Stads- en streekvervoer in Zuid-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Concessie Zuid-Holland Noord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het stads- en streekvervoer in Zuid-Holland geeft een overzicht van alle (water)bus-, tram- en metrolijnen die gereden worden in de provincie Zuid-Holland, inclusief regionale R-net-treinen (MerwedeLingelijn en Gouda - Alphen aan den Rijn). Het gaat hier om de lijnen die zich in de provincie begeven, maar ook lijnen die de provincie doorkruisen.

De schuingedrukte plaatsnamen bevinden zich buiten de provincie Zuid-Holland. Bij lijnen die horen bij concessies die niet uit Zuid-Holland komen is tevens de opdrachtgevende OV-autoriteit vermeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot in de jaren 90 werd het openbaar streekvervoer nationaal gestuurd, door de VSN-groep. De exploitanten waren private bedrijven, waarvan de aandelen in handen waren van VSN. In Zuid-Holland waren dit in de jaren 90 onder andere NZH, Westnederland, Zuid-West-Nederland, ZWN-Groep (Fusiebedrijf Zuid-West-Nederland en Westnederland) en Connexxion (Fusiebedrijf van ZWN-groep en NZH, maar ook Midnet en Oostnet). De reden voor deze fusies was de nieuw in te voeren Wet personenvervoer 2000, waarmee marktwerking in het Nederlandse openbaar vervoer werd geïntroduceerd.

Na de invoering van de Wet personenvervoer 2000 op 1 januari 2001 wordt het openbaar vervoer in Nederland per regio of per verbinding na een bepaalde periode opnieuw aanbesteed. De winnende vervoersmaatschappij krijgt het exclusieve, maar tijdelijke recht op het verrichten van het openbaar vervoer binnen een regio. Hierdoor hebben andere bedrijven ook de mogelijkheid gekregen om kans te maken om in een regio te mogen rijden.

Sinds 2001 hebben onder andere bedrijven als Qbuzz en Arriva hun intreden kunnen maken in het streekvervoer in Zuid-Holland. Lange tijd werd het stadsvervoer in Den Haag en Rotterdam niet aanbesteed, maar geëxploiteerd door de gemeentelijke vervoersbedrijven HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam). Op 9 december 2012 werd voor het eerst een concessie ingegaan in Den Haag waar een ander bedrijf dan HTM het recht op heeft; in plaats van HTM kreeg HTMbuzz (een joint venture tussen HTM en Qbuzz) de concessie voor Haagse stadsbussen. Dit was tot 15 december 2019. HTM werd weer de enige vervoerder die de busconcessie mocht verzorgen.

Vervoer over water[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Zuid-Holland is erg waterrijk, hetgeen ervoor heeft gezorgd dat dit een belangrijke rol speelde binnen het openbaar vervoer in de provincie.

In de eerste helft van de zeventiende eeuw ontstonden vanuit Den Haag, Amsterdam, Leeuwarden en Groningen netwerken van speciaal gegraven kanalen met daarnaast een zandpad. Op de zandpaden liepen paarden, die vanaf de kant varende trekschuiten trokken. Leiden en Delft hadden de primeur in Zuid-Holland; toen ze in 1637 gezamenlijk de Vliet voor trekschuiten geschikt maakten, een aansluiting naar Den Haag volgde een jaar later. In 1642 ging de trekvaart Den Haag-Loosduinen open en in 1646 die tussen Delft en Maassluis. Na de opening van de trekvaart tussen Leiden en Haarlem in 1657 ontstond een landelijk netwerk. Er ontstonden verbindingen tussen onder meer Delft en Rotterdam (de Schie, 1655), Uithoorn en Gouda (Gouwe en Aarkanaal, 1658) Vianen en Gorinchem (Merwedekanaal, 1658), en tussen Leiden en Utrecht (Oude Rijn, 1664). Duurde de reis van Haarlem naar Leiden eerst nog acht uur, was dit na de opkomst van de trekvaart nog maar vier uur. Op het hoogtepunt, rond 1670, namen trekschuiten 68 procent van al het personenvervoer voor hun rekening. In de anderhalve eeuw daarna daalden de reizigersaantallen door een verslechterende economie en oorlogen.

De trekschuit kreeg in het begin van de negentiende eeuw een belangrijke concurrent bij: de stoomboot. In Holland ontstonden verbindingen naar verschillende grote steden. In 1817 was er al een stoombootverbinding tussen Rotterdam en Antwerpen, en slechts zes jaar later voeren op regelmatige basis schepen vanuit de Rotterdam naar Nijmegen, Veere, Düsseldorf en zelfs Londen. In totaal waren er vanuit Rotterdam 49 verbindingen, maar ook Leiden (12 verbindingen) en Gorinchem (8) waren goed verbonden. De hoogtijdagen van de stoomvaart lagen tussen 1880 en 1915.

Sinds enkele jaren wordt openbaar vervoer te water weer populairder. Om de files in en om Rotterdam mede te bestrijden, kunnen reizigers sinds 1999 de Waterbus nemen. Dit snelle veer vaart een halfuurdienst tussen Rotterdam Willemshaven, Ridderkerk, Zwijndrecht en Dordrecht. Na een uitgebreide testfase heeft de provincie in 2010 een vergunning voor 12 jaar afgegeven.

Regionale tram[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstond een grotere vraag naar transport. Stad en platteland dienden dichter bij elkaar gebracht te worden. Den Haag had als eerste stad in 1864 een tramverbinding gekregen, op het traject Den Haag - Scheveningen, maar in 1879 besloot de gemeente tot de aanschaf van de eerste stoomtram in Nederland. De stoomtram was een licht type stoomtrein, dat zowel op als naast de openbare weg mocht rijden. De stoomtrams bekortten door hun hogere snelheid de reisduur tussen stad en het platteland.

Dankzij relatief lage investeringskosten ontstond in korte tijd een groot netwerk van regionale verbindingen. De nieuw aangelegde tramlijnen deden voornamelijk plaatsen aan die per trein slecht bereikbaar waren. Zo werden er bijvoorbeeld op de Zuid-Hollandse eilanden tramlijnen aangelegd door de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM). Deze eilanden hadden ook tramverbindingen naar het vasteland, de trams maakten hiervoor gebruik van veerdiensten en bruggen. Andere grote trambedrijven waren Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) voor het Westland en de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij (NZH) voor verbindingen tussen Den Haag, Scheveningen, Leiden, Katwijk aan Zee en Noordwijk. Ook het stadstrambedrijf de Haagsche Tramweg-Maatschappij kende regionale tramlijnen naar Delft en Leiden. Daarnaast waren er Gouda nog drie tramlijnen. Alleen de NZH tramlijnen werden geëlektrificeerd.

De uitbreiding van het tramnetwerk in Zuid-Holland vond met name plaats in de periode 1895-1935. Vanaf 1935, verloor de tram geleidelijk terrein. De grootste oorzaak hiervan was de concurrentie van de autobus. In deze periode werd de bus steeds comfortabeler, waardoor dit een goed alternatief werd voor de tram. De stoomtrams werden voor de reizigersdienst vervangen door motortrams of door de autobusdiensten van de trammaatschappijen. Na de Watersnood van 1953 keerden veel tramlijnen van de RTM niet meer terug. De laatste RTM tramlijn, tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis werd in 1966 opgeheven. De elektrische "Blauwe Tram" van de NZH, tussen Leiden en Den Haag werd in 1961 opgeheven. Bij de WSM was het personenvervoer per stoomtram al in 1932 beëindigd. De WSM lijnen zijn nog veel langer voor het goederenvervoer gebruikt. Pas in 1970 stopte NS het gebruik van goederentreinen op de voormalige WSM-lijnen.

Regionale spoorlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1908 werd de elektrische regionale spoorlijn Rotterdam Hofplein - Scheveningen, de Hofpleinlijn, geopend. De tak naar Scheveningen werd in 1953 gesloten en het vroegere eindpunt in station Den Haag HS werd in 1975 verlegd naar station Den Haag Centraal. Deze spoorlijn is nu opgenomen in RandstadRail.

Vanaf Leiden Herensingel en station Alphen a/d Rijn vertrokken de Haarlemmermeerspoorlijnen. Andere spoorlijnen met hoofdzakelijk regionaal vervoer zijn de spoorlijnen Rotterdam - Hoek van Holland (Hoekse Lijn) en Gouda - Alphen aan den Rijn.

In 1977 werd het eerste deel van de Zoetermeer Stadslijn geopend, een stadsgewestelijke treinverbinding tussen Zoetermeer en Den Haag. De lijn werd bereden door relatief hoogfrequente sprinters, maar kreeg door het ontbreken van een conducteur al snel een slechte naam door zwartrijden, overlast en vandalisme.

In recentere tijden zijn voor veel regionale spoorlijnen in Zuid-Holland voorstellen gedaan tot ombouw naar lightrail. De Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn zijn omgebouwd tot RandstadRail, en respectievelijk aangesloten op het Haagse tramnet en het Rotterdamse metronet. Er zijn plannen om ook de Hoekse lijn om te bouwen voor de Rotterdamse metro. Voor de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn is gedurende een lange tijd ombouw tot tramexploitatie overwogen, in het kader van het project RijnGouwelijn. Na een proefbedrijf met lightrail-trams tussen 2003 en 2009 is het project in 2012 definitief geschrapt.

Stadstramnetten[bewerken | brontekst bewerken]

In de twee grootste steden van Zuid-Holland, Den Haag en Rotterdam, en in Leiden is in de negentiende eeuw het tramvervoer tot ontwikkeling gekomen: Eerst de paardentram en de stoomtram voor sommige lijnen. De tramlijnen werden geëlektrificeerd begin van de twintigste eeuw. De eerste bussen kwamen op aanvullende lijnen tussen de twee wereldoorlogen. Sommige tramlijnen in de steden werden na de Tweede Wereldoorlog opgeheven en meestal vervangen door busdiensten.

Zie ook: Haagse tram, Rotterdamse tram en Leidse stadstram

In Rotterdam verdrong de metro veel tramlijnen en was er geen tramverbinding meer over de Nieuwe Maas, waardoor het tramnet in twee werd opgesplitst. De verbinding werd hersteld met een tramverbinding over de Erasmusbrug waar nu veel tramlijnen volgens het TramPlus concept rijden. Het zuidelijk tramnet werd flink uitgebreid evenals de tramlijnen in Schiedam. De uitbreiding verdrong ook het streekvervoer die nu zijn eindpunten heeft bij metrostations ver buiten het centrum, in plaats van op het centraal station waar nu geen streeklijnen meer stoppen. De huidige eindpunten voor streeklijnen zijn:

In Den Haag is de grote ontwikkeling de bouw van de Haagse tramtunnel in combinatie met RandstadRail die doorgaande verbindingen van Zoetermeer naar de Haagse binnenstad en verder mogelijk maakt. In Den Haag zijn de bussen vanuit het Westland nu beperkt tot het Leyenburg OV-knooppunt vanwaar de reizigers kunnen overstappen op RandstadRaillijn 4, tramlijn 6 en de buslijnen. De in 2010 geopende nieuwe tramlijn 19 heeft een grotendeels regionale functie en verbindt Leidschendam, Leidschenveen, Nootdorp en Delft met elkaar. Deze lijn wordt nog verlengd naar de universiteit van Delft. Samen met de veel eerdere verlenging van tramlijn 1 naar Delft Tanthof, zal Delft een aardig tramnet krijgen.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het stads- en streekvervoer in Zuid-Holland is vandaag de dag onderverdeeld in 12 concessiegebieden, variërend in grootte van alleen de Rotterdamse tram en metro, tot het busvervoer in Zuid-Holland Noord. Daarnaast rijden er in de provincie ook bussen rond uit concessiegebieden in andere provincies.

