede tijd die in de 26-jarige geschiedenis van deze loop ooit werd gerealiseerd. Zijn landgenoten Edwin Kipchom (2:14.18) en Pius Mutuku (2:14.39) worden respectievelijk tweede en derde.
    Bij de vrouwen is Akemi Ozaki uit Japan zeer blij met haar zege in wat zij een 'historische race' noemt. De Japanse loopt een slimme wedstrijd en is aan het eind in 2:39.56 ruim een halve minuut eerder aan de finish dan de Ethiopische Eshetu Degefa (2:40.32), die op haar beurt Sviatlana Kouhan uit Wit-Rusland (2:40.54) ruim voorblijft.

1 november[brontekst bewerken]

Meb Keflezighi

31 oktober[brontekst bewerken]

  • Voor de derde achtereenvolgende maal leidt Susan Kuijken haar universiteitsploeg van Florida State University naar de overwinning en de ACC (Atlantic Coast Conference) titel bij de 'Conference' veldloopkampioenschappen. In Cary wint de Nederlandse de zes kilometer veldloop in 19.34, twintig seconden voor naaste concurrente Virginia White. Vijf ploeggenotes van Kuijken eindigen bij de eerste zestien.

29 oktober[brontekst bewerken]

  • Ondanks de economisch moeilijke tijd verlengt de ING het sponsorcontract met de New York City Marathon met drie jaar tot 2013. De bank steunt het evenement sinds 2003. Eerder dit jaar stopte de bank wel met de F1-sponsoring.

27 oktober[brontekst bewerken]

  • De Chinese Spelen leveren een aantal opmerkelijke hoogte- en dieptepunten op. De hink-stap-springer Li Yanxi verpulvert het 28 jaar oude Chinese record tot 17,59 m. De sprintster Wang Jing wordt gepakt op het gebruik van verboden middelen. Ze won de 100 m, maar test positief op het gebruik van epitestosteron. Hierdoor mag ze niet starten voor de finale op de dubbele afstand.

25 oktober[brontekst bewerken]

19 oktober[brontekst bewerken]

Haile Gebrselassie

18 oktober[brontekst bewerken]

Gilbert Yegon wint de Marathon van Amsterdam

12 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

Samuel Wanjiru
Zersenay Tadese

9 oktober[brontekst bewerken]

  • De Italiaanse atletiekliga FIDAL meldt, dat Elisa Desco, wereldkampioene berglopen, op 6 september in Campodolcino is betrapt op het gebruik van verboden middelen. In haar bloed zijn sporen van Cera, EPO van de derde generatie, aangetroffen. In afwachting van de contra-expertise is Desco geschorst. Ze kan aanstaande zondag dus niet meedoen aan het WK halve marathon in Birmingham, waarvoor ze stond ingeschreven.

8 oktober[brontekst bewerken]

Primož Kozmus
  • Twee atleten maken om geheel uiteenlopende redenen bekend, dat zij stoppen met topatletiek. De Belgische lange afstandsloopster Anja Smolders kondigt aan dat zij 36 een mooie leeftijd vindt om er een punt achter te zetten en is bovendien zwanger. Smolders, die de laatste jaren getraind werd door Tonnie Dirks, verzamelde gedurende haar atletiekloopbaan niet minder dan 32 Belgische titels. In 2007 en 2008 won zij de marathon van Antwerpen.
    De 30-jarige Sloveense kogelslingeraar Primož Kozmus, regerend olympisch en wereldkampioen op zijn specialiteit, voert privé-redenen aan voor zijn besluit om te stoppen. Hij geeft aan te hopen dat iedereen dat zal respecteren.

7 oktober[brontekst bewerken]

  • 7 oktober – De IAAF schorst de van oorsprong Nigeriaanse, maar voor Spanje uitkomende atlete Josephine Onyia alsnog voor twee jaar wegens dopinggebruik. Dit is het resultaat van een beroepszaak bij het CAS, dat de IAAF had aangespannen, nadat de Spaanse bond de hordeloopster vrijspraak had verleend. Bij Onyia werden vorg jaar twee keer sporen van clenbuterol gevonden. Eenmaal na een meeting in Lausanne en een keer na haar zege op de 100 m horden bij de Wereldatletiekfinale in Stuttgart. Vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de test was zij eerder vrijgesproken. De IAAF liet het er echter niet bij zitten en werd door het sporttribunaal in het gelijk gesteld.

3 oktober[brontekst bewerken]

  • Bij de marathon van Keulen wordt bij de mannen voor het eerst in de geschiedenis de grens van 2 uur en 10 minuten doorbroken en nog wel door drie man tegelijk. Hiervan is de Keniaan Evans Ruto Kipkogei in 2:08.36 de snelste, maar hij moet hard voor zijn zege knokken, want landgenoot Samson Bungei Kipto finisht in dezelfde tijd als tweede. Derde wordt Adam Khamis uit Bahrein in 2:09.09. Bij de vrouwen zegeviert Sabrina Mockenhaubt alweer voor de tweede maal sinds 2007. "Mocki" heeft met haar eindtijd van 2:30.12 een voorsprong van niet minder dan acht minuten op de tweede aankomende, de Keniaanse Rose Nyangacha (2:38.07).

2 oktober[brontekst bewerken]

Phillips Idowu

1 oktober[brontekst bewerken]

29 september[brontekst bewerken]

  • De IAAF meldt op haar website, dat oud-wereldkampioen 100 m Kim Collins op 14 september jl. heeft besloten om zijn atletiekcarrière, die een periode omspant van 17 jaar, te beëindigen. De 33-jarige atleet van Saint Kitts en Nevis, de allereerste atleet uit de Caraïben die tijdens wereldkampioenschappen goud won op de 100 m, zette met zijn prestaties Saint Kitts en Nevis internationaal op de kaart. Collins veroverde op WK’s ook ander eremetaal, waarvan zijn zilveren medaille op de 60 m tijdens de wereldindoorkampioenschappen van 2008 in Valencia de meest recente is. Collins nam aan vier Olympische Spelen deel, maar veroverde op dit toernooi nooit eremetaal.

28 september[brontekst bewerken]

Joelia Petsjonkina

27 september[brontekst bewerken]

25 september[brontekst bewerken]

Carmelita Jeter

20 september[brontekst bewerken]

16 september[brontekst bewerken]

Steffi Nerius

15 september[brontekst bewerken]

Tom Van Hooste
  • De Belgische langeafstandsloper Tom Van Hooste maakt bekend, dat hij met onmiddellijke ingang stopt met atletiek. De 36-jarige Van Hooste zegt de voortdurende strijd tegen blessures zat te zijn. Van Hooste, die vijf Belgische titels verzamelde, leverde op internationaal niveau zijn beste prestaties met een vierde plaats op het EK veldlopen in 2003 en een 20e op het WK veldlopen in 2001. Van Hooste heeft ook zes Crosscups op zijn palmares.
  • De vier Jamaicaanse atleten die op de nationale kampioenschappen in juni positief hadden getest op methylanthine, maar aanvankelijk waren vrijgesproken, worden alsnog voor drie maanden geschorst. Dit heeft de beroepscommissie van het Jamaicaanse anti-doping-tribunaal bepaald. Het betreft Yohan Blake, Allodin Fothergill, Lansford Spence en Marvin Anderson. Sheri-Ann Brooks, die in juni eveneens werd betrapt, wordt vrijgesproken. Bij haar test zijn procedurefouten gemaakt. De vijf atleten werden door de Jamaicaanse bond buiten de WK-selectie gelaten.

13 september[brontekst bewerken]

10 september[brontekst bewerken]

StacyDragila
  • Stacy Dragila, in 2000 de allereerste olympische kampioene bij het polsstokhoogspringen en bovendien wereldkampioene op dit nummer in 1999 en 2001, laat weten dat zij stopt met haar atletiekloopbaan, aldus het Franse l'Equipe. De 38-jarige Dragila, die het wereldrecord in totaal vijfmaal verbeterde en in 3 jaar tijd van 4,61 m op 4,81 m bracht en ook indoor eenzelfde aantal wereldrecords vestigde, kan worden gezien als de atlete die dit nummer mondiaal op de kaart zette. Op 9 september nam Dragila deel aan haar laatste wedstrijd: in Parijs werd zij met 4,55 tweede achter de Russische Tatyana Polnova, die eveneens over 4,55 sprong.

6 september[brontekst bewerken]

Martin Lauret (nr. 42)
  • Niet de gedoodverfde winnaars Michel Butter en Ilse Pol pakken het goud op het NK 10 km in Tilburg. Beide favorieten verkijken zich op de eveneens aanwezige internationals. Daardoor kunnen bij de mannen Martin Lauret en bij de vrouwen Merel de Knegt de winst pakken. De 37-jarige Lauret loopt een sterke 28.54, overigens op eerbiedwaardige afstand van winnaar Peter Kamais uit Kenia, die al na 27.09 finisht. Van de Nederlanders worden Koen Raymaekers (29.01) en Patrick Stitzinger (29.12) tweede en derde. Butter finisht als vierde en baalt achteraf van zijn keuze om er een wedstrijd tegen de Afrikanen van te maken in plaats van tegen de Nederlanders.
    Bij de vrouwen, waar de snelle Ethiopische Mestawat Tufa wint in 31.15, maakt Ilse Pol eenzelfde fout als Butter door met de internationals mee te gaan. Ze neemt daarmee Merel de Knegt op sleeptouw, die ontspannen lopend haar halfkoers passeert en haar comebackjaar (vorig jaar werd zij moeder van dochtertje Sanne) bekroont met een Nederlandse titel in 34.01. Ilse Pol wordt in 35.11 tweede, terwijl Marieke Falkmann en Ruth van der Meijden tot op de meet vechten om het brons. Laatstgenoemde wint, maar voor beiden wordt 35.19 opgetekend.
  • Tijdens de Grand Prix wedstrijd van Rieti komt Bram Som op de 800 m tot zijn op één na snelste tijd ooit, 1.43,59, slechts 14-honderdste seconde boven zijn eigen nationale record uit 2006. Hij wordt er desondanks slechts vierde mee in een race, die alweer wordt gewonnen door David Rudisha. De Keniaan zet met zijn 1.42,01 de beste wereldjaarprestatie neer en de vierde tijd op de Toptien allertijden lijst. Landgenoot Alfred Yego wordt in 1.42,67 tweede en wereldkampioen Mbulaeni Mulaudzi (Zuid-Afrika) derde in 1.42,86.
Gerard Nijboer
  • Gerard Nijboer wordt benoemd als coördinator wegatletiek van de Atletiekunie. Hij wordt daarmee aanspreekpunt voor atleten en coaches van de nationale top, voor organisatoren van de grotere wegwedstrijden en loopevenementen, en voor de wegkalender. Verder zal Nijboer optreden als initiator van gezamenlijke bijeenkomsten voor de wegatletiek en als stimulator voor deelname van nationale toppers aan grote wegwedstrijden. Ook gaat hij zich bezig houden met het signaleren van nieuwe talenten en ontwikkelingen binnen de wegatletiek.

5 september[brontekst bewerken]

  • Van de vijf Jamaicaanse atleten die vorige maand door Jamaica werden teruggetrokken van de WK in Berlijn, hebben inmiddels vier toegegeven een verboden middel te hebben gebruikt, zo meldt BBC News. Het zijn Yohan Blake en Marvin Anderson, die tot de trainingsgroep behoren van olympisch en wereldkampioen Usain Bolt, en de 400 meterlopers Allodin Fothergill en Lansford Spence. Zij hebben op de Jamaicaanse kampioenschappen in juni positief getest op methylanthine. Deze stof komt weliswaar niet voor op de lijst met verboden middelen van het Wereldantidopingagentschap, maar heeft volgens het Jamaicaanse Anti-Doping Appeals Tribunal (Jadco) eenzelfde structuur als tuaminoheptane, dat wel op de WADA-lijst staat. De bekendste van dit viertal, Yohan Blake, was dit jaar met 9,93 s de vijfde snelste 100 meterloper. Hun straf zal binnenkort bekend worden gemaakt. Sheri-Ann Brooks, die vanwege dezelfde overtreding voor Berlijn was teruggetrokken, werd inmiddels op technische gronden vrijgesproken, omdat haar B-staal zonder haar toestemming was getest.
  • Fabian Florant krijgt alsnog zijn Nederlandse titel hink-stap-springen. De jury d'appel, die hem eerder had gediskwalificeerd, nadat zijn tegenstanders collectief een protest hadden ingediend, is op deze uitspraak teruggekomen na aandringen van dezelfde atleten die eerder het protest hadden ondersteund. De commotie die de uitspraak in de pers heeft veroorzaakt en de vele negatieve reacties op de houding van de protesterende atleten heeft ertoe bijgedragen, dat zij hun spijt hebben betuigd met de stappen die zij op het kampioenschap hebben ondernomen. Vervolgens heeft de directeur van de Atletiekunie, Rien van Haperen, de jury d'appel verzocht om het besluit te heroverwegen. Deze heeft nu, uitsluitend op sportieve gronden, besloten de diskwalificatie ongedaan te maken.

