Stads- en streekvervoer in Zuid-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het stads- en streekvervoer in Zuid-Holland omvat alle bus-, tram- en metrolijnen die gereden worden in de provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

Tot in de jaren 90 werd het openbaar streekvervoer nationaal gestuurd, door de VSN-groep. De exploitanten waren private bedrijven, waarvan de aandelen in handen waren van VSN. In Zuid-Holland waren dit in de jaren 90 onder andere NZH, Westnederland, Zuid-West-Nederland, ZWN-groep (Fusiebedrijf Zuid-West-Nederland en Westnederland) en Connexxion (Fusiebedrijf van ZWN-groep en NZH, maar ook Midnet en Oostnet). De reden voor deze fusies was de nieuw in te voeren Wet personenvervoer 2000, waarmee marktwerking in het Nederlandse openbaar vervoer werd geïntroduceerd.

Na de invoering van de Wet personenvervoer 2000 op 1 januari 2001 wordt het openbaar vervoer in Nederland per regio of per verbinding na een bepaalde periode opnieuw aanbesteed. De winnende vervoersmaatschappij krijgt het exclusieve, maar tijdelijke recht op het verrichten van het openbaar vervoer binnen een regio. Hierdoor hebben andere bedrijven ook de mogelijkheid gekregen om kans te maken om in een regio te mogen rijden.

Sinds 2001 hebben onder andere bedrijven als Qbuzz en Arriva hun intreden kunnen maken in het streekvervoer in Zuid-Holland. Lange tijd werd het stadsvervoer in Den Haag en Rotterdam niet aanbesteed, maar geëxploiteerd door de gemeentelijke vervoersbedrijven HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam). Op 9 december 2012 werd voor het eerst een concessie ingegaan in Den Haag waar een ander bedrijf dan HTM het recht op heeft; in plaats van HTM krijgt HTMbuzz (een Joint Venture tussen HTM en Qbuzz) de concessie voor Haagse stadsbussen.

Vervoer over water[bewerken]

De Provincie Zuid-Holland is erg waterrijk, hetgeen ervoor heeft gezorgd dat dit een belangrijke rol speelde binnen het openbaar vervoer in de Provincie.

In de eerste helft van de zeventiende eeuw ontstonden vanuit Den Haag, Amsterdam, Leeuwarden en Groningen netwerken van speciaal gegraven kanalen met daarnaast een zandpad. Op de zandpaden liepen paarden, die vanaf de kant varende trekschuiten trokken. Leiden en Delft hadden de primeur in Zuid-Holland; toen ze in 1637 gezamenlijk de Vliet voor trekschuiten geschikt maakten, een aansluiting naar Den Haag volgde een jaar later. In 1642 ging de trekvaart Den Haag-Loosduinen open en in 1646 die tussen Delft en Maassluis. Na de opening van de trekvaart tussen Leiden en Haarlem in 1657 ontstond een landelijk netwerk. Er ontstonden verbindingen tussen onder meer Delft en Rotterdam (de Schie, 1655), Uithoorn en Gouda (Gouwe en Aarkanaal, 1658) Vianen en Gorinchem (Merwedekanaal, 1658), en tussen Leiden en Utrecht (Oude Rijn, 1664). Duurde de reis van Haarlem naar Leiden eerst nog acht uur, was dit na de opkomst van de trekvaart nog maar vier uur. Op het hoogtepunt, rond 1670, namen trekschuiten 68 procent van al het personenvervoer voor hun rekening. In de anderhalve eeuw daarna daalden de reizigersaantallen door een verslechterende economie en oorlogen.

De trekschuit kreeg in het begin van de negentiende eeuw een belangrijke concurrent bij: de stoomboot. In Holland ontstonden verbindingen naar verschillende grote steden. In 1817 was er al een stoombootverbinding tussen Rotterdam en Antwerpen, en slechts zes jaar later voeren op regelmatige basis schepen vanuit de Rotterdam naar Nijmegen, Veere, Düsseldorf en zelfs Londen. In totaal waren er vanuit Rotterdam 49 verbindingen, maar ook Leiden (12 verbindingen) en Gorinchem (8) waren goed verbonden. De hoogtijdagen van de stoomvaart lagen tussen 1880 en 1915.

Sinds enkele jaren wordt openbaar vervoer te water weer populairder. Om de files in en om Rotterdam mede te bestrijden, kunnen reizigers sinds 1999 de Waterbus nemen. Dit snelle veer vaart een halfuursdienst tussen Rotterdam Willemshaven, Ridderkerk, Zwijndrecht en Dordrecht. Na een uitgebreide testfase heeft de Provincie in 2010 een vergunning voor 12 jaar afgegeven.

Regionale tram[bewerken]

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstond een grotere vraag naar transport. Stad en platteland dienden dichter bij elkaar gebracht te worden. Den Haag had als eerste stad in 1864 een tramverbinding gekregen, op het traject Den Haag - Scheveningen, maar in 1879 besloot de gemeente tot de aanschaf van de eerste stoomtram in Nederland. De stoomtram was een licht type stoomtrein, dat zowel op als naast de openbare weg mocht rijden. De stoomtrams bekortten door hun hogere snelheid de reisduur tussen stad en het platteland.

Dankzij relatief lage investeringskosten ontstond in korte tijd een groot netwerk van regionale verbindingen. De nieuw aangelegde tramlijnen deden voornamelijk plaatsen aan die per trein slecht bereikbaar waren. Zo werden er bijvoorbeeld op de Zuid-Hollandse eilanden tramlijnen aangelegd door de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM). Deze eilanden hadden ook tramverbindingen naar het vasteland, de trams maakten hiervoor gebruik van veerdiensten en bruggen. Andere grote trambedrijven waren Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) voor het Westland en de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij (NZH) voor verbindingen tussen Den Haag, Scheveningen, Leiden, Katwijk aan Zee en Noordwijk. Ook het stadstrambedrijf de Haagsche Tramweg-Maatschappij kende regionale tramlijnen naar Delft en Leiden. Daarnaast waren er Gouda nog drie tramlijnen. Alleen de NZH tramlijnen werden geëlektrificeerd.

De uitbreiding van het tramnetwerk in Zuid-Holland vond met name plaats in de periode 1895-1935. Vanaf 1935, verloor de tram geleidelijk terrein. De grootste oorzaak hiervan was de concurrentie van de autobus. In deze periode werd de bus steeds comfortabeler, waardoor dit een goed alternatief werd voor de tram. De stoomtrams werden voor de reizigersdienst vervangen door motortrams of door de autobusdiensten van de trammaatschappijen. Na de Watersnood van 1953 keerden veel tramlijnen van de RTM niet meer terug. De laatste RTM tramlijn, tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis werd in 1966 opgeheven. De elektrische "Blauwe Tram" van de NZH, tussen Leiden en Den Haag werd in 1961 opgeheven. Bij de WSM was het personenvervoer per stoomtram al in 1932 beëindigd. De WSM lijnen zijn nog veel langer voor het goederenvervoer gebruikt. Pas in 1970 stopte NS het gebruik van goederentreinen op de voormalige WSM-lijnen.

Regionale spoorlijnen[bewerken]

In 1908 werd de elektrische regionale spoorlijn Rotterdam Hofplein - Scheveningen, de Hofpleinlijn, geopend. De tak naar Scheveningen werd in 1953 gesloten en het vroegere eindpunt in station Den Haag HS werd in 1975 verlegd naar station Den Haag Centraal. Deze spoorlijn is nu opgenomen in RandstadRail.

Vanaf Leiden Herensingel en station Alphen aan den Rijn vertrokken de Haarlemmermeerspoorlijnen. Andere spoorlijnen met hoofdzakelijk regionaal vervoer zijn de spoorlijnen Rotterdam - Hoek van Holland (Hoekse Lijn) en Gouda - Alphen aan den Rijn.

In 1977 werd het eerste deel van de Zoetermeer Stadslijn geopend, een stadsgewestelijke treinverbinding tussen Zoetermeer en Den Haag. De lijn werd bereden door relatief hoogfrequente Sprinters, maar kreeg door het ontbreken van een conducteur al snel een slechte naam door zwartrijden, overlast en vandalisme.

In recentere tijden zijn voor veel regionale spoorlijnen in Zuid-Holland voorstellen gedaan tot ombouw naar Lightrail. De Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn zijn omgebouwd tot RandstadRail, en respectievelijk aangesloten op het Haagse tramnet en het Rotterdamse metronet. Er zijn plannen om ook de Hoekse lijn om te bouwen voor de Rotterdamse metro. Voor de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn is gedurende een lange tijd ombouw tot tramexploitatie overwogen, in het kader van het project RijnGouwelijn. Na een proefbedrijf met lightrail-trams tussen 2003 en 2009 is het project in 2012 definitief geschrapt.

Stadstramnetten[bewerken]

In de twee grootste steden van Zuid-Holland, Den Haag en Rotterdam, en in Leiden is in de negentiende eeuw het tramvervoer tot ontwikkeling gekomen: Eerst de paardentram en de stoomtram voor sommige lijnen. De tramlijnen werden geëlektrificeerd begin van de twintigste eeuw. De eerste bussen kwamen op aanvullende lijnen tussen de twee wereldoorlogen. Sommige tramlijnen in de steden werden na de Tweede Wereldoorlog opgeheven en meestal vervangen door busdiensten.

Zie ook: Haagse tram, Rotterdamse tram en Leidse stadstram

In Rotterdam verdrong de metro veel tramlijnen en was er geen tramverbinding meer over de Nieuwe Maas, waardoor het tramnet in twee werd opgesplitst. De verbinding werd hersteld met een tramverbinding over de Erasmusbrug waar nu veel tramlijnen volgens het TramPlus concept rijden. Het zuidelijk tramnet werd flink uitgebreid evenals de tramlijnen in Schiedam. De uitbreiding verdrong ook het streekvervoer die nu zijn eindpunten heeft bij metrostations ver buiten het centrum, in plaats van op het centraal station waar nu geen streeklijnen meer stoppen. De huidige eindpunten voor streeklijnen zijn:

 • Spijkenisse Centrum: Lijnen naar Voorne-Putten (er was vroeger de lijn 104 die helemaal tot Vlissingen reed)
 • Station Schiedam Centrum: Lijnen naar het Westland
 • Kralingse zoom: Lijnen naar het Zuidoosten
 • Capelsebrug: Lijnen naar het Oosten
 • Rodenrijs: Lijnen naar Zoetermeer en omgeving
 • Zuidplein: Lijn naar het Zuiden inclusief de langeafstandlijnen naar Overflakkee en Duiveland.

In Den Haag is de grote ontwikkeling de bouw van de Haagse tramtunnel in combinatie met RandstadRail die doorgaande verbindingen van Zoetermeer naar de Haagse binnenstad en verder mogelijk maakt. In Den Haag zijn de bussen vanuit het Westland nu beperkt tot het Leyenburg OV-knooppunt vanwaar de reizigers kunnen overstappen op RandstadRaillijn 4, tramlijn 6 en buslijnen. De in 2010 geopende nieuwe tramlijn 19 heeft een grotendeels regionale functie en verbind Leidschendam, Leidschenveen, Nootdorp en Delft met elkaar. Deze lijn wordt nog verlengd naar de universiteit van Delft. Samen met de veel eerdere verlenging van tramlijn 1 naar Delft Tanthof, zal Delft een aardig tramnet krijgen.