Het busvervoer in Zuid-Holland wordt momenteel geregeld door de HTM, RET, Aquabus, Arriva, Connexxion, EBS en Qbuzz. Het tramvervoer in Zuid-Holland wordt geregeld door HTM en RET.

Het stads- en streekvervoer bestaat in Zuid-Holland uit:

Huidige concessies[bewerken | brontekst bewerken]

OV-autoriteit Concessiegebied Vervoerder Duur
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Rail Haaglanden
Haagse tram en RandstadRail
HTM 11.12.2016 - 13.12.2031
Haaglanden Stad 15.12.2019 - 09.12.2034
Haaglanden Streek EBS 25.08.2019 - 14.12.2030
Rail Rotterdam
Rotterdamse tram en metro
RET 11.12.2016 - 14.12.2030
Bus Rotterdam 15.12.2019 - 09.12.2034
ParkShuttle Rivium Connexxion 09.12.2018 - 10.12.2033
Voorne-Putten, Rozenburg EBS 09.12.2018 - 09.12.2028
provincie Zuid-Holland Zuid-Holland Noord (ZHN) Arriva 09.12.2012 - 11.12.2022
DMG-gebied (incl. MerwedeLingelijn)
Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem
Qbuzz 09.12.2018 - 12.12.2026
Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee Connexxion 13.12.2015 - 09.12.2023
Waterbus Rotterdam-Drechtsteden Aquabus 01.01.2010 - 31.12.2021
Treindienst Gouda - Alphen aan den Rijn NS 11.12.2016 - 14.12.2031

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

De promotiecampagne in Haaglanden kwam in februari 2010 op gang toen de kaart in de Randstadrail geldig werd. De provincie Zuid-Holland en het Stadsgewest Haaglanden boden een persoonlijke OV-chipkaart met automatisch opladen aan voor 1 euro.
Grote drukte bij het RET verkooppunt bij het Centraal Station op 29 januari 2009, de dag dat de Rotterdamse metro alleen nog toegankelijk was met de OV-chipkaart.

Na de allereerste test op veerboot Vlissingen-Breskens vanaf 13 december 2004, werd op 8 april 2005 gestart met de invoering van het nieuwe elektronische vervoerbewijs in de Rotterdamse metro, in de trein Rotterdam - Hoek van Holland en de streekbussen van Connexxion in Voorne-Putten en Rozenburg, de Hoeksche Waard en rond Ridderkerk en Barendrecht. Uitgezonderd was aanvankelijk de Hofpleinlijn (Erasmuslijn), die wel met metrotreinen (RandstadRail) bereden wordt. Op 25 juni 2007 werd de OV-chipkaart ook geldig in de tram (incl. Randstadrail) en het RET-busnet.

Vanwege concessiewisselingen tijdens de introductiefase kon bij de nieuwe vervoerder een bepaalde periode niet met de OV-chipkaart in- of uitgecheckt worden omdat de apparatuur nog niet was geïnstalleerd. Daarvoor werd er regeling getroffen. Dit gold van de Hoeksche Waard/Goeree Overflakee tussen 1 januari 2008 en 12 december 2009 (vanwege wisseling Connexxion naar Arriva) en in de streekbussen rondom Rotterdam, Ridderkerk en Barendrecht tussen 14 december 2008 en 10 februari 2010 (vanwege wisseling Connexxion naar Qbuzz).

Op 14 mei 2009 werd de OV-chipkaart ook geldig op de streeklijnen in Haaglanden en op de buslijnen in de Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland. Beide regio's werden destijds geëxploiteerd door Connexxion. Op 1 november 2009 werd de kaart ook geldig in de bussen en tram van HTM. De RandstadRail volgde pas op 1 februari 2010. Op 13 december 2009 werd de OV-chipkaart geldig op de Arriva buslijnen in de Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee en het DAV-gebied (Drechtsteden e.o.). Op 11 februari 2010 werd de kaart ook geldig in de Qbuzz streekbussen die destijds rondom Rotterdam reden.

In de beginperiode betaalden reizigers met een strippenkaart die overstapten van tram of bus op de metro (en omgekeerd) een dubbel basistarief (basisstrip strippenkaart + opstaptarief OV-chipkaart). Om dit op te vangen werd een compensatieregeling ingevoerd: na het invullen en opsturen van een formulier wordt het te veel betaalde bedrag gerestitueerd. Hierbij werd een gele compensatiekaart gebruikt die gestempeld moest worden bij speciale stempelautomaten bij (overstap)metrostations. Deze compensatiekaart kon dan samen met de gebruikte strippenkaarten en uitdraaien van de ritten op chipkaart opgestuurd worden om een vergoeding te krijgen. Deze vergoeding bedroeg € 1,50 per enkele reis of retour. Deze ingewikkelde regeling is in het najaar van 2009 afgeschaft, omdat er geen streekbussen meer waren in de wijde omgeving van Rotterdam, die geen OV-chipkaart aanvaardden.

Verplicht gebruik van de chipkaart kan een negatieve invloed uitoefenen op het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het OV. Reizigers zouden kunnen afhaken door stijging van de ritprijs in hun individuele geval, of doordat men het chipkaartsysteem als onhandig en omslachtig ervaart. In de Rotterdamse metro daalden de vervoerscijfers in 2009 met 12% ten opzichte van 2008, waarmee een stijgende trend doorbroken werd. RET stelt, dat met ingang van januari 2009, na het verplicht stellen van de chipkaart, alleen de reizigers geteld worden die correct in- en uitchecken, terwijl vóór 2009 de zwartrijders ook meegeteld werden. Het zwartrijden is door invoering van de chipkaart gedaald van 12 naar 4%, zodat de daling van de vervoerscijfers geheel voor rekening komt van het teruggedrongen zwartrijden. Het aantal betalende passagiers zou aldus RET zelfs licht zijn toegenomen.

In de provincie gelden verschillende kilometertarieven. Hieronder een uiteenzetting.

Tariefjaar (vol tarief in euro's)
Concessie(s) Verbinding(en) 2018 2019 2020 2021
 • DMG-gebied
stadsBuzz Gorinchem, streekBuzz, snelBuzz lijnen 316 en 392 en buurtBuzz 0,134 0,138 0,141 0,142
stadsBuzz Drechtsteden 0,155 0,159 0,162 0,164
snelBuzz lijnen 387 en 388 en R-net 0,172 0,177 0,181 0,183
 • Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee
Alle streekbussen (inclusief buurtbus) en R-net 0,137 0,137 0,140 0,142
 • Zuid-Holland Noord (ZHN)
Alle streekbussen 0,137 0,141 0,140 0,140
Qliner en R-net (inclusief Keukenhoflijnen) 0,177 0,181 0,181 0,180
 • Haaglanden Stad
 • Rail Haaglanden
 • Haaglanden Streek
 • RandstadRail Den Haag-Rotterdam
Alle trams en bussen van Haaglanden
Den Haag Centraal – Pijnacker Zuid (E)
0,157 0,166 0,169 0,171
 • Bus Rotterdam
 • Rail Rotterdam
 • RandstadRail Den Haag-Rotterdam
 • Voorne-Putten & Rozenburg
Alle metro's, trams en bussen van Regio Rotterdam
Pijnacker Zuid – Slinge (E)
0,139 0,147 0,150 0,151
 • Parkshuttle Rivium
People mover. Prijs per rit excl. basistarief. 0,55

Regionale abonnementen[bewerken | brontekst bewerken]

Het OV-chipkaartsysteem van Arriva werkt niet met sterzones, maar beschouwd het hele concessiegebied als een zone. Een Arriva abonnementhouder kan alleen op Arriva bussen reizen met zijn abonnement. Bij andere vervoerder reist hij/zij op saldo. In de regio Haaglanden is een regioabonnement (op basis van sterzones) geldig bij alle vervoerders en in theorie ook bij Arriva. Zo een abonnementhouder mag bij Arriva niet inchecken (anders rijdt hij op saldo) maar moet aan de chauffeur een zichtkaart tonen. HTM levert echter geen zichtkaarten meer af.[1] In de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn de regio-abonnementen niet geldig op Arriva-bussen.

Zie ook Dal Vrij.

Haaglanden[bewerken | brontekst bewerken]

Concessie Haaglanden Stad[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Haaglanden stad omvat de Haagse tramlijnen, alsmede RandstadRails 3 en 4, en de Haagse buslijnen van de stad Den Haag. Deze concessie wordt uitgevoerd door HTM.

Tram en RandstadRail[bewerken | brontekst bewerken]

Voor informatie over aparte tramlijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Tramlijnen Den Haag
 1  Scheveningen Noord -
Delft Tanthof
Kurhaus, Statenkwartier, World Forum, Vredespaleis, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Bierkade, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, Spoorzone Delft, Delft Station, De Hoven Passage
 2  Den Haag Kraayenstein - Leidschendam Loosduinen, Houtwijk, Oud Eik en Duinen, Nieuw Eykenduynen, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Ternoot, Bezuidenhout, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Essesteijn, Leidsenhage Als er onvoldoende Avenio's zijn, rijden er Regiocitadissen.
 6  Den Haag Leyenburg -
Leidschendam Noord
Rustenburg en Oostbroek, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Ternoot, Bezuidenhout, Haagse Hout, Station Mariahoeve, Essesteijn, Leidsenhage
 9  Scheveningen Noord - Vrederust Kurhaus, Circustheater, Westbroekpark, Madurodam, Koninginnegracht, Malieveld, Centraal Station, Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Stationsbuurt, Zuiderpark, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond
 11  Scheveningen Haven -
Station Den Haag HS
Statenkwartier, Regentessekwartier, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Stationsbuurt
 12  Den Haag Duindorp -
Station Den Haag HS
Vogelwijk, Segbroek, Bomenbuurt, Valkenboskwartier, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Stationsbuurt
 15  Nootdorp - Station Den Haag Centraal Ypenburg, P+R Hoornwijck, Broekpolder, Hoornbrug, Rijswijk, Laakkwartier, Waldorpstraat/Station Hollands Spoor, Bierkade, Centrum, Buitenhof, Korte Voorhout Rijdt na Centraal Station verder als lijn 17.
 16  Den Haag Statenkwartier - Wateringen Kunstmuseum/Museon, Zeeheldenkwartier, Centrum, Buitenhof, Korte Voorhout, Centraal Station, Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Station Moerwijk, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond, Hoge Veld, Wateringse Veld
 17  Station Den Haag Centraal - Wateringen Rijswijkseplein, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Plaspoelpolder, Rijswijk Station, In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld Rijdt na Centraal Station verder als lijn 15.
 19  Leidschendam - Station Delft Leidsenhage, Sijtwendetunnel, Leidschenveen, Station Ypenburg, Ypenburg, Rijswijk, Spoorzone Delft
RandstadRail Den Haag - Zoetermeer
 3  Den Haag Loosduinen -
Zoetermeer Centrum
Bohemen, Bomen-/Vruchtenbuurt, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Zoetermeerse Krakeling Rijdt via krakeling linksom.
 4  Den Haag De Uithof -
Lansingerland-Zoetermeer
Bouwlust, Leyenburg, Rustenburg en Oostbroek, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Oosterheem
 34  Den Haag De Savornin Lohmanplein -
Lansingerland-Zoetermeer
Bohemen, Bomen-/Vruchtenbuurt, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Oosterheem Rijdt alleen op werkdagen tussen 7:00 en 19:00 uur en ondersteunt lijnen 3 en 4.