4 september[brontekst bewerken]

Sanya Richards
  • In Brussel, op de laatste wedstrijd uit de Golden League serie, de Memorial Van Damme, zijn het de Amerikaanse Sanya Richards, de Russin Jelena Isinbajeva en de Ethiopiër Kenenisa Bekele, die de prijzenpot van 1 miljoen dollar mogen verdelen. Alle drie winnen zij hun onderdeel, zoals in alle voorgaande meetings tot dusver dit jaar. Richards komt op haar 400 m zelfs tot haar beste jaarprestatie van 48,83 s. Isinbajeva stelt met 4,70 m haar overwinning bij het polsstokhoogspringen veilig, waarna ze driemaal vergeefs probeert om het wereldrecord van 5,06 met één centimeter te verbeteren. Bekele ten slotte wint zijn 5000 m, maar moet er aan het eind nog flink voor strijden. Zijn tijd van 12.55,31 is ook zeker niet de snelste tijd van het jaar.
    Usain Bolt doet niet mee in de strijd om de jackpot, maar loopt desondanks weer een denderende 200 m. Zonder tot aan het eind voluit te gaan komt hij tot 19,57, een stadionrecord. En dat onder verre van ideale omstandigheden. Het is koud in Brussel en bij tijd en wijle valt er een regenbuitje. Op de prestaties heeft het echter nauwelijks invloed, ook niet op de 100 m, waarop Asafa Powell en Tyson Gay, met lichte tegenwind bovendien, nog tot 9,80 en 10,0 komen. Op de weinig gelopen 2000 m doet Gelete Burka een aanval op het wereldrecord van Sonia O'Sullivan (5.25,36). Het blijkt te hoog gegrepen. De Ethiopische komt tot 5.30,19. De Fin Tero Pitkämäki wint het speerwerpen met 86,23, terwijl Bram Som opnieuw het slachtoffer is van een valpartij op de 800 m. Dit keer weet hij de voor hem vallende Reuben Bett met een bokkensprong te ontwijken, maar vanaf dat moment is de focus weg en wordt de Nederlander negende in een race, die in 1.45,80 wordt gewonnen door de Keniaan David Rudisha. Het zijn trouwens diens landgenoten die de Memorial Van Damme zowaar nog een wereldrecord bezorgen. Op de zelden gelopen 4 x 1500 m estafette lopen William Biwott, Gideon Gathimba, Geoffrey Rono en Augustine Choge met een tijd van 14.36.23 een 32 jaar oud record, op naam van een Duits viertal, uit de boeken. De achter hen finishende kwartetten van Australië (14.46.92) en Groot-Brittannië (14.54.57) realiseren nationale records.

31 augustus[brontekst bewerken]

Blanka Vlašić op weg naar de 2,08 m
  • Hoogspringster Blanka Vlašić benadert bij atletiekwedstrijden in eigen land het wereldrecord. De Kroatische wereldkampioene springt in Zagreb over 2,08 m, één centimeter onder het wereldrecord van Stefka Kostadinova uit 1987. Vlašić is hiermee de tweede vrouw die ooit over 2,08 sprong. Kostadinova kwam één keer over 2,08 en één keer over 2,09. Het persoonlijk record van Vlašić stond op 2,07.
  • Met zijn gouden medaille bij de Nederlandse kampioenschappen 20 km snelwandelen verovert Harold van Beek zijn veertigste nationale titel bij de senioren. De 47-jarige atleet van de Rotterdamse Wandel Vereniging (RWV) loopt een tijd van 1:39.23,9. Jacques van Bremen wordt op ruim anderhalve minuut tweede en Marcelino Sobczak van Unitas derde (1:44.21,8). De prestatie krijgt extra cachet, omdat Van Beek (olympiër in 1992) zijn eigen Nederlandse record M45 met meer dan drie minuten aanscherpt (en passent is hij in 48.11 ook beter dan het 10 kilometerrecord).

30 augustus[brontekst bewerken]

  • Piet van der Molen (73), voormalig voorzitter en tevens erelid van de Atletiekunie, overlijdt. Van der Molen, die het afgelopen jaar al met zijn gezondheid sukkelde, was voorzitter van de Atletiekunie in de periode van april 1996 tot en met april 2002 en stond aan de basis van een veranderingsproces en verdergaande professionalisering binnen deze sportbond. Bij zijn afscheid tijdens de unieraadsvergadering in april 2002 werd hij wegens zijn verdiensten voor de sport onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Eerder was hij ook voorzitter van de KNWU en bestuurslid van NOC.

28 augustus[brontekst bewerken]

  • De Nieuw-Zeelandse marathonloopster Liza Hunter-Galvan wordt voor twee jaar geschorst wegens epogebruik. De atlete heeft toegegeven drie keer epo te hebben gebruikt. Ze stopte ermee omdat ze last kreeg van bijwerkingen. Hunter-Galvan is 40 jaar, moeder van vier kinderen en woont in de Verenigde Staten. Zowel bij de Olympische Spelen in Athene (2004) als in Peking (2008) werd zij buiten de Nieuw-Zeelandse ploeg gelaten. Beide keren vocht ze die beslissing met succes aan. In Athene eindigde ze uiteindelijk als 51e op de marathon, vorig jaar in Peking als 35e. Ook in Nederland is Liza Hunter-Galvan geen onbekende. In de marathon van Amsterdam 2007 finishte zij als vijfde vlak voor de toen debuterende Hilda Kibet. Haar schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 29 mei van dit jaar.
Jelena Isinbajeva

26 augustus[brontekst bewerken]

  • De Belgische tweeling Jonathan en Kevin Borlée blijkt in alles identiek. Nadat eerder dit seizoen Jonathan reeds werd uitgeschakeld door een gebroken voetwortelbeentje in zijn rechtervoet, is broer Kevin nu, direct na terugkomst van het voor hem zo succesvol verlopen WK, hetzelfde overkomen. Kevin heeft een stressfractuur in zijn linkervoet opgelopen en kan, net nu dit er bij zijn broer af is gegaan, voor zes weken in het gips, waarna hem een revalidatieperiode van twaalf weken te wachten staat. Het verhaal vertoont opvallende gelijkenis met de stressfractuur in het scheenbeen die de Zweedse hordentweeling Susanna en Jenny Kallur vorig jaar kort na elkaar opliepen en waaraan beiden toen moesten worden geopereerd. Ook in dat geval had de één de blessure in het rechter-, de ander in het linkerbeen.

25 augustus[brontekst bewerken]

  • De IAAF heeft op haar congres tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn besloten om de wereldkampioenschappen veldlopen voortaan om de twee jaar te laten plaatsvinden in plaats van jaarlijks. Als argument voor dit besluit dragen de leden van de IAAF aan, dat dit de verschillende werelddelen in staat stelt om in de tussenliggende jaren hun eigen kampioenschappen te organiseren. Volgens de Daily Nation is de werkelijke reden, dat de veldloopdiscipline zodanig wordt gedomineerd door Kenia en Ethiopië, dat de Europese televisiezenders hun belangstelling voor de sport dreigen te verliezen.

24 augustus[brontekst bewerken]

  • De Belgische 4 x 400 m estafettelopers hebben er zin in. 'Volgend jaar gaat het tussen ons en Groot-Brittannië om de Europese titel', zo stellen zij parmantig in De Standaard Online. Feit is dat ze na hun vijfde plaats in Peking, gevolgd door een vierde in Berlijn, bepaald enig recht van spreken hebben. België heeft dan ook een ongekend reservoir aan goede 400 meterlopers, met één man in de 44, twee in de 45 en maar liefst vijf in de 46 seconden. Daar steekt Nederland met twee man in de 46 seconden (waaronder Bram Som!) maar povertjes tegen af.

23 augustus[brontekst bewerken]

  • Dayron Robles zal dit seizoen niet meer in actie komen. De blessure van de Cubaanse olympische kampioen is zodanig, dat die voor de resterende wedstrijden van dit seizoen niet tijdig genezen zal zijn.
Kenenisa Bekele
  • In 2007 waren ze in Osaka het sterkst, in 2008 in Peking eveneens en op de slotdag van de WK in Berlijn lopen de Amerikaanse mannen en vrouwen op de 4 x 400 m estafette opnieuw in een aparte klasse. De vrouwen hebben met hun tijd van 3.17,83 zo’n 3,5 seconden voorsprong op Jamaica (3.21,15), de mannen (2.57,86) ruim 3 op Groot-Brittannië. De Belgen laten zien, dat hun vijfde plaats in Peking geen eendagsvlieg is geweest. In de samenstelling Antoine Gillet, Kevin Borlée, Nils Duerinck en Cédric Van Branteghem loopt het Belgische viertal naar een vierde plaats in 3.01,88, hun beste seizoenstijd en nog geen seconde achter het als derde finishende Australië. Terwijl Jonathan Borlée en Arnaud Ghislain, die vorig jaar samen met Kevin Borlée en Van Branteghem naar een tijd binnen de 3 minuten liepen, niet eens meedoen!
    Eerder die dag verbaast de Chinese Bai Xue vriend en vijand door haar vijfde marathon van het jaar te winnen in 2:25.15. De pas twintig jaar oude Chinese heeft op de meet een voorsprong van 10 seconden op de Japanse Yoshima Ozaki, de Marokkaanse Aselefech Mergia wordt derde. Bijna net zo jong als Bai Xue is Brittney Reese, die in 2007 van het basketball is overgestapt op atletiek. Dat verhindert de nu 22-jarige Amerikaanse niet om in Berlijn met 7,10 m, een PR, het goud voor zich op te eisen. Daarmee geeft ze Tatjana Lebedeva het nakijken, die niet verder komt dan 6,97. Twee jaar geleden was ze er in Osaka trouwens ook al bij. Toen won de Russin nog en werd Reese 8e. Tweevoudig olympisch kampioen Andreas Thorkildsen is dit jaar in Berlijn op zijn best. De Noor gooit 89,59 en daar heeft niemand van terug. De Cubaan Guillermo Martinez (86,41) wint het zilver en de Japanner Yukifumi Murakami (82,97) het brons. Voor beiden is het de eerste plak op een groot toernooi. Op de 5000 m bereikt Kenenisa Bekele, ook tot eigen opluchting, wat niemand vóór hem op een WK presteerde; Hij verovert de dubbel op de 5000 en 10.000 m. Hij moet er aan het eind van de rit nog wel vreselijk hard voor vechten met Bernard Lagat, die zich zijn titel niet zomaar laat ontnemen. Tijden: 13.17,09 om 13.17,33. James Kwalia C'Kurui uit Qatar kan het tweetal nog aardig volgen en wordt derde in 13.17,78.
    Maryam Jamal
    Van de beide middellangeafstandfinales eindigt die op de 1500 m bij de vrouwen dramatisch. Op 150 meter voor de finish wordt de op kop lopende Gelete Burka opzij gezet door de Spaanse Natalia Rodríguez, die haar binnendoor passeert. Burka gaat tegen de vlakte en bezeert haar knie, Rodriguez wint de eindsprint, maar wordt later gediskwalificeerd. Maryam Jamal prolongeert nu haar titel uit 2007 in 4.03,74, terwijl Lisa Dobriskey (4.03,75) en Shannon Rowbury (4.04,18) opschuiven naar de tweede en derde plaats. Op de 800 m bij de mannen wordt met spanning uitgezien naar de rol van de Nederlander Bram Som. Die blijkt behoorlijk goed mee te kunnen komen, maar in de eindsprint moet hij het afleggen en wordt zevende in 1.45,86. Hoe dicht het veld op elkaar zit, blijkt uit de eindtijden: Mbulaeni Mulaudzi wint in 1.45,29, titelhouder Alfred Yego tweede in 1.45,35, dezelfde tijd als die van Yusuf Saad Kamel die, na het goud op de 1500 m, zijn tweede medaille verovert.