Omschrijving[bewerken]

Het stads- en streekvervoer in Zuid-Holland is vandaag de dag onderverdeeld in 10 concessiegebieden, variërend in grootte van alleen de Rotterdamse tram en metro, tot het busvervoer in de Duin- en Bollenstreek, de regio Leiden, de Rijnstreek en in Midden-Holland. Hiernaast rijden er in de provincie ook bussen rond uit concessiegebieden in andere provincies.

Het busvervoer in Zuid-Holland wordt momenteel geregeld door de HTMbuzz, RET, Arriva en Connexxion. Het tramvervoer in Zuid-Holland wordt geregeld door HTM en RET.

Het stads- en streekvervoer bestaat in Zuid-Holland uit:

 • de stadsvervoernetten van Den Haag (HTM/HTMBuzz) en Rotterdam (RET) met een historisch eigen tram en busbedrijf. Rotterdam heeft tevens een metronet.
 • de kleinere stadsbusnetten van Alphen aan den Rijn, Delft, Zoetermeer, Gouda, Gorinchem, Leiden, Spijkenisse en Dordrecht.
 • de streekbuslijnen
 • de buurtbussen
 • ParkShuttle bij Kralingse Zoom
 • RandstadRail die Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam met elkaar verbind.
 • Gedecentraliseerde treindiensten:
  • Rotterdam Centraal - Hoek van Holland (NS) (in opdracht van Stadsregio Rotterdam)
  • Dordrecht - Geldermalsen (Arriva) (in opdracht van provincie Zuid-Holland)
  • Gouda - Alphen aan den Rijn (NS/project RijnGouwelijn (in opdracht van provincie Zuid-Holland)

Huidige concessies[bewerken]

OV-autoriteit Concessiegebied Vervoerder Duur
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Haaglanden Rail, Zoetermeer Rail
HTM Tram en RandstadRail
HTM 11.12.2016 - 12.12.2026
Stadsbus Den Haag HTMbuzz 09.12.2012 - 08.12.2019
Haaglanden Streek Connexxion 30.08.2009 - 25.08.2019
Rail Rotterdam
Rotterdamse tram en metro
RET 11.12.2016 - 12.12.2026
Bus Rotterdam en omstreken 09.12.2012 - 08.12.2019
Voorne-Putten, Rozenburg Connexxion 13.12.2009 - 09.12.2018
provincie Zuid-Holland Zuid-Holland Noord (ZHN) Arriva 09.12.2012 - 12.12.2020
DAV-gebied
Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden
01.01.2007 - 31.12.2018
Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee Connexxion 13.12.2015 - 09.12.2023

OV-chipkaart[bewerken]

De promotiecampagne in Haaglanden kwam pas in februari 2010 op gang toen de kaart ook in de RandstalRail geldig werd. De provincie Zuid-Holland en het Stadsgewest Haaglanden boden een persoonlijke OV-chipkaart met automatisch opladen aan voor 1 euro.
Grote drukte bij het RET verkooppunt bij het Centraal Station op 29 januari 2009, de dag dat de Rotterdamse metro alleen nog toegankelijk was met de OV-chipkaart.

Na de allereerste test op veerboot Vlissingen-Breskens vanaf 13 december 2004, werd op 8 april 2005 gestart met de invoering van het nieuwe elektronische vervoerbewijs in de Rotterdamse metro, in de trein Rotterdam - Hoek van Holland en de streekbussen van Connexxion in Voorne-Putten en Rozenburg, de Hoeksche Waard en rond Ridderkerk en Barendrecht. Uitgezonderd was aanvankelijk de Hofpleinlijn (Erasmuslijn), die wel met metrotreinen (RandstadRail) bereden wordt. Op 25 juni 2007 werd de OV-chipkaart ook geldig in de Tram (incl. Randstadrail) en het RET-busnet.

Vanwege concessiewisselingen tijdens de introductiefase kon bij de nieuwe vervoerder een bepaalde periode niet met de OV-chipkaart in- of uitgecheckt worden omdat de apparatuur nog niet was geïnstalleerd. Daarvoor werd er regeling getroffen. Dit gold van de Hoeksche Waard/Goeree Overflakee tussen 1 januari 2008 en 12 december 2009 (vanwege wisseling Connexxion naar Arriva) en in de streekbussen rondom Rotterdam, Ridderkerk en Barendrecht tussen 14 december 2008 en 10 februari 2010 (vanwege wisseling Connexxion naar Qbuzz).

Op 14 mei 2009 werd de OV-chipkaart ook geldig op de streeklijnen in Haaglanden en op de buslijnen in de Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland. Beide regio's werden destijds geëxploiteerd door Connexxion. Op 1 november 2009 werd de kaart ook geldig in de bussen en tram van HTM. De RandstadRail volgde pas op 1 februari 2010. Op 13 december 2009 werd de OV-chipkaart geldig op de Arriva buslijnen in de Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee en het DAV-gebied (Drechtsteden e.o.). Op 11 februari 2010 werd de kaart ook geldig in de Qbuzz streekbussen die destijds rondom Rotterdam reden.

In de beginperiode betaalden reizigers met een Nationale Strippenkaart die overstapten van tram of bus op de metro (en omgekeerd) een dubbel basistarief (basisstrip strippenkaart + opstaptarief OV-chipkaart). Om dit op te vangen werd een compensatieregeling ingevoerd: na het invullen en opsturen van een formulier wordt het te veel betaalde bedrag gerestitueerd. Hierbij werd een gele compensatiekaart gebruikt die gestempeld moest worden bij speciale stempelautomaten bij (overstap)metrostations. Deze compensatiekaart kon dan samen met de gebruikte strippenkaarten en uitdraaien van de ritten op chipkaart opgestuurd worden om een vergoeding te krijgen. Deze vergoeding bedroeg € 1,50 per enkele reis of retour. Deze ingewikkelde regeling is in het najaar van 2009 afgeschaft, omdat er geen streekbussen meer waren in de wijde omgeving van Rotterdam, die geen OV-chipkaart aanvaardden.

Verplicht gebruik van de chipkaart kan een negatieve invloed uitoefenen op het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het OV. Reizigers zouden kunnen afhaken door stijging van de ritprijs in hun individuele geval, of doordat men het chipkaartsysteem als onhandig en omslachtig ervaart. In de Rotterdamse metro daalden de vervoerscijfers in 2009 met 12% ten opzichte van 2008, waarmee een stijgende trend doorbroken werd. RET stelt, dat met ingang van januari 2009, na het verplicht stellen van de chipkaart, alleen de reizigers geteld worden die correct in- en uitchecken, terwijl vóór 2009 de zwartrijders ook meegeteld werden. Het zwartrijden is door invoering van de chipkaart gedaald van 12 naar 4%, zodat de daling van de vervoerscijfers geheel voor rekening komt van het teruggedrongen zwartrijden. Het aantal betalende passagiers zou aldus RET zelfs licht zijn toegenomen.

In de provincie gelden verschillende kilometertarieven. Hieronder een uiteenzetting

Tariefjaar (vol tarief in euro's)
Concessie(s) Verbinding(en) 2015 2016 2017 2018
 • DAV-gebied
Alle streeklijnen (inclusief buurtbus) 0,134 0,135 0,136 0,137
Stadsdienst Dordrecht 0,155 0,157 0,157 0,159
Qliner 387 en 388 0,172 0,174 0,175 0,177
 • Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee
Alle streekbussen (inclusief buurtbus) en R-net 0,134 0,135 0,136 0,137
 • Zuid-Holland Noord (ZHN)
Alle streekbussen 0,141 0,145 0,143 0,137
Qliner en R-net (inclusief Keukenhoflijnen) 0,177 0,179 0,180 0,182
 • Stadsbus Den Haag
 • Haaglanden Rail
 • Haaglanden Streek
Alle trams en bussen van Haaglanden. 0,152 0,154 0,155 0,157
 • RandstadRail Den Haag-Zoetermeer
 • RandstadRail Den Haag-Rotterdam
Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Centrum-West (3)
Den Haag De Uithof - Zoetermeer Javalaan (4)
Den Haag Centraal - Laan van NOI - Pijnacker Zuid (E)
0,152 0,154 0,155 0,157
 • Bus Rotterdam
 • Rail Rotterdam
 • RandstadRail Den Haag-Rotterdam
 • Voorne-Putten & Rozenburg
Alle metro's, trams en bussen van Regio Rotterdam
Pijnacker Zuid - Slinge (E)
0,135 0,137 0,137 0,139
 • Parkshuttle Rivium
People mover. Prijs per rit excl. basistarief. 0,50 0,50 0,55 0,55

Regionale abonnementen[bewerken]

Het OV-chipkaartsysteem van Arriva werkt niet met sterzones, maar beschouwd het hele concessiegebied als een zone. Een Arriva abonnementhouder kan alleen op Arriva bussen reizen met zijn abonnement. Bij andere vervoerder reist hij/zij op saldo. In de regio Haaglanden is een regioabonnement (op basis van sterzones) geldig bij alle vervoerders en in theorie ook bij Arriva. Zo een abonnementhouder mag bij Arriva niet inchecken (anders rijdt hij op saldo) maar moet aan de chauffeur een zichtkaart tonen. HTM levert echter geen zichtkaarten meer af.[1] In de stadsregio Rotterdam zijn de regio-abonnementen niet geldig op Arriva-bussen.

Zie ook Arriva Dal Vrij.

Haaglanden[bewerken]

Concessie Haaglanden Stad[bewerken]

De concessie Haaglanden stad omvat het Haagse tramlijnen, alsmede RandstadRail 3 en 4 van de stad Den Haag. Deze concessie wordt uitgevoerd door HTM. De Haagse buslijnen van de stad Den Haag wordt uitgevoerd door HTMbuzz.