Bronnen: HTM en Lijnennetkaart

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

 • Sinds 15 december 2019 wordt het busvervoer verzorgd door HTM.
 • Alle bussen rijden met een vaste dienstregeling. Overdag wordt er om de kwartier gereden en in de avond na 20:00 uur en in de vroege ochtend weekend om de halfuur. Lijnen 23 en 25 rijden vaker tijdens de daluren en in het weekend overdag. Lijnen 20 t/m 26 rijden op bepaalde trajecten (geheel en/of gedeeltelijk) vaker tijdens de spits. Lijn 29 rijden alleen in de spits om de halfuur.
 • De bussen rijden met twee type stadsbussen: de aardgasbussen MAN Lion's City CNG (1001-1115, 1117-1119, 1132 en 1201-1210) en de elektrische bussen VDL Citea SLF-120 Electric (2001-2008). De elektrische bussen rijden als pilotproject alleen op lijn 28.
Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsbus Den Haag
20 Duinzigt - Station Den Haag Centraal Waalsdorperweg, HMC Bronovo, Benoordenhout, Malieveld
21 Scheveningen Noord - Vrederust Kurhaus, Westbroekpark, Kunstmuseum/Museon, Valkenboskwartier, Vruchtenbuurt, Houtwijk, Leyenburg, Winkelcentrum Leyweg, Bouwlust, Revalidatiecentrum
22 Den Haag Duindorp - Rijswijk De Schilp Scheveningen, Kurhaus, Madurodam, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Centraal Station, Station Hollands Spoor, MegaStores, Laakkwartier, Rijswijk Station, In de Bogaard, Steenvoorde Rijdt van Duindorp om en om naar Station Rijswijk en Rijswijk de Schilp.
23 Scheveningen Noord - Den Haag Colijnplein (- Kijkduin) Kurhaus, HMC Bronovo, Bezuidenhout, Station Laan van NOI, Voorburg (Station, Diaconessenhuis), Rijswijk (Station, In de Bogaard, de Schilp), Moerwijk, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Vruchtenbuurt, Bohemen, Kijkduin Het traject Den Haag Colijnplein - Den Haag Kijkduin wordt alleen in de zomermaanden gereden.
24 Den Haag Kijkduin - Station Den Haag Mariahoeve Bohemen, Vogelwijk, Kunstmuseum/Museon, Duinoord, Vredespaleis, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Centraal Station, Haagse Hout, Mariahoeve
25 Grote Markt - Vrederust De Haagse Markt, Transvaalkwartier, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Bouwlust, Lozerlaan
26 Den Haag Kijkduin - Station Voorburg/Station Den Haag HS Ockenburgh, Loosduinen, Leyenburg, Zuiderpark, Station Moerwijk, Laakkwartier, MegaStores, Station Hollands Spoor, Binckhorst Rijdt in de avond en het weekend alleen op het traject Den Haag Kijkduin - Station Den Haag HS.
28 Den Haag Zuiderstrand - Station Voorburg Westduinweg, World Forum, Vredespaleis, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Centraal Station, Binckhorst
29 Den Haag Oude Waalsdorperweg - Station Rijswijk Waalsdorperweg, HMC Bronovo, Benoordenhout, Malieveld, Centraal Station, Station Hollands Spoor, MegaStores, Laakkwartier Rijdt in de ochtendspits alleen richting Den Haag Oude Waalsdorperweg en in de middagspits alleen richting Station Rijswijk.
Nachtbus Den Haag (Rijden tot nader order niet)
N1 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Mariahoeve/Scheveningen Haagse Hout, Mariahoeve, Kurhaus, Statenkwartier Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N2 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Leidschendam/Voorschoten/Wassenaar Centraal Station, Leidschendam-Voorburg Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N3 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Loosduinen/Kraayenstein Bohemen, Kijkduin, Vroondaal, Station Hollands Spoor Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N4 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Wateringen/Rijswijk Grote Markt, Winkelcentrum Leyweg, In de Bogaard, Laakkwartier, Binckhorst Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N5 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Ypenburg/Nootdorp/Delft Rijswijkseplein/Station Hollands Spoor, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Delfgauw, Delft Station Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N6 Den Haag Centrum (Buitenhof) - Leidschenveen/Zoetermeer Centraal Station, Leidschenveen, Centrum-West, Oosterheem, A12 Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.

Bronnen bij HTM: HTM en Lijnennetkaart
Bronnen bij nachtbus: Nachtbus en Lijnennetkaart

Concessie Haaglanden Streek[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Haaglanden streek omvat stads- en streekvervoer in het gebied Haaglanden met uitzondering van het stadsvervoer in Den Haag (Haaglanden Stad). Deze concessie wordt uitgevoerd door EBS.

De centrale knooppunten in de regio zijn: Station Den Haag Centraal, Station Delft, Den Haag Leyenburg, Zoetermeer Centrum-West en Naaldwijk Busstation.

Het busmaterieel in de regio bestaat uit elektrische bussen voor de stadsdiensten en hybride groengasbussen. Dat zijn:

De lijnnummering in de regio is volgens het volgende nummeringssysteem:

 • 30 series: Ten zuiden van Den Haag/Westland
 • 40 series: Ten noorden van Den Haag
 • 50 series: Ten oosten van Den Haag
 • 60 series: Stadsdienst Delft
 • 70 series: Stadsdienst Zoetermeer
 • 100 series: Speciale lijnen
 • 200 series: Buurtbussen
 • 400 series: R-net
 • 800 series: Veilinglijnen
Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Delft
60 Station Delft - Nootdorp Metro Zuidpoort, Botanische Tuin, Bomenwijk, GGZ Delfland, Defensie, De Bras, Nootdorp Centrum, Station Den Haag Ypenburg
61 Station Delft - Kuyperwijk Hof van Delft, Hoornse Hof
62 Station Delft - Delfgauw Zuidpoort, Wippolder, Emerald
63 Station Delft - Camping Zuidpoort, Botanische Tuin, Poortcenter, IKEA, Delftse Hout Rijdt niet na 22:30 uur.
64 Station Delft - Tanthof De Hoven Passage, Voorhof
69 Station Delft - Technopolis Zuidpoort, Julianalaan, TU Delft Rijdt alleen op werkdagen van 7:00 tot 23:45 uur.
Zie Stadsdienst Delft voor meer informatie.
Stadsdienst Zoetermeer
70 Centrum-West - Noordhove Het LangeLand Ziekenhuis
71 Centrum-West - Station Lansingerland-Zoetermeer Station, Rokkeveen
73 Centrum-West - Station Lansingerland-Zoetermeer Palenstein, Dorp Rijdt niet op zondag.
Zie Stadsdienst Zoetermeer voor meer informatie.
Streeklijnen
30 Zoetermeer, Centrum-West - Naaldwijk, Busstation Voorweg, Leidschenveen, Ypenburg (Station), Rijswijk (Station), Wateringen, Kwintsheul, Honselersdijk
31 Den Haag, Leyenburg - Hoek van Holland, Station Haven Monster, 's-Gravenzande
32 Delft, Station - 's-Gravenzande, De Brug Den Hoorn, De Lier, Naaldwijk (Busstation)
33 Delft, Station - Maassluis, Centrum Den Hoorn, Schipluiden, Maasland (Viaduct)
34 Monster, Emmaplein - Maassluis, Centrum Naaldwijk (Busstation), Maasdijk Rijdt niet in de avond en op zondag.
37 Den Haag, Leyenburg - Delft, Station Wateringse Veld, Harnaschpolder, Den Hoorn, Buitenhof, Reinier de Graaf Gasthuis
42 Voorschoten, Station - Wassenaar, Starrenburglaan Van Oldenbarneveltweg Rijdt niet in de avond en in het weekend.
43 Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Wassenaar
44 Den Haag, Centraal Station - Wassenaar, Duinrell Rijdt niet na 19:30 uur.
45 Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Voorburg (Station), Leidschendam, Voorschoten
46 Den Haag, Centraal Station - Voorschoten, Station Voorburg (Station), Leidschendam Rijdt niet na 21:00 uur.
50 Rijswijk, Station - Zoetermeer, Centrum-West A4, A12 Spitslijn.
51 Den Haag, Grote Markt - Delft, Station De Haagse Markt, Rijswijk (Station, Sion) Rijdt niet na 22:00 uur.
53 Rijswijk, Station - Delft, Station 't Haantje Spitslijn, is tijdens de daluren een Delfthopper.
Zie Streekvervoer Haaglanden voor meer informatie.
Duinrell-lijn
144 Den Haag, Centraal Station - Wassenaar, Duinrell Rijdt alleen in de zomermaanden.
Zie Streekvervoer Haaglanden voor meer informatie.
Buurtbus
284 Delfgauw, Kerkelijk Centrum - Den Haag, Station Ypenburg Oude Leede, Pijnacker, Gemeentekantoor, Nootdorp Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
Zie Streekvervoer Haaglanden voor meer informatie.
R-net
455 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Pijnacker, Delfgauw, TU Delft
456 Den Haag, Leyenburg - Schiedam, Station Centrum Poeldijk, Honselersdijk, Naaldwijk (Busstation), Maasland (Viaduct), A20
Zie Streekvervoer Haaglanden voor meer informatie.
Veilinglijnen (Niet voor passagiersdienst)
824 Honselersdijk, FloraHollandRotterdam, Slinge Vlaardingen, Schiedam
825 Honselersdijk, FloraHollandSpijkenisse, Meubelboulevard Hoogvliet, Vlaardingen Holy Wordt met personeel en materieel ingezet van de concessie Voorne-Putten en Rozenburg.
826 Honselersdijk, FloraHollandSchiedam, Station Centrum Vlaardingen, Maasland, Maassluis
827 Honselersdijk, FloraHollandDen Haag, Broeksloot
Zie Streekvervoer Haaglanden voor meer informatie.
Delfthopper
In Delft rijdt er een Delfthopper en rijdt van/naar de haltes waar geen trams/bussen stoppen. Dat gaat via verschillende routes naar de gebieden en wijken Buitenhof, Voordijkshoorn, Reinier de Graaf Gasthuis, Markt, Stadhuis, Delftse Hout, IKEA, Prinsenhof, 't Haantje, station Rijswijk, station Delft en station Delft Campus. Het is geen gewone bus met een vaste dienstregeling. De Delfthopper is (minimaal een half uur) van tevoren te bestellen via de telefoon of via de website.