22 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

Martijn Nuijens

20 augustus[brontekst bewerken]

Usain Bolt
  • Usain Bolt doet wat iedereen hoopt: op dag 6 van de wereldkampioenschappen in Berlijn wint hij de 200 m in de nieuwe wereldrecordtijd van 19,19 s. Daarbij pleziert hij met name de mathematici onder de atletiekdeskundigen door precies evenveel van zijn 200 meterrecord af te halen als eerder op de 100 m: - 0,11 seconden. Achter Bolt finishen niet minder dan vier finalisten eveneens binnen de 20 seconden, van wie verrassend genoeg de 19-jarige Panamees Alonso Edward in 19,81 de snelste is. Wallace Spearmon wordt in 19,85, evenals in Peking, derde, maar ditmaal mag de Amerikaan zijn medaille houden. Melaine Walker volgt Bolts voorbeeld en snelt op de 400 m horden naar een winnende tijd van 52,42, slechts 0,08 seconde boven het wereldrecord. Het is alweer de vijfde gouden plak voor Jamaica!
    Bij het hoogspringen houdt Blanka Vlašić in het hol van de leeuw (Ariane Friedrich) ditmaal haar hoofd koel en sleept het goud weg voor de neus van haar Duitse 'Angstgegner', die zich met brons tevreden moet stellen. Even lijkt Anna Tsjitsjerova de grote spelbreker, want terwijl het strijdende tweetal meer pogingen nodig heeft over 2,02 m, haalt de Russin die hoogte in één keer. Als echter daarna de Kroatische over de 2,04 wipt, zijn de kaarten definitief geschut. Vlasic doet nog drie pogingen op 2,10 om een nieuw wereldrecord te vestigen, maar slaagt hierin niet.
    Op de tienkamp is de Amerikaan Trey Hardee ongenaakbaar, al komt de Cubaan Leonel Suárez op het laatste onderdeel, de 1500 m, nog aardig opzetten. Tegen de 8790 punten van de Amerikaan, 274 punten meer dan deze ooit eerder scoorde, is hij echter niet opgewassen. Suárez wordt tweede met 8640 punten, gevolgd door Aleksandr Pogorelov, die 8528 punten verzamelt. In dit geweld doen de Nederlanders Eugène Martineau en Ingmar Vos aardig mee. Beiden eindigen met scores boven de 8000 punten (Vos zelfs met een nieuw PR) en worden 19e en 20e. In de halve finale van de 110 m horden eindigt Gregory Sedoc als 5e in 13,45 s. In de series van de 800 m maakt Bram Som een prima indruk. Gecontroleerd loopt hij naar een tweede plaats in 1.46,33. Van de Belgische deelnemers plaatst polsstokspringer Kevin Rans zich met 5,55 m voor de finale, maar strandt Olivia Borlée in haar halve finale op de 200 m als achtste in 23,42.
  • Paula Radcliffe gaat niet van start op de marathon tijdens de WK in Berlijn, zo meldt de BBC. De Britse wereldrecordhouder (35) voelt zich nog niet fit genoeg en wil geen risico lopen met het oog op haar grote doel: de olympische marathon in Londen in 2012.

19 augustus[brontekst bewerken]

Caster Semenya

Op de 800 m loopt de 18-jarige Zuid-Afrikaanse Caster Semenya verwoestend hard naar de beste wereldjaarprestatie van 1.55,45. Schijnbaar onbewogen komt ze als winnares over de finish aan het eind van een dag vol speculaties over haar sekse. Het enige wat daarover nu officieel bekend is, is het onderzoek dat de IAAF heeft ingesteld, waarvan de uitkomst nog enkele weken op zich zal laten wachten. De Keniaanse Janeth Jepkosgei wint zilver met 1.57,90, de Britse Jenny Meadows wint brons in een PR van 1.57,93. Yusuf Saad Kamel wint voor Bahrein de 1500 m. In een zinderende eindsprint achterhaalt hij de Ethiopiër Deresse Mekonnen, die de eerste WK-medaille voor zijn land op de middenafstand wint. Titelverdediger Bernard Lagat moet genoegen nemen met brons. De tijden van de medaillewinnaars: 3.35,93 - 3.36,01 - 3.36,20.
Van de Nederlandse deelnemers plaatst hoogspringer Martijn Nuijens zich verrassend voor de finale na een prima serie sprongen, gaat Gregory Sedoc op de 110 m horden door naar de halve finale en draaien Eugène Martineau, Ingmar Vos en Eelco Sintnicolaas verdienstelijk mee op de eerste dag van hun tienkamp. Sintnicolaas moet echter na het verspringen afhaken met een enkelblessure. De Belgen verheugen zich over Olivia Borlée, die haar serie 200 m overleeft. Eline Berings haalt op de 100 m horden de finale weliswaar niet, maar in haar halve finale verkoopt ze haar huid duur en evenaart ze in 12,94 haar eigen Belgische record.

Bryan Clay
  • Olympisch kampioen tienkamp Bryan Clay hekelt tegenover Universal Sports het Amerikaanse selectiesysteem voor grote toernooien. Clay, die minder dan 48 uur voordat hij moest deelnemen aan de tienkamp tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene, Oregon, zijn linker hamstring blesseerde en daardoor die kampioenschappen moest laten schieten, stelt dat de Amerikaanse selectie voor de wereldkampioenschappen 2009 er anders zou hebben uitgezien, als hij niet gedwongen was geweest om aan de Amerikaanse kampioenschappen deel te nemen om in aanmerking te komen voor Berlijn. "Die blessure van mij heeft mij zo’n week of tweeëneenhalf gekost en daarna zou ik mijn training weer gewoon hebben kunnen oppakken. Ik denk dat ik meer dan klaar zou zijn geweest voor de wereldkampioenschappen", aldus Clay.

18 augustus[brontekst bewerken]

17 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

Paula Radcliffe
  • Na een afwezigheid van 10 maanden viert Paula Radcliffe haar rentree op de halve marathon van New York. Ze wint de wegwedstrijd in de indrukwekkende tijd van 1:09.45. Radcliffe onderging een voetoperatie in maart en hervatte de training in juni. Het hangt van haar herstel af, of zij zondag op de marathon zal starten tijdens de WK in Berlijn.
  • Alle overige prestaties op de tweede dag van de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn worden overschaduwd door de verbijsterende 9,58 s die Usain Bolt in de finale van de 100 m bij de mannen op de klokken tovert. Het is de grootste verbetering sinds het wereldrecord op deze afstand onder de tien seconden kwam. En dan te bedenken, dat zijn vorig jaar in Peking gelopen record van 9,69 s reeds als 'buitenaards' werd beschouwd. Tyson Gay doet wat hij kan en dat is heel wat, gezien zijn nieuwe nationale recordtijd van 9,71 s, maar de Amerikaan kan het Jamaicaanse fenomeen geen moment bedreigen. Asafa Powell maakt het Jamaicaanse feestje compleet en verovert het brons in 9,84 s.
    De Britse meerkampster Jessica Ennis, vorig jaar afwezig in Peking, is twee dagen lang uitstekend bezig en brengt haar winnende eindtotaal op de zevenkamp op 6731 punten, een forse verbetering van haar eerdere PR van 6587 punten. Yvonne Wisse geeft het niet op, maar eindigt op een 20e plaats in de achterhoede. Wereld- en olympisch kampioene Valerie Vili wint het kogelstoten bij de vrouwen met 20,44 m, al maakt de als tweede eindigende Duitse Nadine Kleinert het haar aanvankelijk nog knap lastig met stoten van 20,06 en 20,20 m. Duitsland beleeft trouwens toch een goede tweede dag, want achter Ennis wordt Jennifer Oeser met 6493 punten op de zevenkamp een goede tweede. Op de 20 km snelwandelen bij de vrouwen laat regerend wereld- en olympisch kampioene Olga Kaniskina er geen misverstand over bestaan wie het goud toekomt en wint onbedreigd in 1:28.09.

15 augustus[brontekst bewerken]

Valeri Bortsjin

13 augustus[brontekst bewerken]

  • De atleten die ervoor zorgden, dat op de Nederlandse baankampioenschappen van enkele weken geleden bij het hink-stap-springen de aanvankelijke winnaar Fabian Florant werd gediskwalificeerd, omdat hij zich bij de aanvang van de wedstrijd te laat zou hebben gemeld, hebben spijt van hun actie. Dit laten zij weten in een brief aan directeur Rien van Haperen van de Atletiekunie. Ze zijn met name onder de indruk geraakt van de scherpe reacties op hun protest tegen de uitslag. Haag Atletiek, de vereniging van Florant, heeft inmiddels in een uitvoerige brief de gang van zaken tijdens het NK toegelicht. De jury d'appel is nu verzocht om de diskwalificatie in heroverweging te nemen.
Asafa Powell
  • De Jamaicaanse atletiekbond, die eerder nog had gedreigd met uitsluiting van een aantal Jamaicaanse atleten, onder wie ex-wereldrecordhouder Asafa Powell, van de WK atletiek in Berlijn, komt terug op dit standpunt. De atleten waren niet komen opdagen op een door de Jamaicaanse bond georganiseerd trainingskamp in Duitsland en waren om die reden bij hun bond in ongenade gevallen. Naast Powell behoorden ook de olympische kampioenen Melaine Walker en Shelly-Ann Fraser tot de betrokkenen. Het Jamaicaanse standpunt zorgde echter voor opschudding bij de IAAF. Pierre Weiss, secretaris-generaal van de atletiekfederatie, besloot te bemiddelen. 'We vonden dit geen goede ontwikkeling', verklaarde Weis tegenover persbureau AP. 'We vroegen de Jamaicanen hun standpunt te heroverwegen in het belang van de sport.'

12 augustus[brontekst bewerken]

  • Vanaf 1 januari 2010 wordt een nieuwe 'valse startregel' van kracht. Daartoe heeft het congres van de IAAF in Berlijn besloten. De regel houdt in dat iedere valse start voortaan direct diskwalificatie oplevert. "Ook met de huidige regel zijn er atleten die expres valse starts maken om hun concurrenten te beïnvloeden", aldus IAAF-woordvoerder Nick Davies. "Daar willen we vanaf. Zeker ook omdat atletiekmeetings door valse starts vertraging oplopen. Des te vervelender omdat veel wedstrijden live op televisie worden uitgezonden. Vandaar dat we de regels willen versimpelen en tegelijkertijd sportiever maken."

7 augustus[brontekst bewerken]

  • Drie van de vijf Braziliaanse atleten die, naar onlangs bekend werd gemaakt, in juni tijdens een wedstrijd in Brazilië waren betrapt op het gebruik van EPO en die inmiddels hebben afgezien van een contra-expertise, zijn door hun bond voor twee jaar geschorst. Het betreffen de sprinters Bruno Tenorio en Jorge Celio Sena en zevenkampster Lucimara Silvestre. Hun schorsing loopt in juni 2011 af. Twee andere sprinters, Josiane Tito and Luciana Franca, maken wél gebruik van hun recht op een contra-expertise, waarvan de uitslag dus nu eerst moet worden afgewacht. Het vijftal, dat al in Duitsland was ter voorbereiding op de komende wereldkampioenschappen, keerde na het bekend worden van de dopingtests spoorslags naar huis terug. Twee coaches, Jayme Netto en Inaldo Sena, die inmiddels hebben toegegeven de verboden substantie aan de atleten te hebben toegediend, zijn eveneens geschorst.