Tram en RandstadRail[bewerken]

 • Lijn 1, 5, 6, 12 en 16 rijden met de GTL-trams; lijn 2, 9, 11, 15 en 17 rijden met de Avenio-trams; lijn 2, 3, 4 en 19 rijden met de RegioCitadis.
 • In 2018 zijn en worden de route van enkele tramlijnen tijdelijk gewijzigd door werkzaamheden.
Lijn Route Via Opmerkingen
Tramlijnen Den Haag
1 Scheveningen Noorderstrand -
Delft Tanthof
Kurhaus, Statenkwartier, World Forum, Vredespaleis, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Bierkade, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, Spoorzone Delft, Delft Station, De Hoven Passage
2 Kraayenstein - Leidschendam Leidsenhage Loosduinen, Houtwijk, Oud Eik en Duinen, Nieuw Eykenduynen, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Ternoot, Bezuidenhout, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Essesteijn Gemengde exploitatie met de Avenio en de RegioCitadis.
5 Nootdorp -
Scheveningen Noorderstrand
Ypenburg, P+R Hoornwijck, Broekpolder, Hoornbrug, Rijswijk, Laakkwartier, Rijswijkseplein/Station Hollands Spoor, Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis, Centraal Station, Malieveld, Koninginnegracht, Madurodam, Westbroekpark, Circustheater, Kurhaus Rijdt alleen op zondag tijdens het zomerseizoen, vervangt dan lijn 15 tussen Nootdorp en Centraal Station.
6 Leyenburg -
Leidschendam Noord
Rustenburg en Oostbroek, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Ternoot, Bezuidenhout, Haagse Hout, Station Mariahoeve, Essesteijn, Leidsenhage
9 Scheveningen Noorderstrand - Vrederust Kurhaus, Circustheater, Westbroekpark, Madurodam, Koninginnegracht, Malieveld, Centraal Station, Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Stationsbuurt, Zuiderpark, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond
11 Scheveningen Haven - Station Hollands Spoor Statenkwartier, Regentessekwartier, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Stationsbuurt
12 Duindorp -
Station Hollands Spoor
Vogelwijk, Segbroek, Bomenbuurt, Valkenboskwartier, Transvaalkwartier, Haagse Markt, Schilderswijk, Stationsbuurt
15 Nootdorp - Centraal Station Ypenburg, P+R Hoornwijck, Broekpolder, Hoornbrug, Rijswijk, Laakkwartier, Rijswijkseplein/Station Hollands Spoor, Bierkade, Centrum, Buitenhof, Korte Voorhout Rijdt na Centraal Station verder als lijn 17. Rijdt niet op zondag tijdens het zomerseizoen, dan rijdt lijn 5.
16 Statenkwartier - Wateringen Gemeentemuseum/Museon, Zeeheldenkwartier, Centrum, Buitenhof, Korte Voorhout, Centraal Station, Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Station Moerwijk, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond, Hoge Veld, Wateringse Veld
17 Centraal Station - Wateringen Rijswijkseplein, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Plaspoelpolder, Rijswijk Station, In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld Rijdt na Centraal Station verder als lijn 15.
19 Leidschendam Leidsenhage - Delft Station Sijtwendetunnel, Leidschenveen, Station Ypenburg, Nootdorp, Ypenburg, Rijswijk, Spoorzone Delft
RandstadRail Den Haag - Zoetermeer
3 Den Haag Loosduinen -
Zoetermeer Centrum-West
Bohemen, Bomen/-Vruchtenbuurt, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Zoetermeerse Krakeling Rijdt via krakeling linksom.
4 Den Haag De Uithof -
Zoetermeer Javalaan
Bouwlust, Leyenburg, Rustenburg en Oostbroek, HMC Westeinde, Prinsegracht, Tramtunnel, Centraal Station, Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Oosterheem

Bronnen: HTM en Lijnennetkaart

Bus[bewerken]

 • Sinds 9 december 2012 wordt het busvervoer verzorgd door HTMbuzz.
 • Verder rijden alle bussen met een vaste dienstregeling. Overdag wordt er om de kwartier gereden en in de avond na 20.00 uur om de halfuur. Bus 23 rijdt overdag om de 7,5 minuten en in de avond na 20.00 uur en in het weekend om de kwartier en na 22.00 uur om de halfuur. Bus 24 en 25 rijden overdag om de 7,5 minuten. Bus 18 en 26 rijden op een bepaalde traject extra ritten in de spits.
 • Ook rijden de bussen van HTMbuzz met de aardgasbussen van HTM (1001-1115). Dat is een van de concessievoorwaarden. Dit om de aardgasinstallaties voor de stad Den Haag rendabel te maken. Alle andere bussen zullen ergens anders naartoe gaan, worden afgevoerd of blijven in Den Haag.
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsbus Den Haag
18 Rijswijk De Schilp - Clingendael Steenvoorde, In de Bogaard, Rijswijk Station, Laakkwartier, MegaStores, Station Hollands Spoor, Centraal Station, Malieveld, Benoordenhout
21 Vrederust - Scheveningen Noorderstrand Revalidatiecentrum, Bouwlust, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Houtwijk, Vruchtenbuurt, Valkenboskwartier, Frederik Hendriklaan, World Forum, Westbroekpark, Kurhaus
22 Duinzigt - Duindorp Waalsdorperweg, HMC Bronovo, Benoordenhout, Malieveld, Centraal Station, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Madurodam, Kurhaus, Scheveningen
Oude Waalsdorperweg - Centraal Station Waalsdorperweg, HMC Bronovo, Benoordenhout, Malieveld Spitslijn.
23 Scheveningen Noorderstrand - Kijkduin Kurhaus, HMC Bronovo, Station Laan van NOI, Voorburg (Station, Diaconessenhuis), Rijswijk (Station, In de Bogaard, de Schilp), Moerwijk, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Vruchtenbuurt, Bohemen
24 Kijkduin - Station Mariahoeve Bohemen, Vogelwijk, HagaZiekenhuis, Gemeentemuseum/Museon, Duinoord, Vredespaleis, Javastraat, Plein 1813, Kneuterdijk, Centrum, Centraal Station, Haagse Hout, Mariahoeve
25 Vrederust - Grote Markt Lozerlaan, Bouwlust, Winkelcentrum Leyweg, Zuiderpark, Transvaalkwartier, De Haagse Markt
26 Kijkduin - Voorburg Station Ockenburgh, Loosduinen, Leyenburg, Zuiderpark, Station Moerwijk, Laakkwartier, MegaStores, Station Hollands Spoor, Binckhorst Rijdt in de avond en het weekend alleen tussen Station Hollands Spoor - Kijkduin.
28 Centraal Station - Voorburg Station - Centraal Station Binckhorst, Station Laan van NOI, Beatrixkwartier Spitslijn en ringlijn.
Nachtbus Den Haag
N1 Centrum/Buitenhof - Scheveningen Mauritskade, Kurhaus, Rijswijkseplein/Station Hollands Spoor Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N2 Centrum/Buitenhof - Leidschendam/Voorburg/Nootdorp Centraal Station, Mariahoeve, HMC Antoniushove, Leidschendam-Voorburg Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N3 Centrum/Buitenhof - Kijkduin/Loosduinen Conradkade, De Uithof, Conradkade Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N4 Centrum/Buitenhof - Wateringen/Rijswijk Grote Markt, Leyenburg, In de Bogaard, Station Moerwijk, Station Hollands Spoor Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N5 Centrum/Buitenhof - Ypenburg/Delft Rijswijkseplein/Station Hollands Spoor, Rijswijk, Delft Station, Delft Tanthof Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N6 Centrum/Buitenhof - Leidschenveen/Zoetermeer Centraal Station, Leidschenveen, Centrum-West Ringlijn in één richting, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.

Bronnen bij HTMbuzz: HTMbuzz en Lijnennetkaart
Bronnen bij HTM Nachtbuzz: Dienstregeling en Lijnennetkaart

Concessie Haaglanden Streek[bewerken]

De concessie Haaglanden streek omvat stads- en streekvervoer in het gebied Haaglanden met uitzondering van Stadsvervoer Den Haag. Deze concessie wordt uitgevoerd door Connexxion. In Delft is het spoorstation het centrale knooppunt en in Zoetermeer is dat de halte Centrum-West van RandstadRail. De stadslijnen van Delft worden met kleinere bussen gereden in verband met de nauwe straten en bruggen met een kattenrug in het centrum van Delft. De bussen die in Den Haag rijden zijn aardgasbussen.

De lijnbennummering in de regio is volgens het volgende nummeringssysteem:

 • 30 series: Ten zuiden van Den Haag/Westland
 • 40 series: Ten noorden van Den Haag
 • 50 series: Ten oosten van Den Haag
 • 60 series: Stadsdienst Delft
 • 70 series: Stadsdienst Zoetermeer
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Delft
60 Tanthof - Nootdorp Centrum Voorhof, De Hoven Passage, Station Delft, Zuidpoort, GGZ Delfland, Defensie, Craeyenburch
61 Kuyperwijk - IKEA Hoornse Hof, Hof van Delft, Station Delft, Markt, Stadhuis Speciale bussen (niet aardgas wegens viaduct)
62 Station Delft - Tanthof Reinier de Graaf Gasthuis, Buitenhof Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag.
64 Tanthof - IKEA Voorhof, De Hoven Passage, Station Delft, Zuidpoort, Botanische Tuin Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag.
69 Station Delft - Technopolis Zuidpoort, TU Delft Rijdt alleen op werkdagen van 07.00 tot 23.45 uur.
Stadsdienst Zoetermeer
70 Centrum-West - Noordhove Het LangeLand Ziekenhuis
71 Centrum-West - Centrum-West Station, Rokkeveen, Station Oost, Dorp Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 72.
72 Centrum-West - Centrum-West Dorp, Station Oost, Rokkeveen, Station Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 71.
74 Centrum-West - Lansinghage Station Oost Spitslijn.
Streeklijnen
30 Zoetermeer, Centrum-West - Naaldwijk, Busstation Voorweg, Leidschenveen, Ypenburg (Station), Rijswijk (Station), Wateringen, Kwintsheul, Honselersdijk
31 Den Haag, Leyenburg - Naaldwijk, Busstation Monster, 's-Gravenzande
32 Delft, Station - Naaldwijk, Busstation Den Hoorn, De Lier
33 Delft, Station - Naaldwijk, Busstation Den Hoorn, Schipluiden, Maasland (Viaduct), Maassluis (Station, Station West), Maasdijk
34 Monster, Emmaplein - Naaldwijk, Busstation Monster Spitslijn.
35 Den Haag, Leyenburg - Hoek van Holland, Station Haven Poeldijk, Monster, 's-Gravenzande
36 Den Haag, Leyenburg - Schiedam, Station Schiedam Centrum Poeldijk, Honselersdijk, Naaldwijk, Maasland Viaduct
37 Den Haag, Leyenburg - Delfgauw, Ruyven Wateringse Veld, Harnaschpolder, Den Hoorn, Buitenhof, Reinier de Graaf Gasthuis, Station Delft, Zuidpoort, Wippolder, Emerald
43 Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Wassenaar
44 Den Haag, Centraal Station - Wassenaar, Park Duinrell Rijdt niet na 20.00 uur.
45 Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Voorburg (Station), Leidschendam, Voorschoten In samenwerking met Arriva uit Zuid-Holland Noord.
46 Den Haag, Centraal Station - Voorschoten, Vlietwijk Voorburg (Station), Leidschendam Rijdt niet na 22.00 uur.
50 Den Haag, Grote Markt - Zoetermeer, Centrum-West De Haagse Markt, Rijswijk (Station) Rijdt alleen op werkdagen van 06.00 tot 19.00 uur.
Rijdt niet in Den Haag tijdens de vakantieperioden.
51 Den Haag, Grote Markt - Delft, Station De Haagse Markt, Rijswijk (Station, Sion) Rijdt niet na 22.00 uur.
52 Rijswijk, Station - Zoetermeer, Station Spitslijn.
53 Rijswijk, Station - Delft, Station 't Haantje Rijdt alleen op werkdagen tussen 7.30 en 18.30 uur.
Rijdt tussen 9.30 en 16.00 uur als belbus.
55 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Pijnacker, Delfgauw, TU Delft
Veilinglijnen (Niet voor passagiersdienst)
424 Rotterdam, Marconiplein - Honselersdijk, FloraHolland Schiedam, Vlaardingen
426 Vlaardingen, Liesveldviaduct - Honselersdijk, FloraHolland Maasland (Viaduct), Maassluis
427 Den Haag, Lozerlaan - Honselersdijk, FloraHolland
429 Spijkenisse, Sportlaan - Honselersdijk, FloraHolland Hoogvliet
431 Rotterdam, Station Centraal - Honselersdijk, FloraHolland
Buurtbus
484 Delfgauw - Oude Leede - Pijnacker, Gemeentekantoor - Nootdorp
Duinrell-lijn
444 Den Haag, Centraal Station - Wassenaar, Park Duinrell Rijdt alleen in de zomermaanden.