In het Westland zijn er drie overstaphaltes waar de bussen op elkaar wachten en aansluiting geven. Dit zijn:

 • De Brug in 's-Gravenzande (31 & 32)
 • het busstation in Naaldwijk (30, 32, 34 & 456) (tevens symmetrieknooppunt: elk (half)uur komen alle bussen samen om elkaar aansluiting te geven)
 • metrostation Maassluis Centrum (33 & 34)

Bronnen: EBS, Lijnennetkaart Delft, Lijnennetkaart Zoetermeer en Lijnennetkaart Haaglanden

Rotterdam en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Concessie Rotterdam Stad[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Rotterdam stad omvat stadsvervoer in Rotterdam. Deze concessie wordt uitgevoerd door de RET.

Rail Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Voor informatie over aparte metro- en tramlijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Metrolijnen (R-net)
 A  Binnenhof - Vlaardingen West Alexander, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein, Schiedam Rijdt 's avonds, na 20:00 uur en in het weekend 's ochtends, voor 10:00 uur, niet verder dan de Kralingse Zoom.
 B  Nesselande - Hoek van Holland Haven Alexander, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis Wordt 2022 verlengd naar Hoek van Holland Strand.
 C  De Terp - De Akkers Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein, Schiedam Centrum, Pernis, Hoogvliet, Spijkenisse Centrum
 D  Rotterdam Centraal - De Akkers Beurs, Leuvehaven, Wilhelminaplein, Maashaven, Zuidplein, Slinge, Poortugaal, Hoogvliet, Spijkenisse Centrum
 E  Den Haag Centraal - Rotterdam Slinge Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Nootdorp, Pijnacker, Berkel/Rodenrijs, Melanchtonweg, Blijdorp, Rotterdam Centraal, Beurs, Leuvehaven, Wilhelminaplein, Maashaven, Zuidplein Onderdeel RandstadRail.
Tramlijnen
 2  Keizerswaard - Charlois IJsselmonde, Kreekhuizenlaan, Station Lombardijen, Randweg, Hillevliet, Maashaven, Pleinweg, Dorpsweg
 4  Molenlaan - Marconiplein Station Noord, Bergweg, Noordsingel, Heer Bokelweg, Weena, Rotterdam Centraal, Kruisplein, Eendrachtsplein, Mathenesserlaan, Heemraadsplein, Delfshaven
 7  Woudestein (Burg. Oudlaan) - Willemsplein Erasmus Universiteit, Oudedijk, Voorschoterlaan, Crooswijk, Noorderbrug, Meent, Pompenburg, Weena, Rotterdam Centraal, Kruisplein, Eendrachtsplein, Museumpark, Westplein
 8  Kleiweg - Spangen Station Noord, Noorderbrug, Meent, Pompenburg, Weena, Rotterdam Centraal, Kruisplein, Lijnbaan, Beurs, Leuvehaven, Vasteland, Euromast/Erasmus MC, Westzeedijk, Schiemond, Delfshaven, Marconiplein
 10  RoMeO Museumroute Rijdt alleen in de zomer als toeristische tram, daarnaast als afhuurbare tram. Wordt gereden met historische Rotterdamse trams.
 12  Rotterdam Centraal - Stadion Feijenoord - P+R Beverwaard Weena, Stadhuis, Beurs, Leuvehaven, Wilhelminaplein, Laan op Zuid, Keizerswaard Feyenoord-tramlijn, rijdt alleen tijdens thuiswedstrijden en grote evenementen in de Kuip.
 20  Lombardijen - Rotterdam Centraal Maasstad Ziekenhuis, Station Lombardijen, Randweg, Beijerlandselaan, Laan op Zuid, Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs, Lijnbaan, Kruisplein Rijdt alleen tijdens de spits en alleen op maandag t/m vrijdag
 21  De Esch - Schiedam, Woudhoek Woudestein, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Stadhuis, Weena, Rotterdam Centraal, West-Kruiskade, Mathenesserplein, Mathenesserbrug, Marconiplein, Koemarkt, Broersvest, Station Schiedam Centrum, Parkweg, Station Nieuwland Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en zondagochtend.
 23  Beverwaard - Marconiplein P+R Beverwaard, Keizerswaard, Stadion Feijenoord, Laan op Zuid, Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs, Stadhuis, Weena, Rotterdam Centraal, West-Kruiskade, Mathenesserplein, Mathenesserbrug
 24  De Esch - Vlaardingen, Holy Woudestein, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Stadhuis, Weena, Rotterdam Centraal, West-Kruiskade, Mathenesserplein, Mathenesserbrug, Marconiplein, Koemarkt, Broersvest, Station Schiedam Centrum, Parkweg, Station Nieuwland
 25  Carnisselande - Schiebroek Langenhorst, Groene Hilledijk, Randweg, Beijerlandselaan, Laan op Zuid, Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs, Lijnbaan, Kruisplein, Rotterdam Centraal, Weena, Schiekade, Franciscus Gasthuis, Melanchthonweg

Bronnen: RET, Lijnennetkaart Tramlijnen en Lijnennetkaart Metrolijnen

De lijnletters A t/m E van het huidige lijnennet werden op 13 december 2009 ingevoerd. De verschillende lijnen hebben geen eigen sporen, maar delen trajecten met elkaar. Enkele lijnen hebben meer eindpunten. Lijn A rijdt op bepaalde tijden alleen tussen Kralingse Zoom en Binnenhof, terwijl op lijn D een deel van de metro's vanaf Rotterdam Centraal niet verder rijdt dan station Slinge.

Elk van de lijnen A t/m E (met uitzondering van lijn D) rijdt van maandag t/m vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur om de 10 minuten. Op zaterdag is dit van 11:00 tot 18:00 uur: er wordt dan tussen 6:00 en 11:00 uur om de 15 minuten gereden. Op zondag is er tussen 10:00 en 18:00 uur een 15-minutendienst op elk van deze routes. In de avond en op zondagochtend worden elke 15 minuten gereden, waarbij de metro's vanuit Binnenhof (Metrolijn A) niet verder rijdt dan Kralingse Zoom.

Lijn D rijdt, in tegenstelling tot de overige metrolijnen, veel vaker: om de 5 minuten in de spits en om de 10 minuten in de daluren. Op zaterdag is dit van 11:00 tot 18:00 uur: er wordt dan tussen 6:00 en 11:00 uur om de 15 minuten gereden. Op zondag is er een 7.5-minutendienst op lijn D, waarbij de een deel van de metro's tussen Rotterdam Centraal en Slinge rijden. In de avond wordt er elke 15 minuten gereden.

Op de lijnen A t/m E kan met maximaal drie (5300 en 5400 series) of twee (5500, 5600 en 5700 series) gekoppelde rijtuigen in treinschakeling gereden worden. Meer is niet mogelijk, omdat de meeste perrons in het oosten maar 90 meter lang zijn. Doordeweeks rijden de meeste metrotreinen met drie rijtuigen (5300 en 5400 series) of twee rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden. Op zaterdag wordt dit met enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) uitgevoerd. In de avond en op zondag wordt op alle lijnen doorgaans met ook met enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden. De avonddienst Binnenhof - Kralingse Zoom wordt met ook enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden.

Bus Rotterdam en omstreken[bewerken | brontekst bewerken]

ZoRo-bus 173 klaar voor vertrek bij het nieuwe busstation bij Rodenrijs, een halte van RandstadRail.

Sinds 9 december 2012 werden de concessies Rotterdam Stadsbus en Streekvervoer SRR overig samengevoegd tot één concessie genaamd Bus Rotterdam. Op 14 maart 2012 werd bekend dat de RET in Rotterdam en omstreken mag blijven en gaan rijden. Zo blijft de RET in Rotterdam.[2][3][4][5] Sinds 9 december 2012 is de ZoRo-bus geopend. Op de deze busbaan rijden de buslijnen 170 en 173 (gedeeltelijk) van de RET.

Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
6-4-2 Bus
32 Overschie - Station Zuid Mathenesserplein, Mathenesserlaan, Heemraadsplein, Eendrachtsplein, Station Blaak, Feijenoord
33 Rotterdam Centraal - Meijersplein Blijdorp, Overschie, Rotterdam The Hague Airport De helft van de ritten in het weekend rijden niet verder dan Overschie.
38 Station Schiedam Centrum - Crooswijk Rotterdam Centraal De helft van de ritten rijden niet verder dan Rotterdam Centraal.
44 Zuidplein - Rotterdam Centraal Maastunnel, Erasmus MC, Dijkzigt, Mathenesserlaan, Heemraadsplein, Diergaarde Blijdorp
56 Station Vlaardingen West - Holy-Noord Station Vlaardingen Oost
66 Zuidplein - Feijenoord Ikazia Ziekenhuis, Station Zuid
68 Zuidplein - RDM Campus Slinge, Waalhaven, Heijplaat
70 Charlois - Keizerswaard Zuidplein, Slinge, Zuidwijk, Station Lombardijen
76 Zuidplein - Keizerswaard Ikazia Ziekenhuis, Zuiderziekenhuis, Vreewijk, Station Lombardijen, Groot-IJsselmonde
77 Zuidplein - SS Rotterdam Ikazia Ziekenhuis, Rijnhaven Alleen een 6-4-2 bus tussen Rijnhaven en ss Rotterdam.
82 Zuidplein - Zuidplein Slinge, Barendrecht, Rhoon, Slinge Ringlijn.
84 Zuidplein - Station Barendrecht
97 Capelsebrug → Capelsebrug Krimpen aan den IJssel Ringlijn in één richting samen met buslijn 98.
98 Capelsebrug → Capelsebrug Krimpen aan den IJssel Ringlijn in één richting samen met buslijn 97.
144 Zuidplein - Ridderkerk Drievliet Keizerswaard, Bolnes, Slikkerveer, Ridderkerk
146 Zuidplein - Ridderkerk Drievliet A15
156 Station Vlaardingen West - Holy-Noord Station Vlaardingen Oost Rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
183 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Keizerswaard, Station Lombardijen, Barendrecht, Portland, Slinge Alleen een 6-4-2 bus tussen Zuidplein en Portland, rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
Gemaksbus (dagelijkse dienst)
30 Station Alexander - Capelle Schollevaar
31 Station Alexander - Oostgaarde Capelle Centrum Rijdt niet op zondag.
35 Station Alexander - Melanchthonweg Schiebroek, Hillegersberg, Terbregge, Ommoord
36 Station Alexander - Kralingse Zoom Het Lage Land, Prinsenland
47 Station Blaak - Noordereiland Rijdt niet op zondag.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen
61 Hoogvliet MetroHoogvliet Metro Oudeland, Westpunt Ringlijn in één richting samen met buslijn 62.
62 Hoogvliet MetroHoogvliet Metro Westpunt, Oudeland Ringlijn in één richting samen met buslijn 61.
63 Hoogvliet MetroHoogvliet Metro Meeuwenplaat, Zalmplaat Ringlijn
65 Poortugaal Metro - Overhoeken Rhoon Metro Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
67 Zuidplein - Pendrecht Charloisse Poort Rijdt alleen in de spits.
79 Poortugaal MetroDelta Psychiatrisch Centrum Rijdt niet 's avonds.
126 Schiedam, Station Centrum - Maassluis, Station West Station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct Rijdt niet op zondag.
174 Delft, Station - Station Noord TU Delft, Berkel Westpolder, Berkel, Bergschenhoek Tussen Delft en Berkel Westpolder als gemaksbus met beperkte dienst.
Gemaksbus (beperkte dienst)
34 Melanchthonweg - Park Zestienhoven Rijdt alleen in de spits.
37 Station Alexander - Capelsebrug Het Lage Land, IJsselland Ziekenhuis, Capelle Centrum Rijdt in het weekend alleen het traject Station Alexander - Capelle Centrum.
40 Delft Station - Rotterdam Centraal De Zweth, Overschie Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
42 Bedrijventerrein Rotterdam Noord-West - Marconiplein Overschie, Spaanse Polder Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag.
51 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Station Schiedam Nieuwland Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zondag.
53 Station Schiedam Centrum - Woudhoek Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en op zaterdag en zondag.
75 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Stadion Feijenoord, Breeplein, Ikazia Ziekenhuis Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en in het weekend.
83 Kralingse Zoom - Keizerswaard HES Rijdt niet zaterdag overdag en tijdens de spits.
96 Capelsebrug - Krimpen aan den IJssel, Stormpolder Krimpen Busstation Rijdt alleen in de spits.
121 Hof van Spaland - Woudhoek In de avond pendeldienst tramlijn 21.
140 Kralingse Zoom - Slikkerveer Bolnes, Ridderkerk Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
143 Zuidplein - Ridderkerk, Geerlaan Lombardijen, Keizerswaard Rijdt alleen in de spits.
145 Kralingse Zoom - Station Dordrecht Ridderkerk Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
183 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Keizerswaard, Station Lombardijen, Barendrecht, Carnisselande, Portland, Slinge Rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
187 Zuidplein - Ridderkerk, Nieuw-Reijerwaard Station Barendrecht Rijdt alleen in de spits.
188 Station Barendrecht - Ridderkerk, Waterschap Station Barendrecht, Ziedewij, Handelsweg I & II Rijdt alleen in de spits.
283 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Keizerswaard, Station Lombardijen, Vrouwenpolder, Station Barendrecht, Portland, Slinge Rijdt alleen in de spits.
R-net
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, Station Lansingerland-Zoetermeer, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs
173 Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer - Rodenrijs, Metrostation Bleiswijk, Bergschenhoek, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs
Snelbus
69 Zuidplein - Pernis Waalhaven Rijdt alleen in de spits.
72 Zuidplein - Sluisjesdijk Slinge, Waalhaven O.Z. Rijdt alleen in de spits.
290 Zuidplein - Ridderkerk, Ridderhaven A15 Rijdt alleen in de spits.
STOPenGO
526 Maassluis, Station WestMaassluis, Station West Steendijkpolder, Centrum Rijdt alleen 's avonds en zondag de hele dag.
557 Vlaardingen Centrum → Vlaardingen Centrum Liesveldviaduct Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
567 SlingeSlinge Charlois, Pendrecht Rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
574 Berkel WestpolderBerkel Westpolder Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek Rijdt alleen 's avonds.
Buurtbus
602 Poortugaal metro - Rhoon Portland Poortugaal, Rhoon, Rhoon metro Rijdt niet 's avonds en op zondag.
603 Barendrecht, Station - Carnisselande Centrum, Paddewei, Smitshoek Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
606 Capelsebrug - Capelle aan den IJssel, Capelle-West Kralingse Veer Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
607 Capelsebrug - Capelle aan den IJssel, Schollevaar Kralingse Veer, Capelle-West, Capelle Centrum, De Terp Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
608 Ridderkerk, Olmenlaan - Barendrecht, Middenbaan Rijsoord, Station Barendrecht Rijdt niet 's avonds en op zondag.
609 Slikkerveer - Barendrecht, Station Ridderkerk, Rijsoord Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
Schoolbus
668 Zuidplein/Slinge Metro - STC Campus Waalhaven/Anthony Fokkerweg
Nachtbus Rotterdam (BOB-bus) (Rijden tot nader order niet)
B1 Centraal Station - Centraal Station Ommoord, Zevenkamp, Nesselande, (Nieuwerkerk aan den IJssel) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel.
B2 Centraal Station - Centraal Station Marconiplein, Vlaardingen (Oost, Centrum, West, Holy), Schiedam Centrum Vrijdag- en zaterdagnacht.
B3 Centraal Station - Centraal Station Delfshaven, Schiedam Centrum, Schiedam Woudhoek, Schiedam Nieuwland, Koemarkt, Delfshaven Vrijdag- en zaterdagnacht.
B4 Centraal Station - Centraal Station Kralingen, Capelle 's Gravenland, Krimpen aan den IJssel, Capelle Centrum, Capelle Oostgaarde, Schenkel, Kralingen Vrijdag- en zaterdagnacht.
B5 Centraal Station - Centraal Station Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Vrijdag- en zaterdagnacht.
B7 Centraal Station - Centraal Station Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet, Pernis Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis.
B8 Centraal Station - Centraal Station Hoogvliet, Spijkenisse Vrijdag- en zaterdagnacht.
B9 Centraal Station - Centraal Station Maasland, Maassluis, Schiedam Centrum Vrijdag- en zaterdagnacht.
B10 Centraal Station - Centraal Station Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker, Delfgauw Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw.
B11 Centraal Station - Centraal Station Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Zuidplein, Maashaven, Leuvehaven Vrijdag- en zaterdagnacht.
B13 Centraal Station - Centraal Station Overschie, Rotterdam The Hague Airport, Meijersplein, Blijdorp Vrijdag- en zaterdagnacht.
B16 Centraal Station - Centraal Station Leuvehaven, Stadion Feijenoord, Sportdorp, IJsselmonde, Ridderkerk Vrijdag- en zaterdagnacht.
B17 Centraal Station - Centraal Station Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek, Bleiswijk Alleen zaterdagnacht.
B18 Centraal Station - Centraal Station Rozenburg, Vierpolders, Brielle, Spijkenisse, Hoogvliet Alleen zaterdagnacht.
B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Vrijdag- en zaterdagnacht.

Bronnen: RET, Lijnennetkaart Buslijnen en Lijnennetkaart BOB-bus

Concessie ParkShuttle Rivium[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ParkShuttle voor meer informatie.

De concessie ParkShuttle Rivium omvat de ParkShuttle tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Deze concessie wordt uitgevoerd door Connexxion.

Route Via
Rotterdam, metro Kralingse Zoom - Capelle aan den IJssel, Rivium Fascinatio

Bron: Connexxion

Concessie Voorne-Putten en Rozenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation bij de metro Spijkenisse Centrum geeft talrijke aansluitingen naar bestemmingen in Voorne-Putten.

De concessie Voorne-Putten en Rozenburg omvat stads- en streekvervoer op Voorne-Putten en in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Deze concessie wordt sinds 9 december 2018 uitgevoerd door EBS.

Metrostation Spijkenisse Centrum is het centrale busstation van de concessie, waarvandaan alle streekbussen vertrekken. Tussen Spijkenisse en het kanaal door Voorne is er parallel aan de N218 een vrijgelegen busbaan. Deze busbaan heeft bij de tussengelegen kruispunten een korte tunnel, om zo niet te kruisen met de wegen voor het autoverkeer.

In Spijkenisse rijdt daarnaast de Spijkhopper, een flexibele bus van vervoerder EBS die o.a. de wijken De Akkers, Vogelenzang, Centrum, Vriesland, Sterrenkwartier en De Elementen bedient alsook de plaats Hekelingen.

Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Spijkenisse
84 Metro Centrum - Maaswijk
87 De Akkers - Halfweg Waterland, Metro Centrum, Hoogwerf, Schiekamp
Stadsdienst Hellevoetsluis
91 (Oudenhoorn -) Kickersbloem - De Vesting Den Bonsen Hoek, Amnesty Internationallaan, Winkelcentrum Oudenhoorn wordt alleen 's avonds en in het weekend bediend.
Streeklijnen
102 Spijkenisse, Metro Centrum - Hellevoetsluis, Amnesty Internationallaan Geervliet, Heenvliet Spitslijn.
105 Spijkenisse, Metro Centrum - Hellevoetsluis, Kickersbloem Botlek, Rozenburg, Brielle
106 Spijkenisse, Metro Centrum - Hellevoetsluis, Kickersbloem Simonshaven, Zuidland, Oudenhoorn
205 Spijkenisse, Metro Centrum - Rozenburg, Volgerweg Botlek Spitslijn.
Belbus
107 Geervliet - Oudenhoorn Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland
Buurtbus
192 Brielle, Watering - Vierpolders, Dijckpotingen
Maasvlaktehopper
203 Maasvlakte, Australiëweg - Brielle, Busstation Rugge Haventransferium
R-net
403 Spijkenisse, Metro Centrum - Rockanje, Alardusdreef Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal, Vierpolders, Brielle, Oostvoorne
404 Spijkenisse, Metro Centrum - Rockanje, Alardusdreef Geervliet, Heenvliet, Hellevoetsluis

Bronnen: EBS en Lijnennetkaart

Provincie Zuid-Holland[bewerken | brontekst bewerken]

In Zuid-Holland worden de sterabonnementen gehandhaafd behalve in de Arriva concessies waar sinds 9 december 2012 alleen nog maar eigen Arriva-abonnementen worden verkocht die niet geldig zijn bij andere vervoerders en gelden voor het hele concessiegebied.[6]

Concessie Zuid-Holland Noord (ZHN)[bewerken | brontekst bewerken]

Een Van Hool A300Hyb, hier op de stadsdienst bij het Centraal Station van Leiden.

De concessie Zuid-Holland Noord (ZHN), omvat stads- en streekvervoer in de Duin- en Bollenstreek, Leiden, de Rijnstreek en in Midden-Holland. Deze concessie wordt uitgevoerd door Arriva.

Station Leiden Centraal is het centrale vervoersknooppunt van de streek, vanwaar buslijnen vertrekken naar de meeste grote plaatsen in de regio. Alphen aan den Rijn en Gouda vormen kleinere knooppunten, en zijn vooral het begin- en eindpunt voor lijnen naar respectievelijk de Rijnstreek en de Alblasserwaard. In groot-Leiden (inclusief Leiderdorp en Voorschoten), Alphen aan den Rijn en Gouda wordt een stadsdienst gereden. De dienst in Katwijk staat officieel niet als zodanig in de dienstregeling doch in de praktijk heeft ook Katwijk een aantal buslijnen die amper buiten Katwijk komen. Door de streek lopen ook een aantal Qliner-lijnen.

Qliner 365 van Arriva die vertrekt vanaf Zoetermeer Centrum-West.