2 augustus[brontekst bewerken]

Olivia Borlée

31 juli[brontekst bewerken]

  • Pamela Jelimo en Janeth Jepkosgei hebben er een tegenstandster van formaat bijgekregen. Tijdens de Afrikaanse jeugdkampioenschappen in Bambous (Mauritius) loopt de 18-jarige Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, die tot dan op de 800 m niet sneller was geweest dan 2.00.58, in één klap naar 1.56,72, de beste wereldjaartijd. Zij verpulvert er de Zuid-Afrikaanse junior- en seniorrecords mee. Semenya kijkt nu uit naar de confrontatie met haar Keniase tegenstandsters op de WK in Berlijn.
  • Tijdens de DN Galan Super Grand Prix meeting in Stockholm laten de Amerikaanse wereldkampioenen op de sprint Allyson Felix en Tyson Gay zien klaar te zijn voor het grote werk in Berlijn. Ondanks koele weersomstandigheden (16 tot 18 graden) loopt Felix op de 200 m naar een beste wereldjaartijd van 21,88 s, slechts 0,07 seconden boven haar persoonlijk beste prestatie, terwijl Gay de 100 m in 9,79 s aflegt, al wordt hij hierbij door de wind (+2,6 m/s) een handje geholpen.

28 juli[brontekst bewerken]

27 juli[brontekst bewerken]

Marcel van der Westen

26 juli[brontekst bewerken]

  • Een bronzen plak voor Jeroen D’hoedt op de 3000 m steeplechase brengt het totaal aantal medailles voor de Belgische jeugdequipe op de slotdag van de Europese jeugdkampioenschappen in Novi Sad op drie. De Belgische junioren doet het duidelijk beter dan hun Nederlandse leeftijdgenoten, die met 'slechts' één bronzen plak genoegen moeten nemen. D’hoedt eindigt zijn steeple-race overigens in 8.51,67, de vijfde beste Belgische juniorprestatie ooit.
  • Op de slotdag van de Europese jeugdkampioenschappen in Novi Sad doet ook de Nederlandse equipe een graai in de zak met eremetaal: de 4 x 100 m estafetteploeg bij de meisjes loopt in de samenstelling Judith Bosker, Yaël van Pelt, Anouk Hagen en Jamile Samuel in 45,88 s naar een bronzen medaille achter de Duitse (goud in 44,86) en Poolse (zilver in 45,12) teams. De Nederlandse prestatie is des te opmerkelijker, omdat het de eerste keer is dat een Nederlandse estafetteploeg op een EJK een medaille verovert. Bovendien gaat de ploeg op het laatste moment in een gewijzigde samenstelling van start. Door de hamstringblessure van eerste keus Loreanne Kuhurima, opgelopen tijdens de halve finale 200 m, verneemt Judith Bosker pas op 25 juli dat zij de volgende dag als startloopster moet invallen. Die vervanging blijkt geen verzwakking, gezien de serie- en finaletijden (45,86 om 45,88).

25 juli[brontekst bewerken]

  • 25 juliBelgische junioren boeken uitstekende resultaten tijdens de Europese jeugdkampioenschappen in het Servische Novi Sad. Nadat de dag ervoor tienkamper Thomas Van Der Plaetsen met een Belgisch jeugdrecordtotaal van 7.769 punten de Europese jeugdtitel voor zich heeft opgeëist, doet Anne Zagré een dag later op de 100 m horden hetzelfde: zij wint goud in 13,21 s, nadat ze in de series al een PR van 13,18 s voor zich had laten klokken.

20 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

Miranda Boonstra

18 juli[brontekst bewerken]

  • Ook voor België is er succes op de Europese kampioenschappen voor atleten onder 23 jaar. Een dag na de gouden plak van Eelco Sintnicolaas verovert Vincent Vanryckeghem op de 400 m horden eenzelfde exemplaar in het brons. De student geneeskunde duikt met zijn 49,90 s tevens voor de eerste maal in zijn carrière onder de 50 seconden. De Brit Lloyd Gumbs verovert het goud in 49,62 s, gevolgd door de Oekraïner Stanislav Melnykov, die zijn Belgische concurrent net 0,02 seconden te snel af is. Vanryckeghem scoort de tiende Belgische medaille ooit op het EK voor neosenioren.

17 juli[brontekst bewerken]

Eelco Sintnicolaas

15 juli[brontekst bewerken]

13 juli[brontekst bewerken]

  • Voor Yvonne Hak is het seizoen voorbij. De 800 meterloopster, die drie dagen eerder tijdens de 800 m bij de Golden League-wedstrijd in Rome haar kuit verrekte, blijkt een scheurtje in haar kuitspier te hebben opgelopen. Genezing ervan duurt vijf tot zeven weken, zodat de atlete van AV Hera in Heerhugowaard haar loopambities voor dit jaar verder kan vergeten. Ze heeft zich inmiddels neergelegd bij het onvermijdelijke en concentreert zich de komende tijd op haar studie.

12 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

7 juli[brontekst bewerken]

  • Regen, kou, wind, het schijnt Usain Bolt allemaal niet te deren. In Lausanne loopt de Jamaicaan tijdens de Athletissima IAAF Super Grand Prix in een fikse regenbui en met 0,9 m/s tegenwind op de 200 m naar 19,59 s, de vierde tijd ooit gelopen. Olympisch kampioen 400 m LaShawn Merritt (20,41), Churandy Martina (20,76) en Shawn Crawford (20,80) worden compleet gedeclasseerd. Asafa Powell loopt op de 100 m met 1,8 m/s tegenwind naar 10,07 en ook dat is bepaald niet kinderachtig. Martina wint de tweede race in 10,16 (+ 1,0 m/s).
Carolina Klüft

6 juli[brontekst bewerken]

  • Robert Lathouwers besluit zich terug te trekken voor de wereldkampioenschappen in Berlijn, komende maand. De middellangeafstandsloper, die zich al had gekwalificeerd voor dit kampioenschap, ondervindt te veel hinder van een pre-stressfractuur in zijn voet en heeft hierdoor de laatste weken geen fatsoenlijke looptraining meer kunnen afwerken. Zou hij nu gaan forceren, dan is de kans groot dat de stresshaard zich ontwikkelt tot een echte stressfractuur en dat risico wil Lathouwers niet lopen. Hij gaat zich nu richten op volledig herstel, zodat hij vanaf 1 september blessurevrij kan starten met de winteropbouw.

5 juli[brontekst bewerken]

3 juli[brontekst bewerken]

Sanya Richards

30 juni[brontekst bewerken]

  • Het ziet er voorlopig nog niet naar uit, dat wereldkampioen 110 m horden Liu Xiang op korte termijn voldoende fit zal zijn om in grote wedstrijden terug te keren. Dat stelt de coach van de Chinese hordeloper, die vorig najaar in de Verenigde Staten werd geopereerd aan zijn achillespees. Hoewel het genezingsproces gestaag vordert, heeft Liu Xiang nog flink wat tijd nodig om voldoende wedstrijdconditie op te bouwen. De Chinese atleet hoopte te kunnen starten bij de Grand Prix van Sjanghai in september, maar ook die wedstrijd lijkt niet haalbaar. Eerder zette hij al een streep door zijn deelname aan de wereldkampioenschappen in augustus.

28 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

Marta Domínguez
  • Europees kampioene op de 5000 m Marta Domínguez loopt in Malaga een opmerkelijke 3000 m steeplechase. De 33-jarige Spaanse, die zich pas vorig jaar op deze discipline is gaan toeleggen, realiseert een tijd van 9.16,50, een nieuw Spaans record. Op de wereldranglijst aller tijden is zij nu de zesde snelste atlete ooit.
  • De 10 km wegwedstrijd van Appingedam wordt bij de mannen een prooi voor de Keniaan Wilson Kipsang in 27.45, de zevende tijd van het jaar op de wereldranglijst. Hij heeft bijna 50 seconden voorsprong op zijn landgenoot Jason Mbote, die na 29.42 finisht. Beste Nederlander is Sander Schutgens als achtste in 30.09. Bij de vrouwen wint Hilda Kibet afgetekend in 31.59. Zij is veel te sterk voor de concurrentie, van wie Caroline Kilel het met 33.03 nog het beste doet.
Dwain Chambers
  • Tijdens de Mondo Keienmeeting in Uden doet Susan Kuijken wat iedereen eigenlijk verwacht: ze plaatst zich voor de komende wereldkampioenschappen in Berlijn door op de 1500 m een tijd van 4.05,86 te laten noteren, de derde snelste Nederlandse prestatie ooit. Doordat de Amerikaanse studentenkampioene onder de A-limiet blijft, zit zij de eerdere kwalificatie van Adriënne Herzog, die op 1 juni in 4.07,33 de B-limiet bedwong, niet in de weg: beiden kunnen nu naar Berlijn. Dwain Chambers is ook present in Uden en wint zowel de 100 m in 10,22 s als de 200 m in 20,50 s.

26 juni[brontekst bewerken]

  • Tyson Gay laat zien dat hij na zijn matige seizoen 2008 weer helemaal terug is aan het sprintfront. Op de Amerikaanse kampioenschappen loopt de wereldkampioen van 2007 de 100 m in 9,75 s, zij het met een rugwind van 3,4 m/s. "Oké, door die wind telt de tijd niet, maar ik weet nu dat mijn benen klaar zijn." Gay doelt hiermee op de wereldkampioenschappen in Berlijn in augustus, als hij de confrontatie aan zal gaan met olympisch kampioen Usain Bolt.

21 juni[brontekst bewerken]

  • In de nieuwe opzet van de European Team Championships (één klassement voor mannen- en vrouwenteams) wordt in het Portugese Leiria in de Super League Duitsland de eerste kampioen en eindigen Rusland en Groot-Brittannië op de tweede en derde plaats. De Duitse ploeg behaalt 326,5 punten, 6,5 respectievelijk 32,5 punten meer dan de naaste concurrenten. Ariane Friedrich bevestigt haar uitstekende vorm en wint het hoogspringen met 2,02 m. Nadine Kleinert haalt ook de volle puntenbuit binnen door de kogel naar 19,59 m te stoten. Bij de Fransen is het vooral Renaud Lavillenie die opvalt. Hij schaart zich bij de groep polshoogspringers die de zes meter hebben bedwongen. Zijn overwinning met 6,01 m betekent tevens een beste wereldprestatie en een Frans record. Bij de Britten wint Dwain Chambers zaterdags de 100 m in 10,07 s en zondags de 200 m in 20,55 s.
Martijn Nuijens
  • Bij de wedstrijd in de First League van het Europees Teamkampioenschap, op 20 en 21 juni 2009 gehouden in het Noorse Bergen, speelt Gregory Sedoc een opmerkelijke sleutelrol. Op de eerste dag stuwt hij als startloper in plaats van de geblesseerde Maarten Heisen de 4 x 100 m estafetteploeg, verder bestaande uit Caimin Douglas, Guus Hoogmoed en Patrick van Luijk, naar een overwinning in 39,04 s, ruim onder de limiet voor de komende wereldkampioenschappen in Berlijn. Een dag later komt hij op zijn favoriete onderdeel, de 110 m horden, na een botsing met de Hongaarse deelnemer, ten val en wordt gediskwalificeerd. Nederland, dat zich goed kan vinden in de nieuwe opzet waarbij één klassement wordt gemaakt van de prestaties van de vrouwen en de mannen, heeft lang zicht op een plaats bij de eerste drie, wat promotie naar de Super League zou hebben betekend. Uiteindelijk wordt Wit-Rusland afgetekend eerste (332 punten), Finland tweede (289) en thuisland Noorwegen derde (279). Nederland wordt op 5 punten achterstand (274) vierde. Een normale finish van Sedoc zou in elk geval meer dan 5 punten hebben opgeleverd..!
    De Belgische ploeg, na de eerste dag nog tweede, kent een vergelijkbare frustratie, doordat Eline Berings bij de start van haar 100 m horden uit evenwicht geraakt en als laatste finisht. De Belgen worden nu vijfde achter Nederland met 269,5 punten.
    Individueel valt verder aan Nederlandse zijde vooral Martijn Nuijens op. De hoogspringer verbetert zijn PR met maar liefst 5 centimeter en komt tot 2,29 m, wat hem een ticket naar het WK in Berlijn oplevert. Hiermee voegt hij zich als 15e bij het pelotonnetje Nederlandse WK-gangers. Van Belgische zijde is vooral de winst van Olivia Borlée op de 200 m in 23,82 s en die van de 4 x 400 m estafetteploeg vermeldenswaard. Het Belgische team, zonder Cédric Van Branteghem, die zaterdags de individuele 400 m had gewonnen in 46,59 s, en de nog in de Verenigde Staten vertoevende Borlée-tweeling, komt desondanks tot 3.07,30.