In het Westland zijn er drie overstaphaltes waar de bussen op elkaar wachten en aansluiting geven. Dit zijn:

 • Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande (31, 35)
 • Verdilaan in Naaldwijk (30, 31, 32, 33, 34, 36) (Tevens symmetrieknooppunt: Elk halfuur/uur komen alle bussen samen om elkaar aansluiting te geven)
 • Station Maassluis West (33, 126)

Bronnen: Connexxion, Lijnennetkaart Delft, Lijnennetkaart Zoetermeer en Lijnennetkaart Haaglanden

Rotterdam en omgeving[bewerken]

Concessie Rotterdam Stad[bewerken]

De concessie Rotterdam stad omvat stadsvervoer in Rotterdam. Deze concessie wordt uitgevoerd door de RET.

Rail Rotterdam[bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
Metrolijnen (R-net)
A Binnenhof - Schiedam Centrum Alexander, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein Rijdt 's avonds, na 20.00 uur en in het weekend 's ochtends, voor 10.00 uur, niet verder dan de Kralingse Zoom.
B Nesselande - Schiedam Centrum Alexander, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein
C De Terp - De Akkers Capelsebrug, Kralingse Zoom, Blaak, Beurs, Dijkzigt, Marconiplein, Schiedam Centrum, Pernis, Hoogvliet, Spijkenisse Centrum
D Rotterdam Centraal - De Akkers Beurs, Zuidplein, Slinge, Poortugaal, Hoogvliet, Spijkenisse Centrum
E Den Haag Centraal - Rotterdam Slinge Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Nootdorp, Pijnacker, Berkel/Rodenrijs, Melanchtonweg, Blijdorp, Rotterdam Centraal, Beurs, Zuidplein Onderdeel RandstadRail.
Tramlijnen
2 Groene Tuin - Charlois Maasstad Ziekenhuis, Station Lombardijen, Maashaven
4 Molenlaan - Spangen Station Noord, Rotterdam Centraal, Eendrachtsplein, Delfshaven, Marconiplein
7 Woudestein - Willemsplein Erasmus Universiteit, Voorschoterlaan, Oostplein, Rotterdam Centraal, Eendrachtsplein
8 Kleiweg - Spangen Station Noord, Rotterdam Centraal, Beurs, Leuvehaven, Erasmus MC, Delfshaven, Marconiplein
10 RoMeO Museumroute Rijdt alleen in de zomer als toeristische tram, daarnaast als afhuurbare tram. Wordt gereden met historische Rotterdamse trams.
12 Rotterdam Centraal - Stadion Feijenoord Beurs, Leuvehaven, Wilhelminaplein Feyenoord-tramlijn, rijdt alleen tijdens thuiswedstrijden en grote evenementen in de Kuip.
20 Lombardijen - Rotterdam Centraal Maasstad Ziekenhuis, Station Lombardijen, Wilhelminaplein, Eendrachtsplein Rijdt alleen tijdens de spits.
21 De Esch - Schiedam, Woudhoek Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Nieuwland Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en zondagochtend.
23 Beverwaard - Marconiplein Stadion Feijenoord, Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs, Rotterdam Centraal
24 De Esch - Vlaardingen, Holy Erasmus Universiteit, Oostplein, Station Blaak, Beurs, Rotterdam Centraal, Marconiplein, Station Schiedam Centrum, Station Nieuwland
25 Carnisselande - Schiebroek Erasmus MC, Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs, Rotterdam Centraal, Sint Franciscus Gasthuis, Melanchthonweg

De lijnletters A t/m E van het huidige lijnennet werden op 13 december 2009 ingevoerd. De verschillende lijnen hebben geen eigen sporen, maar delen trajecten met elkaar. Enkele lijnen hebben meer eindpunten. Lijn A rijdt op bepaalde tijden alleen tussen Kralingse Zoom en Binnenhof, terwijl op lijn D een deel van de metro's vanaf Rotterdam Centraal niet verder rijdt dan station Slinge.

Elk van de lijnen A t/m E (met uitzondering van lijn D) rijdt van maandag t/m vrijdag van 7 tot 19 uur om de 10 minuten. Op zaterdag is dit van 11 tot 18 uur: er wordt dan tussen 6 en 11 uur om de 15 minuten gereden. Op zondag is er tussen 10 en 18 uur een 15-minutendienst op elk van deze routes. In de avond en op zondagochtend worden elke 15 minuten gereden, waarbij de metro's vanuit Binnenhof (Metrolijn A) niet verder rijdt dan Kralingse Zoom.

Lijn D rijdt, in tegenstelling tot de overige metrolijnen, veel vaker: om de 5 minuten in de spits en om de 10 minuten in de daluren. Op zaterdag is dit van 11 tot 18 uur: er wordt dan tussen 6 en 11 uur om de 15 minuten gereden. Op zondag is er een 7.5-minutendienst op lijn D, waarbij de een deel van de metro's tussen Rotterdam Centraal en Slinge rijden. In de avond wordt er elke 15 minuten gereden.

Op de lijnen A t/m E kan met maximaal drie (5300 en 5400 series) of twee (5500, 5600 en 5700 series) gekoppelde rijtuigen in treinschakeling gereden worden. Meer is niet mogelijk, omdat de meeste perrons in het oosten maar 90 meter lang zijn. Doordeweeks rijden de meeste metrotreinen met drie rijtuigen (5300 en 5400 series) of twee rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden. Op zaterdag wordt dit met enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) uitgevoerd. In de avond en op zondag wordt op alle lijnen doorgaans met ook met enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden. De avonddienst Binnenhof - Kralingse Zoom wordt met ook enkele rijtuigen (5500, 5600 en 5700 series) gereden.

Bus Rotterdam en omstreken[bewerken]

ZoRo-bus 173 klaar voor vertrek bij het nieuwe busstation bij Rodenrijs, een halte van RandstadRail.

Sinds 9 december 2012 werden de concessies Rotterdam Stadsbus en Streekvervoer SRR overig samen 1 concessie genaamd concessie Bus Rotterdam en omstreken. Op 14 maart 2012 werd bekend dat de RET in Rotterdam en omstreken mag blijven en gaan rijden. Zo blijft de RET in Rotterdam.[2][3][4][5] Sinds 9 december 2012 is de ZoRo-bus geopend. Op de deze busbaan rijden de buslijnen 170 en 173 (gedeeltelijk) van de RET.