De lijnnummering in de regio is volgens het volgende nummeringssysteem:[7]

 • stadslijnen: 1 t/m 10
 • Katwijk e.o.: 20 t/m 39
 • streeklijnen: 40 t/m 199
 • spitslijnen: een 200-nummer
 • Qliners: een 300-nummer
 • R-net: een 400-nummer
 • belbuslijnen: een 500-nummer
 • schoolbuslijnen: een 600-nummer
 • buurtbuslijnen: een 700-nummer
 • bijzondere lijnen zoals het nachtnet en toeristenlijnen: een 800-nummer
Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Alphen aan den Rijn
1 StationStation Zegersloot, Ridderveld, Herenhof, Avifauna, Centrum Ringlijn linksom.
2 StationStation Centrum, Avifauna, Herenhof, Ridderveld, Zegersloot Ringlijn rechtsom.
3 StationStation Kerk en Zanen, Rijnhaven Ringlijn rechtsom, rijdt alleen 's middags van maandag t/m vrijdag
4 StationStation Rijnhaven, Kerk en Zanen Ringlijn linksom, rijdt alleen 's ochtends van maandag t/m vrijdag
5 Station - Archeon De Schans Spitslijn.
Zie Stadsdienst Alphen aan den Rijn voor meer informatie.
Stadsdienst Gouda
1 StationStation Plaswijck, Bloemendaal Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 4.
2 Station - Westergouwe
3 Station - Goverwelle Kort Haarlem In Goverwelle als ringlijn in één richting.
4 StationStation Bloemendaal, Plaswijck Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 1.
Zie Stadsdienst Gouda voor meer informatie.
Stadsdienst Leiden
1 Station De Vink - Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp Stevenshof, Centraal Station, Station Lammenschans, Leiderdorp
2 Station De Vink - Oranjewijk Stevenshof, Centraal Station, Breestraat, Station Lammenschans, Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp
3 Station De Vink - Merenwijk Fortuinwijk, Station Lammenschans, Centraal Station, LUMC, Groenoord
4 Station De Vink - Merenwijk Fortuinwijk, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord
5 Centraal Station - Voorschoten Starrenburg Haagweg-Noord, Vlietwijk, Noord-Hofland, Station Voorschoten
6 Centraal Station - Leiderdorp Leyhof Binnenstad, De Waard, De Kooi, Rietschans, Buitenhof
7 Centraal Station - Zoeterwoude-Rijndijk Heineken Breestraat, Roomburg Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
8 Centraal Station - Oegstgeest Haaswijk Alrijne Ziekenhuis Leiden
Zie Stadsdienst Leiden voor meer informatie.
Streeklijnen
20 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg Rijdt daarna verder als lijn 21.
21 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg Rijdt daarna verder als lijn 20.
35 Katwijk, Duinvallei/N206 - Katwijk, Unmanned Valley Spitslijn.
37 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Gemeentehuis Oegstgeest, Rijnsburg, Katwijk aan den Rijn
38 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Gemeentehuis Valkenburg, Katwijk aan den Rijn
50 Leiden, Centraal Station - Haarlem, Station Oegstgeest, Warmond, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede
56 Leiden, Centraal Station - Leimuiden, Tuinderij Leiderdorp, Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen, Oude Wetering, Leimuiderbrug
57 Leiden, Centraal Station - Nieuw-Vennep, Station Oegstgeest, Voorhout, Noordwijkerhout, Hillegom (Station), Beinsdorp
90 Den Haag, Centraal Station - Lisse, De Nachtegaal Wassenaar, Katwijk aan den Rijn, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Keukenhofdreef
101 Nieuwkoop, Kennedylaan - Woerden, Station Noorden, Woerdense Verlaat, Zegveld Spitslijn.
147 Alphen aan den Rijn, Station - Uithoorn, Busstation Aarlanderveen, Nieuwkoop, Zevenhoven, Nieuwveen, Vrouwenakker, De Kwakel
165 Zoetermeer, Centrum-West - Alphen aan den Rijn, Station Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk
169 Leiden, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn
175 Gouda, Station - Rotterdam, Station Alexander Waddinxveen, Zevenhuizen, Rotterdam (Nesselande), Capelle aan den IJssel Rijdt buiten de spitsuren tussen Gouda en Rotterdam, metrostation Nesselande.
178 Gouda, Station - Bodegraven, Station Reeuwijk-Brug, Oud-Reeuwijk
182 Leiden, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge, Ter Aar, Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn
183 Leiden, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge Rijdt niet in de avond en in het weekend.
187 Leiden Centraal Station - Boskoop, Station Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp
190 Rotterdam, Station Alexander - Gouda, Station Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht
194 Rotterdam, Capelsebrug - Bergambacht, Centrum Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk
196 Rotterdam, Capelsebrug - Gouda, Station Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak
221 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, Duinpark Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk Rijdt niet in de avond en in het weekend.
247 Alphen aan den Rijn, Station - Uithoorn, Busstation Aarlanderveen, Nieuwkoop, Nieuwveen, Vrouwenakker, De Kwakel Spitslijn.
256 Weteringbrug, LisserwegLeiden, Centraal Station Oude Wetering, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud Ade, Leiderdorp Spitslijn en sneldienst.
278 Gouda, Station - Bodegraven, Station Reeuwijk-Brug, Oud-Reeuwijk Spitslijn.
292 Rotterdam, Capelsebrug - Lekkerkerk, Schuwacht Krimpen aan den IJssel Rijdt niet in de avond en in het weekend.
293 Rotterdam, Capelsebrug - Rotterdam, Capelsebrug Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek Spits-/ringlijn.
295 Rotterdam, Capelsebrug - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Bergambacht, Ammerstol, Schoonhoven, Cabauw, Lopik, Jaarsveld, IJsselstein Sneldienst, traject Cabauw - Utrecht behoort ook tot de concessie Provincie Utrecht, i.s.m Syntus Utrecht.
Qliner
361 Sassenheim, Station - Schiphol, Airport Lisse, Hillegom, Hoofddorp (Brugrestaurant A4), De Hoek Gekoppeld aan lijn 385.
365 Schiphol, Airport - Leiden, Centraal Station De Hoek, Hoofddorp (Brugrestaurant A4), Weteringbrug, Roelofarendsveen, Leiderdorp
380 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk Rijdt alleen in de spits.
381 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk Rijdt alleen in de spits.
382 Den Haag, Centraal Station - Waddinxveen, Station Voorburg, Zoetermeer Rijdt alleen in de spits.
384 Den Haag, Centraal Station - Waddinxveen, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen Rijdt alleen in de spits.
383 Den Haag, Centraal Station - Krimpen aan den IJssel, C.G. Roosweg/Rotterdam, Capelsebrug Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Rijdt alleen in de spits tussen Den Haag en Lansingerland-Zoetermeer. Rijdt buiten de spits alleen tussen Lansingerland-Zoetermeer en Rotterdam Nesselande. Rijdt op zondag met een 8-persoonsbus.
385 Den Haag, Centraal Station - Sassenheim, Station Wassenaar, Katwijk, Noordwijk Rijdt 's avonds en in het weekend tussen Sassenheim en Noordwijk, gekoppeld aan lijn 361.
386 Den Haag, Centraal Station - Gouda, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen, Waddinxveen Rijdt alleen in de spits.
R-net
400 Zoetermeer, Centrum-West - Leiden, Centraal Station Stompwijk, Zoeterwoude, Station Lammenschans, Korevaarstraat, Breestraat Rijdt vrijdag en zaterdagnacht als bus 800 en stopt in Leiden vaker.
410 Leiden, Centraal Station - Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis
430 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, ESA ESTEC Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk-Noord
431 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Boulevard-Zuid Valkenburg, Katwijk aan den Rijn
432 Leiden, Centraal StationNoordwijk, ESA ESTEC Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk Spitslijn en sneldienst.
470 Alphen aan den Rijn, Station - Schiphol, Airport Woubrugge, Rijnsaterwoude, Leimuiden, De Hoek Rijdt 's nachts als nachtbus 870.
497 Gouda, Station - Schoonhoven, Centrum/Veer Stolwijk, Bergambacht, Ammerstol
Schoolbus
621 Leiden, Centraal StationLeiden, Universiteitsterrein
685 Den Haag, Centraal Station - Oegstgeest, Leidsebuurt Wassenaar
Buurtbus
722 Alphen aan den Rijn, Station - Alphen aan den Rijn, Station Zwammerdam, Bodegraven, Zwammerdam Ringlijn in 1 richting.
723 Lisse, Kanaalstraat - Roelofarendsveen, Schoolbaan Lisserbroek, Buitenkaag, Abbenes, Nieuwe Wetering
724 Bodegraven, Station - Bodegraven, Station Driebruggen, Waarder, Nieuwerbrug, Woerden, Zegveld, De Meije Ringlijn in 2 richtingen.
725 Berkenwoude, Dorp - Berkenwoude, Dorp Lekkerkerk, Berkenwoude, Stolwijk
726 Gouda, Station - Gouda, Station Tempel, Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp Ringlijn in 2 richtingen.
727 Ter Aar, Aardam - Ter Aar, Aardam Nieuwveen, Langeraar, Rijnsaterwoude, Woubrugge Ringlijn in 2 richtingen.
728 Boskoop, Station - Boskoop, Station Station Snijdelwijk, Boskoop Centrum Ringlijn in 2 richtingen.
Keukenhof Express
850 Haarlem, Station - Lisse, Keukenhof Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend.
852 Amsterdam, Europaplein/RAI - Lisse, Keukenhof Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend.
854 Leiden, Centraal Station - Lisse, Keukenhof Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend.
858 Schiphol, Airport - Lisse, Keukenhof Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend.
Nachtbus
870 Alphen aan den Rijn, Station - Schiphol, Airport Woubrugge, Rijnsaterwoude, Leimuiden, Hoofddorp (Brugrestaurant A4), De Hoek Nachtversie van R-net lijn 470 die ook stopt bij het Brugrestaurant langs de A4.

Bronnen: Arriva en Lijnennetkaart

Concessie Hoeksche Waard / Goeree Overflakkee (HWGO)[bewerken | brontekst bewerken]

Vertrekplatformen bij Zuidplein in Rotterdam met vertrekkende buslijn 170.

De concessie Hoeksche Waard / Goeree Overflakkee omvat stads- en streekvervoer op de eilanden/gemeentes Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Deze concessie wordt sinds 13 december 2015 uitgevoerd door Connexxion. Met uitzondering van een paar lijnen is Rotterdam Zuidplein het start- en eindpunt van de buslijnen in Rotterdam. Daarnaast hebben veel bussen van andere concessies hun start- en eindpunt aldaar. Dit busstation is dan ook het drukste busstation in Zuid-Holland. De bussen komen aan op een hogere verdieping waarna de bussen via een viaduct doorrijden naar het straatniveau vanwaar de bussen vertrekken. Rondom het Zuidplein zijn diverse busbanen om voorrang te geven aan het drukke busverkeer. Vanaf de snelweg A29 tot het Zuidplein is voorzien van een busbaan (niet kruisingsvrij). Bussen tussen Rotterdam en het Zuiden steken de Oude Maas over met de snelweg A29. De N217 tussen Oud-Beijerland en Heinenoord is voorzien van een gescheiden busbaan.