17 juni[brontekst bewerken]

Usain Bolt
  • Usain Bolt blijkt geen nadelen te hebben overgehouden aan het ongeval met zijn auto eind april. In Ostrava davert hij tijdens de Golden Spike Meeting, onderdeel van de IAAF World Athletics Tour, op de 100 m alweer naar 9,77 s, zij het met iets te veel rugwind (+ 2,1 m/s). Dayron Robles zit eveneens goed op schema, getuige zijn 13,04 s op de 110 m horden. Meselech Melkamu levert drie dagen na haar imponerende 10.000 m in Utrecht opnieuw een fraaie prestatie door op de 5000 m naar de beste wereldjaartijd van 14.34,17 te snellen, al mag de 14.34,36 van de 19-jarige Keniaanse Linet Masai er ook zijn. Van de Benelux-deelnemers komt Karin Ruckstuhl bij het verspringen met 6,21 m tot een zevende plaats, maar wordt Tom Goyvaerts bij het speerwerpen verrassend tweede. Met zijn beste worp van 82,25 m verbetert hij zich opnieuw ten opzichte van de 80,85 m van eind mei in Brussel. Hij is hiermee nu de op één na beste Belg aller tijden en minder dan anderhalve meter verwijderd van het Belgische record uit 1999.
    In het voorprogramma doet de Ethiopische Dire Tune een moedige, doch vergeefse poging om het wereldrecord op de incourante 20.000 m van Tegla Loroupe te verbeteren. Met haar tijd van 1:05.35,3 blijft ze op een kleine negen seconden steken. Het is wel de op één na snelste tijd ooit.

14 juni[brontekst bewerken]

Kenenisa Bekele

13 juni[brontekst bewerken]

  • Atleten van België en Nederland schrijven in het Amerikaanse Fayetteville historie door voor Florida State University twee individuele studententitels te veroveren en bovendien bij te dragen aan een estafetteoverwinning. Eerst is het Jonathan Borlée, die op de 400 m goud pakt en hierbij het Belgische record van tweelingbroer Kevin van 44,88 s, vorig jaar gelopen tijdens de Olympische Spelen in Peking, verbetert tot 44,78. Kevin zelf finisht als vierde in 45,43. Vervolgens is Susan Kuijken op de 1500 m te sterk voor haar concurrentes en wint dit onderdeel afgetekend in 4.13,05. Ten slotte levert de Borlée-tweeling een forse bijdrage aan de overwinning van FSU op de 4 x 400 m estafette, dat oppermachtig finisht in een zeer sterke 2.59,99.
  • Met de overwinning op zijn specialiteit, de 110 m horden in 13,52 s, wint Gregory Sedoc tijdens de wedstrijden om de Asics Gouden Spike in Leiden deze prestatietrofee. De Almeerse hordeloper is zeer verguld met de onderscheiding, omdat hij zich hiermee schaart onder een hele rij goede atleten. De nieuwe AA-Drink talentenbokaal gaat naar meerkampster Dafne Schippers. Nadat zij vorige week reeds verraste door als B-juniore de meerkamptitel bij de A-junioren voor zich op te eisen, loopt zij ditmaal met een 100 m in 11,79 s een dik persoonlijk record.

11 juni[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc

10 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

  • Bram Som kan eindelijk weer eens een titel op zijn palmares bijschrijven. In het Bulgaarse Sofia wordt hij op de wereldkampioenschappen voor militairen eerste op de 800 m in 1.46,98. Marjolein de Jong maakt op haar nummer, de 400 m horden, een uitstekend seizoensdebuut en wordt in 57,86 s vierde. Caimin Douglas ten slotte voegt hier op de 100 m een vijfde plaats aan toe in 10,50 s (−0,7 m/s), nadat hij in de voorrondes reeds 10,40 en 10,51 had laten klokken, maar dat beide keren met te veel rugwind.

8 juni[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
  • De Atletiekunie legt zich niet neer bij de uitspraak van het Instituut Sportrechtzaak, vorige maand gedaan inzake de infusen, die Simon Vroemen toegediend heeft gekregen ten tijde van de Europese kampioenschappen atletiek 2006. Het bestuur deelt mede dat na een zorgvuldige analyse van de uitspraak van de tuchtcommissie de conclusie is getrokken, dat de overwegingen die leidden tot vrijspraak, niet worden gedeeld. Er is inmiddels een beroepschrift verzonden naar de commissie van beroep van het Instituut Sportrechtspraak.
  • Zelf is ze er nog niet erg tevreden over, maar desondanks gooit wereld- en olympisch kampioene speerwerpen Barbora Špotáková tijdens de Josef Odlozil Memorial in Praag de speer alweer naar 68,23 m, slechts 17 cm minder dan de aanvoerster van de wereldranglijst, de Duitse Christina Obergföll. Volgende week ontmoeten de twee elkaar op de Golden Spike Meeting in Ostrava.

7 juni[brontekst bewerken]

  • Bij ontstentenis van de meerkampers die een week eerder in het Oostenrijkse Götzis hun kandidatuur voor de komende wereldkampioenschappen veilig stelden, veroveren Ludo van der Plaat en Remona Fransen in een winderig en op zondag ook regenachtig Lisse de nationale titels op het NK meerkamp. Van der Plaat wint bij de mannen met een puntentotaal van 7537, terwijl Fransen bij de vrouwen aan 5798 punten genoeg heeft voor de overwinning, zegge en schrijve 2 punten onder de privé-limiet die ze voor zichzelf had gesteld.
Dwight Phillips

6 juni[brontekst bewerken]

2 juni[brontekst bewerken]

  • Een MRI-scan wijst uit, dat meerkampster Jolanda Keizer een stressfractuur heeft in haar heup, op de plek waar zowel de buikspieren als de adductoren hechten. Ze mag nu tot eind juni geen atletiekdisciplines beoefenen. Die gedwongen rustperiode houdt in, dat zij inmiddels zelf haar deelname aan het WK in Berlijn al heeft afgeschreven.

1 juni[brontekst bewerken]

Svetlana Bolshakova
  • Op haar eerste wedstrijd na een langdurige afwezigheidperiode vanwege blessures verbetert Svetlana Bolshakova maar gelijk het Belgische record hink-stap-springen. Bij wedstrijden in Lokeren komt de voormalige Russische, die sinds een jaar de Belgische nationaliteit bezit, tot een sprong van 14,08 m. Nooit eerder sprong een Belgische voorbij de 14 meter. Nog 9 centimeter erbij en ze heeft ook de limiet voor het WK in Berlijn te pakken.
Churandy Martina

31 mei[brontekst bewerken]

Ingmar Vos
  • Voor de eerste maal in de geschiedenis van de Nederlandse atletiek slagen vier meerkampers erin om zich in één en dezelfde wedstrijd te kwalificeren voor een belangrijk internationaal toernooi. Tijdens de prestigieuze HYPO Meeting in het Oostenrijkse Götzis op 30 en 31 mei voldoen Yvonne Wisse, Eugène Martineau, Eelco Sintnicolaas én Ingmar Vos aan de limieten voor de komende wereldkampioenschappen op hun zeven- of tienkamp. Martineau, die als voorgeselecteerde voldoende zou hebben gehad aan een score van 7730 punten, finisht met 8093 p als hoogste van het Nederlandse drietal op de negende plaats. Sintnicolaas (12e met 8059 p) en Vos (13e met 8003 p) scoren beiden een nieuw persoonlijk record.
    Bij de vrouwen draait Wisse een degelijke zevenkamp die ze afrondt op exact 6100 p, precies 2 punten beter dan ooit en in Götzis goed voor een achtste plaats.

30 mei[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Reebok Grand Prix in New York worden enkele uitstekende sprintprestaties verricht. Tyson Gay blijkt volledig hersteld van de blessure die zijn olympisch jaar verstoorde. De Amerikaanse wereldkampioen loopt op de 200 m de op twee na snelste tijd ooit: 19,58 s. Slechts Michael Johnson (19,32 in 1996) en Usain Bolt (19,30 in 2008) waren sneller. Bij de vrouwen is Carmelita Jeter op de 100 m met 10,85 de snelste van maar liefst vijf atletes die binnen de elf seconden finishen, al is hier sprake van enig windvoordeel (+2,8 m/sec.). Uitstekend is ook de 4,81 m van polsstokhoogspringster Jennifer Stuczynski.

29 mei[brontekst bewerken]

28 mei[brontekst bewerken]

Jelena Isinbajeva

24 mei[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Grande Prêmio Brasil Caixa/Governo do Pará de Atletismo in het Braziliaanse Belém maakt sprinter Daniel Bailey indruk door op de 100 m 9,99 s te laten noteren. Hij vestigt er niet alleen een nieuw nationaal record mee voor Antigua en Barbuda, maar ook een nieuw Zuid-Amerikaans record. Bailey is wereldwijd de 67ste atleet die de 100 m onder reguliere omstandigheden binnen de 10 seconden aflegt.

23 mei[brontekst bewerken]

Robert Lathouwers

19 mei[brontekst bewerken]

  • Simon Vroemen wordt door het Instituut Sportrechtzaak vrijgesproken van de aanklacht, als zou hij ten tijde van de Europese kampioenschappen atletiek 2006 in Göteborg onterecht enkele infusen toegediend hebben gekregen. De Atletiekunie, die op grond van het ontvangen onderzoeksrapport van de Dopingautoriteit en op aandringen van de IAAF de aanklacht had ingediend, is van deze uitspraak op de hoogte gesteld. Volgens de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak is nu middels verklaringen van drie artsen voldoende vastgesteld, dat er sprake was van ernstige uitdrogingsverschijnselen als gevolg van een opgelopen voedselvergiftiging. Hierdoor was een infuustherapie met glucosezout op medische gronden noodzakelijk.
    De op 21 juli 2008 door de Atletiekunie aan Simon Vroemen opgelegde ordemaatregel, waardoor hij onder meer is uitgesloten van deelname aan wedstrijden, blijft vooralsnog van kracht. De Unie wil eerst de uitspraak afwachten over de positieve dopinguitslag van de test die Vroemen had ondergaan na afloop van een wedstrijd in Cottbus op 11 juni 2008, toen hij zich met een tijd van 8.12,50 op de 3000 steeple verrassend voor de Olympische Spelen had gekwalificeerd.

17 mei[brontekst bewerken]

Susan Kuijken
  • Susan Kuijken blijft in de Verenigde Staten progressie boeken. Dit keer verpulvert zij haar PR op de 800 m (2.06,25) door bij de Georgia Tech Invitational in Atlanta 2.02,24 voor zich te laten optekenen. En dat terwijl er eerst vanwege onweer helemaal niet gelopen leek te gaan worden. Twee uur later kan er echter alsnog worden gestart. Vanaf 500 meter pakt ze de kop en staat die niet meer af.
  • Het slechte weer in Manchester doorkruist de plannen van Haile Gebrselassie, die tijdens de Great City Run een wereldrecord had willen lopen. Windvlagen in het tweede deel van de wedstrijd maken, dat de recordmissie van de Ethiopiër tot mislukken gedoemd is. Hij wint wel, maar klokt 27.31, ruim sneller dan Ali Zaied uit Libië en Serhij Lebid uit Oekraïne. 'Het was vandaag fantastisch in de eerste vijf kilometer, maar op de terugweg was het vreselijk', vat Gebrselassie zijn race tegen de wind samen. Martin Lauret wordt met 29.34 als eerste Nederlander negende. Bij de vrouwen wint de Keniaanse Vivian Cheruiyot in 32.01.
Usain Bolt
  • Een 150 meter sprint, gehouden in de straten van Manchester, wordt gewonnen door Usain Bolt, die daarbij met 14,35 s de snelste tijd ooit laat klokken. Tot nu toe stond die sinds 1983 met 14,8 s op naam van de Italiaan Pietro Mennea. Bolt loopt de 150 m rechtdoor, terwijl er op de baan een halve bocht gelopen zou moeten worden. De tijd van Bolt is des te opmerkelijker, omdat de race wordt geteisterd door regen. Marlon Devonish wordt 2de in 15,07 s.