Lijn Route Via Opmerkingen
6-4-2 Bus
30 Station Alexander - Capelle Schollevaar
32 Overschie - Station Zuid Heemraadsplein, Eendrachtsplein, Station Blaak, Feijenoord
33 Rotterdam Centraal - Meijersplein Blijdorp, Overschie, Rotterdam The Hague Airport
38 Station Schiedam Centrum - Rotterdam Centraal - Crooswijk De helft van de ritten rijden door naar Crooswijk
44 Zuidplein - Rotterdam Centraal Erasmus MC, Heemraadsplein, Diergaarde Blijdorp
56 Station Vlaardingen West - Holy-Noord Station Vlaardingen Oost, Vijfsluizen
66 Zuidplein - Damstraat Station Zuid
68 Zuidplein - RDM Campus Slinge, Waalhaven, Heijplaat
70 Charlois - Keizerswaard Zuidplein, Zuidwijk, Station Lombardijen
76 Zuidplein - Keizerswaard Zuiderziekenhuis, Vreewijk, Station Lombardijen, Groot-IJsselmonde
77 Zuidplein - ss Rotterdam Rijnhaven
82 Zuidplein - Zuidplein Slinge, Barendrecht, Rhoon, Slinge Ringlijn.
84 Zuidplein - Station Barendrecht
97 Capelsebrug - Capelsebrug Krimpen aan den IJssel Ringlijn in één richting samen met buslijn 98.
98 Capelsebrug - Capelsebrug Krimpen aan den IJssel Ringlijn in één richting samen met buslijn 97.
144 Zuidplein - Ridderkerk Drievliet Keizerswaard, Bolnes, Slikkerveer, Ridderkerk Gekoppeld aan lijn 146
146 Zuidplein - Ridderkerk, 't Zand A15 Gekoppeld aan lijn 144
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs
173 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Bleiswijk, Korenmolenweg, Bergschenhoek, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs 3x per uur tot Bleiswijk Korenmolenweg, 1x per uur (2x in spitsuren) door naar Centrum West als gemaksbus.
183 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Keizerswaard, Station Lombardijen, Barendrecht, Portland, Slinge Alleen een 6-4-2 bus tussen Zuidplein en Portland, rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
Gemaksbus (dagelijkse dienst)
31 Station Alexander - Oostgaarde Capelle Centrum
35 Station Alexander - Melanchthonweg Schiebroek, Hillegersberg, Terbregge, Ommoord
36 Station Alexander - Kralingse Zoom Het Lage Land, Prinsenland
47 Station Blaak - Noordereiland Ter vervanging van buslijn 32 die niet meer naar het Noordereiland rijdt.
54 Station Schiedam Centrum - De Gorzen
67 Zuidplein - Pendrecht Charloisse Poort
78 Hoogvliet Metro Westpunt, Oudeland Ringlijn.
79 Poortugaal Metro - Delta Psych. Centrum Rijdt 's avonds niet.
80 Hoogvliet Metro - Hoogvliet Centrum Zalmplaat, Meeuwenplaat Rijdt 's avonds en op zaterdag- en zondagochtend een ingekorte route tot Zalmplaat.
126 Schiedam, Station Schiedam Centrum - Maassluis, Einthovendreef Vijfsluizen, station Vlaardingen Oost, Liesveldviaduct, Maasland Viaduct, station Maassluis West
143 Zuidplein - Station Dordrecht Keizerswaard, Koningsplein
174 Delft, Station Delft - Station Noord TU Delft, Berkel Westpolder, Berkel, Bergschenhoek Tussen Delft en Berkel Westpolder als gemaksbus met beperkte dienst.
Gemaksbus (beperkte dienst)
37 Station Alexander - Capelsebrug Het Lage Land, IJsselland Ziekenhuis, Capelle Centrum Rijdt in het weekend alleen het traject Station Alexander - Capelle Centrum.
40 Delft Station - Rotterdam Centraal De Zweth, Overschie Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
42 Bedrijventerrein Rotterdam Noord-West - Marconiplein Overschie, Spaanse Polder Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag.
51 Station Schiedam Centrum - Westerhoofd Station Schiedam Nieuwland, Vlaardingen-Holy, Station Vlaardingen Centrum Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zondag.
53 Woudhoek - Station Schiedam Centrum Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zaterdag en zondag.
83 Kralingse Zoom - Keizerswaard HES Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
95 Capelsebrug - Capelsebrug Kralingse Veer - Rivium - Capelle West Ringlijn. Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
96 Capelsebrug - Krimpen aan den IJssel, Stormpolder Krimpen Busstation Rijdt alleen in de spits.
121 Hof van Spaland - Woudhoek In de avond pendeldienst tramlijn 21.
140 Kralingse Zoom - Ridderkerk, Slikkerveer Bolnes Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
183 Kralingse Zoom - Zuidplein HES, Keizerswaard, Station Lombardijen, Barendrecht, Portland, Slinge Rijdt alleen van maandag t/m zaterdag overdag.
187 Zuidplein - Barendrecht, Handelsweg II Station Barendrecht Rijdt alleen in de spits.
188 Station Barendrecht - Waterschap Station Barendrecht, Koopliedenweg, Waterschap Rijdt alleen in de spits.
Snelbus
69 Zuidplein - Pernis Slinge, Waalhaven Rijdt alleen in de spits.
72 Zuidplein - Sluisjesdijk Waalhaven O.Z. Rijdt alleen in de spits en tevens Non-stop tussen Zuidplein en Drutenstraat.
74 Zuidplein - Charloise Poort Rijdt alleen van maandag t/m vrijdag overdag.
226 Maasland, Viaduct - Maassluis, Einthovendreef Maassluis West Rijdt alleen in ochtendspits.
245 Kralingse Zoom - Ridderkerk, 't Zand A16 Rijdt alleen in de spits, in de ochtendspits alleen Kralingse Zoom - HES.
283 Kralingse Zoom - Portland A16, Station Barendrecht, Carnisselande Rijdt alleen in de spits.
290 Zuidplein - Ridderkerk, Ridderhaven A15 Rijdt alleen in de spits.
Nachtbus Rotterdam (BOB-bus)
B1 Centraal Station - Centraal Station Ommoord (Hesseplaats), Zevenkamp, Nesselande, (Nieuwerkerk a/d IJssel) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel
B2 Centraal Station - Centraal Station Marconiplein, Schiedam (Hogenbanweg , Oranjestraat, Rubensplein, Station Vijfsluizen), Vlaardingen (Station Oost, Station West, Holy, Centrum), Schiedam (Station Centrum) Vrijdag- en zaterdagnacht
B3 Centraal Station - Centraal Station Delfshaven, Schiedam (Station Centrum, Woudhoek, Station Nieuwland), Koemarkt, Delfshaven Vrijdag- en zaterdagnacht
B4 Centraal Station - Centraal Station Oostplein, Kralingen, Capelsebrug, Krimpen a/d IJssel (Busstation), (Station Centrum, Oostgaarde, Schenkel), Kralingen Oostplein Vrijdag- en zaterdagnacht
B5 Centraal Station - Centraal Station Beurs, Station Blaak, Oostplein, Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Vrijdag- en zaterdagnacht
B7 Centraal Station - Centraal Station Beurs, Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet (Duifhuisweg, Pending, Station, Binnenban), (Pernis (Station, Boonstraat, Zwembad)) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis
B8 Centraal Station - Centraal Station Hoogvliet, Spijkenisse (Eerste Heulbrugstraat, Baljuwlaan, Station De Akkers, Heemraadlaan, Maaswijkweg, Winkelcentrum Maaswijk, Station Centrum) Vrijdag- en zaterdagnacht
B9 Centraal Station - Maassluis Maasland Viaduct Vrijdag- en zaterdagnacht
B10 Centraal Station - Centraal Station Station Noord, Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel, (Pijnacker, Delfgauw) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw
B11 Centraal Station - Centraal Station Eendrachtsplein, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Lombardijen, Zuidplein, Maashaven, Leuvehaven Vrijdag- en zaterdagnacht
B16 Centraal Station - Ridderkerk Leuvehaven, Stadion Feijenoord, Sportdorp, IJsselmonde Vrijdag- en zaterdagnacht
B17 Centraal Station - Bleiswijk Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek Alleen zaterdagnacht
B18 Centraal Station - Rozenburg Alleen zaterdagnacht
B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Alleen zaterdagnacht

Bron: RET

Concessie Voorne-Putten en Rozenburg[bewerken]

Het busstation bij de metro Spijkenisse Centrum geeft talrijke aansluitingen naar bestemmingen in Voorne-Putten.

De concessie Voorne-Putten en Rozenburg omvat stads- en streekvervoer op Voorne-Putten en in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Deze concessie wordt uitgevoerd door Connexxion.

Metrostation Spijkenisse Centrum is het centrale busstation van de concessie, waarvandaan alle streekbussen vertrekken. Tussen Spijkenisse en het kanaal door Voorne is er parallel aan de N218 een vrijgelegen busbaan. Deze busbaan heeft bij de tussengelegen kruispunten een korte tunnel, om zo niet te kruisen met de wegen voor het autoverkeer.

Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Spijkenisse
81 Metro Heemraadlaan - De Elementen Metro Centrum Wordt gereden met een taxibusje
84 Metro De Akkers - Maaswijk Metro Centrum Vanaf Metro Centrum iedere 30 minuten door De Hoek naar Metro De Akkers.
87 Metro Centrum - Hofweg Spitsbus
Streeklijnen
101 Spijkenisse - Hellevoetsluis Geervliet, Heenvliet
102 (Spijkenisse) - Hellevoetsluis Geervliet, Heenvliet Stadsdienst Hellevoetsluis, rijdt alleen in de ochtendspits door naar Spijkenisse en in de avondspits alleen vanaf Spijkenisse. Wordt meestal gecombineerd met lijn 101.
103 Spijkenisse - Rockanje Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal, Vierpolders, Brielle, Oostvoorne
105 Spijkenisse - Rozenburg Botlek
106 Spijkenisse - Rozenburg Simonshaven, Zuidland, Oudenhoorn, Hellevoetsluis, Nieuwenhoorn, Vierpolders, Brielle Na 18.00 vanaf Spijkenisse rijdt lijn 106 tot Brielle Busstation Rugge.
107 Geervliet - Oudenhoorn Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland Belbus
110 Hellevoetsluis - Oostvoorne Rockanje
111 Hellevoetsluis - Spijkenisse Spitsbus. Snellere route dan buslijn 101 in Hellevoetsluis
115 Spijkenisse - Rozenburg Botlek Spitsbus
205 Spijkenisse - Botlek Spitsbus
Buurtbus
192 Vierpolders - Tinte Brielle

Provincie Zuid-Holland[bewerken]

In Zuid-Holland worden de sterabonnementen gehandhaafd behalve in de Arriva concessies waar sinds 9 december 2012 alleen nog maar eigen Arriva-abonnementen worden verkocht die niet geldig zijn bij andere vervoerders en gelden voor het hele concessiegebied.[6]

Concessie Zuid-Holland Noord (ZHN)[bewerken]

Een Van Hool A300Hyb, hier op de stadsdienst bij het Centraal Station van Leiden.

De concessie Zuid-Holland Noord (ZHN), omvat stads- en streekvervoer in de Duin- en Bollenstreek, Leiden, de Rijnstreek en in Midden-Holland. Deze concessie wordt uitgevoerd door Arriva.

Station Leiden Centraal is het centrale vervoersknooppunt van de streek, vanwaar buslijnen vertrekken naar de meeste grote plaatsen in de regio. Alphen aan den Rijn en Gouda vormen kleinere knooppunten, en zijn vooral het begin- en eindpunt voor lijnen naar respectievelijk de Rijnstreek en de Alblasserwaard. In groot-Leiden (inclusief Leiderdorp en Voorschoten), Alphen aan den Rijn en Gouda wordt een stadsdienst gereden. De dienst in Katwijk staat officieel niet als zodanig in de dienstregeling doch in de praktijk heeft ook Katwijk een aantal buslijnen die amper buiten Katwijk komen. Door de streek lopen ook een aantal Qliner-lijnen.

Er is een bijzondere regeling voor de Arriva-bussen die op lijn 45 rijden: De Arriva abonnementen zijn niet geldig, sinds de OV-chipkaart apparatuur in die bussen is ingesteld op het gebruik van de oude sterzones. De vervoersregio Haaglanden eist dat de sterabonnementshouders van Haaglanden de bussen zonder problemen hun OV-chipkaart kunnen gebruiken.

De lijnbennummering in de regio is volgens het volgende nummeringssysteem:[7]