Voor informatie over aparte buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Taxibus van lijn 190 op de veerboot.
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Middelharnis
134 Gemeentehuis - Binnenhof Doetinchemsestraat, Hernesseroord Rijdt alleen op werkdagen overdag met taxibussen en in de spits met de normale bussen.
Streeklijnen
104 Spijkenisse, Metro Centrum - Renesse, Transferium Geervliet, Heenvliet, Hellevoetsluis, Stellendam (Busstation), Goedereede, Ouddorp (Port Zélande, Bernhardweg, Busstation), Scharendijke, Ellemeet, Noordwelle
135 Middelharnis, Centrum - Ooltgensplaat, Weespad Middelharnis (Gemeentehuis), Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel, Achthuizen (N59 Schaapsweg) Rijdt op werkdagen overdag met de normale bussen en op overige momenten met taxibussen.
138 Middelharnis, Centrum - Herkingen, Haven Nieuwe-Tonge (Provinciale weg N215) Rijdt met taxibussen.
160 Goudswaard, Dorp - Rotterdam, Zuidplein Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doormanstraat, Poortwijk Noord), Heinenoord (Busstation)
163 Oud-Beijerland, Zinkweg - Rotterdam, Station Lombardijen Winkelcentrum, Zoomwijcklaan, Bierkade, Laurens Janszoon Costerstraat, Heinenoord (Busstation) Rijdt alleen op werkdagen overdag.
164 Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan - Heinenoord, Busstation Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland Het deel Numansdorp en Zuid-Beijerland wordt 's avonds en in het weekend gereden door lijn 194.
166 Dordrecht, Centraal Station - Rotterdam, Zuidplein Ziekenhuis Dordwijk, 's-Gravendeel (Smidsweg), Maasdam (Lageweg, Gemeentehuis), Puttershoek (Gerrit de Voslaan), Blaaksedijk, Heinenoord (Busstation)
167 Strijen, Julianastraat - Heinenoord, Busstation Politiebureau, Leeuwerikstraat, Boomgaard, Cillaarshoek, Maasdam (Lageweg)
168 Heinenoord, Busstation → Dordrecht, Centraal Station Maasdam (Provinciale weg N217), 's-Gravendeel (Smidsweg) Sneldienst, rijdt alleen in de ochtendspits.
169 Willemstad, Steenpad - Numansdorp, Viaduct A29 Rijdt alleen op werkdagen overdag.
170 Goudswaard, Dorp - Rotterdam, Zuidplein Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Karel Doormanstraat, Poortwijk Noord) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
171 Oud-Beijerland, Winkelcentrum - Rotterdam, Zuidplein Poortwijk Noord, Sportlaan, Croonenburgh, Rembrandtstraat, Zinkweg, Winkelcentrum, Spuioeverweg, Laurens Janszoon Costerstraat, Poortwijk Noord Sneldienst.
172 Oud-Beijerland, Winkelcentrum - Rotterdam, Zuidplein Poortwijk Noord, Laurens Janszoon Costerstraat, Spuioeverweg, Winkelcentrum, Zinkweg, Rembrandtstraat, Croonenburgh, Sportlaan, Poortwijk Noord Sneldienst, rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
174 Numansdorp, Wethouder van der Veldenweg - Rotterdam, Zuidplein Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan, Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland (Provinciale weg N489) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
176 Dordrecht, Centraal Station - Rotterdam, Zuidplein Ziekenhuis Dordwijk, 's-Gravendeel, Maasdam (Gemeentehuis), Puttershoek (Gerrit de Voslaan) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
177 Strijen, Julianastraat - Rotterdam, Zuidplein Politiebureau, Leeuwerikstraat, Boomgaard, Cillaarshoek, Maasdam (Lageweg) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
185 Strijensas, Kerkplein - 's-Gravendeel, Rotonde Strijen, Mookhoek Rijdt met een taxibusje en in het weekend als belbus 585.
194 Numansdorp, Wethouder van der Veldenweg - Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan Numansdorp (Molendijk, Viaduct A29) Rijdt niet tijdens de spits.
197 Strijen, Politiebureau - Strijensas, Kerkplein Steenplaats Rijdt met een taxibusje en in het weekend als belbus 587.
264 Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan → Rotterdam, Zuidplein Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland, Heinenoord (Busstation) Rijdt alleen in de spits.
R-net
436 Ouddorp, Bernhardweg - Rotterdam, Zuidplein Goedereede, Stellendam (Busstation), Melissant, Dirksland (Ziekenhuis), Sommelsdijk (Noord), Middelharnis (Centrum, Gemeentehuis), Sommelsdijk (Zuid), Nieuwe-Tonge (Provinciale weg N215), Oude-Tonge (Busstation), Den Bommel (N59 P+R), Numansdorp (Viaduct A29) Doordeweeks overdag alleen tussen Rotterdam en Stellendam.
437 Dirksland, Ziekenhuis - Rotterdam, Zuidplein Sommelsdijk (Noord), Middelharnis (Centrum, Gemeentehuis), Sommelsdijk (Zuid), Nieuwe-Tonge (Provinciale weg N215), Numansdorp (Viaduct A29) Rijdt alleen in de spits.
Belbuslijen
585 Strijensas, Kerkplein - 's-Gravendeel, Rotonde Strijen, Mookhoek Rijdt als lijn 185 niet rijdt.
587 Strijen, Politiebureau - Strijensas, Kerkplein Steenplaats Rijdt als lijn 197 niet rijdt.
Scholierenlijnen
604 Ouddorp, Bernhardweg - Hellevoetsluis, Amnesty Internationallaan Goedereede, Stellendam (Busstation), Hellevoetsluis (Provinciale weg N497, Smitsweg)
630 Hellevoetsluis, Amnesty Internationallaan - Sommelsdijk, Campus Provinciale weg N497/Smitsweg, Stellendam (Busstation), Melissant, Middelharnis
639 Ouddorp, Bernhardweg - Sommelsdijk, Campus Goedereede, (Rijksweg N57), Stellendam (Provinciale weg N215), Melissant, Middelharnis
662 Oud-Beijerland, Zinkweg - Numansdorp, Viaduct A29 Nieuw-Beijerland, Zuidzijde, Zuid-Beijerland
663 Goudswaard, Dorp - Rotterdam, Station Lombardijen Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Karel Doormanstraat, Sportlaan, Poortwijk Noord), Heinenoord (Busstation)
664 Oud-Beijerland, Zinkweg - Numansdorp, Viaduct A29 Stougjesdijk, Greup, Klaaswaal
666 Maasdam, Gemeentehuis - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Puttershoek (Gerrit de Voslaan), Heinenoord (Busstation), Poortwijk Zuid, Rembrandtstraat, Zinkweg
667 Strijen, Julianastraat - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap De Klem, Numansdorp, Klaaswaal, Poortwijk Zuid, Rembrandtstraat, Zinkweg
668 's-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Maasdam, Poortwijk Zuid, Rembrandtstraat, Zinkweg
669 Willemstad, Steenpad - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Greup, Poortwijk Zuid, Rembrandtstraat, Zinkweg
Buurtlijnen
711 Numansdorp, Viaduct A29 - Oud-Beijerland, Boezemsingel Zuid-Beijerland, Nieuwendijk (Veerdienst), Oudendijk, Goudswaard (Dorp), Piershil (Bestuurscentrum), Nieuw-Beijerland, Buurtschap Zinkweg, Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doormanstraat Rijdt alleen op werkdagen overdag.
712 Zuid-Beijerland, Van Oldenbarneveltstraat - Oud-Beijerland, Debussyring Zuidzijde, Buurtschap Zinkweg, Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doormanstraat Rijdt alleen op werkdagen overdag.
Nachtlijnen
860 Rotterdam, Centraal Station - Goudswaard, Dorp Heinenoord (Busstation), Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Piershil Rijdt alleen op zaterdagnacht.
867 Rotterdam, Centraal Station - Heinenoord, Busstation Heinenoord (Busstation), Maasdam, Strijen, Numansdorp, Klaaswaal, Westmaas, Mijnsheerenland Rijdt alleen op zaterdagnacht.

Bronnen: Connexxion en Lijnennetkaart

Concessie Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem (DMG)[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem omvat stads- en streekvervoer en de treindienst in de gebieden de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. Deze concessie wordt sinds 9 december 2018 uitgevoerd door Qbuzz.