10 mei[brontekst bewerken]

  • De winst op de marathon van Praag gaat naar de Keniaan Patrick Ivuti in 2:07.48, slechts 2 seconden verwijderd van zijn beste tijd ooit. De 30-jarige Keniaan blijft hiermee meer dan een minuut onder het parcoursrecord (2:08.52) uit 1998 van zijn landgenoot Elijah Lagat. Stephen Kibiwott finisht op 6 seconden als tweede. Bij de vrouwen is het de Russin Olga Glok, die de gezamenlijke Ethiopisch/Keniaanse concurrentie weerstaat en ten slotte als enige met een tijd van 2:28.27 ruim binnen de tweeëneenhalf uur finisht. Mulu Seboka blijft met 2:30.39 nog het dichtst in de buurt van de 26-jarige Russin.

9 mei[brontekst bewerken]

  • Opnieuw wordt er in de Verenigde Staten door een Nederlander uitstekend gepresteerd. Ditmaal is het de van Dominica afkomstige en aan de Missouri State University studerende Fabian Florant. Fabiant is vanwege zijn op Curaçao geboren moeder in het bezit van een Nederlands paspoort en veroverde in februari zijn eerste Nederlandse titel tijdens de indoorkampioenschappen in Apeldoorn. Bij de ESU Twilight Qualifier universiteitswedstrijden in Emporia, Kansas springt hij het 26 jaar oude nationale record hink-stap-springen van Peter van Leeuwen van 16,15 m uit de boeken. Al bij zijn eerste poging komt hij tot een afstand van 16,17 m, maar zijn tweede poging is nog veel verder: 16,42 m. Voor het WK in Berlijn zal Florant, die aanstaand weekend naar Nederland komt, ten minste 16,70 m moeten springen.
Bram Som
  • De atletiekbaan in Lisse, het decor voor het traditionele openingstoernooi van het Nederlandse baanseizoen: de Ter Specke Bokaal, lijkt ditmaal wel een herstellingsoord. Diverse langdurig geblesseerde atleten maken er hun opwachting voor een comeback of zitten nog in hun revalidatieproces. De meeste indruk maakt Bram Som, de Europese 800 meterkampioen van 2006, sindsdien geplaagd door verschillende ernstige blessures. Som, eind april al goed voor een 800 m in 1.46,49, wint nu een 1000 m van kop af in 2.19,99, een baanrecord. Hij verdient er bij de mannen de Bokaal mee. Arnoud Okken, hersteld van een zware enkelblessure als gevolg van een motorongeval, volgt Som in 2.20,27 en is daar zeer tevreden mee. Polsstokhoogspringer Robbert-Jan Jansen kan na veel blessureleed eindelijk weer pijnvrij springen en overbrugt 5,50 m.
    Bij de vrouwen zijn de meerkampsters Karin Ruckstuhl en Laurien Hoos er weer bij. De eerste beperkt zich na haar herniaoperatie van vorig jaar tot de 150 m, de tweede na haar kniepeesontsteking tot het kogelstoten. Beiden kunnen goed meekomen en zijn tevreden over hun vorderingen. De nog van een stressfractuur herstellende Jamile Samuel moet lijdzaam toezien hoe bij de vrouwen op de 150 m de overwinning en de Ter Specke Bokaal naar de Duitse Sorina Nwachukwu gaat. Die wint de race in 17,61 s vóór Femke van der Meij in 17,79 s.

8 mei[brontekst bewerken]

  • Verschillende atleten blijken al vroeg in vorm. Wereldindoorkampioen Abubaker Kaki Khamis komt bij de Qatar Super Grand Prix in Doha op de 800 m al tot 1.43,09, terwijl Augustine Choge de 1500 m winnend aflegt in 3.30,88. Blanka Vlašić loopt rond met revanchegedachten en springt reeds 2,05 m hoog, terwijl Reese Hoffa ook iets goed probeert te maken van zijn verprutste olympische finale in Peking. Hij stoot de kogel naar 21,84 m. David Oliver wint de 110 m horden in 13,09 s.
  • De Belgische oud-atleet Fons Brydenbach overlijdt op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte. Brydenbach was een specialist op de 400 m, op welk nummer hij op de Olympische Spelen tweemaal tot de finale doordrong, wat hem respectievelijk een vierde en een vijfde plaats opleverde. Daarnaast werd hij op deze afstand tweemaal Europees indoorkampioen, in 1976 en 1977. Zijn in 1976 in Montréal gelopen Belgische record van 45,06 s hield liefst 27 jaar stand, zijn Belgische indoorrecord van 45,9 s uit 1974 geldt nog steeds. Brydenbach laat een vrouw en drie kinderen na.

2 mei[brontekst bewerken]

Erik Cadée

29 april[brontekst bewerken]

  • Olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de sprint Usain Bolt krijgt de schrik van zijn leven bij een ernstig auto-ongeval. Als gevolg van een slippartij op het natte wegdek van een autosnelweg op Jamaica, belandt het sprintfenomeen met zijn nieuwe BMW M3 Coupe in een greppel. De sprinter komt er, op een paar schrammen aan zijn voeten na, ongedeerd vanaf, evenals zijn beide vrouwelijke passagiers. Zijn auto, een cadeau voor zijn 22-ste verjaardag, is er echter een stuk slechter aan toe.

28 april[brontekst bewerken]

Rashid Ramzi
  • Het Internationaal Olympisch Comité maakt bekend dat alsnog zes atleten zijn betrapt op het gebruikt van doping tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Nadat het eind vorig jaar mogelijk werd om Cera, een moderne EPO-variant, en een bepaald insulinehormoon op te sporen, besloot het IOC om de bewaarde bloed- en urinemonsters alsnog op deze stoffen te testen. Het onderzoek richtte zich op de duuronderdelen van de atletiek, roeien, wielrennen, zwemmen. Van de 948 onderzochte monsters bleken er 7 positief op Cera te zijn. Deze zijn afkomstig van zes verschillende sporters. Een dag later werden twee namen bekend; de Bahreinse atleet Rashid Ramzi (goud op de 1.500 meter) en de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin (zilver op de wegwedstrijd).

26 april[brontekst bewerken]

  • Het aangekondigde wereldrecord blijft achterwege, maar tijdens de marathon van Londen komt olympisch kampioen Samuel Wanjiru er dicht bij. Gedurende de eerste helft van de wedstrijd zit een nieuw record er zelfs in, maar door de vele tempowisselingen in het tweede deel blijft het ten slotte toch buiten bereik, al lopen zowel Wanjiru (winnaar in 2:05.10) als Tsegay Kebede (2e in 2:05.20) en Jaouad Gharib (3e in 2:05.27) alledrie een PR. Opvallend detail is, dat hetzelfde drietal ook op de Olympische Spelen in Peking het erepodium bevolkte, zij het in een iets andere volgorde. Bij de vrouwen is het, van het trio dat halverwege aan de leiding gaat, de Duitse Irina Mikitenko die ten slotte aan het langste eind trekt. Met haar winnende tijd van 2:22.11 is zij op de meet 1.01 minuut sneller dan de Britse Mara Yamauchi. De Russin Lilia Sjoboechova wordt derde in 2:24.24.

25 april[brontekst bewerken]

Rik Ceulemans

23 april[brontekst bewerken]

22 april[brontekst bewerken]

20 april[brontekst bewerken]

Deriba Merga
  • Nadat in de drie voorafgaande afleveringen van de Boston Marathon de overwinning steeds naar Kenia ging in de persoon van Robert Kipkoech Cheruiyot, is de hoogste eer ditmaal weer eens weggelegd voor een Ethiopiër. Deriba Merga zegeviert in editie 2009 van deze klassieker in een tijd van 2:08.42. Als beste Keniaan wordt Daniel Rono tweede in 2:09.32, gevolgd door de Amerikaan Ryan Hall in 2:09.40. Bij de vrouwen zijn de rollen precies omgedraaid. Winnares van vorig jaar Dire Tune uit Ethiopië moet deze keer in de eindsprint de Keniaanse Salina Kosgei voor laten gaan. Kosgei finisht in 2:32.16, terwijl Tune er één seconde langer over doet. Kara Goucher wordt derde in 2.32.25.

18 april[brontekst bewerken]

17 april[brontekst bewerken]

16 april[brontekst bewerken]

Selma Borst
  • Tijdens een training verstapt langeafstandsloopster Selma Borst zich en breekt haar voet. 'Ik verstapte me op een boomwortel en hoorde het in mijn voet knappen. Onze fysiotherapeute Majelle Laman is vervolgens met me naar de EHBO gereden en daar bleek al gauw dat het goed mis was', aldus de onfortuinlijke atlete op de website van Losse Veter. Foto’s tonen aan dat de voet gebroken is ter hoogte van de metatarsale V. Die is vervolgens in het gips gezet en Borst beweegt zich de komende weken voort met behulp van krukken. Na een hardnekkige hielblessure vorig jaar leek Borst juist weer op weg te zijn naar haar oude vorm.

14 april[brontekst bewerken]

  • De Griekse atlete Athanasía Tsoumeléka is alsnog betrapt op het gebruik van CERA, een nieuwe versie van EPO. De overtreding kwam aan het licht, doordat in januari werd besloten om de bloedmonsters van de dopingtesten tijdens de Spelen in Peking opnieuw te onderzoeken. De Griekse, olympisch kampioene 20 km snelwandelen in 2004 en zevende in Peking met een persoonlijk record van 1:27.54, is nu voor twee jaar geschorst.

13 april[brontekst bewerken]

8 april[brontekst bewerken]

Liu Xiang
  • Liu Xiang, de Chinese wereldkampioen op de 110 m horden, is niet op tijd fit voor het komende WK atletiek in Berlijn in augustus. Xiang onderging in december vorig jaar een operatie aan zijn voet en is daarvan nog herstellende. Zijn trainer verwacht dat Xiang pas aan het einde van het seizoen in Shanghai (september) aan de start zal kunnen verschijnen.

5 april[brontekst bewerken]

Duncan Kibet (links) bij zijn debuut-marathon in Wenen, 2008.
  • Na een superspannende race die pas in de laatste meters wordt beslist, wint de Keniaan Duncan Kibet de 29-ste editie van de Rotterdam Marathon in de supertijd van 2:04.27, meer dan een minuut sneller dan het parcoursrecord uit 2008 van de dit jaar wegens ziekte afwezige William Kipsang. Kibet, die een kilometer voor de finish zijn landgenoot James Kwambai niet langer lijkt te kunnen bijhouden, perst er honderd meter voor de meet nog een fabelachtige eindsprint uit en klopt Kwambai, die dezelfde tijd laat klokken, met enkele decimeters. Slechts Haile Gebrselassie heeft ooit tweemaal sneller gelopen: 2:04.26 in 2007 en vorig jaar 2:03.59, beide keren in Berlijn. De als derde eindigende Abel Kirui (Ken.) duikt met 2:05.04 ook nog onder het oude parcoursrecord. Koen Raymaekers, 15e in 2:18.59, finisht als eerste Nederlander.
    Bij de vrouwen is het de Russische Nailja Joelamanova die in 2:26.30 de zege naar zich toetrekt, een verbetering van haar persoonlijk record met bijna 4 minuten en dat op wedstrijdschoenen die zij kort voor de race van haar sponsor had gekregen. Haar eigen exemplaren zaten namelijk in haar koffer, en die bleek bij aankomst in Nederland te zijn zoekgeraakt.
  • In Parijs gaat het parcoursrecord eraan op de Marathon van Parijs. De Keniaan Vincent Kipruto finisht op de Avenue Foch met 2:05.47 driekwart minuut sneller dan zijn landgenoot Michael Rotich in 2003. In totaal beëindigen zes atleten de Parijse marathon binnen de 2:07 en twaalf binnen de 2:10. Van hen is na Kipruto de 20-jarige Ethiopiër Bado Worku met 2:06.15 de snelste, gevolgd door de Keniaan David Kimboi Kiyeng in 2:06.26. Bij de vrouwen wint Atsede Baysa (Eth.) in 2:24.42, ruimschoots een nieuw persoonlijk record. Ze wordt gevolgd door haar landgenote Aselefech Mergia, die debuteert met 2:25.02. Nummer drie, de Française Christelle Daunay, wordt derde en verbetert haar eigen Franse record tot 2:25.44.