 • stadslijnen: 1 t/m 10
 • Katwijk e.o.: 20 t/m 39
 • streeklijnen: 40 t/m 199
 • spitslijnen: een 200-nummer
 • Qliners: een 300-nummer
 • R-net: een 400-nummer
 • belbuslijnen: een 500-nummer
 • schoollijnen: een 600-nummer
 • buurtbussen: een 700-nummer
 • bijzondere lijnen zoals het nachtnet en toeristenlijnen: een 800-nummer
Qliner 365 van Arriva die vertrekt vanaf Zoetermeer Centrum West.
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Alphen aan den Rijn
1 Station - Station Busstation Herenhof Ringlijn rechtsom, rijdt 's avonds niet via Alphen-west.
2 Station - Station Busstation Herenhof Ringlijn linksom, rijdt 's avonds niet via Alphen-oost.
3 Station - Station Kerk en Zanen, Rijnhaven Ringlijn linksom.
4 Station - Station Rijnhaven, Kerk en Zanen Ringlijn rechtsom.
Stadsdienst Gouda
1 Station - Station Bloemendaal, Gildenburg Ringlijn in één richting.
3 Station - Station Goverwelle Ringlijn in één richting.
4 Station - Station Gildenburg, Bloemendaal Ringlijn in één richting.
6 Station - Station Goudse Poort In Goudse Poort als ringlijn.
Stadsdienst Leiden
1 Station De Vink - Rijnland Ziekenhuis Stevenshof, Centraal Station, Station Lammenschans, Leiderdorp
2 Station De Vink - Oranjewijk Stevenshof, Centraal Station, Breestraat, Station Lammenschans, Leiderdorp, Rijnland Ziekenhuis
3 Station De Vink - Merenwijk Fortuinwijk, Station Lammenschans, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord
4 Zuidwest - Merenwijk Fortuinwijk, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord
5 Voorschoten Starrenburg - Centraal Station Station Voorschoten, Vlietwijk, Noord-Hofland, Haagweg-Noord
6 Centraal Station - Leiderdorp Leyhof Binnenstad, De Waard, De Kooi, Rietschans, Buitenhof
Streeklijnen
20 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg Rijdt daarna verder als lijn 21.
21 Leiden, Centraal Station - Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg Rijdt daarna verder als lijn 20.
30 Leiden, Station Centraal - Katwijk, Estec Transferium A44, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk Noord
31 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Vuurbaak Transferium A44, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn
37 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Vuurbaak Oegstgeest, Rijnsburg, Katwijk aan den Rijn Rijdt elk half uur tussen Leiden en het Raadhuis en elk uur door naar de Vuurbaak, de volledige ritten rijden daarna verder als lijn 38, de verkorte ritten rijden na het Raadhuis terug als lijn 37 naar Leiden.
38 Leiden, Centraal Station - Katwijk, Vuurbaak Transferium A44, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn Rijdt daarna verder als lijn 37.
45 Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Voorburg, Leidschendam, Voorschoten In samenwerking met Connexxion uit Haaglanden.
50 Leiden, Centraal Station - Haarlem, Station Oegstgeest, Warmond, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede
56 Leiden, Centraal Station - Leimuiden Leiderdorp, Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen, Oude Wetering, Leimuiderbrug
57 Leiden, Centraal Station - Nieuw-Vennep, Station Oegstgeest, Voorhout, Noordwijkerhout, Hillegom, Station, Beinsdorp
90 Den Haag, Centraal Station - Lisse, De Nachtegaal Wassenaar, Katwijk aan den Rijn, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Keukenhofdreef
101 Nieuwkoop, Maarten Freeke Wijhe - Woerden, Station Noorden, Woerdense Verlaat, Zegveld Spitslijn.
147 Alphen aan den Rijn, Station - Uithoorn, Busstation Aarlanderveen, Nieuwkoop, Zevenhoven, Nieuwveen, Vrouwenakker, De Kwakel
165 Zoetermeer, Centrum-West - Alphen aan den Rijn, Station Benthuizen, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Op zondag als belbus 565.
169 Leiden, Station Centraal - Alphen aan den Rijn, Station Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn
175 Waddinxveen, Station Noord - Rotterdam, Metrostation Nesselande - Rotterdam, Station Alexander Zevenhuizen, Rotterdam, Capelle aan den IJssel Rijdt in de spitsuren naar Station Alexander. In de avond na 22.00 uur en op zondag als belbus 575.
176 Zoeterwoude, A4 P+R - Zoeterwoude, Dirk van Santhorstweg Ringlijn, in de avond na 19.00 uur en op zondag als belbus 576.
177 Zoetermeer, Centrum-West - Gouda, Station Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Waddinxveen In de avond na 22.00 uur en op zondag als belbus 577.
178 Gouda, Station - Bodegraven, Station Reeuwijk-Brug, Oud-Reeuwijk
182 Leiden, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge, Ter Aar
183 Leiden, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge Sneldienst.
186 Boskoop, station - Gouda, Station Waddinxveen
187 Oegstgeest, Haaswijk - Boskoop, station Leiden, Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude Binnen Oegstgeest en Leiden 's avonds en het weekeinde in een verdubbelde frequentie.
190 Rotterdam, Station Alexander - Gouda, Station Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht
194 Rotterdam, Capelsebrug - Bergambacht, Busstation Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk
195 Rotterdam, Capelsebrug - Utrecht, Busstation West Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Bergambacht, Ammerstol, Schoonhoven, Cabauw, Lopik, Jaarsveld Lopik, Benschop, IJsselstein Traject Cabauw - Utrecht behoort ook tot de concessie Provincie Utrecht, i.s.m. Syntus Utrecht
196 Rotterdam, Capelsebrug - Gouda, Station Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak Op zondag als belbus 596.
221 Leiden, Station Centraal - Noordwijk, Picképlein Transferium A44, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk
230 Leiden, Station Centraal → Katwijk Estec Rijnsoever Spitslijn.
250 Leiden, Centraal Station - Lisse, Keukenhofdreef Sassenheim Spitslijn.
269 Leiden, Station Centraal - Zoeterwoude, Grote Polder Spitslijn.
292 Rotterdam, Capelsebrug - Lekkerkerk, Schuwacht Krimpen aan den IJssel Spitslijn.
293 Rotterdam, Capelsebrug - Rotterdam, Capelsebrug Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek Spits-/ringlijn.
294 Krimpen aan de Lek, De Viersprong - Gouda, Station Lekkerkerk, Bergambacht, Stolwijk Spitslijn, alleen 's ochtends.
295 Rotterdam, Capelsebrug - Utrecht, Busstation West Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Bergambacht, Ammerstol, Schoonhoven, Cabauw, Lopik, Jaarsveld Lopik, IJsselstein Sneldienst, traject Cabauw - Utrecht behoort ook tot de concessie Provincie Utrecht, i.s.m Syntus Utrecht
Qliner
361 Sassenheim, station - Schiphol Centrum, Plaza Voorhout, Sassenheim, Station, Lisse, Hillegom, Hoofddorp, De Hoek Gekoppeld aan lijn 385.
365 Schiphol, Plaza - Leiden, Centraal Station De Hoek, Hoofddorp, Weteringbrug, Roelofarendsveen, Leiderdorp
380 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Rijdt alleen in de spits.
381 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Rijdt alleen in de spits.
382 Den Haag, Centraal Station - Boskoop, Station Voorburg, Zoetermeer, Waddinxveen Rijdt alleen in de spits.
383 Den Haag, Centraal Station - Krimpen aan den IJssel, Busstation Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Rijdt alleen in de spits.
385 Den Haag, Centraal Station - Sassenheim, Station Wassenaar, Katwijk, Noordwijk Rijdt 's avonds en in het weekend tussen Sassenheim en Noordwijk, gekoppeld aan lijn 361.
386 Den Haag, Centraal Station - Oegstgeest, Simon Vestdijklaan Wassenaar Rijdt alleen op maandag t/m vrijdag tot 19.00 uur.
R-net
400 Zoetermeer, Centrum-West - Leiden, Centraal Station Stompwijk, Zoeterwoude, Station Lammenschans, Korevaarstraat, Breestraat Rijdt 's nachts als nachtbus 800
410 Leiden, Centraal Station - Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis
470 Alphen aan den Rijn, Station - Schiphol Centrum, Plaza Woubrugge, Rijnsaterwoude, Leimuiden, De Hoek Rijdt als 24-uurs dienst.
497 Gouda, Station - Schoonhoven, Centrum/Veer Stolwijk, Bergambacht, Ammerstol
Belbus
510 Leiden, Centraal Station - Oegstgeest, Poelgeest
565 Zoetermeer, Centrum-West - Alphen aan den Rijn, Station Benthuizen, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Rijdt alleen op zondag, als vervanger van lijn 165.
575 Waddinxveen, Station Noord - Rotterdam, Metrostation Nesselande Zevenhuizen, Rotterdam, Capelle aan den IJssel Rijdt alleen in de avond na 22.00 uur en op zondag, als vervanger van lijn 175.
576 Zoeterwoude, A4 P+R - Zoeterwoude, Dirk van Santhorstweg Rijdt alleen in de avond na 19.00 uur en op zondag, als vervanger van lijn 176.
577 Zoetermeer, Centrum-West - Gouda, Station Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Waddinxveen Rijdt alleen in de avond na 22.00 uur en op zondag, als vervanger van lijn 177.
596 Rotterdam, Capelsebrug - Gouda, Station Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak Rijdt alleen op zondag, als vervanger van lijn 196.
Buurtbus
722 Bodegraven, Station - Bodegraven, Station Zwammerdam, Alphen aan den Rijn, Zwammerdam Ringlijn in 1 richting.
723 Lisse, Blokhuis - Oude Wetering, Meerkreuk Lisserbroek, Buitenkaag, Abbenes, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen
724 Bodegraven, Station - Bodegraven, Station Driebruggen, Waarder, Nieuwerbrug, Woerden, Zegveld - Meije Ringlijn in 2 richtingen.
725 Berkenwoude, Dorp - Berkenwoude, Dorp Lekkerkerk, Berkenwoude, Stolwijk
726 Reeuwijk-Brug, Gemeentehuis - Reeuwijk-Brug, Gemeentehuis Tempel, Reeuwijk-Dorp, Gouda, Sluipwijk Ringlijn in 2 richtingen.
Keukenhof Express
850 Lisse, De Nachtegaal - Lisse, Keukenhof Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend. Reed alleen tijdens Keukenhof in 2015.
858 Schiphol Centrum, Plaza - Lisse, Keukenhofdreef Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof is geopend.
Nachtbus
800 Zoetermeer, Centrum-West - Leiden, Centraal Station Stompwijk, Zoeterwoude, Station Lammenschans, Korevaarstraat, Breestraat Nachtversie van R-net lijn 400 die in Leiden op meer haltes stopt

Concessie Hoeksche Waard / Goeree Overflakkee (HWGO)[bewerken]

Vertrekplatformen bij Zuidplein in Rotterdam met vertrekkende buslijn 170.

De concessie Hoeksche Waard / Goeree Overflakkee omvat stads- en streekvervoer in de gebieden de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Deze concessie wordt uitgevoerd door Connexxion. Met uitzondering van een paar lijnen is Rotterdam Zuidplein het start- en eindpunt van de buslijnen in Rotterdam. Daarnaast veel bussen van andere concessies hun start- en eindpunt aldaar. Dit busstation is dan ook het drukste busstation in Zuid-Holland. De bussen komen aan op een hogere verdieping waarna de bussen via een viaduct doorrijden naar het straatniveau vanwaar de bussen vertrekken. Rondom het Zuidplein zijn diverse busbanen om voorrang te geven aan het drukke busverkeer. Vanaf de snelweg A29 tot het Zuidplein is voorzien van een busbaan (niet kruisingsvrij). Bussen tussen Rotterdam en het Zuiden steken de Oude Maas over met de snelweg A29. De Provinciale weg tussen Oud-Beijerland en Heinenoord is voorzien van een gescheiden busbaan.