Voor informatie over aparte treinseries en buslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
stadsBuzz – Drechtsteden
2 Dubbeldam - Hendrik-Ido-Ambacht Sandelingen Dordrecht (Ziekenhuis Dordwijk, Leerpark, Land van Valk, Centraal Station, Centrum), Station Zwijndrecht, Winkelcentrum Oude Land Rijdt na 19:30 uur alleen op het traject Dubbeldam - Centrum.
3 Station Stadspolders - Crabbehof Oudelandshoek, Vogelbuurt, Centraal Station, Centrum, Oud-Krispijn Rijdt na station Stadspolders verder als lijn 5.
4 Amstelwijck - Staart/Papendrecht Wielwijk, Oud-Krispijn, Centrum, Centraal Station, Vogelbuurt, Merwedepolder/Viaduct N3 Rijdt alternerend naar Dordrecht-Staart of Papendrecht.
5 Station Stadspolders - Sterrenburg Stadspolders, Het Reeland, Vogelbuurt, Centraal Station, Centrum, Nieuw-Krispijn, Station Zuid, Het Spectrum Rijdt na station Stadspolders verder als lijn 3.
7 Sterrenburg - Dordtse Kil Ziekenhuis Dordwijk, Leerpark, Het Reeland, Centraal Station, Centrum, Industriegebied West, Krabbepolder
10 P-Energiehuis - Centraal Station Waterbus Merwekade, Scheffersplein, Centrum Rijdt niet in de avond.
21 Zwijndrecht, Station - Ridderkerk, Koningsplein Walburg, Ziekenhuis, Hendrik-Ido-Ambacht, Winkelcentrum Hoog Ambacht Rijdt niet in de avond en op zondag.
22 Zwijndrecht, Station - Zwijndrecht, Nederhoven Bachstraat, Winkelcentrum, Fazantplein Ringlijn, rijdt alleen in de avond.
stadsBuzz – Gorinchem
1 Gildenwijk/Haarwijk - Laag Dalem Beatrixziekenhuis, Station, Centrum Rijdt niet in de avond en op zondag. Laag Dalem wordt alleen op zaterdag bediend.
5 Beatrixziekenhuis - Lingewijk Station, Centrum Rijdt niet in de avond en op zondag.
6 Station - Avelingen Spitslijn.
streekBuzz
74 Gorinchem, Station - Nieuw-Lekkerland, Jan van Nassauplein Beatrixziekenhuis, Schelluinen, Giessenburg, Goudriaan, Nieuwpoort, Gelkenes, Groot-Ammers, Streefkerk
75 Sliedrecht, Burgemeester Winklerplein - Meerkerk, A27-N214 Sliedrecht (Station), Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Noordeloos (N214) Rijdt niet in de avond en in het weekend.
77 Sliedrecht, Burgemeester Winklerplein - Hardinxveld-Giessendam, Station Giessendam Rijdt niet in de avond en op zondag.
78 Groot-Ammers, Fortuynplein - Noordeloos, N214 Gelkenes, Nieuwpoort, Langerak Avondlijn.
79 Gorinchem, Station - Meerkerk, A27-N214 Hoornaar Rijdt niet in de avond en in het weekend.
80 Gorinchem, Station - Vianen, Busstation Lekbrug Arkel (Station), Hoogblokland, Meerkerk, Lexmond Rijdt niet op zondag.
90 Gelkenes, Industrieterrein Gelkenes - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) Gelkenes (Schoonhovenseveer), Langerak, Tienhoven aan de Lek, Ameide, Lexmond, Vianen (Busstation Lekbrug) Rijdt niet in de avond.
92 Rotterdam, Zuidplein - Dordrecht, Centraal Station Station Lombardijen, Hendrik-Ido-Ambacht (Antoniuslaan, Cascade), Zwijndrecht (Ziekenhuis, Station), Dordrecht Centrum
93 Nieuw-Lekkerland, Jan van Nassauplein - Dordrecht, Centraal Station Oud-Alblas, Papendrecht (Viaduct N3), Ziekenhuis Dordwijk, Leerpark Rijdt niet in de avond en in het weekend.
191 Rotterdam, Zuidplein - Sliedrecht, Stormrand Station Lombardijen, Alblasserdam, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Sliedrecht (Station Baanhoek) Spitslijn.
192 Rotterdam, Zuidplein - Dordrecht, Centraal Station Station Lombardijen, Rijsoord, Hendrik-Ido-Ambacht (Nibbelinkstraat, Banckertplein, Cascade), Zwijndrecht (Ziekenhuis, Station), Dordrecht Centrum Spitslijn.
snelBuzz
387 Gorinchem, Beatrixlaan - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) Station Gorinchem, Meerkerk (A27-N214), Vianen (Busstation Lekbrug)
388 Rotterdam, Kralingse Zoom - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) Alblasserdam, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Sliedrecht (Station Baanhoek, Station), N214 (Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Noordeloos), Meerkerk (A27-N214), Vianen (Busstation Lekbrug)
R-net
416 Alblasserdam, Vogelbuurt - Dordrecht, Centraal Station Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Ziekenhuis Dordwijk, Leerpark
488 Rotterdam, Kralingse Zoom - Dordrecht, Centraal Station Hendrik-Ido-Ambacht (Sandelingen, De Hoge Bogerd, Cascade, Winkelcentrum Hoog Ambacht), Zwijndrecht (Station), Dordrecht Centrum
489 Rotterdam, Kralingse Zoom - Nieuw-Lekkerland, Jan van Nassauplein Ridderkerk (Sportlaan, P+R Oudelande), Alblasserdam, Kinderdijk
491 Rotterdam, Zuidplein - Sliedrecht, Stormrand Alblasserdam, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Sliedrecht (Station Baanhoek)
buurtBuzz
701 Sliedrecht, Burgemeester Winklerplein - Gorinchem, Station Station, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Noordeloos (N214), Hoornaar, Viaduct A15, Beatrixziekenhuis Rijdt niet in de avond en in het weekend.
702 Papendrecht, Veer - Groot-Ammers, Fortuynplein Centrum, Busstation, Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Nieuwpoort, Gelkenes Rijdt niet in de avond en in het weekend.
704 Leerdam, Huis ter Leede - Arkel, Station Station, Glasmuseum, Oosterwijk, Kedichem, Rietveld Rijdt niet in de avond en op zondag.
705 Gorinchem, Station - Arkel, Station Beatrixziekenhuis, Hoornaar (Groeneweg), Hoogblokland Rijdt niet in de avond en op zondag.
706 Gorinchem, Station - Giessenburg, Regthuis Beatrixziekenhuis, Schelluinen Rijdt niet in de avond en in het weekend.
707 Giessenburg, Regthuis - Boven-Hardinxveld, Station Giessen-Oudekerk, Hardinxveld-Giessendam (Station, Station Blauwe Zoom), Giessendam Rijdt niet in de avond en in het weekend.
717 Zwijndrecht, Station - Barendrecht, Station Heerjansdam (Zwembad) Rijdt niet in de avond en op zondag.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7100 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchem Rijdt onder de formule van R-net. Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom.
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.

Bronnen: Qbuzz en Lijnennetkaart

Concessie Treindienst Gouda - Alphen aan den Rijn[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn voor meer informatie over dit traject.

De concessie Treindienst Gouda - Alphen aan den Rijn omvat de treinverbinding Gouda - Alphen aan den Rijn, die sinds 11 december 2016 een R-net verbinding geworden is. Deze concessie wordt uitgevoerd door NS.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter Alphen a/d RijnGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter Alphen a/d RijnGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Bron: NS

Concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden omvat de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden, vervoer over water tussen Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk Slikkerveer, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Dordrecht en tussen de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht) onderling.

De waterbus vaart sinds 1999, en heeft als voornaamste doel om de filedruk op de overvolle wegen in en om Rotterdam te verlagen. Na een uitgebreide testfase heeft de provincie in 2010 een vergunning voor 12 jaar afgegeven aan Aquabus, een joint venture van Arriva en Rederij Doeksen.

Voor informatie over aparte waterbuslijnen, zie de wiki op ovinnederland.nl (let op: dit is een externe link)
Lijn Route Via Opmerkingen
Lijnen
18 Rotterdam, Erasmusbrug - Rotterdam, Heijplaat-RDM Katendrecht, Sint Jobshaven
19 Rotterdam, Plantagelaan - Rotterdam, Piekstraat
20 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel
21 Dordrecht, Hooikade - Zwijndrecht, Veerplein
22 Dordrecht, Merwekade - Papendrecht, Veerdam
23 Dordrecht, Merwekade - Sliedrecht, Middeldiep Papendrecht, Dordrecht 's Zomers ook in het weekend.
24 Dordrecht, Merwekade - Zwijndrecht, Veerplein 's Zomers ook in het weekend.
181 Rotterdam, Heijplaat-RDM - Schiedam, Maasboulevard Alleen in de spits.
Sneldiensten
201 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel Alleen in de ochtendspits.
202 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Kinderdijk Alleen in de daluren (alleen in de zomer).

Bron: Waterbus

Lijnen uit grensoverschrijdende concessies in de provincie Zuid-Holland[bewerken | brontekst bewerken]

De concessiegrenzen van de concessies in Zuid-Holland overschrijden nergens de provinciegrens, maar enkele buslijnen doen dit wel. Dit is echter ook andersom, lijnen uit concessies in andere provincies rijden in Zuid-Holland. Hieronder staan alle buslijnen die horen bij concessies uit andere provincies opgesomd.

Lijn Route Via Soort Opmerkingen
Concessie Achterhoek-Rivierenland (Arriva)
47 Gorinchem, Station - Geldermalsen, Station Dalem, Vuren, Herwijnen, Hellouw, Haaften, Tuil, Waardenburg, Meteren Streekbus
626 Gorinchem, Viaduct A15/Gomarus / Waardenburg Busstation - Hedel, Oudewaai Zaltbommel, Gameren, Nieuwaal, Zuilichem, Aalst, Nederhemert, Delwijnen, Ammerzoden Schoolbus 's Ochtends één rit richting Gorinchem, 's middags drie ritten richting Hedel waarvan twee ritten beginnen in Waardenburg
647 Enspijk, Haarstraat - Gorinchem, Viaduct A15/Gomarus Deil, Geldermalsen, Meteren, Waardenburg, Tuil, Haaften, Hellouw, Herwijnen Schoolbus 's Ochtends één rit richting Gorinchem, 's middags drie ritten richting Enspijk
673 Leerdam, Station - Gorinchem, Station Asperen, Heukelum, Spijk Schoolbus 's Ochtends twee ritten richting Gorinchem, 's middags twee ritten richting Leerdam. Rijdt non-stop in tegenspitsrichting.
Concessie Amstelland-Meerlanden (Connexxion)
162 Lisse, Centrum - Hoofddorp, Station Lisserbroek, Nieuw-Vennep Streekbus
Concessie Provincie Utrecht (Syntus Utrecht)
106 Gouda, Station - Nieuwegein, Stadscentrum Haastrecht, Vlist, Polsbroek, Benschop, IJsselstein Streekbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend, in de spits naar IJsselstein
107 Gouda, Station - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) Haastrecht, Oudewater, Willeskop, Montfoort, Heeswijk, Achthoven, De Meern Streekbus
195 Schoonhoven, West - Utrecht, Centraal Station (Jaarbeurszijde) (Cabauw, Lopik, Jaarsveld,) Benschop, IJsselstein Streekbus Het traject Benschop → Schoonhoven wordt alleen in de ochtendspits bediend.
505 IJsselstein, Binnenstad - Woerden, Station Lopikerkapel, Uitweg, Lopik, Cabauw, Schoonhoven, Polsbroek, Polsbroekerdam, Oudewater Buurtbus Rijdt niet 's avonds en op zondag
Concessie West Brabant (Arriva)
120 Werkendam, Plein - Gorinchem, Station Sleeuwijk Streekbus Rijdt niet in het weekend
121 's-Hertogenbosch, Station - Gorinchem, Station Wijk en Aalburg, Veen, Andel, Giessen, Rijswijk (NB), Woudrichem, Sleeuwijk Streekbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend
309 Rotterdam, Zuidplein - Steenbergen, Olmendreef Numansdorp A29, Dinteloord Bravodirect Rijdt niet 's avonds en in het weekend
310 Rotterdam, Zuidplein - Bergen op Zoom, Station Numansdorp A29, Dinteloord, Steenbergen, Halsteren Bravodirect
402 Breda, Station - Gorinchem, Station Hank, Nieuwendijk, Sleeuwijk Brabantliner Rijdt niet 's avonds en in het weekend
620 Werkendam, Plein - Dordrecht, Centraal Station Veer Kop van 't Land Schoolbus 's Ochtends twee ritten richting Dordrecht, 's middags twee ritten richting Werkendam.
Concessie Zeeland (Connexxion)
102 Oude-Tonge, Busstation - Bergen op Zoom, Station Sint Philipsland, Nieuw-Vossemeer, Oud-Vossemeer, Tholen, Halsteren Streekbus
133 Oude-Tonge, Busstation - Middelburg, Station Bruinisse, Oosterland, Nieuwerkerk, Zierikzee, Kerkwerve, Moriaanshoofd, Renesse, Haamstede, Burgh, Neeltje Jans, Vrouwenpolder, Serooskerke, Sint Laurens Streekbus
395 Rotterdam, Zuidplein - Zierikzee, Busstation Bruinisse Streekbus Ex-Interliner, wordt gereden door Van Oeveren i.o.v. Connexxion
602 Sommelsdijk, Campus - Sint-Maartensdijk, Provincialeweg Middelharnis, Sint Philipsland, Sint-Annaland, (Oud-Vossemeer, Tholen, Poortvliet, Scherpenisse) Schoolbus
622 Middelharnis, Gemeentehuis → Sint-Maartensdijk, Provincialeweg Sommelsdijk, Sint-Annaland, Poortvliet, Scherpenisse Schoolbus
631 Sommelsdijk, Campus - Zierikzee, Busstation Middelharnis, Bruinisse, Oosterland, Nieuwerkerk Schoolbus
632 Middelharnis, Gemeentehuis → Zierikzee, Busstation Sommelsdijk, Nieuwerkerk, Ouwerkerk Schoolbus Rijdt alleen op dinsdagmiddag

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]