29 maart[brontekst bewerken]

28 maart[brontekst bewerken]

22 maart[brontekst bewerken]

  • De derde jaarlijkse marathon van Tokio wordt een prooi voor de Keniaan Salim Kipsang in 2:10.27. Door de harde wind, die de lopers gedurende het grootste deel van de race hindert, zijn snelle tijden bij voorbaat uitgesloten. De Japanner Kazuhiro Maeda wordt in zijn eerste hele marathon tweede met een tijd van 2:11.01. Bij de vrouwen wint de Japanse Mizuho Nasukawa, die met 2:25.38 meer dan vier minuten van haar vorige persoonlijk beste prestatie afhaalt.

15 maart[brontekst bewerken]

14 maart[brontekst bewerken]

  • Susan Kuijken pakt op NCAA-indoorwedstrijden het zilver (8.56,27) achter de Amerikaanse topatlete Jenny Barringer. Barringer deed vorig jaar namens de VS nog mee aan de Olympische Spelen. Barringer neemt vanaf de start de leiding en alleen Kuijken kan haar volgen. De twee atletes komen op de 2000 meter door in een tijd van 5.54,64, maar daarna moet de Nijmeegse de Amerikaanse laten gaan. Barringer loopt naar een eindtijd van 8.42,03 en verbetert daarmee het NCAA-record.
Haile Gebrselassie

8 maart[brontekst bewerken]

Eelco Sintnicolaas

6 maart[brontekst bewerken]

Jolanda Keizer
  • Op de eerste dag van de Europese indooratletiekwedstrijden in Turijn is er succes voor de atletiekequipes van zowel Nederland als België. De Belgen veroveren een gouden medaille doordat Eline Berings, na het atletiekafscheid van Tia Hellebaut en Kim Gevaert gepromoveerd tot nieuw boegbeeld van de Belgische atletiek, de hooggespannen verwachtingen niet beschaamt en op de 60 m horden in 7,92 s naar een nieuw Belgisch record en een gouden plak rent. Haar tijd is slechts één tiende verwijderd van de beste seizoensprestatie van de Amerikaanse Lolo Jones.
    De Nederlanders worden twee zilveren medailles rijker: Berings collega Gregory Sedoc vliegt op de 60 m horden in 7,55 s zij aan zij met Ladji Doucouré over de meet, maar de finishfoto wijst uit dat de Fransman heeft gewonnen. Jolanda Keizer sluit haar vijfkamp, na een wat aarzelend begin op de 60 m horden, gevolgd door vier persoonlijke recordprestaties, af met een tweede plaats achter Anna Bogdanova en een score van 4644 punten, eveneens een PR. Yvonne Wisse wordt met een score van 4406 punten achtste. Dat wordt ook Melissa Boekelman bij het kogelstoten. Zij stoot 17,47 m, nadat zij eerder in de kwalificatie met dezelfde cijfers, alleen in een andere volgorde (17,74 m), een nieuw PR had gestoten.
  • Rolstoel-atleet Pieter Gruijters, tweevoudig wereldkampioen vijfkamp en speerwerpen tijdens de wereldkampioenschappen atletiek voor gehandicapten in Assen in 2006, is per direct gestopt met atletiek. Door een complicatie van zijn handicap heeft hij een operatie moeten ondergaan die verder sporten onmogelijk maakt, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De krant zegt op gezag van Gruijters, die in 2006 gekozen werd tot Gehandicapte sporter van het jaar, dat bij een onderzoek bleek dat z'n ruggenmerg vol hersenvocht was gelopen. Dat is een zeldzame complicatie bij mensen met een dwarslaesie. 'Er moest een permanente drain aangelegd worden, anders zou Gruijters zijn spierkracht helemaal verliezen. Deze week kreeg de Helmonder te horen dat hij geen kracht meer mag uitoefenen, anders loopt hij het risico dat de drain losschiet', aldus het ED.
  • Churandy Martina krijgt zijn zilveren olympische medaille niet terug. De Antilliaan, die op de 200 m tijdens de Olympische Spelen in Peking in een pr-tijd van 19,82 s als tweede finishte achter olympisch kampioen Usain Bolt, maar later werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan had gelopen, ging eind vorig jaar in protest bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in Lausanne. Het CAS stelt nu dat volgens de regels van de IAAF de beslissing van de jury altijd bindend is en niet open staat voor beroep, zeker niet als er geen bijzondere omstandigheden zijn.

5 maart[brontekst bewerken]

Paula Radcliffe

1 maart[brontekst bewerken]

Miranda Boonstra
  • Nadat beide kampioenen van vorig jaar, Michel Butter en Adriënne Herzog, te kennen hebben gegeven vanwege blessures de nationale veldloopkampioenschappen dit jaar aan zich voorbij te laten gaan, ligt de strijd om de nationale titel in Gilze-Rijen, met name bij de mannen, volledig open. Van de gevestigde orde geven dan ook Greg van Hest, Patrick Stitzinger en Marco Gielen blijk van hun ambities, maar ten slotte is het zeer verrassend de pas 19-jarige Abdi Nageeye, die na een messcherpe eindsprint alle eer opeist. Hij heeft na 10.200 m met een tijd van 32.02 aan de meet twee seconden voorsprong op Stitzinger en dertien op Gielen.
    Bij de vrouwen is de strijd al snel gestreden als Miranda Boonstra na de eerste aanlooplus er keihard vandoor gaat en een gat slaat van 400 meter. Ze finisht ten slotte na 6.300 m in 23.03, maar liefst 1 minuut en 9 seconden sneller dan Selma Borst. Na vier keer zilver en één keer brons is dit de eerste gouden veldloopplak voor de 36-jarige Nijmeegse.

27 februari[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc

26 februari[brontekst bewerken]

23 februari[brontekst bewerken]

  • De Atletiekunie ontvangt van de EAA de officiële uitnodiging voor de meerkampers Yvonne Wisse en Eelco Sintnicolaas, die op basis van hun uitstekende meerkampen begin deze maand in Tallinn hebben voldaan aan de eisen voor deelname aan het komende EK Indoor in Turijn. Hiermee is de Nederlandse ploeg, die zal bestaan uit vijftien deelnemers, nu compleet.

22 februari[brontekst bewerken]

Jolanda Keizer
  • De Nederlandse meerkamptitels indoor gaan in Apeldoorn naar Jolanda Keizer en Adriaan Salman. Keizer, vooraf huizenhoog favoriete voor de titel, maakt de verwachtingen waar en wint de vijfkamp met overmacht met een totaal van 4405 punten, een dik persoonlijk record, dat overigens stamde uit 2005. Sindsdien had ze geen indoormeerkamp meer gedaan. Ook drie van de vijf onderdelen zijn PR-prestaties. Adriaan Salman wint verrassend door de afsluitende 1000 m te benutten en het goud voor de neus van de leidende Ludo van der Plaat weg te kapen. Hij komt op de zevenkamp tot een totaal van 5378 punten, tegen 5355 voor Van der Plaat.

21 februari[brontekst bewerken]

  • In Apeldoorn wordt Harold van Beek voor de twintigste (!) maal Nederlands indoorkampioen op de 5000 m snelwandelen. En passant vestigt hij met een tijd van 22.26,42 een nieuw Nederlands record voor de masters-categorie M45.
  • Yvonne Hak kwalificeert zich als dertiende Nederlandse voor de Europese indoorkampioenschappen, volgende maand in Turijn. In Birmingham loopt de Hera-atlete tijdens indoorwedstrijden de 800 m in 2.02,30. De limiet was 2.03,80. Opmerkelijk is dat, terwijl gerenommeerde nationale toppers als Bram Som, Arnoud Okken en Robert Lathouwers dit indoorseizoen om uiteenlopende redenen aan zich voorbij laten gaan, er desondanks al zes middellange afstandsatleten (vier mannen en twee vrouwen) deel uitmaken van de Nederlandse afvaardiging naar Turijn.

20 februari[brontekst bewerken]

Patrick Makau Musyoki

19 februari[brontekst bewerken]

  • Het bestuur van de Atletiekunie doet aangifte bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak wegens overtreding van het Dopingreglement Instituut Sportrechtspraak en de IAAF Anti-Doping Rules. De aangifte is gericht tegen het vermoedelijke gebruik door Simon Vroemen van een verboden methode door middel van een intraveneuze infusie in strijd met de geldende dopingregels tijdens de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2006 te Göteborg. De IAAF had op 11 februari 2009 de Atletiekunie verzocht om de tuchtrechtelijke afwikkeling in deze zaak in gang te zetten.

18 februari[brontekst bewerken]

Kamila Skolimowska in 2008
  • De Poolse atlete Kamila Skolimowska, winnares van olympisch goud bij het kogelslingeren op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, overlijdt in Portugal, nadat ze tijdens een training onwel is geworden. De 26-jarige atlete, die deelnam aan een trainingskamp in Faro, ziet nog kans om zelf naar de ambulance te lopen, maar verliest het bewustzijn op weg naar het ziekenhuis. Pogingen om haar te reanimeren mislukken. Volgens de doktoren is er sprake geweest van een hartaanval. Kamila Skolimowska, die op 4 november 1982 in Warschau werd geboren, groeide op in een sportief gezin. Haar vader Robert kwam als gewichtheffer in actie bij de Olympische Spelen in Moskou en haar moeder was discuswerpster. Op haar dertiende was Skolimowska de jongste Poolse kampioene en recordhouder. Ze heeft twee jeugdwereldrecords op haar naam staan. Op 29 september 2000 gooide ze in Sydney 71,16 m en een jaar later in Melbourne zelfs 71,71 m.

15 februari[brontekst bewerken]

  • Op de tweede dag van het NK indoor steelt Gregory Sedoc de show door op de 60 m horden zonder noemenswaardige tegenstand naar 7,60 s te snellen. Naar eigen zeggen schudt hij dit soort tijden nu bijna uit zijn mouw. Dat hij zich inmiddels tot een van de favorieten voor de Europese titel heeft opgewerkt, moge duidelijk zijn.
  • Jelena Isinbajeva is nog geenszins van plan om haar hegemonie bij het polsstokhoogspringen uit handen te geven. In het Oekraïnse Donetsk verbetert de regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene voor meer dan 5000 toeschouwers haar eigen wereldindoorrecord eerst van 4,95 tot 4,97 m, om er vervolgens nog een schepje bovenop te gooien en als eerste vrouw in een hal de 5 meter te overschrijden. Het is de zesde keer dat de Russische een wereldindoorrecord aanscherpt en de 26-ste keer in totaal.

14 februari[brontekst bewerken]

  • Susan Kuijken wint in het Amerikaanse Seattle met overmacht de 3000 m tijdens de Husky Classic. Met haar winnende tijd van 9.05,70 finisht zij met een voorsprong van tien seconden op de als tweede eindigende Katie Follet. Bijzonder is, dat haar tijd slechts 2,30 seconden boven de limiet ligt voor de komende Europese indoorkampioenschappen in Turijn.
Melissa Boekelman
  • De allereerste dag van het NK indoor voor senioren, dat voor het eerst sinds negen jaar weer op eigen grondgebied plaatsvindt in het fraaie, gloednieuwe Omnisportcentrum in Apeldoorn, levert al direct een mooi resultaat op met drie atleten, die de limiet voor de Europese indoorkampioenschappen, volgende maand in Turijn, halen. Kogelstootster Melissa Boekelman slaagt er weliswaar niet in om haar indoortitel te prolongeren, maar achter Denise Kemkers (kampioene met 17,30 m en al zeker van Turijn) doet de atlete van het Vughtse Prins Hendrik het als tweede uitstekend met 17,25 (limiet 17,20). Bij het hoogspringen verrast Unitas-atleet Martijn Nuijens, niet zozeer vanwege de prolongatie van zijn indoortitel, maar vooral vanwege de 2,24 die hij springt. Het is precies de limiet voor het EK. Patrick van Luijk ten slotte loopt in de halve finale van de 60 m 6,66 s (limiet 6,68) en is daar zo blij mee, dat het hem een val en een vervelende schaafwond oplevert. De vreugde wordt er nauwelijks door getemperd.