Taxibus van lijn 190 op de veerboot.
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Middelharnis
134 Gemeentehuis - Binnenhof Doetinchemsestraat, Hernesseroord Rijdt alleen op werkdagen overdag met taxibussen en in de spits met de normale bussen.
Streeklijnen
104 Hellevoetsluis, Amnesty Internationallaan - Renesse, Transferium Stellendam (Busstation), Goedereede, Ouddorp (Port Zélande, Bernhardweg, Busstation), Scharendijke, Ellemeet, Noordwelle Rijdt in de spits ook tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse Metro Centrum.
135 Middelharnis, Centrum - Ooltgensplaat, Weespad Sommelsdijk, Middelharnis (Gemeentehuis), Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel, Achthuizen (N59 Schaapsweg) Rijdt op werkdagen overdag met de normale bussen en op overige momenten met taxibussen.
138 Middelharnis, Centrum - Herkingen, Haven Nieuwe-Tonge (Provinciale Weg N215) Rijdt met taxibussen.
160 Goudswaard, Nic van Puttenstraat - Rotterdam, Zuidplein Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doormanstraat, Poortwijk), Heinenoord (Busstation)
163 Oud-Beijerland, Laurens Janszoon Costerstraat - Rotterdam, Kralingse Zoom Bierkade, Zoomwijcklaan, Winkelcentrum, Zinkweg, Rembrandtstraat, Croonenburgh, Sportlaan, Heinenoord (Busstation), Station Lombardijen Rijdt alleen op werkdagen overdag.
164 Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan - Rotterdam, Zuidplein Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland, Heinenoord (Busstation) Het deel Numansdorp en Zuid-Beijerland wordt 's avonds en in het weekend gereden door lijn 194.
166 Dordrecht, Centraal Station - Rotterdam, Zuidplein Albert Schweitzerziekenh. Dordwijk, 's-Gravendeel (Mijlweg), Maasdam (Lageweg, Gemeentehuis), Puttershoek (Gerrit de Voslaan), Blaaksedijk, Heinenoord (Busstation)
167 Strijen, Julianastraat - Heinenoord, Busstation Politiebureau, Leeuwerikstraat, Boomgaard, Cillaarshoek, Maasdam (Lageweg)
168 Dordrecht, Centraal Station - Heinenoord, Busstation 's-Gravendeel (Smidweg), Maasdam (Provinciale Weg N217) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
169 Willemstad, Steenpad - Numansdorp, Viaduct A29 Rijdt alleen op werkdagen overdag.
170 Goudswaard, Nic van Puttenstraat - Rotterdam, Zuidplein Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Karel Doormanstraat, Poortwijk) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
171 Oud-Beijerland, Sportlaan - Rotterdam, Zuidplein Croonenburgh, Rembrandtstraat, Zinkweg, Winkelcentrum, Spuioeverweg, Laurens Janszn Costerstraat, Poortwijk Sneldienst
172 Oud-Beijerland, Sportlaan - Rotterdam, Zuidplein Laurens Janszn Costerstraat, Spuioeverweg, Winkelcentrum, Zinkweg, Rembrandtstraat, Croonenburgh, Sportlaan, Poortwijk Sneldienst
174 Numansdorp, Wethouder van der Veldenweg - Rotterdam, Zuidplein Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan, Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland (Provinciale weg N489) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
175 Strijen, Boomgaard - Dordrecht, Centraal Station Nieuwestraat, Politiebureau, Mookhoek, 's-Gravendeel, Albert Schweitzerziekenh. Dordwijk Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
176 Dordrecht, Centraal Station - Rotterdam, Zuidplein Albert Schweitzerziekenh. Dordwijk, 's-Gravendeel, Maasdam (Gemeentehuis), Puttershoek (Gerrit de Voslaan) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
177 Strijen, Julianastraat - Rotterdam, Zuidplein Politiebureau, Leeuwerikstraat, Boomgaard, Cillaarshoek, Maasdam (Lageweg) Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
185 Strijensas, Kerkplein - 's-Gravendeel, Weegje Strijen, Mookhoek Rijdt met een taxibusje en in het weekend als belbus.
194 Numansdorp, Wethouder van der Veldenweg - Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan Numansdorp (Burgemeester de Zeeuwstraat, Viaduct A29) Rijdt alleen 's avonds en op zondag.
197 Strijen, Julianastraat - Strijensas, Kerkplein Steenplaats Rijdt met een taxibusje en alleen op werkdagen.
263 Oud-Beijerland, Zinkweg - Rotterdam, Kralingse Zoom Winkelcentrum, Spuioeverweg, Laurens Janszn Costerstraat, Poortwijk, Heinenoord (Busstation), Station Lombardijen Rijdt alleen in de spits.
264 Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan - Rotterdam, Zuidplein Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Westmaas, (Provinciale weg N489), Mijnsheerenland, Heinenoord (Busstation) Rijdt alleen in de spits.
274 Numansdorp, Wethouder van der Veldenweg - Rotterdam, Zuidplein Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan Rijdt alleen in de spits.
R-net
436 Ouddorp, Bernhardweg - Rotterdam, Zuidplein Goedereede, Stellendam (Busstation), Melissant, Dirksland (Ziekenhuis), Sommelsdijk (Noord), Middelharnis (Centrum, Gemeentehuis), Sommelsdijk (Zuid), Nieuwe-Tonge (Provinciale Weg N215), Oude-Tonge (Busstation), Den Bommel (N59 P+R), Numansdorp (Viaduct A29) Doordeweeks overdag en op zaterdag alleen tussen Rotterdam en Stellendam.
437 Dirksland, Ziekenhuis - Rotterdam, Zuidplein Sommelsdijk (Noord), Middelharnis (Centrum, Gemeentehuis), Sommelsdijk (Zuid), Nieuwe-Tonge (Provinciale Weg N215), Numansdorp (Viaduct A29) Rijdt alleen in de spits.
Scholierenlijnen
604 Ouddorp, Bernhardweg - Hellevoetsluis, Amnesty Internationallaan Goedereede, Stellendam (Busstation), Provinciale Weg N497/Smitsweg
630 Hellevoetsluis, De Sprong - Middelharnis, Gemeentehuis Politiebureau, Amnesty Internationallaan, Provinciale Weg N497/Smitsweg, Stellendam (Busstation), Melissant, Dirksland (Ziekenhuis), Sommelsdijk
635 Ooltgensplaat, Weespad - Middelharnis, Gemeentestraat Achthuizen (N59 Schaapsweg), Den Bommel, Doetinchemsestraat
639 Ouddorp, Bernhardweg - Middelharnis, Gemeentehuis Goedereede, (Rijksweg N57), Stellendam, (Provinciale weg N215), Melissant, Sommelsdijk
662 Oud-Beijerland, Kwakscheweg - Numansdorp, Viaduct A29
663 Goudswaard, Nic van Puttenstraat - Rotterdam, Station Lombardijen Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland (Zinkweg, Karel Doormanstraat, Sportlaan, Poortwijk), Heinenoord (Busstation)
666 Maasdam, Gemeentehuis - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Puttershoek (Gerrit de Voslaan), Heinenoord (Busstation), Kwakscheweg, Rembrandtstraat, Zinkweg
667 Strijensas, Kerkplein - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Strijen (Steenplaats, Julianastraat, Nieuwestraat), De Klem, Numansdorp, Klaaswaal, Kwakscheweg, Rembrandtstraat, Zinkweg
668 's-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat - Oud-Beijerland, Scholengemeenschap Maasdam, Kwakscheweg, Rembrandtstraat, Zinkweg
669 Willemstad, Steenpad - Oud-Beijerland, Sportlaan Numansdorp (Viaduct A29, Burgemeester de Zeeuwstraat, Burgemeester Henrylaan), Klaaswaal, Greup, Kwakscheweg, Scholengemeenschap, Karel Doornmanstraat
680 Maasdam, Gemeentehuis - Barendrecht, Postkantoor Heinenoord (Busstation), Heinenoord (Busstation), Kilweg, Middeldijk, Lindehoevelaan
Buurtbus
711 Zuid-Beijerland, Ridder van Dorplaan - Oud-Beijerland, Sportlaan van Oldenbarneveltstraat, Nieuwendijk (Veerdienst), Oudendijk, Goudswaard (Nic van Puttenstraat), Piershil (Bestuurscentrum), Nieuw-Beijerland, Buurtschap Zinkweg, Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doornmanstraat
712 Zuid-Beijerland, Van Oldenbarneveltstraat - Oud-Beijerland, Debussyring Zuidzijde, Buurtschap Zinkweg, Zinkweg, Mariniersweg, Karel Doornmanstraat

Concessie Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden (DAV)[bewerken]

De concessie Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden omvat stads- en streekvervoer en de treindienst in de gebieden de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Deze concessie wordt uitgevoerd door Arriva. Op 10 januari 2018 is deze concessie gewonnen door Qbuzz. Eind 2018 zal deze vervoerder in deze concessie gaan rijden.

Een Volvo 7700 Hybride op lijn 4 van de stadsdienst in Dordrecht.
Lijn Route Via Opmerkingen
Stadsdienst Dordrecht
2 Centraal Station - Dubbeldam Vogelbuurt, Land van Valk, Ziekenhuis Dordwijk verandert op Centraal Station naar lijn 11 of 12.
3 Crabbehof - Oudelandshoek Oud-Krispijn, Centrum, Centraal Station, Vogelbuurt, Landbouwschool.
4 Wielwijk - Staart. Ziekenhuis Amstelwijck, Oud-Krispijn, Centrum, Centraal Station, Vogelbuurt, Merwedepolder verandert op Ziekenhuis Amstelwijck naar lijn 8
5 Sterrenburg - Stadspolders Verpleeghuis Sterrenlanden, Station Zuid, Nieuw-Krispijn, Centrum, Centraal Station, Vogelbuurt en stopt dicht bij station Stadspolders
7 Centrum - Sterrenburg Centraal Station, Reeland, Land van Valk, Ziekenhuis Dordwijk
8 (Merwepolder -) Centraal Station - Dordtse Kil - Ziekenhuis Amstelwijck. Centrum, Wieldrecht Dordtse Kil 1 t/m 3.
10 Centraal Station - Binnenstad Centrum, Scheffersplein, Papendrechtse Veer (waterbushalte Merwekade), Energiehuis
11 Centraal Station - Nederhoven - Heer Oudelands Ambacht Station Zwijndrecht - Winkelcentrum Oudeland - Ziekenhuis Jacoba Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 12, verandert op Centraal Station naar lijn 2
12 Centraal Station - Heer Oudelands Ambacht - Nederhoven Station Zwijndrecht (Nederland)|Station Zwijndrecht]] - Ziekenhuis Jacoba - Winkelcentrum Oudeland Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 11, verandert op Centraal Station naar lijn 2
501 Centraal Station - Biesbosch Centrum Buiten de zomermaanden een Belbus.
Stadsdienst Gorinchem
1 Station - Haarwijk - Gildenwijk - Station Beatrix ziekenhuis Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 2
2 Station - Gildenwijk - Haarwijk - Station Beatrix Ziekenhuis Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 1
3 Station - Laag Dalem Merewade College - Winkelcentrum Nieuw-Dalem - Merwade College Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 4
4 Station - Laag Dalem Merewade College - Winkelcentrum Nieuw-Dalem - Merwade College Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 3
Streeklijnen
13 Dordrecht, Centraal Station - Sliedrecht Ziekenhuis Dordwijk, Papendrecht, Viaduct N3, Station Baanhoek de eerste rit wordt gereden door Stadsdienst Dordrecht
14 Dordrecht, Centraal Station - Papendrecht - Dordrecht, Centraal Station Papendrecht, Viaduct N3 - Papendrecht, Centrum - Papendrecht Noord Ringlijn in één richting, tegenovergesteld van lijn 15
15 Dordrecht, Centraal Station - Papendrecht - Dordrecht, Centraal Station Papendrecht, Viaduct N3 - Papendrecht Noord - Papendrecht, Centrum
16 Dordrecht, Centraal Station - Alblasserdam Ziekenhuis Dordwijk, Papendrecht, Viaduct N3, Papendrecht Busstation, Alblasserdam Vinkenwaard
18 Dordrecht, Centraal Station - Kinderdijk Ziekenhuis Dordwijk, Papendrecht, Viaduct N3, Alblasserdam, Nieuwpark, Alblasserdam verandert op Molenkade naar lijn 19
19 Dordrecht, Centraal Station - Kinderdijk Ziekenhuis Dordwijk, Papendrecht, Viaduct N3, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland verandert op Molenkade naar lijn 18
71 Boven Hardinxveld, Station - Gorinchem, Station Boven Hardinxveld, Schelluinen Belbus
72 Noordeloos, Dorp - Leerdam, Station Meerkerk, Nieuwland, Leerbroek Buiten de spitsuren als belbus.
73 Gorinchem, Station - Leerdam, Station Merewade College, Winkelcentrum Nieuw Dalem, Spijk, Heukelum, Asperen
74 Gorinchem, Station - Gelkenes, Schoonhovenseveer Beatrixziekenhuis, Schelluinen, Goudriaan, Nieuwpoort
75 Sliedrecht, Burgemeester Winklerplein - Gorinchem, Station Albert Schweitzerziekenh. Sliedrecht, Station, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Noordeloos, Hoornaar
76 Gorinchem, Station - Hardinxveld-Giessendam, Wieling Beatrixziekenhuis, Schelluinen, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hardinxveld-Giessendam (Station), Giessendam
77 Boven-Hardinxveld, Station - Sliedrecht, Burg. Winklerplein Hardinxveld-Giessendam (Station), Giessendam, Oosterbrug (Waterbus),
81 Gorinchem, Station - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Arkel (Station), Meerkerk, Lexmond, Vianen (Busstation Lekbrug)
85 Leerdam, Station - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Lingepolikliniek, Schoonrewoerd, Kortgerecht, Zijderveld, Vianen (Busstation Lekbrug)
87 Rotterdam, Kralingse Zoom - Sliedrecht, Stormrand Ridderkerk (Sportlaan, P+R Oudelande), Alblasserdam, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Station Baanhoek
88 Rotterdam, Kralingse Zoom - Dordrecht, Centraal Station Hendrik-Ido-Ambacht (Reeweg, De Hoge Bogerd, Banckertplein, Cascade, Gezondheidscentrum), Zwijndrecht (Station), Dordrecht Centrum
89 Rotterdam, Kralingse Zoom - Alblasserdam, Rijnstraat Ridderkerk (Sportlaan, P+R Oudelande), Dam, Roemer Visscherstraat
90 Rotterdam, Zuidplein - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Ridderkerk (Sportlaan, P+R Oudelande), Alblasserdam (Dam, Roemer Visscherstraat), Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Groot-Ammers, Gelkenes, Nieuwpoort, Langerak, Tienhoven, Ameide, Lexmond, Vianen (Busstation Lekbrug) In de spitsuren verdichtingsritten op trajectdelen.
91 Rotterdam, Zuidplein - Sliedrecht, Stormrand Station Lombardijen, Ridderkerk (Sportlaan, P+R Oudelande), Papendrecht (Busstation), Station Baanhoek
92 Rotterdam, Zuidplein - Dordrecht, Centraal Station Station Lombardijen, Rijsoord, Hendrik-Ido-Ambacht (Nibbelinkstraat, Banckertplein, Zwembad, Antoniuslaan, Gezondheidscentrum), Zwijndrecht (Station), Dordrecht Centrum
94 Utrecht, Centraal Station (Busstation West) - Ameide Vianen (Busstation Lekbrug) - Lexmond
93 Rotterdam, Zuidplein - Alblasserdam Station Lombardijen - Ridderkerk
181 Gorinchem, Station - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Arkel (Station), Meerkerk, Lexmond, Vianen (Busstation Lekbrug) Sneldienst
187 Rotterdam, Kralingse Zoom - Sliedrecht, Stormrand Alblasserdam, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Station Baanhoek Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
190 Rotterdam, Zuidplein - Streefkerk, Dorp-Zuid Alblasserdam (Dam, Roemer Visscherstraat), Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
191 Rotterdam, Zuidplein - Sliedrecht, Stormrand Station Lombardijen, Papendrecht (Busstation, Viaduct N3), Station Baanhoek Sneldienst, rijdt alleen in de spits.
Qliner
387 Gorinchem, Station - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Vianen (Busstation Lekbrug)
388 Dordrecht, Centraal Station - Utrecht, Centraal Station (Busstation West) Albert Schweitzerziekenh. Dordwijk, Papendrecht (Viaduct N3), Sliedrecht (Station), Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Noordeloos, Vianen (Busstation Lekbrug)
Scholierenlijnen
674 Gorinchem, Station - Groot-Ammers, Fortuynplein Goudriaan, Langerak, Nieuwpoort, Gelkenes
691 Hardinxveld-Gissendam, Werkendamse Veer - Rotterdam, Zuidplein Viaduct Nieuweweg, Station, Sliedrecht (Stormrand, Craijensteijn), Ridderkerk (P+R Oudelande, Sporlaan), P+R Beverwaard, Station Lombardijen Alleen richting Rotterdam
Buurtbus
701 Sliedrecht, Albert Schweitzerziekenhuis - Gorinchem, Station Station, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Noordeloos, Hoornaar, Viaduct A15, Beatrixziekenhuis
702 Papendrecht, Veer - Groot-Ammers, Fortuynplein Burg. Keijzerweg, Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Nieuwpoort, Gelkenes
703 Lexmond, Medisch Centrum - Ameide, Openvensters Driemolenseweg, Hei en Boeicop, Kortgerecht, Schoonrewoerd, Leerdam (Schaikseweg/Molenlaan, Station, Lingestein, Station), Leerbroek, Meerkerk (Gemeentehuis)
704 Leerdam, Huis ter Leede - Arkel, Station Station, Glasmuseum, Oosterwijk, Kedichem, Rietveld
705 Gorinchem, Station - Arkel, Station Beatrixziekenhuis, Hoornaar (Gemeentehuis), Hoogblokland
717 Zwijndrecht, Station - Barendrecht, Station Heerjansdam (Zwembad)
Nachtbus
891 Rotterdam, Centraal Station - Hardinxveld-Giessendam, Station Beurs, Alblasserdam Papendrecht (Busstation, Centrum, Kooihaven), Sliedrecht, (Sportlaan), Papendrecht (Station Baanhoek, Deltalaan, Begraafplaats, Stormrand)
892 Rotterdam, Centraal Station - Dordrecht, Slangenburg Beurs, Hendrik-Ido-Ambacht (Reeweg, De Hoge Bogerd, Zwembad, van Renesseborch, Gezondheidscentrum), Zwijndrecht (Beneluxlaan, Admiraal de Ruyterweg), Stadskantoor, Centraal Station, Dordrecht Centrum, J.P. Heijeplein, Station Zuid, Winkelcentrum Sterrenburg

Concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden[bewerken]

De concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden omvat de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden, vervoer over water tussen Rotterdam, Krimpen a/d IJssel, Ridderkerk Slikkerveer, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Dordrecht en tussen de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht) onderling.

De waterbus vaart sinds 1999, en heeft als voornaamste doel om de filedruk op de overvolle wegen in en om Rotterdam te verlagen. Na een uitgebreide testfase heeft de Provincie in 2010 een vergunning voor 12 jaar afgegeven aan Aquabus, een Joint venture van Arriva en Rederij Doeksen.

Lijn Route Via Opmerkingen
Lijnen
18 Rotterdam, Erasmusbrug - Rotterdam, Heieplaat RDM Rotterdam
19 Rotterdam, Plantagelaan - Rotterdam, Piekstraat
20 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen a/d IJssel
21 Dordrecht, Hooikade - Zwijndrecht, Veerplein
22 Dordrecht, Merwekade - Dordrecht, Veerdam
23 Dordrecht, Merwekade - Sliedrecht, Middeldiepstraat Papendrecht, Dordrecht 's Zomers ook in het weekend
24 Dordrecht, Merwekade - Zwijndrecht, Veerplein 's Zomers ook in het weekend
Sneldiensten
201 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen a/d IJssel alleen in de spits
202 Dordrecht, Merwekade - Rotterdam, Erasmusbrug Kinderdijk alleen in de Dal uren (alleen in de zomer)

Lijnen uit concessies in andere provincies[bewerken]

De concessiegrenzen van de concessies in Zuid-Holland overschrijden nergens de provinciegrens, maar enkele buslijnen doen dit wel. Dit is echter ook andersom, lijnen uit concessies in andere provincies rijden in Zuid-Holland. Hieronder staan alle buslijnen die horen bij concessies uit andere provincies opgesomd.

Lijn Route Via Vervoerder Concessie Opmerkingen
47 Gorinchem - Geldermalsen Dalem, Vuren, Herwijnen, Hellouw, Haaften, Tuil, Waardenburg, Meteren Arriva Achterhoek-Rivierenland
102 Oude-Tonge - Bergen op Zoom Sint Philipsland, Nieuw-Vossemeer, Oud-Vossemeer, Tholen, Halsteren Connexxion Zeeland
106 Gouda - Nieuwegein Haastrecht, Vlist, Polsbroek, Benschop, IJsselstein Connexxion Provincie Utrecht
107 Gouda - Utrecht Haastrecht, Oudewater, Willeskop, Montfoort, Heeswijk, Achthoven, De Meern Connexxion Provincie Utrecht
133 Oude-Tonge - Middelburg Bruinisse, Oostland, Nieuwerkerk, Zierikzee, Kerkwerve, Moriaanshoofd, Renesse, Haamstede, Burgh, Neeltje Jans, Vrouwenpolder, Serooskerke, Sint Laurens Connexxion Zeeland
162 Lisse - Hoofddorp Lisserbroek, Nieuw-Vennep Connexxion Amstelland-Meerlanden
310 Rotterdam, Zuidplein - Bergen op Zoom Numansdorp A29, Dinteloord, Steenbergen, Halsteren Arriva West-Brabant HOV-lijn
395 Rotterdam, Zuidplein - Zierikzee Bruinisse Van Oeveren Zeeland Ex-Interliner, in opdracht van Connexxion.
402 Breda - Gorinchem Raamsdonksveer, Hank, Nieuwendijk, Sleeuwijk Arriva West-Brabant Brabantliner
602 Middelharnis - Bergen op Zoom Lage Bekken, Sint Philipsland, Oud-Vossemeer, Tholen, Halsteren Connexxion Zeeland Schoolbus
620 Werkendam - Dordrecht Veer Kop van 't Land Arriva West-Brabant
629 Oude-Tonge - Goes Bruinisse, Oosterland, Ouwerkerk, Colijnsplaat Connexxion Zeeland Schoolbus
631 Middelharnis - Zierikzee Bruinisse, Oosterland Connexxion Zeeland Schoolbus

Zie ook[bewerken]