13 februari[brontekst bewerken]

  • Vreugde en verdriet gaan weer eens hand in hand. Aan de ene kant loopt Gregory Sedoc voor de derde maal in drie weken een Nederlands record, zij het dat het deze keer 'slechts' gaat om een evenaring. In Düsseldorf loopt hij, een week na Stuttgart, in de series van de 60 m horden opnieuw 7,52. In de finale komt hij tot 7,54 en daarmee eindigt hij als tweede achter Shamar Sands (Bah. - 7,50). Aan de andere kant moet Marcel van der Westen vanwege achillespeesproblemen het indoorseizoen verder aan zich voorbij laten gaan. Hij zal zijn zilveren medaille op de 60 m horden van het EK 2007 dus niet kunnen verdedigen. Van der Westen hoopt op 1 april de training te kunnen hervatten en richt zich nu volledig op het zomerseizoen.

8 februari[brontekst bewerken]

Steven Hooker
  • Olympische kampioen polsstokhoogspringen Steven Hooker springt in het Amerikaanse Boston over 6,06 m. Op Sergej Boebka na, die in 1993 tot 6,15 kwam, sprong niemand in de zaal ooit hoger. Hooker denkt dat hij binnenkort Boebka’s record kan gaan verbreken.
  • De Nederlandse deelnemers aan de jaarlijkse prestigieuze indoormeerkampwedstrijden om de Reval Hotels Cup in het Estische Tallinn komen uitstekend voor de dag. Eelco Sintnicolaas wordt zelfs eerste op de zevenkamp, terwijl Yvonne Wisse bij de vrouwen op de vijfkamp als tweede eindigt. Alle twee verbeteren zij hun persoonlijke records. Sintnicolaas komt met zijn score van 6036 punten zelfs heel dicht in de buurt van het nationale record van Chiel Warners (6071 punten, behaald in 1999). Wisse verzamelt een totaal van 4536 punten en staat hiermee nu tweede op de Europese ranglijst. Beiden maken nu grote kans om uitgenodigd te worden voor de komende Europese indoorkampioenschappen in Turijn.
Marije te Raa
  • Het wordt dringen op de middellange afstanden in de ploeg die Nederland gaat vertegenwoordigen op de komende Europese indoorkampioenschappen, volgende maand in Turijn. Wouter de Boer loopt op de KBC Indoor 2009 in het Belgische Gent de 800 m in 1.48,91, terwijl 1.49,00 werd vereist. Bas Eefting komt in hetzelfde toernooi op de 1500 m tot 3.43,77 (limiet: 3.44,00) en voegt zich bij Dennis Licht en Ate van der Burgt, die zich al eerder voor deze afstand kwalificeerden. Marije te Raa ten slotte doet in Gent hetzelfde bij de vrouwen: ze loopt de 1500 m in 4.12,52, een dik persoonlijk record en ruim 2 seconden onder de vereiste limiet (4.15,00). De tijd wordt voor haar geklokt als tussentijd in een race over 1 mijl, waarin ze als zesde finisht.

7 februari[brontekst bewerken]

  • Een week na Leipzig verbetert Gregory Sedoc andermaal het Nederlandse indoorrecord op de 60 m horden en opnieuw doet hij dat in twee etappes: in Stuttgart loopt hij tijdens een internationale wedstrijd eerst 7,54 in de series, om vervolgens in de finale uit te komen op 7,52, respectievelijk 0,02 en 0,04 seconden onder zijn vorige toptijd. Op de Europese ranglijst staat de Nederlander nu tweede achter de Rus Jevgeni Borisov, die in Stuttgart naar 7,45 snelt.

5 februari[brontekst bewerken]

  • Niet alleen Nederlandse atleten kampen met blessures in hun voorbereiding voor de komende Europese indoorkampioenschappen in Turijn. Ook de Europese titelhouder bij het verspringen Andrew Howe heeft blessurezorgen. Afgelopen zondag verrekte de Italiaanse atleet een spier in zijn rechter dijbeen tijdens indoorwedstrijden in Moskou. Howe, die al eerder had laten zien in goeden doen te zijn door 8,02 m te springen, moet nu ten minste 20 dagen rust houden en twijfelt er ernstig aan, of hij voor Turijn tijdig hersteld zal zijn.
  • Het aantal Nederlandse atleten dat naar de Europese indoorkampioenschappen in Turijn zal worden uitgezonden, schommelt voortdurend van zeven naar acht en terug. Ook Robert Lathouwers zal, in navolging van Rutger Smith, vanwege een blessure het kampioenschap moeten overslaan. Lathouwers heeft vandaag een kijkoperatie ondergaan aan zijn knie. Sinds zijn trainingsstage in Potchefstroom in januari ondervond hij daar last van. Tijdens de operatie is overtollig bindweefsel verwijderd. Robert Lathouwers richt zich nu op het zomerseizoen.

4 februari[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut
  • In België worden de jaarlijkse Gouden Spikes uitgedeeld voor de beste atleet en atlete van het jaar. Verrassingen zijn er niet en dus mogen Tia Hellebaut en Kevin Borlée zich de opvolgers noemen van Kim Gevaert en Hans Van Alphen. Tia Hellebaut ontving de onderscheiding al eerder in 2006. Voor haar is deze Gouden Spike een mooi afscheidsgeschenk, terwijl het voor Kevin Borlée de start is van een hoopvolle toekomst.

3 februari[brontekst bewerken]

  • Ate van der Burgt brengt het aantal Nederlandse atleten dat begin maart mag deelnemen aan de Europese indoorkampioenschappen in Turijn, weer terug op acht. Nadat eerder op de dag Rutger Smith bekend had gemaakt zich voor dit toernooi terug te trekken, loopt de 30-jarige atleet uit Wageningen diezelfde avond in Wenen een 1500 m in 3.43,09, binnen de limiet voor Turijn die op 3.44,00 was gesteld. Van der Burgt, die maandag was teruggekeerd van een trainingsstage in Zuid-Afrika, zat vanwege het slechte weer in Groot-Brittannië een dag vast op een Londens vliegveld en arriveerde pas kort voor de wedstrijd in Wenen, wat zijn prestatie des te opmerkelijker maakt.
Rutger Smith
  • Rutger Smith maakt bekend, dat hij de komende Nederlandse en Europese indoorkampioenschappen aan zich voorbij zal laten gaan. De kogelstoter heeft in januari tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika last gekregen van zijn onderrug en heeft daarom besloten om beide evenementen uit zijn agenda te schrappen. Smith, die voor de EK in Turijn slechts vormbehoud hoefde te tonen, stapt binnenkort met zijn klacht naar sportarts Peter Vergouwen.

1 februari[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc
  • Hordeloper Gregory Sedoc begint het jaar uitstekend. In Leipzig, tijdens zijn eerste indoorwedstrijd van het seizoen, legt Sedoc de 60 m horden af in 7,56. Dat is niet alleen 0,07 seconde onder zijn persoonlijk record, maar ook vier honderdsten van een seconde sneller dan het Nederlandse record van 7,60 van Robin Korving, dat stamt uit 1999. Het is in het nog jonge atletiekseizoen ook de beste Europese tijd en een gedeelde tweede tijd in de wereld. Gregory Sedoc, die reeds was voorgeselecteerd voor deelname aan het komende EK indoor in Turijn, heeft hiermee voldoende vormbehoud getoond.
    Een dag eerder had Dennis Licht zich al als achtste atleet gevoegd bij de Nederlandse atleten die zullen deelnemen aan dit kampioenschap. In het nieuwe Omnisportcentrum in Apeldoorn realiseerde Licht op de 1500 m een tijd van 3.41,40, terwijl de limiet op 3.44,00 was gesteld.

21 januari[brontekst bewerken]

  • Oud-atleet Erik Wijmeersch wordt door de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse gemeenschap vrijgesproken van het gebruik van doping. De gewezen sprinter had op 25 september 2008 op een persconferentie naar aanleiding van zijn afscheid als wedstrijdatleet toegegeven, dat hij tussen 1998 en 2001 doping had gebruikt. In zijn biografie De puntjes op de ij, die korte tijd later uitkwam, beschrijft hij hoe hij in die periode met vijf verschillende dopingmethodes heeft geëxperimenteerd. In december 2008 was door de vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap, Yves Defoort, aanvankelijk levenslange schorsing tegen de voormalige sprinter geëist, later afgezwakt naar een tweejarige schorsing. Volgens het Belgisch strafwetboek geldt echter een algemene verjaringstermijn van vijf jaar. De rechter oordeelt nu dat, aangezien de laatste feiten die Wijmeersch ten laste worden gelegd, dateren van het voorjaar van 2002, hij tuchtrechtelijk wordt vrijgesteld van straf, ook al blijven dopingfeiten misdrijven.

19 januari[brontekst bewerken]

  • Alweer voor de derde keer in het nog prille jaar wordt er een marathon onder de 2 uur en 8 min. gelopen. Dit keer is het Houston, waar de Ethiopiër Deriba Merga, de nummer vier van Peking, met een tijd van 2:07.52 ruim twee minuten van het parcoursrecord afhaalt. Lange tijd (tot circa 30 km) had Merga zelfs nog zicht op een tijd onder de 2:06. Benson Cheruiyot wordt tweede op bijna vier minuten achterstand. Bij de vrouwen wint Merga’s landgenote Teyba Erkesso in 2:24.18, eveneens een parcoursrecord.

18 januari[brontekst bewerken]

Denise Kemkers

16 januari[brontekst bewerken]

Hilda Kibet
  • Hilda Kibet en Serhij Lebid worden door de EAA uitgeroepen tot atleten van de maand december. Beiden werden vorige maand Europees veldloopkampioen. Susan Kuijken eindigde bij de vrouwen als derde. Eerder in 2008 werd Lornah Kiplagat tot atlete van de maand oktober uitgeroepen vanwege haar wereldtitel op de weg. Beiden zijn nu automatisch genomineerd voor de verkiezing tot Europees atlete van het jaar. Geen enkel ander land had in 2008 twee verschillende atletes van de maand.

12 januari[brontekst bewerken]

  • In Duitsland wordt geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van 800 meterloper René Herms. De Europese jeugdkampioen van 2001 werd zaterdag dood aangetroffen in zijn huis in Lohmen. Het is onbekend waaraan de 26-jarige atleet is overleden. Vooralsnog wordt zijn overlijden toegeschreven aan hartfalen. Herms liep op 19-jarige leeftijd een PR van 1.44,14 en scoorde twaalf nationale titels.

11 januari[brontekst bewerken]

10 januari[brontekst bewerken]

  • Lornah Kiplagat en Rutger Smith worden door de Atletiekunie uitgeroepen tot beste Nederlandse atleten van 2008. De Atletiekunie had voor de verkiezing van de beste atleet en atlete vier mannelijke en vrouwelijke atleten genomineerd. Een topjury van negen mensen heeft hieruit een keuze gemaakt. Zowel Kiplagat als Smith prolongeren hun titel, want ook in 2007 waren zij al de twee besten.

9 januari[brontekst bewerken]

  • Haile Gebrselassie doet in Dubai een poging om zijn eigen wereldrecord op de marathon te verbeteren, maar slaagt hierin niet. De weersomstandigheden (het regent aanhoudend) staan de Ethiopiër niet toe om in de buurt van zijn 2:03,59 te komen. Desondanks beëindigt hij de 2009 Standard Chartered Dubai Marathon toch nog in de indrukwekkende tijd van (officieus) 2:05.29. Bij de vrouwen gaat de overwinning naar Gebrselassie's landgenote Bezunesh Bekele in 2.24.01. Ze is daarmee een plek beter dan vorig jaar in Dubai.

7 januari[brontekst bewerken]

Vadzim Dzevjatowski

6 januari[brontekst bewerken]

  • Wim Slootbeek, voorzitter van de Atletiekunie, legt per direct zijn functie neer. Hij maakt dit bekend, nadat het bestuur tegenover de unieraad verantwoording heeft afgelegd voor haar rol in de zaak rond Simon Vroemen. Hij acht zichzelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie en beeldvorming, die is voortgekomen uit de affaire van het infuus dat de steepleloper zichzelf tijdens het EK in Göteborg had toegediend. Volgens de Dopingautoriteit was dit sinds 2005 verboden, maar hield de Atletiekunie de informatie hierover meer dan een jaar lang stil. De unieraad heeft het vertrouwen uitgesproken in het toekomstige bestuur, maar heeft wel verzocht om een onafhankelijk onderzoek naar de procesgang waarop het rapport van de Dopingautoriteit tot stand is gekomen.

3 januari[brontekst bewerken]

2 januari[brontekst bewerken]